Šljunčana canadensissandhill dizalica

Autori Kari Kirschbaum i Marie S. Harris

Geografski raspon

U Sjevernoj Americi, ova vrsta se razmnožava sve do Aljaske i arktičke obale Kanade, južno do regije Velikih jezera i na zapad preko Idaha, Nevade i Oregona. Također se razmnožava na krajnjem jugoistoku Sjedinjenih Država i na Kubi. Zimski raspon ove vrste uključuje dijelove Kalifornije, Novog Meksika, Arizone, Teksasa, Georgije, Floride i sjevernog Meksika. Populacije pješčanih ždralova također se nalaze u sjeveroistočnom Sibiru, Andyrlandu, te na poluotoku Chyukotski i otoku Wrangel.(Tacha, et al., 1992.)

  • Biogeografske regije
  • bliski
    • zavičajni
  • palearktički
    • uveo
  • neotropski
    • zavičajni

Stanište

Većina populacija ždralova gnijezdi se na otvorenim travnjacima, kao što su vlažne livade i slatkovodne močvare ili močvare. Postoji šest podvrsta pješčanih ždralova, a svaka se tipično gnijezdi na otvorenim, vlažnim travnjačkim staništima u svojoj regiji. Kubanska populacija pješčanih ždralova (Grus canadensis nesiotes) je iznimka, naseljava suhe, izolirane krajeve, ponekad u kamenitom i planinskom terenu.

Ždralovi od pijeska radije su daleko od ljudskog stanovanja. Međutim, tijekom seobe često se mogu vidjeti kako se hrane usjevima i ostacima usjeva na poljoprivrednim poljima. Noću se okupljaju kako bi se smjestili u velikim močvarama.(Tacha, et al., 1992.)



hrt sfo
  • Regije staništa
  • umjereno
  • tropski
  • zemaljski
  • Zemaljski biomi
  • savana ili travnjak
  • šuma
  • Močvare
  • močvara
  • Močvara
  • knjiga
  • Ostale značajke staništa
  • poljoprivredni
  • priobalni

Fizički opis

Ždralovi su velike ptice s teškim tijelima i dugim vratovima i nogama. Visoki su oko 1,2 m, s rasponom krila oko 2 m. Jednoliko su sivkaste boje, s bijelim obrazom i ćelavom crvenom krunom. Ždral se može razlikovati od drugih velikih ptica močvarica u letu po njihovom ispruženom vratu i udaru krila, koji je polagani otkucaj prema dolje nakon kojeg slijedi brzi pokret prema gore.

Muški i ženski ždralovi slični su po izgledu, iako su mužjaci obično veći od ženki. Na primjer, mužjaci izG. c. canadensispodvrste u prosjeku teže 3,75 kg, dok ženke u prosjeku teže 3,34 kg. Mlade pješčane ždralove imaju tendenciju da budu mnogo smeđe boje od odraslih.

Postoji šest podvrsta pješčanih ždralova. Ove se podvrste razlikuju na temelju morfologije (veličine) i zemljopisnog razdvajanja.(Peterson, 1980; Tacha, et al., 1992)

  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • bilateralna simetrija
  • polimorfna
  • Spolni dimorfizam
  • mužjak veći
  • Masa dometa
    3200 do 5200 g
    112,78 do 183,26 oz
  • Prosječni raspon krila
    2 m
    6,56 stopa

Reprodukcija

Ždralovi od pješčanih brda su višegodišnji monogamni. Parovi koji se razmnožavaju ostaju zajedno iz godine u godinu, održavajući vezu u paru izvođenjem udvaranja, ostajući u neposrednoj blizini i zovući zajedno. Parovi za razmnožavanje nastaju tijekom proljetne migracije. Ova vrsta je poznata po svojim razrađenim prikazima udvaranja. Pet prikaza udvaranja identificirano je kao dio 'plesa', primarnog mehanizma formiranja parova kod ove vrste. Ovi prikazi su uspravno istezanje krila, horizontalna pumpa glave, luk, okomiti skok i vertikalno bacanje. Tri prikaza udvaranja koriste isključivo uparene odrasle osobe za održavanje veze u paru i sinkronizaciju reproduktivnog razvoja. Ovo su zasloni Bill up, Copulation i Unison.(Tacha, et al., 1992.)

  • Sustav parenja
  • monogamno

Pješčani ždralovi uzgajaju jedno leglo godišnje. U nemigratornim populacijama polaganje jaja može početi već u prosincu ili tek u kolovozu. U migratornim populacijama polaganje jaja obično počinje između početka travnja i kraja svibnja. Oba člana gnijezdećeg para grade gnijezdo koristeći biljni materijal iz okolnih područja. Gnijezdišta su obično u močvarama, močvarama ili močvarama, iako će se ždralovi povremeno gnijezditi na suhom.

Ženka polaže 1 do 3 (obično 2) jaja ovalnog oblika i zagasito smeđe boje s crvenkasto smeđim mrljama. Oba roditelja sudjeluju u inkubaciji, koja traje 29 do 32 (obično 30) dana. Inkubacija počinje polaganjem prvog jajeta i nastavlja se dok se drugo jaje ne izleže. Pilići su predrasli; izlegu se prekrivene puhom, otvorenih očiju i mogu napustiti gnijezdo unutar 24 sata od izlijeganja. Roditelji nose piliće do 3 tjedna nakon izleganja. Prvih nekoliko tjedana intenzivno hrane mlade, a sve manje učestalosti do osamostaljenja u dobi od 9 ili 10 mjeseci.

Wiener minions

Pilići ostaju s roditeljima do 1 ili 2 mjeseca prije nego što roditelji počnu polagati sljedeću kladu jaja. Nakon što napuste svoje roditelje, pilići formiraju nomadska jata s drugim pododraslim i ne-uzgajivačima. Oni ostaju s tim jatima sve dok ne formiraju parove za razmnožavanje i počnu se razmnožavati u dobi od 2 do 7 godina.(Tacha, et al., 1992.)

  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparozni
  • sezonski uzgoj
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • koji nosi jaja
  • Interval uzgoja
    Pješčani ždralovi uzgajaju jedno leglo godišnje.
  • Sezona parenja
    U nemigratornim populacijama, polaganje jaja može se dogoditi bilo kada između prosinca i kolovoza. U migratornim populacijama ždralovi obično polažu jaja u travnju i svibnju.
  • Raspon jaja po sezoni
    1 do 3
  • Prosjek jaja po sezoni
    dva
    AnAge
  • Vrijeme raspona do izleganja
    29 do 32 dana
  • Prosječno vrijeme do izleganja
    30 dana
  • Vrijeme raspona do neovisnosti
    9 do 10 mjeseci
  • Raspon dobi u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (ženke)
    2 do 7 godina
  • Raspon dobi u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (muškarac)
    2 do 7 godina

Ždralovi s pješčanih brda pružaju produženu dvoroditeljsku skrb za svoje mlade. Oba člana rasplodnog para grade gnijezdo, inkubiraju jaja te hrane i štite piliće do 10 mjeseci nakon izleganja.(Tacha, et al., 1992.)

  • Ulaganje roditelja
  • prijekocijalni
  • prije oplodnje
    • opskrba
    • štiteći
      • žena
  • prije izleganja/porođaja
    • štiteći
      • muški
      • žena
  • prije odvikavanja/prljanja
    • opskrba
      • muški
      • žena
    • štiteći
      • muški
      • žena
  • prije osamostaljenja
    • opskrba
      • muški
      • žena
    • štiteći
      • muški
      • žena
  • druženje s roditeljima nakon osamostaljenja

Životni vijek/dugovječnost

Očekuje se da će pješčane dizalice koje dođu do neovisnosti živjeti oko sedam godina. Najstariji poznati ždral od pješčanog brda živio je najmanje 21,6 godina.

  • Životni vijek raspona
    Status: divlje
    21,6 (visokih) godina
  • Prosječni životni vijek
    Status: divlje
    375 mjeseci
    Laboratorij za banding ptica

Ponašanje

Pješčani ždralovi su dnevni i djelomično selidbeni. Sjeverne populacije se sele na jug tijekom zimskih mjeseci, dok južne populacije ostaju u blizini mjesta za razmnožavanje tijekom cijele godine.

Ždralovi se obično nalaze u parovima i obiteljskim skupinama. Tijekom seobe i zime, obiteljske grupe mogu se udružiti s nesparenim ždralovima kako bi formirale skupine za preživljavanje koje se zajedno hrane i smještaju. Ove skupine preživljavanja često se okupljaju na migracijskim mjestima i na zimovanjima.(Tacha, et al., 1992.)

  • Ključna ponašanja
  • strašno
  • muhe
  • dnevni
  • pokretljiva
  • migracijski
  • sjedeći
  • teritorijalni
  • Društveni
  • Veličina teritorija raspona
    0,10 do 0,85 km ^ 2

Home Range

Dvije studije o rezidentnoj populaciji pješčanih ždralova na Floridi procjenjuju prosječne raspone doma od 657 i 1366 hektara.

Komunikacija i percepcija

Sandhill dizalice komuniciraju prvenstveno koristeći fizičke zaslone (vidi odjeljak Sustavi parenja) i vokalizacije. Odrasli pješčani ždralovi imaju repertoar od više od desetak poziva, koji se mogu opisati kao varijacije na 'trills', 'purrs' i 'crattles'. Pozivi se koriste u teritorijalnom oglašavanju, društvenim interakcijama i za obavještavanje drugih o obližnjem grabežljivcu. Parovi koji se razmnožavaju mogu se javiti u duetu kako bi reklamirali svoju zauzetost teritorija.(Tacha, et al., 1992.)

  • Komunikacijski kanali
  • vizualni
  • akustični
  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • kemijski

Prehrambene navike

Ždralovi su svejedi ptice koje koriste svoje kljunove za traženje podzemne hrane i skupljaju sjemenke i drugu hranu. Ove ptice se hrane na kopnu ili u plitkim močvarama s vegetacijom. Hrana se razlikuje ovisno o tome što je dostupno. Kultivirane žitarice kao što su kukuruz, pšenica i sirak glavni su izvor hrane u njihovoj prehrani kada su dostupne. U sjevernim geografskim širinama konzumira se širi izbor hrane, uključujući bobičasto voće, male sisavce, kukce, puževe, gmazove i vodozemce.(Tacha, et al., 1992.)

  • Primarna dijeta
  • svejedi
  • Hrana za životinje
  • sisavci
  • vodozemci
  • gmazovi
  • kukci
  • mekušci
  • Biljna hrana
  • sjemenke, žitarice i orašasti plodovi
  • voće

Predatorstvo

Kada im se približi ptičji grabežljivac, ždralovi s pješčanih brda lete na grabežljivca, udarajući ga nogama. Kada im se približi grabežljivac sisavaca, ždralovi s pješčanih brda kreću se prema grabežljivcu s raširenim krilima i kljunom usmjerenim prema grabežljivcu. Ako grabežljivac ustraje, ždralovi s pješčanog brda će napadati, sikćući, bodući kljunovima i udarajući nogama.(Tacha, et al., 1992.)

  • Poznati grabežljivci
    • lisice
    • rakuni
    • kojoti
    • vukovi
    • bobcat
    • vrane
    • gavranovi
    • jastrebova i orlova
    • sove

Uloge ekosustava

Mladi i bolesni pješčani ždralovi daju hranu za svoje grabežljivce. Pješčani ždralovi utječu na populacije vrsta koje plijene. Oni također ugošćuju najmanje 24 različite vrste parazita.(Tacha, et al., 1992.)

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

Ždralovi se hrane kukcima i glodavcima koji mogu oštetiti usjeve.(Tacha, et al., 1992.)

  • Pozitivni učinci
  • suzbija populaciju štetnika

Ekonomska važnost za ljude: negativna

Ždralovi od pješčanog brda hrane se usjevima gdje su dostupni.

  • Negativni utjecaji
  • štetočina usjeva

Konzervacijski status

Ždralovi s pješčanih brda zaštićeni su američkim Zakonom o pticama selicama i Dodatkom II CITES-a. Dvije podvrste pješčanih ždralova,Grus canadensis nesiotes(Cuba sandhill crane) iGrus canadensis pulla(Mississippi sandhill crane), federalno su ugroženi u Sjedinjenim Državama. Niske stope reprodukcije ograničavaju oporavak populacije ove vrste, posebno populacije srednjeg kontinenta, koja je predmet lova. Ponovno uvođenje ptica koje se uzgajaju u zatočeništvu bilo je ključno za održavanje veličine populacije. Zaštita močvarnih staništa također je bitna za opstanak ove vrste.(Tacha, et al., 1992.)

volim svog njemačkog ovčara

Suradnici

Kari Kirschbaum (autor, urednik), Animal Agents.

Marie S. Harris (autorica), Sveučilište Michigan-Ann Arbor.