Grus AntigonaSarus ždral

Autor Isaac Jinks

Geografski raspon

Sarus ždralovi (Grus antigona) nalaze se u sjevernoj Indiji, jugoistočnoj Aziji i u sjevernim dijelovima Australije. Većina sarusnih ždralova široko je rasprostranjena duž Gangetske ravnice i u istočnom Rajasthanu u sjevernim državama Indije. Gustoća naseljenosti opada prema jugu. Nije poznato da je ova vrsta migratorna.(Borad, et al., 2002; Sarkar, et al., 2013; Wood i Krajewski, 1996)

  • Biogeografske regije
  • orijentalni
    • zavičajni
  • australski
    • zavičajni

Stanište

Ždralovi sarus navikli su živjeti u velikim poljoprivrednim područjima, posebno uz niska močvarna područja i poplavljena rižina polja. Oni više vole prirodna močvarna područja nego poljoprivredna polja, međutim, još uvijek postoji rasprava o tome koje stanište ove ptice preferiraju. Provedena su opsežna istraživanja kako bi se razumjela interakcija ždrala sarusa s ekosustavima rilja. Područja su postala poželjnija staništa za ove ždralove jer su mjesta za gniježđenje smještena u blizini područja s obiljem hrane. Sarus ždralovi, iako će vjerojatno koristiti močvarna područja koja se nalaze u blizini poplavljenih rižinih polja, također imaju mogućnost korištenja sušnijih staništa u odnosu na druge vrste ždralova. Također su se dobro prilagodili povećanoj prisutnosti ljudskih aktivnosti.(Sundar, 2009.; Yaseen, et al., 2013.)

  • Regije staništa
  • zemaljski
  • Zemaljski biomi
  • savana ili travnjak
  • Močvare
  • močvara
  • Ostale značajke staništa
  • poljoprivredni

Fizički opis

Sarus ždralovi smatraju se najvišim letećim pticama sa stajaćom visinom od 1,8 m (5,9 stopa). Mogu imati raspon krila od 2,5 m i težiti od 5 do 12 kg. Ovi ždralovi imaju vrlo svijetlosivu boju po cijelom trupu s tamnijim sivim mrljama blizu vrhova krila. Međutim, najistaknutija značajka je jarko crvena boja na glavi i vrhu vrata. Na samom vrhu glave ima bijelu mrlju, kao i malu bijelu mrlju iza oka. Kljun je obično bijele do svijetlosive boje, a duge noge imaju blijedocrvenu boju. Mužjaci i ženke se ne razlikuju po boji, ali mužjaci su obično veći od ženki. Odrasle i mlade jedinke možemo razlikovati po boji krune, odnosno boji glave. Mladunci (manje od četiri mjeseca) imaju čvrstu 'mutnocrvenu' boju dok odrasli imaju 'tamnocrvenu boju s ćelavom mrljom na vrhu'.(BirdLife International, 2015.; Borad, et al., 2002.; Sarkar, et al., 2013.; Svjetska udruga zooloških vrtova i akvarija, 2015.)



  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • bilateralna simetrija
  • Spolni dimorfizam
  • mužjak veći
  • Masa dometa
    5,0 do 12,0 kg
    11,01 do 26,43 lb
  • Prosječna duljina
    1,8 m
    5,91 stopa
  • Raspon krila
    2,5 (niska) m
    8,20 (niska) stopa

Reprodukcija

Glavna sezona razmnožavanja ždralova sarusa obično je unutar kišne sezone, između lipnja i rujna. Pretpostavlja se da će se ždralovi sarusi pariti doživotno, iako je bilo malo istraživanja koja bi potkrijepila ovu tvrdnju.

Nije provedeno mnogo istraživanja o ponašanju vrste pri parenju. Međutim, kao člandizalicaobitelji, vjerojatno je da izvode plesove udvaranja kako bi privukli pažnju i impresionirali drugog partnera. Plesno ponašanje obično se javlja u svim dobnim skupinama, od mladih mladih koji razvijaju motoričke vještine do parova koji pokazuju udvaranje.(Blashfield, 2004; International Crane Foundation, 2015; Yaseen, et al., 2013)

  • Sustav parenja
  • monogamno

Razmnožavanje i polaganje jaja obično doseže vrhunac od srpnja do rujna, iako ako su uvjeti povoljni, razmnožavanje se može odvijati tijekom cijele godine. Parovi ptica grade ogromna gnijezda unutar močvara. Često ova gnijezda izgledaju kao otoci jer su izgrađena od trske i trave koja može doseći visinu od oko dva metra iznad površine vode. Gnijezda ždralova također se mogu naći u lokalnim područjima suhe trave. Kvadže se općenito sastoje od dva ili tri jaja, iako će neka gnijezda imati samo jedno jaje. Većina članova obitelji ždralova polaže jaja koja se inkubiraju za oko 28 do 31 dan.(Blashfield, 2004.; Borad, et al., 2002.; Yaseen, et al., 2013.)

  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparozni
  • sezonski uzgoj
  • cjelogodišnji uzgoj
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • koji nosi jaja
  • Interval uzgoja
    Jednom godišnje
  • Sezona parenja
    lipanj-rujan
  • Raspon jaja po sezoni
    1 do 3
  • Vrijeme raspona do izleganja
    28 do 31 dan
  • Prosječno vrijeme do osamostaljenja
    3 mjeseca

Nakon izlijeganja, smatra se da oba roditelja doprinose razvoju mladunaca. Svaki roditelj hrani potomstvo i brine se o njemu sve dok ne prođe juvenilni stadij razvoja. Roditelji tjeraju svoje potomke iz gnijezda kako bi sami pronašli par i započeli ciklus iznova. Nakon parenja tijekom kišne sezone, roditelji će ostati sa svojim mladuncima do sredine studenog, kada se mladi osamostaljuju i slobodno lete.(Blashfield, 2004.; Borad, et al., 2002.)

  • Ulaganje roditelja
  • altricijski
  • muška roditeljska skrb
  • ženska roditeljska skrb
  • produženi period maloljetničkog učenja

Životni vijek/dugovječnost

Malo se zna o životnom vijeku sarusnih ždralova. Procjenjuje se da ždralovi općenito mogu živjeti 30 do 40 godina, iako je zabilježeno da neke vrste ždralova žive i do 80 godina.(Blashfield, 2004.; Svjetska udruga zooloških vrtova i akvarija, 2015.)

kineski chowchow

Ponašanje

Sarus ždralovi smatraju se najmanje društvenimdizalicaobitelj. Pogotovo tijekom gniježđenja, ove ptice mogu postati vrlo zaštitnički nastrojene i agresivno se ponašati prema svakom uljezu. Stoga se mogu promatrati kao teritorijalna vrsta. Parovi za razmnožavanje ostaju u blizini područja s dovoljno vode. Parovi koji se ne razmnožavaju okupljaju se u većim močvarnim područjima. To povećava interakciju između ždralova i vjerojatnost da će pojedinac pronaći prikladnog partnera. Unatoč teritorijalnom ponašanju parova koji se razmnožavaju, ždralovi sarusi tvore veća jata tijekom sezone negniježđenja. Veličine jata obično ovise o području močvarnog područja. Unutar ovih jata ptice se hrane i gnijezde.(BirdLife International, 2015.; Blashfield, 2004.; Sarkar, et al., 2013.)

  • Ključna ponašanja
  • strašno
  • muhe
  • dnevni
  • pokretljiva
  • migracijski
  • teritorijalni

Home Range

Tijekom sezone razmnožavanja, sarus ždralovi uspostavljaju teritorije, ali malo se zna o veličini teritorija.(Blashfield, 2004.; Sarkar, et al., 2013.)

kako pseće veslati

Komunikacija i percepcija

Kao što je gore navedeno, ždralovi su općenito poznati po svojim plesovima, često pokazujući svoje perje. Sarus ždralovi koriste ove plesove kako bi privukli moguće parove, iako se sugerira da se plesovi mogu koristiti za uspostavljanje teritorija. Međutim, nema mnogo istraživanja koja bi poduprla ove tvrdnje. Ovi plesovi mogu biti popraćeni karakterističnim glasnim zvucima trube ždralova.(Blashfield, 2004.; Sarkar, et al., 2013.)

  • Komunikacijski kanali
  • vizualni
  • akustični
  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • kemijski

Prehrambene navike

Parovi koji se razmnožavaju radije se hrane vegetacijom prirodnih močvara, ali će se hraniti i vlažnim usjevima riže i pšenice. Sarus ždralovi također konzumiraju usjeve soje i krastavaca, te daju prednost tim usjevima. Također je poznato da se hrane vodenim kralježnjacima i beskralježnjacima.(Svjetska udruga zooloških vrtova i akvarija, 2015.; Yaseen, et al., 2013.)

  • Primarna dijeta
  • mesožder
    • jede kopnene kralježnjake
    • kukojed
  • biljojedi
    • granivore
  • svejedi
  • Hrana za životinje
  • vodozemci
  • riba
  • kukci
  • Biljna hrana
  • sjemenke, žitarice i orašasti plodovi

Predatorstvo

šakali (Starenje) i kućne vrane (Corvus splendens) zabilježeno je da lovi jaja ždralova i odrasle jedinke. Oba ova grabežljivca su oportunisti. Divlji psi također hvataju jaja i mlade. Čini se da su ove ptice česte mete u ljudskom lovu i sakupljanju jaja.(BirdLife International, 2015.; Borad, i sur., 2002.; Kaur i sur., 2008.; Sundar, 2009.; Yaseen i sur., 2013.)

  • Poznati grabežljivci
    • šakali (Starenje)
    • kućne vrane (Corvus splendens)

Uloge ekosustava

Kao grabežljivac malih kralježnjaka i beskralježnjaka, ždralovi sarus igraju važnu ulogu u održavanju ovih populacija. Obilje njihovih jaja također može utjecati na izvore hrane za šakala i kućne vrane. Oni također pomažu u održavanju vegetacije. Sarus dizalice mogu biti primarni, sekundarni i tercijarni potrošači.(BirdLife International, 2015.; Borad, et al., 2002.)

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

Malo se zna o pozitivnim prednostima ždralova sarusa za ljude, ali se sugerira da se pilići i jaja, kao i odrasle jedinke beru za hranu i trgovinu te u navodno medicinske svrhe.(BirdLife International, 2015.)

  • Pozitivni učinci
  • trgovina kućnim ljubimcima
  • hrana
  • izvor lijeka ili lijeka

Ekonomska važnost za ljude: negativna

Napetost između sarus ždralova i lokalnih farmera dramatično se povećala tijekom posljednjih nekoliko desetljeća. Istraživači su sugerirali da je to zbog povećane površine močvarnog uzgoja, ostavljajući manje površine za prirodna močvarna područja. Kao rezultat toga, sarus ždralovi su se prilagodili životu u neposrednoj blizini ljudi. Postoji rasprava o tome jesu li agroekosustavi idealniji za ždralove od prirodnih močvarnih područja zbog lako dostupne opskrbe hranom. Budući da se ovi ždralovi vole hraniti pšenicom, rižom, sojom i krastavcima, farmeri su postali manje tolerantni prema pticama zbog uništavanja usjeva. Poljoprivrednici su premjestili gnijezda u neobrađena područja, ali to je povezano s padom uspjeha kvačila.(Borad, et al., 2002.; Yaseen, et al., 2013.)

  • Negativni utjecaji
  • štetočina usjeva

Konzervacijski status

Provedena su opsežna istraživanja o statusu očuvanosti ždralova sarusa. Prema IUCN-u, oni su kategorizirani kao 'ranjivi'. Ždralovi su štetno pogođeni krivolovom i poljoprivredom. Ždralovi su konzumirali gnojiva za usjeve što često dovodi do smrti. Očuvanje što više prirodnih močvara predloženo je kao najbolji način zaštite ždrala dopuštajući im da žive odvojeno od štetnih učinaka poljoprivrede. Također su poduzeti napori za podizanje svijesti kako bi se proširilo znanje o ždralu sarusu i opisali kako lokalna sela mogu uložiti napore da zaštite ove ptice. Došlo je do određenog uspjeha u tim naporima i čini se da je djelovanje zajednice ključ njihove zaštite kroz uspostavu mjesta za gniježđenje bez uznemiravanja.(Kaur, et al., 2008.; Sundar, 2009.; Yaseen, et al., 2013.)

Suradnici

Isaac Jinks (autor), Indiana University - Purdue University Fort Wayne, Mark Jordan (urednik), Indiana University-Purdue University Fort Wayne, Tanya Dewey (urednica), University of Michigan-Ann Arbor.