Graphiurus murinus šumski puh

Autora Jeanna Lodel

Geografski raspon

Šumski puhovi se javljaju u cijeloj etiopskoj regiji. Široko su rasprostranjeni po cijeloj Africi, od južnog ruba pustinje Sahare do provincije Cape u Južnoj Africi.(Skinner i Chimimba, 2005.; Webb i Skinner, 1994.)

  • Biogeografske regije
  • etiopski
    • zavičajni

Stanište

Šumski puhovi su generalisti i mogu se naći u širokom rasponu staništa. Iako se obično gnijezde u stablima bagrema, njihova se gnijezda mogu naći i u šupljinama drveća, pukotinama stijena, na granama drveća, u grmlju, pa čak i u napuštenim ptičjim gnijezdima i košnicama.(Fitzherbert, et al., 2006.; Skinner i Chimimba, 2005.; Webb i Skinner, 1994.)

  • Regije staništa
  • umjereno
  • tropski
  • zemaljski
  • Zemaljski biomi
  • savana ili travnjak
  • šuma
  • Ostale značajke staništa
  • poljoprivredni

Fizički opis

Šumski puhovi su jedna od većih afričkih vrsta puhova, u rasponu od 70 do 165 mm u duljini glave i tijela i od 50 do 135 mm u duljini repa. Izgledom su nalik vjevericama, s dorzalnom dlakom koja se kreće od svijetlo do tamnosive i trbušnom dlakom koja je žutobijela. Imaju kratku, meku vunastu dlaku i dugačak gust rep. Prsten tamnijeg krzna često okružuje njihove crne oči, a njihove uši imaju duljinu (često korištena metrika za identifikaciju vrste kod miševa) od 10 do 20 mm. Imaju kratke zakrivljene kandže, a stražnja stopala imaju duljinu od 15 do 20 mm. Šumski puhovi imaju masu od 23 do 34 g i često se miješaju sa puhovima savane, koji su vidljivo manji. Mozak im je umjereno kockast i kupolast, s blago povećanim slušnim bulama.(Grizmek, 2004; Haberl, 1999; Skinner i Chimimba, 2005; Webb i Skinner, 1994)



prednosti i mane nabave dva štenca
  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • homoiotermni
  • bilateralna simetrija
  • Masa dometa
    23 do 34 g
    0,81 do 1,20 oz
  • Duljina raspona
    70 do 165 mm
    2,76 do 6,50 inča

Reprodukcija

Dostupne su ograničene informacije o sustavu parenja šumskih puhova. Međutim, na početku sezone parenja mužjaci su vrlo teritorijalni i agresivni jedni prema drugima, što sugerira poliginiju. Nakon što izađu iz hibernakule, mnoge vrste puhova zovu da upozore potencijalne partnere na njihovu prisutnost. Nakon parenja, mužjaci će vjerojatno napustiti prijašnje partnere u potrazi za dodatnim ženkama u estrusu.(Grizmek, 2004; Webb i Skinner, 1994)

  • Sustav parenja
  • poliginozan

Iako se većina razmnožavanja događa tijekom ljeta (od listopada do veljače), šumski puhovi se obično razmnožavaju tijekom cijele godine (tj. sezonska poliestra). Ženke imaju 1 do 2 legla godišnje. Smatra se da trudnoća traje otprilike 24 dana, što rezultira 3 do 4 altricial mladunčadi po leglu; međutim, moguće je čak 6 mladunaca po leglu. Mladunci pri rođenju teže oko 3,5 g, a reproduktivno su zreli tek u ljeto nakon prve hibernacije.(Grizmek, 2004; Haberl, 1999; Webb i Skinner, 1994)

  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparozni
  • sezonski uzgoj
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • gnojidba
  • viviparan
  • Interval uzgoja
    Šumski puhovi se mogu razmnožavati dva puta tijekom ljeta
  • Sezona parenja
    Razmnožavanje se obično događa od listopada do veljače.
  • Raspon broja potomaka
    3 do 4
  • Prosječno razdoblje trudnoće
    24 dana
  • Vrijeme raspona do neovisnosti
    4 do 6 tjedana
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (žene)
    1 godina
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (muškarac)
    1 godina

Malo je informacija dostupno o ulaganjima roditelja u šumske puhove. Međutim, novorođenčad su altrična i neovisnost od majke najvjerojatnije se javlja između 4. i 6. tjedna starosti. Majke pružaju zaštitu, njegu i prehranu (npr. dojenje) dok štenci ne postanu neovisni. Mladunci se brinu u gnijezdima obloženim mahovinom, koja se često nalaze u šupljinama drveća, pukotinama stijena, na granama drveća, u grmlju, pa čak i u napuštenim ptičjim gnijezdima i košnicama. Detaljne informacije o očevim ulaganjima nisu objavljene.(Grizmek, 2004; Haberl, 1999; Webb i Skinner, 1994; Wirminghaus i Perrin, 1993)

  • Ulaganje roditelja
  • altricijski
  • ženska roditeljska skrb
  • prije oplodnje
    • štiteći
      • žena
  • prije izleganja/porođaja
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • žena
  • prije odvikavanja/prljanja
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • žena
  • prije osamostaljenja
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • žena

Životni vijek/dugovječnost

Šumski puhovi žive oko 5,5 godina u divljini, a mogu živjeti 5 do 6 godina u zatočeništvu.(Grizmek, 2004.; Haberl, 1999.)

koliko pažnje treba psima
  • Prosječni životni vijek
    Status: divlje
    5,5 godina
  • Prosječni životni vijek
    Status: zatočeništvo
    5,9 godina

Ponašanje

Šumski puhovi su noćni i izrazito arborealni. Noću se hrane sami, uglavnom za kukcima i vegetacijom. U jesen, šumski puhovi povećavaju zalihe masti jedući orašaste plodove i sjemenke prije hibernacije. Tijekom zime (od svibnja do kolovoza), kada temperature znatno padaju, šumski puhovi hiberniraju. Tijekom hibernacije doživljavaju značajno smanjenje tjelesne temperature i mase. Termalno neutralna zona im je između 29 i 35 °C, a hiberniraju na temperaturi okoline od oko 15 °C. Ljeti, šumski puhovi mogu upasti u omamljenost tijekom razdoblja smanjene količine hrane ili kada se javljaju niske ili nestalne temperature. Šumski puhovi su jedinstveni unutar svog roda (Graphiurus), budući da su jedine afričke vrste puhova koje prezimljuju tijekom zime.(Ellison i Skinner, 1991; Webb i Skinner, 1996; Whittington-Jones i Brown, 1999)

Tijekom razdoblja neaktivnosti, afrički puhovi provode vrijeme u svojim gnijezdima, koja su obično izrađena od biljnog materijala i nalaze se u šupljinama drveća, grmlju i pukotinama stijena. Kako bi spriječili gubitak topline, sklupčaju se u klupko i omotaju repove oko tijela. Mužjaci, ženke i mladi mogu zauzimati pojedinačno gnijezdo, a utvrđeno je da čak 11 odraslih jedinki oba spola zauzimaju jedno gnijezdo. Afrički puhovi koriste gnijezda tijekom cijele godine; međutim, tip gnijezda se mijenja u odnosu na godišnje doba. Zimi koriste gnijezda koja su bolje izolirana i bliže tlu od onih koje se koriste ljeti.(Grizmek, 2004; Haberl, 1999; Madikiza, et al., 2010; Skinner i Chimimba, 2005; Webb i Skinner, 1994)

Mužjaci su teritorijalni tijekom sezone parenja i uspostavljaju društvenu hijerarhiju nakon što izađu iz hibernacije. Mužjaci mirisom obilježavaju i izgovaraju upozoravajuće glasove kako bi razgraničili i obranili teritorije gniježđenja. Iako miris ženki označava teritorijalne granice, one ne daju upozoravajuće glasove kako bi otjerale pripadnike suprotstavljenih skupina.(Grizmek, 2004; Haberl, 1999; Madikiza, et al., 2010; Skinner i Chimimba, 2005; Webb i Skinner, 1994)

  • Ključna ponašanja
  • sličan drvetu
  • scansorial
  • noćni
  • pokretljiva
  • sjedeći
  • hibernacije
  • dnevna omamljenost
  • usamljeni
  • teritorijalni
  • Društveni
  • hijerarhije dominacije

Home Range

Iako je dostupno malo informacija o veličini i sastavu staništa šumskih puhova, njegov bliski srodnik, puh s naočalama (Graphiurus ocularis), ima prosječnu veličinu domaćeg područja od 13,9 ha za muškarce i 8,5 ha za ženke. Općenito, ima oko 10 šumskih puhova po ha.('Međunarodna unija za očuvanje prirode i prirodnih resursa (IUCN)', 2010.; Grizmek, 2004.)

Komunikacija i percepcija

Šumski puhovi stvaraju različite glasove uključujući pozive za parenje, teritorijalne pozive, škripu alarma i cvrkutanje, čije značenje nije poznato. Osim toga, šumski puhovi će vjerojatno koristiti vizualne, haptičke (npr. osjet dodira) i olfaktorne znakove kako bi komunicirali jedni s drugima. Označavanje mirisa vjerojatno se koristi za utvrđivanje teritorija i pronalaženje partnera, dok se vokalizacije vjerojatno koriste za pronalaženje i obranu partnera i obranu teritorija.(Grizmek, 2004; Haberl, 1999; Webb i Skinner, 1994)

  • Komunikacijski kanali
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • kemijski
  • Drugi načini komunikacije
  • tragovi mirisa
  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • kemijski

Prehrambene navike

Šumski puhovi su svejedi, a sastav prehrane se mijenja u odnosu na godišnje doba. Tijekom proljeća jedu prvenstveno pupoljke i kukce, ali povremeno jedu male glodavce te jaja i mladunčad malih ptica. Ljeti i u jesen jedu voće, sjemenke i orašaste plodove kako bi povećali rezerve masnoće za hibernaciju, a kada je dovoljno hrane malo, mogu jesti i koru i grančice.(Grizmek, 2004; Nowakowski, et al., 2006; Webb i Skinner, 1994; Wirminghaus i Perrin, 1992)

  • Primarna dijeta
  • mesožder
    • kukojed
  • biljojedi
    • plodožderka
    • granivore
  • svejedi
  • Hrana za životinje
  • ptice
  • gmazovi
  • jaja
  • kukci
  • kopneni člankonošci koji nisu kukci
  • Biljna hrana
  • lišće
  • drvo, kora ili stabljika
  • sjemenke, žitarice i orašasti plodovi
  • voće

Predatorstvo

Šumske puhove plene uglavnom sove, a njihovi ostaci pronađeni su u kuglicama Mackinderove sove orao (Bubo capensis mackinderi) u istočnoj Africi. Budući da su i arborealni i noćni, šumski puhovi imaju malo grabežljivaca.(Rodel, et al., 2002.)

  • Prilagodbe protiv grabežljivaca
  • zagonetna
  • Poznati grabežljivci
    • Makinderova sova orao (Bubo capensis)

Uloge ekosustava

Šumski puhovi mogu igrati ulogu u populacijskoj dinamici člankonožaca, što čini značajan dio njihove prehrane. Budući da se hrane raznim vrstama voća i orašastih plodova, također mogu biti važni raspršivači sjemena. Konačno, oni su važan plijen za sove.(Haberl, 1999.; Nowakowski, et al., 2006.)

  • Utjecaj na ekosustav
  • raspršuje sjemenke

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

Afrički puhovi nemaju dokumentiran ekonomski učinak na ljude. Međutim, zbog visokog udjela masti, preferirani su izvor proteina u nekim kulturama. Ljudska konzumacija puha dobro je dokumentiran globalni fenomen.(Grizmek, 2004.)

slikanje s pomakom obojite svog ljubimca
  • Pozitivni učinci
  • hrana

Ekonomska važnost za ljude: negativna

Šumski puhovi se ponekad smatraju smetnjom, jer povremeno gnijezde u starom namještaju, krovovima, električnim razvodnim kutijama, pumpama za vodu i transformatorima. Mogu prouzročiti poljoprivrednu štetu pljačkanjem peradarskih farmi i traženjem hrane na usjevima.(Grizmek, 2004; Haberl, 1999; Skinner i Chimimba, 2005)

Šumski puhovi potencijalni su vektori bubonske kuge i majmunskih boginja. Studija iz 2007. u sjevernoj Tanzaniji pronašla je šumske puhove koji su bili pozitivni naYersinia pestis, bakterija koja uzrokuje kugu.(Holden i Levine, 2009.; Makundi, 2008.)

  • Negativni utjecaji
  • ozljeđuje ljude
    • nosi ljudsku bolest
  • štetočina usjeva
  • štetočina u kućanstvu

Konzervacijski status

Šumski puhovi pokazuju stabilne populacijske trendove i trenutno nema većih prijetnji ovoj vrsti. IUCN navodi šumske puhove kao vrstu od 'najmanje zabrinutosti'.('Međunarodna unija za očuvanje prirode i prirodnih resursa (IUCN)', 2010.)

Suradnici

Jeanna Lodel (autorica), University of Wisconsin-Stevens Point, Stefanie Stainton (urednica), University of Wisconsin-Stevens Point, Christopher Yahnke (urednik), University of Wisconsin-Stevens Point, John Berini (urednik), Animal Agents Staff, Tanya Dewey (urednik), Sveučilište Michigan-Ann Arbor.