gorila gorila zapadna gorila (također: zapadna nizinska gorila)

Autora Rebecca Ann Csomos

Geografski raspon

Zapadne ili nizinske gorile naseljavaju šume ekvatorijalne Afrike od zapadnih nizina u blizini obale Kameruna preko Srednjoafričke Republike, Ekvatorijalne Gvineje, Gabona, Nigerije, Republike Kongo, Angole i možda Demokratske Republike Kongo. Postoje dvije priznate podvrste,G. gorila, zapadna nizinska gorila, javlja se u Kamerunu južno do rijeke Kongo i istočno do rijeke Oubangi.Gorilla gorilla diehli, istočna nizinska gorila, nalazi se u malom dijelu nigerijsko-kamerunske granice u gornjoj drenaži rijeke Cross.(Deblase i Martin, 1981; MacDonald, 1987; Wilson i Reeder, 1993; Deblase i Martin, 1981; MacDonald, 1987; Wilson i Reeder, 1993; Deblase i Martin, 1981; IUCN, 2008 MacDona7ld, Wi1; , 1993.)

  • Biogeografske regije
  • etiopski
    • zavičajni

Stanište

Afričke tropske sekundarne šume, gdje otvorene krošnje dopuštaju mnogo svjetla da dopre do šumskog dna, pružaju najbolje stanište zapadnim gorilama.('Microsoft Encarta Encyclopedia '99 CD-ROM', 1999; Deblase i Martin, 1981; MacDonald, 1987)

  • Regije staništa
  • tropski
  • zemaljski
  • Zemaljski biomi
  • šuma
  • prašuma

Fizički opis

Zapadne gorile su iznimno veliki i moćni primati. Nemaju repove i crnu kožu. Crte lica uključuju kratke njuške, istaknute obrve, velike nosnice te male oči i uši. Zapadne gorile imaju velike mišiće čeljusti i široke, jake zube. Gruba, tamna kosa prekriva cijelo tijelo osim lica, ušiju, ruku i stopala. Općenito, dlaka na leđima i stražnjici starijih mužjaka postaje sijeda i gubi se s godinama. Ovaj uzorak obojenosti doveo je do toga da su stariji mužjaci poznati kao 'silverbacks'. Zapadne gorile imaju malo više smeđu/sivu boju dlake s kraćom dlakom i obično su nešto manje od planinskih gorila (G. beringei).



Mužjaci su obično veći od ženki, a u zatočeništvu dosežu težinu do 275 kg. U divljini, mužjaci gorile u prosjeku teže 180 kg, a ženke često gotovo upola manje. Mužjaci gorile imaju zdepasto tijelo koje obično stoji 1,75 metara visine sa savijenim koljenima. Ženke su u prosjeku visoke samo 1,25 metara. Ovaj izraziti spolni dimorfizam je kritičan u strukturi grupe i parenju. Veliki mužjaci, s velikom veličinom tijela, očnjacima i muskulaturom čeljusti, imaju povećanu fizičku i društvenu moć unutar grupe.

Ruke su proporcionalno velike s noktima na svim znamenkama i vrlo velikim palčevima. Zapadne gorile često stoje uspravno, ali hodaju pogrbljeno, četveronožno, sa svijenim rukama i zglobovima prstiju koji dodiruju tlo. Četveronožno hodanje zahtijeva duge ruke, a raspon ruku gorila je veći od visine stajanja. Udovi su plantigradni i pentadaktilni.('Microsoft Encarta Encyclopedia '99 CD-ROM', 1999; Deblase i Martin, 1981; MacDonald, 1987; Walker, 1975)

  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • homoiotermni
  • bilateralna simetrija
  • Spolni dimorfizam
  • mužjak veći
  • spolovi različito obojeni ili šareni
  • Masa dometa
    275 (visoki) kg
    605,73 (visoka) lb
  • Prosječna masa
    180 kg
    396,48 lb
  • Prosječni raspon krila
    muški 175 cm; ženke 125 cm
    u

Reprodukcija

Obično se jedan dominantni mužjak u grupi gorila pari sa ženkama u toj skupini. Ženke preferiraju dominantnog mužjaka, zbog njegove superiorne borbene sposobnosti i uočene sposobnosti da bolje zaštiti ženke i njihovo potomstvo.

  • Sustav parenja
  • poliginozan

Kao uljudi, nema fiksne sezone razmnožavanja za gorile, a ženke imaju menstruaciju svakih 28 dana. Jedno mladunče, teško oko 2 kg, rađa se nakon devet mjeseci trudnoće. Mlade gorile doje 3 do 4 godine. Ženke rađaju u razmacima od otprilike četiri godine, počevši od otprilike desete godine života. Međutim, visoka stopa smrtnosti znači da se preživjelo potomstvo proizvodi samo jednom svakih 6 do 8 godina. Mužjaci se zbog fizičkog natjecanja za parove rijetko razmnožavaju prije 15. godine.('Microsoft Encarta Encyclopedia '99 CD-ROM', 1999.; MacDonald, 1987.; Walker, 1975.)

  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparozni
  • cjelogodišnji uzgoj
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • viviparan
  • Interval uzgoja
    Ženke rađaju u razmacima od oko četiri godine.
  • Sezona parenja
    Gorile se razmnožavaju tijekom cijele godine.
  • Prosječan broj potomaka
    jedan
  • Prosječan broj potomaka
    jedan
    AnAge
  • Prosječno razdoblje trudnoće
    9 mjeseci
  • Prosječno razdoblje trudnoće
    256 dana
    AnAge
  • Raspon dobi odvikavanja
    36 do 48 mjeseci
  • Vrijeme raspona do neovisnosti
    3 do 4 godine
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (žene)
    10 godina
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (žene)
    Spol: ženski
    2829 dana
    AnAge
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (muškarac)
    15 godina
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (muškarac)
    Spol: muški
    4015 dana
    AnAge

Dojenčad se siše od 3 do 4 godine. U slučaju više mladih, majka, koja mora nositi dojenčad, teško se brine za dvoje i često dopušta jedno da umre. Mladunci rastu otprilike dvostruko brže od ljudskih beba i sposobni su puzati i držati se za majku do dobi od 3 mjeseca. Ostaju ovisni o majci 3 do 4 godine.

Ženke mladima osiguravaju prijevoz, hranu i socijalizaciju. Oni štite svoje mlade unutar grupe. Mužjaci obično ne komuniciraju puno s mladima, iako štite svoje potomstvo braneći društvenu skupinu od potencijalno čedoubojskih mužjaka koji bi možda željeli preuzeti kontrolu nad grupom.

  • Ulaganje roditelja
  • altricijski
  • prije oplodnje
    • opskrba
    • štiteći
      • muški
      • žena
  • prije izleganja/porođaja
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • žena
  • prije odvikavanja/prljanja
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • muški
      • žena
  • prije osamostaljenja
    • štiteći
      • muški
      • žena
  • produženi period maloljetničkog učenja

Životni vijek/dugovječnost

Divlje gorile žive između 35 i 40 godina, a neke gorile u zatočeništvu žive gotovo 50 godina.

Ponašanje

Gorile su općenito miroljubive, sramežljive i ljubazne osim ako im se prijeti. Međutim, mužjaci će stajati uspravno i udarati se šakama u prsa u pokušaju da zastraše ili pokažu svoju snagu. Glasno režu i postaju vrlo opasni kada su iznervirani ili napadnuti. Gorile također pokazuju agresiju jurišajući na uočene uljeze. Ipak, rijetko su pogodili uljeza. Umjesto toga, projure i mogu ponovno napasti.

Gorile se okupljaju u grupe od 5 do 15 jedinki. Tipična skupina sastoji se od jednog dominantnog mužjaka, mnogo odraslih ženki s mladima. U nekim slučajevima, manji čopor manje dominantnih mužjaka će se udružiti na periferiji ove središnje skupine. Dominantni mužjak, ponekad poznat i kao srebrnoleđi zbog sijede dlake povezane s godinama na leđima, ostaje dominantan sve dok ga drugi mužjak ne smijeni s njegove pozicije. Raseljeni silverbacks obično vode usamljeni život.

Tučnjava igra važnu ulogu u hijerarhiji grupe. Uobičajeno je da će novodominantni mužjak, nakon što istisne bivšeg dominantnog mužjaka, vjerojatno ubiti dojenčad u skupini, čime će sve ženke u laktaciji prerano vratiti u reproduktivni ciklus. Čineći to, mužjak povećava svoje šanse da proizvede potomstvo, budući da je njegov status dominantnog mužjaka nepoznatog trajanja. Kako bi se zaštitili od potencijalno čedomorskih mužjaka, sposobnost mužjaka da se bori i osigura opstanak svog potomstva je nedvojbeno najvažnija za prijemčive ženke.

šeširi za pse etsy

Poznato je da mužjaci gorile ispuštaju huk kao alarm svim članovima grupe, od kojih svaki postaje odmah upozoren. Grupe mogu zajedno putovati mjesecima i obično godinama, ali zbog obilja hrane u blizini njihovih kampova i njihove impozantne veličine, putovanju se obično posvećuje malo vremena i energije. Iz tih razloga nije izložena teritorijalna obrana i često se rasponi susjednih skupina preklapaju.

Gorile danju i noću grade gnijezda od grana i lišća za jastuk na tlu ili na drveću. Lagani pojedinci mogu se vidjeti kako se ljuljaju od stabla do stabla za ruke (brahijacija).

Međusobno dotjerivanje nije tako uobičajeno kod gorila kao kod drugih vrsta primata.('Microsoft Encarta Encyclopedia '99 CD-ROM', 1999.; MacDonald, 1987.; Walker, 1975.)

  • Ključna ponašanja
  • strašno
  • dnevni
  • pokretljiva
  • sjedeći
  • Društveni
  • hijerarhije dominacije

Komunikacija i percepcija

Gorile komuniciraju pozivima, izrazima lica i fizičkim položajima te taktilnim sredstvima. Mirisi mogu igrati određenu ulogu u komunikaciji kod ovih životinja.

  • Komunikacijski kanali
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • kemijski
  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • kemijski

Prehrambene navike

Divlje gorile su biljojedi, koji se uglavnom hrane sočnim biljkama. Također će konzumirati lišće, bobice, paprati i vlaknastu koru. Obično se gorile hrane ujutro i poslijepodne. Zapadne gorile penju se na drveće do 15 metara visine u potrazi za hranom. Gorile nikada u potpunosti ne skidaju vegetaciju s jednog područja. Brzi ponovni rast vegetacije koju konzumiraju omogućuje im da ostanu unutar razumno ograničenog domašaja tijekom duljeg vremenskog razdoblja.(MacDonald, 1987.; Walker, 1975.)

  • Primarna dijeta
  • biljojedi
    • folivore
  • Biljna hrana
  • lišće
  • drvo, kora ili stabljika
  • voće

Predatorstvo

Predator nad gorilama vjerojatno nije uobičajen, zbog njihove impozantne veličine. Mlade životinje mogu postati plijen grabljivica ili velikih mesoždera. Također, gorile koje još nisu odbijene podliježu čedomorstvu od strane mužjaka njihove vrste.

Uloge ekosustava

Uloge ovih životinja u svom ekosustavu nisu opisane.

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

Zapadne gorile korištene su u medicinskim studijama ljudskih bolesti i bihevioralnim, lingvističkim i psihološkim studijama. Mentalni kapaciteti gorila još se istražuju. Zapadne gorile pokazuju više upornosti i zadržavanja pamćenja u studijama rješavanja problema nego njihovi, uzbudljiviji, bliski rođaci, čimpanze (Kruh). Vjerojatnije je da će zapadne gorile izvršiti zadatak iz interesa nego zaraditi nagradu. Nakon izvjesnog uspjeha sa čimpanzama, istraživači su sredinom 1970-ih usmjerili pozornost na komunikaciju s gorilama pomoću znakovnog jezika, a jedna gorila, Koko, svladala je više od 1000 znakova.

Zapadne gorile također se ilegalno love u Africi zbog njihove kože i mesa koje se poslužuje u restoranima velikih gradova. Osim toga, hvatanje i prodaja gorila za zoološke vrtove, iako je to za mnoge, nedvojbeno je ekonomski isplativo.('Microsoft Encarta Encyclopedia '99 CD-ROM', 1999.; Walker, 1975.)

  • Pozitivni učinci
  • hrana
  • dijelovi tijela izvor su vrijednog materijala
  • eko turizam
  • istraživanja i obrazovanja

Ekonomska važnost za ljude: negativna

Poznato je da zapadne gorile napadaju domaće plantaže, uništavaju usjeve i smatraju se štetočinama usjeva u zapadnoj Africi.(MacDonald, 1987.)

  • Negativni utjecaji
  • štetočina usjeva

Konzervacijski status

Zapadne gorile su kritično ugrožene u divljini. Procjene stanovništva zaG. gorilanisu dostupni, ali su gotovo sigurno manji od često citirane brojke od 95.000. Procjene odG. gorila diehlipopulacije su od 250 do 300 jedinki.

Iako svih osam zemalja s divljom gorillom (Gorila) populacije imaju zakone koji reguliraju njihovo hvatanje i lov, ni u jednom od njih se zakoni striktno ne provode. Još prije petnaest godina aktivna je trgovina lubanjama gorila iz Nacionalnog parka vulkana u Ruandi. Danas zemlje poput Ruande provode obrazovne, konzervatorske i turističke programe u nastojanju da lokalnom stanovništvu pokažu vrijednost autohtone flore i faune. Ipak, dugoročna ekološka stabilnost žrtvuje se za kratkoročnu ekonomsku dobit u mnogim područjima. Ipak, lov je relativno mala briga u usporedbi s krčenjem šuma i učincima političkih nemira.

Šume o kojima ovise gorile u Africi polako se sijeku radi drvne građe i otvaranja mjesta za poljoprivredni i, u nekim slučajevima, industrijski razvoj. Kao primjer, Nigerija je prije dvadeset pet godina bila dom gorila. Danas su tamo gorile izumrle, a stočarski rančevi pokrivaju ono što je nekada bilo stanište gorila. Dok se rast ljudske populacije ne zaustavi u središnjoj Africi, posebno u DRC-u, stanište gorila je u opasnosti da se dodatno smanji i postane opasno oskudno.('Konvencija o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje faune i flore', 11. listopada 1999.; IUCN, 2008.; MacDonald, 1987.; Wilson i Reeder, 1993.)

Drugi komentari

Život gorila u divljini bio je zagonetan sve dok američki zoolog George B. Schaller nije promatrao tu vrstu dugi niz godina i objavio pionirsku studiju pod naslovom 'The Mountain Gorilla: Ecology and Behavior' (1963.). Amerikanka Diane Fossey pratila je njegov rad studirajući i živeći među planinskim gorilama od 1963. do svoje smrti 1985. u Karisoke istraživačkom centru, koji je osnovala u Ruandi 1967. godine.('Microsoft Encarta Encyclopedia '99 CD-ROM', 1999.)

Suradnici

Nancy Shefferly (urednica), Animal Agents.

Rebecca Ann Csomos (autorica), Sveučilište Michigan-Ann Arbor, Cynthia Sims Parr (urednica), Sveučilište Michigan-Ann Arbor.