Globicephala macrorhynchus kratki peraji kit pilot

Christine Dombrowski

Geografski raspon

Kitovi piloti kratkih peraja porijeklom su iz Atlantskog, Tihog i Indijskog oceana. Postoje dokumentirane populacije uz obale Japana, Španjolske, Afrike, Kalifornije, Indije i Havaja. Preferiraju tropske i suptropske vode i ne zadržavaju se u područjima hladnije vode kao što je Arktički ocean. U Atlantskom oceanu nalaze se čak na sjeveru do otoka Madeira i Gibraltarskog tjesnaca, što odgovara gornjoj granici od 50 stupnjeva sjeverne geografske širine i donjoj granici od 40 stupnjeva južne geografske širine.('Procjene zaliha morskih sisavaca u američkom Atlantiku i Meksičkom zaljevu -- 2000.', 2000.; Hernandez-Garcia i Martin, 1994.; Kasuya i Marsh, 1984.; Nores i Perez, 2009.; Taylor i dr., 2011.)

  • Biogeografske regije
  • Indijski ocean
    • zavičajni
  • Atlantik
    • zavičajni
  • tihi ocean
    • zavičajni
  • Ostali geografski pojmovi
  • kozmopolitski

Stanište

Kitovi piloti s kratkim perajima nalaze se u dubokim otvorenim vodama u blizini kontinentalnih polica, kao i u obalnim područjima. Slijede jate glavonožaca (Cefalopodan) i zadržavaju se u područjima s kvalitetnim staništem za svoj plijen. Preferiraju tropske i suptropske vode. Kitovi piloti kratkih peraja nalaze se u dubinama do 609 m.(Baird, et al., 2002.; Shane, 1995.; Taylor, et al., 2011.)

  • Regije staništa
  • slane ili morske
  • Vodeni biomi
  • pelagični
  • primorski
  • Dubina dometa
    609 (visoka) m
    1998.03 (visoka) stopa

Fizički opis

Kitovi piloti kratkih peraja su zubati, crni kitovi sa sivo-bijelim oznakama na grlu i prsima koji podsjećaju na izduženo sidro. Oko leđne peraje imaju sivo sedlo. Njihovo područje glave opisuje se kao da ima ispupčeno čelo, pa su po tome nadimak glave dinje. Imaju njušku nalik kljunu i vitke, šiljate peraje. Ova peraja su manja od peraja dugoperajih kitova pilota (Globicephala melas), koji su inače slični izgledom. Mužjaci kratkih peraja piloti su veći od ženki. Njihova su tijela u prosjeku dugačka 4 do 6 m.(Britannica, 2011.)



  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • homoiotermni
  • bilateralna simetrija
  • Spolni dimorfizam
  • spolova podjednako
  • mužjak veći
  • Prosječna masa
    2,2e+06 g
    77533,04 oz
    AnAge
  • Duljina raspona
    4 do 6 m
    13,12 do 19,69 stopa

Reprodukcija

Kitovi piloti s kratkim perajima mogu se razmnožavati tijekom cijele godine, ali vrhunac razdoblja razmnožavanja je od srpnja do kolovoza. Osim toga, parenje se obično ne promatra tijekom zimskih mjeseci. I mužjaci i ženke imaju više partnera. Ženke se pare s mužjacima izvan svoje mahune, koji putuju između različitih mahuna. Mladi mužjaci se razilaze ubrzo nakon odbijanja, dok mlade ženke ostaju uz majčinu mahunu.(Johnstone i Cant, 2010; Kasuya i Marsh, 1984; McAuliffe i Whitehead, 2005; Pryor i Norris, 1998; Shane, 1995)

  • Sustav parenja
  • poliginandarno (promiskuitetno)

Razmnožavanje se događa između mužjaka i ženki iz nepovezanih mahuna. Trudnoća traje 15 mjeseci, a telad se obično rađa zimi za vrijeme mrijesta lignji. Novorođeni kitovi piloti kratkih peraja u prosjeku teže 140 g. Ženke su jedini čuvari teladi, a doprinos daju i mlade i stare ženke. Razdoblje odvikavanja traje 24 mjeseca, a mladi su samostalni nakon 3 godine. Odrasle ženke obično rađaju svakih 7 godina i imaju 4 do 5 teladi tijekom života. Mlade ženke su spolno zrele za 7 do 12 godina, a u prosjeku za 9 godina. Mužjaci su spolno zreli sa 7 do 17 godina, a u prosjeku sa 14,6 godina. Mužjaci rijetko ostaju unutar iste mahune nakon što dostignu spolnu zrelost. Poznato je da se mužjaci tijekom svog života kreću iz mahune u mahunu. Ženke se razmnožavaju do 40. godine života, kada doživljavaju menopauzu. Mužjaci se mogu razmnožavati do trenutka smrti, što je obično između 40 i 50 godina.(Johnstone i Cant, 2010; Kasuya i Marsh, 1984; McAuliffe i Whitehead, 2005; Pryor i Norris, 1998)

  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparozni
  • cjelogodišnji uzgoj
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • gnojidba
  • viviparan
  • Interval uzgoja
    Telad se rađa u razmaku od 7 godina, a u životu majke se rodi najviše 4 do 5 teladi.
  • Sezona parenja
    Tijekom cijele godine, s vršnim razdobljem između srpnja i kolovoza.
  • Prosječan broj potomaka
    jedan
  • Prosječan broj potomaka
    jedan
    AnAge
  • Prosječno razdoblje trudnoće
    15 mjeseci
  • Prosječno razdoblje trudnoće
    452 dana
    AnAge
  • Raspon dobi odvikavanja
    24 (niska) mjeseca
  • Vrijeme raspona do neovisnosti
    3 (niske) godine
  • Raspon dobi u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (ženke)
    7 do 12 godina
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (žene)
    9 godina
  • Raspon dobi u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (muškarac)
    7 do 17 godina
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (muškarac)
    14,6 godina

Ženke su jedini čuvari mladih. Ženke rađaju jedno tele, doje ga i uče ga loviti glavonošce (Cefalopodan). Druge ženke unutar iste mahune pomoći će majci tako što će promatrati svoje mlade dok je sama u lovu. Ženke u fazi menopauze spremno će pomoći mlađim ženkama koje se razmnožavaju. Mužjaci migriraju iz mahune u mahunu i ne doprinose brizi o mladima.(Johnstone i Cant, 2010; Kasuya i Marsh, 1984; McAuliffe i Whitehead, 2005; Pryor i Norris, 1998)

mcnab pas
  • Ulaganje roditelja
  • prijekocijalni
  • ženska roditeljska skrb
  • prije oplodnje
    • štiteći
      • žena
  • prije izleganja/porođaja
    • štiteći
      • žena
  • prije odvikavanja/prljanja
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • žena
  • prije osamostaljenja
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • žena
  • druženje s roditeljima nakon osamostaljenja

Životni vijek/dugovječnost

Prosječni životni vijek ženki je 63 godine, iako su sposobne roditi samo do 40. godine. Ženke pilota s kratkim perajima prolaze kroz menopauzu slično kao i ljudske ženke. Muškarci imaju višu stopu smrtnosti od žena i njihov prosječni životni vijek je 46 godina.(Kasuya i Marsh, 1984; McAuliffe i Whitehead, 2005; Pryor i Norris, 1998)

Ponašanje

Kitovi piloti kratkih peraja su nomadske i društvene životinje koje su prvenstveno noćne. Ženke formiraju srodne mahune, a mužjaci migriraju iz mahune u mahunu. Unutar grupe, starije ženke koje se ne razmnožavaju mogu poslužiti kao svojevrsna 'banka za pohranu' informacija za mahunu. Danju se kitovi piloti kratkih peraja nalaze kako odmaraju i putuju, a malo se druže. Pretpostavlja se da su aktivniji i društveniji noću kada se hrane. Kitovi piloti kratkih peraja putuju kroz veliki raspon u stalnoj potrazi za hranom.(Kasuya i Marsh, 1984; McAuliffe i Whitehead, 2005; Shane, 1995)

  • Ključna ponašanja
  • plivajući
  • noćni
  • pokretljiva
  • nomadski
  • Društveni

Home Range

Mahune pilota s kratkim perajima često ostaju unutar nekoliko stotina milja i svake se godine vraćaju na mjesta mrijesta lignji. Napustit će područje ako su izvori hrane iscrpljeni i izbjegavat će područja koja nisu imala obilje hrane nekoliko godina.('Procjene zaliha morskih sisavaca u američkom Atlantiku i Meksičkom zaljevu -- 2000.', 2000.; Kasuya i Marsh, 1984.)

Komunikacija i percepcija

Kitovi piloti kratkih peraja komuniciraju vizualno, fizički i akustično s drugim kitovima iz svojih mahuna. Auditivna komunikacija sastoji se od zvižduka i klikova koji se emituju glasno. Fizička komunikacija se sastoji od udaranja repom i probijanja. Majke fizički komuniciraju gurajući svoju novorođenčad na površinu. Oni ostaju u bliskom fizičkom kontaktu kao komunikacijskom sredstvu dok novorođenče ne odraste. Oči su im posebno prilagođene za život na promjenjivim oceanskim dubinama. Kitovi piloti s kratkim perajima osjetljivi su na glasne zvukove koje stvaraju ljudi kao što su mornarički sonar i seizmička istraživanja.(Hatfield, et al., 2003.; Hofmann, et al., 2004.; Robert Heimlich-Boran i Hall, 1993.; Taylor, et al., 2011.)

bebe shar pei štenci
  • Komunikacijski kanali
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • kemijski

Prehrambene navike

Kitovi piloti kratkih peraja plijene glavonošce (Cefalopodan) kao njihov glavni izvor hrane, iako jedu i sitnu ribu. Dnevno konzumiraju oko 45 kg hrane. U zoru i sumrak izvode duboke zarone do 600 metara u potrazi za hranom. Pretpostavlja se da se ova duboka ronjenja u potrazi za hranom događaju kada se plijen koji živi u bentoskom području diže i tone u vodenom stupcu u vezi s promjenama sunčeve svjetlosti.(Baird, et al., 2002; Britannica, 2011; Hernandez-Garcia i Martin, 1994; Kasuya i Marsh, 1984; Robert Heimlich-Boran i Hall, 1993; Taylor, et al., 2011)

  • Primarna dijeta
  • mesožder
    • mekušac
  • Hrana za životinje
  • riba
  • mekušci

Predatorstvo

Ljudi love pilote s kratkim perajima u različitim kapacitetima. Ne postoje drugi poznati grabežljivci.(Taylor, et al., 2011.)

  • Poznati grabežljivci
    • Homo sapiens(ljudi)

Uloge ekosustava

Kitovi ubice (Orcinus orca) poznato je da uznemiravaju mahune kitova pilota s kratkim perajima, ali obično se ne sukobljavaju jedni s drugima, čak i ako postoji hrana.(Duignan, et al., 1995.; Taylor, et al., 2011.; Van Bressem, et al., 1999.)

Morbillivirus kitova iz obiteljiParamyxoviridaepronađen je u populacijama Atlantika, pri čemu je većina pojedinaca bila pozitivna. Najranije poznate infekcije morbilivirusom zabilježene su u dugoperajih kitova pilota (G. laži) 1982. godine.(Duignan, et al., 1995.; Van Bressem, et al., 1999.)

Komenzalne/parazitske vrste
  • morbilivirus kitova (Paramyxoviridae)

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

Ljudi lovu na kitove pilota s kratkim perajima kao izvor hrane, da bi topili loj u ulje, te radi ukrasa i alata od kostiju. Vrsta se intenzivno lovila u zapadnom sjevernom Pacifiku. Lov je na nekim mjestima sada nezakonit, ali se još uvijek događa.(Kasuya i Marsh, 1984.)

dvorište za pse
  • Pozitivni učinci
  • hrana
  • dijelovi tijela izvor su vrijednog materijala

Ekonomska važnost za ljude: negativna

Piloti s kratkim perajima mogu se zaplesti u lebdeće i škrgave mreže koje se koriste za ulov ribe i morskih pasa, uzrokujući ekonomske gubitke za komercijalne ribare.(Carretta i Chivers, 2004.)

Konzervacijski status

Podaci o populacijskom trendu nedostatni su za određivanje statusa očuvanosti za pilotske kitove s kratkim perajima.

Drugi komentari

Kitovi piloti kratkih peraja također su poznati kao crna riba, pacifički kitovi i grloglavi.(Britannica, 2011.)

Suradnici

Christine Dombrowski (autorica), University of Wisconsin-Stevens Point, Christopher Yahnke (urednik), University of Wisconsin-Stevens Point, Alecia Stewart-Malone (urednica), University of Wisconsin-Stevens Point, Catherine Kent (urednica), Posebni projekti.