Glaucomys volanssouthern leteća vjeverica

Autor Alex Atwood

Geografski raspon

Glaucomys volans, poznatija kao južna leteća vjeverica, uglavnom se nalazi u istočnoj polovici Sjedinjenih Država, sve do zapadne Velike ravnice. Južna leteća vjeverica također se nalazi na sjeveru kao Quebec, Nova Scotia i New Brunswick te na jugu do Hondurasa. Međutim, relativno je rijetko pronaći ovu vrstu koja nastanjuje kanadske provincije.(Dolan i Carter, 1977.; Linzey i NatureServe (Hammerson G.), 2008.)

Četiri podvrsteGlaucomys volans, uključujućiG. v. leteći,G. v.texensis,G. v. zadovoljan, iG. v. quercetinaseljavaju sjevernoameričke šume sjeverno od Meksika. Iako su ove četiri vrste specifične za različite geografske raspone,G. v. querceti,G. v. zadovoljan, iG. v. texensis, od istoka prema zapadu, na jugu iG. v. letećina sjeveru, nikakvi dokazi nisu pokazali da su četiri podvrste jasno geografski odvojene jedna od druge. Utvrđeno je da šest izoliranih podvrsta nastanjuje planinske regije Meksika i Srednje Amerike. PodvrstaG. v. madrensisnaseljavaju Sierra Madre Occidenal u područjima zapadne Chihuahue i istočne Sinaloe. Sljedeća podvrsta,G. v. herreranusnaseljavaju Sierra Madre Oriental u regijama sjeverno i istočno od Mexico Cityja, sve do Veracruza. Raspon odG. v. chontaliograničen je na malo područje jugozapadno od Oaxace.Glaucomys oaxacensisnalazi se diljem Madre del Sur, sve do Oaxace i na sjeveru do Guerrera. Područja diljem visoravni Chiapan naseljena suG. v. goldmani. Unutarnja područja Gvatemale, sve do sjeverozapadnog Hondurasa, okupirana su podvrstomG. v. Underwoodi.(Dolan i Carter, 1977.; Linzey i NatureServe (Hammerson G.), 2008.)

  • Biogeografske regije
  • bliski
    • zavičajni

Stanište

Južne vjeverice leterice najčešće se nalaze u listopadnim i mješovitim šumama umjerene do subtemperature. Zbog širokog geografskog raspona ove vrste, nadmorska visina nije prijavljena za vrstu kao cjelinu. Međutim, podvrste pronađene južno od Sjedinjenih Država imaju tendenciju da naseljavaju veće nadmorske visine, kao što su planinski lanci. Iako nisu ograničene ni na jednu određenu vrstu šuma, južne vjeverice leterice češće se nalaze u šumama bukve-javora, hrasta-hikorija i topole. Gnijezde se ili unutar šupljina drveća ili u gnijezdima napravljenim od lišća. Na izbor gniježđenja utječu i lokalna dostupnost šupljina i klima. Uobičajena mjesta za gniježđenje uključuju napuštene rupe djetlića, gnijezda ptica i vjeverica te kutije za gnijezdo. Također se češće gnijezde u skloništima unutar 100 metara od vodene površine.(Bendel i Gates, 1987; Castellanos, et al., 2014; Dolan i Carter, 1977; Linzey i NatureServe (Hammerson G.), 2008; Sonenshine, et al., 1979; Weigl, 1978)



  • Regije staništa
  • umjereno
  • zemaljski
  • Zemaljski biomi
  • šuma
  • planine

Fizički opis

Južne vjeverice leteće narastu do maksimalne duljine od 285 mm (raspon: 200-285 mm) i maksimalne težine od 90 g (raspon: 38-90 g). Prema Whitaker Jr. i Hamilton Jr. (1998), mjerenja uzeta od 64 osobe u Indiani u prosjeku su bila: ukupna duljina 228 mm, rep 100 mm, stražnja stopala 31 mm i težina 63 grama. Drugi skup mjerenja, o kojem su izvijestili Whitaker Jr. i Hamilton Jr. (1998.), uzet od 66 pojedinaca na Floridi u prosjeku je bio: ukupna duljina 221 mm, rep 100 mm, stražnja stopala 30 mm i težina 52 grama. Uši su im ružičaste i bez dlake iznutra, a izvana su prekrivene sivkasto smeđom dlakom. Svako uho ima ukupnu duljinu između 15 i 25 mm. Južne vjeverice leteće imaju velike oči u odnosu na veličinu tijela. Oči su crne i okružene crnom kosom. Dlaka na donjem dijelu trbuha i ispod nosa je gotovo bijele krem ​​boje, dok je dlaka na leđnoj strani i iznad nosa sivkasto smeđa na vrhovima i crna na dnu. Njihova prednja i stražnja stopala su gotovo iste veličine, ali stražnja stopala imaju pet kandži, dok im prednja stopala sadrže samo četiri. Imaju 22 zuba, a njihova zubna formula je 1023/1013.(Dolan i Carter, 1977; Linzey, 1998; Schwartz i Schwartz, 1981; Whitaker Jr. i Hamilton Jr., 1998)

Novorođene južne leteće vjeverice ukupne su mase 3 - 5 grama i potpuno su bez dlake. Oči i uši su im zatvorene otprilike tri do četiri tjedna nakon rođenja, a njeguju se do otprilike pet tjedana starosti. Nakon tri tjedna, posvuda su prekriveni gustim krznom osim donjeg trbuha, koji je gusto obrastao do četvrtog tjedna. Kada mlade vjeverice navrše šest do osam tjedana, mogu se razlikovati od odraslih samo na temelju veličine. Razlikovanje između mužjaka i ženke južne letjerice može se odrediti samo identifikacijom vanjskih spolnih organa. Muškarci imaju kost penisa koja je u prosjeku duga 19 milimetara. Oba spola imaju četiri seta bradavica koje se protežu cijelom dužinom trbuha.(Dolan i Carter, 1977; Linzey, 1998; Schwartz i Schwartz, 1981; Whitaker Jr. i Hamilton Jr., 1998)

Pripadnike ove vrste karakterizira labav nabor dlakave kože, poznat kao patagium ili klizna membrana, koja je obrubljena crnom dlakom. Patagium se proteže od prednjih zapešća do stražnjih gležnjeva i omogućuje životinjama da klize kada su im prednje i stražnje noge ispružene. Pojedinci imaju meku, gustu kosu.(Dolan i Carter, 1977; Linzey, 1998; Schwartz i Schwartz, 1981; Whitaker Jr. i Hamilton Jr., 1998)

Južna leteća vjeverica može se razlikovati od sjeverne leteće vjeverice,Glaucomys sabrinus, na temelju boje ispod trbuha. Krzno na donjem dijelu južnih letećih vjeverica je bijele do krem ​​boje, dok je krzno sjevernih letećih vjeverica sivo. Južne vjeverice leterice također se razlikuju od sjevernih letećih vjeverica na temelju veličine. Ukupna duljina sjevernih letećih vjeverica kreće se između 250 - 300 mm, a masa je 70 - 140 grama.(Dolan i Carter, 1977; Linzey, 1998; Schwartz i Schwartz, 1981; Whitaker Jr. i Hamilton Jr., 1998)

  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • homoiotermni
  • bilateralna simetrija
  • Spolni dimorfizam
  • spolova podjednako
  • Masa dometa
    38 do 90 g
    1,34 do 3,17 oz
  • Duljina raspona
    200 do 285 mm
    7,87 do 11,22 inča
  • Prosječna bazalna stopa metabolizma
    0,414 vata
    AnAge

Reprodukcija

Južne vjeverice leteće se razmnožavaju dva puta godišnje, jednom u rano proljeće (od veljače do ožujka) i ponovno tijekom ljeta (od svibnja do srpnja). Testisi mužjaka južnih letećih vjeverica su trbušni od kolovoza do studenog, ali postaju skrotalni sredinom siječnja, prije proljetne sezone parenja. Iako su mužjaci u ovom trenutku sposobni za parenje, ženke nisu plodne sve dok membrana koja pokriva otvor njihove vagine ne nestane ubrzo nakon što muški testisi postanu skrotalni. Ovi procesi su potaknuti povećanjem duljine fotoperioda i mogu se neznatno razlikovati u područjima s različitim klimatskim uvjetima.(Linzey, 1998; Schwartz i Schwartz, 1981; Whitaker Jr. i Hamilton Jr., 1998)

Nakon što ženka južne leteće vjeverice postane plodna, mužjaci se okupljaju oko ženke kako bi se natjecali za njezinu pažnju. Mužjaci se natječu za ženkinu ​​pažnju i udarcima i brzim pokretima stražnjim dijelom naprijed-nazad. U većini slučajeva, ženka će se pariti s dominantnim mužjakom. Međutim, ženka će često dopustiti podređenom mužjaku da se natječe s dominantnim mužjakom prije donošenja konačne odluke. Dominantni mužjak je obično uspješan, no ipak je ovaj proces važan jer često dovodi do veće genetske raznolikosti među populacijama južnih letećih vjeverica.(Dolan i Carter, 1977; Linzey, 1998; Schwartz i Schwartz, 1981; Whitaker Jr. i Hamilton Jr., 1998)

Južne leteće vjeverice su poliginandrijske, ali parenje između određenog mužjaka i ženke može se dogoditi u više navrata tijekom života. Nakon što dođe do parenja, mužjaci južne letjerice odlaze i ne doprinose daljnjoj roditeljskoj skrbi. Ženke su sposobne za razmnožavanje i tijekom proljetne i ljetne sezone parenja. Međutim, postotak ženki koje uspješno rode dva legla svake godine nije poznat.(Dolan i Carter, 1977; Linzey, 1998; Schwartz i Schwartz, 1981; Sollberger, 1943; Stapp i Mautz, 1991; Whitaker Jr. i Hamilton Jr., 1998)

  • Sustav parenja
  • poliginandarno (promiskuitetno)

Razmnožavanje mužjaka i ženki južne letjerice odvija se svake dvije godine, s vrhuncem od veljače do ožujka (proljetna sezona parenja) i od svibnja do srpnja (ljetna sezona parenja). Istraživanje provedeno u New Hampshireu, od strane Stappa i Mautza (1991.), pokazalo je da se proljetna sezona parenja odvijala između 11. veljače i 26. ožujka, dok se ljetna sezona parenja odvijala između 19. lipnja i 8. srpnja, pod pretpostavkom da je gestacijski period trajao 40 dana. . Iako rana sezona razmnožavanja dostiže vrhunac između veljače i ožujka, ona može početi već u siječnju u područjima toplije klime, a može varirati ovisno o godišnjem vremenu i proizvodnji hrane. Ako je za proljetnu sezonu uzgoja dostupna samo mala količina spremljene hrane, tada se sezona razmnožavanja može odgoditi. Stoga jačina zime i proizvodnja jarbola utječu na početak proljetne sezone razmnožavanja.(Dolan i Carter, 1977; Linzey i Linzey, 1979; Linzey, 1998; Schwartz i Schwartz, 1981; Stapp i Mautz, 1991; Whitaker Jr. i Hamilton Jr., 1998)

Potomci nastali tijekom proljetnog parenja u većini slučajeva rađaju se između početka ožujka i sredine travnja, dok se začeti tijekom ljetne sezone parenja rađaju uglavnom između srpnja i kolovoza. Ženski potomci rođeni tijekom ljetne sezone parenja dostižu spolnu zrelost i počinju se razmnožavati do sljedeće proljetne sezone razmnožavanja. Jedna studija, koju su proveli Sonenshine i sur. (1979.), pokazalo je da je 94,2% ženki južnih letećih vjeverica zatrudnjelo unutar šest do osam mjeseci nakon rođenja. Ženski potomci rođeni tijekom proljetne sezone razmnožavanja općenito se razmnožavaju tijekom sljedeće proljetne sezone.

Ženke južnih letećih vjeverica nastavljaju se razmnožavati tijekom svake sezone parenja sve dok ne dostignu otprilike tri godine starosti, nakon čega više nisu plodne. Najstarija zabilježena ženka koja je rodila imala je tri godine i osam mjeseci. Provedeno je malo istraživanja o reproduktivnim pojedinostima mužjaka južnih letećih vjeverica. Međutim, zapaženo je da se mužjaci počinju pariti otprilike 11 mjeseci nakon rođenja, i dostižu reproduktivno stanje prije ženki. Stoga se predlaže da su sezone parenja diktirane reproduktivnim uvjetima ženke.(Dolan i Carter, 1977; Linzey i Linzey, 1979; Linzey, 1998; Schwartz i Schwartz, 1981; Sonenshine, et al., 1979; Stapp i Mautz, 1991; Whitaker Jr. i Hamilton Jr., 1998.)

Objavljene su tri studije koje su izvijestile i o masi pri rođenju i o veličini legla južnih letećih vjeverica, a sve su pronašle kontradiktorne rezultate koji se odnose na sezonske razlike u masi. Do danas nije utvrđeno razlikuje li se masa pri rođenju od proljetne sezone razmnožavanja do ljetne sezone parenja. Međutim, prosječna masa pri rođenju bila je između 2,5 i 3,5 grama (raspon: 2 - 6 grama) u svakoj studiji. Nijedna konačna studija nije pokazala razliku u prosječnoj veličini legla između dvije sezone parenja, ali proljetna legla općenito sadrže dva ili tri mlada, dok je vjerojatnije da će ljetna legla sadržavati četiri do pet mladih. Veličina legla, u obje sezone parenja, može varirati od jednog do sedam mladunaca.(Dolan i Carter, 1977; Sollberger, 1943; Sonenshine, et al., 1979; Stapp i Mautz, 1991)

pas jeo pileće kosti

Ženke južne letjerice imaju prosječno razdoblje trudnoće od 40 dana, nakon čega se ženka brine o svom leglu otprilike osam tjedana. Majka doji svoje mlade, u prosjeku, prvih šest tjedana njihova života (raspon 5-8 tjedana), nakon čega počinje postupno odvikavanje. Općenito, do osam tjedana mladi su sposobni sami se brinuti o sebi. Međutim, majka i njeni mladi mogu ostati zajedno dok majka ne dobije sljedeće leglo.(Dolan i Carter, 1977; Linzey, 1998; Schwartz i Schwartz, 1981; Whitaker Jr. i Hamilton Jr., 1998)

  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparozni
  • sezonski uzgoj
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • gnojidba
  • viviparan
  • Interval uzgoja
    Južne vjeverice leteće se razmnožavaju svake dvije godine.
  • Sezona parenja
    Dva glavna intervala razmnožavanja južnih letećih vjeverica su od veljače do ožujka i od svibnja do srpnja.
  • Raspon broja potomaka
    1 do 7
  • Prosječan broj potomaka
    2-5
  • Prosječan broj potomaka
    4
    AnAge
  • Prosječno razdoblje trudnoće
    40 dana
  • Prosječno razdoblje trudnoće
    40 dana
    AnAge
  • Raspon dobi odvikavanja
    5 do 8 tjedana
  • Prosječna dob odbića
    6 tjedana
  • Prosječno vrijeme do osamostaljenja
    8 tjedana
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (žene)
    6-8 mjeseci
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (žene)
    Spol: ženski
    210 dana
    AnAge
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (muškarac)
    11 mjeseci

Iako nije neuobičajeno vidjeti parove južnjačkih letećih vjeverica, mužjaci napuštaju ženke prije rođenja potomstva, a ženke se isključivo brinu o svom potomstvu. Prije rođenja, ženke grade novo gnijezdo za svoje mlade unutar šupljine drveta. Ženke postaju izrazito teritorijalne prema ovom novom gnijezdu, kako se porođaj približava, i ne podnose druge odrasle jedinke koje su u neposrednoj blizini njihovog gnijezda.(Linzey, 1998; Schwartz i Schwartz, 1981; Whitaker Jr. i Hamilton Jr., 1998)

Ženke južnih letećih vjeverica rađaju bespomoćne mlade bez dlake koje su izrazito nekoordinirane i nesposobne za prevrtanje. Tijekom prvih nekoliko dana svog života, mladi se neprestano migolje i ispuštaju slabe škripe. Tek rođene vjeverice majka u prosjeku njeguje i brine prvih šest tjedana života, nakon čega se polako odvikavaju na samostalnost. U dobi od osam tjedana, mlade južne vjeverice leterice više se ne njeguju, nalikuju odraslim južnim letećim vjevericama i sposobne su živjeti samostalno. Međutim, mlade južne vjeverice leterice obično ostaju s majkom dok ona ne proizvede sljedeće leglo.(Dolan i Carter, 1977; Linzey, 1998; Schwartz i Schwartz, 1981; Whitaker Jr. i Hamilton Jr., 1998)

  • Ulaganje roditelja
  • ženska roditeljska skrb
  • prije izleganja/porođaja
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • žena
  • prije odvikavanja/prljanja
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • žena
  • prije osamostaljenja
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • žena
  • druženje s roditeljima nakon osamostaljenja

Životni vijek/dugovječnost

Južne leteće vjeverice imaju prosječni životni vijek od tri do pet godina u divljini. Njihov prosječni životni vijek produžava se kada su u zatočeništvu na 10 godina, s maksimalno 19 godina.(Dolan i Carter, 1977; Holmes i Austad, 1994; Linzey, 1998; Sollberger, 1943; Whitaker Jr. i Hamilton Jr., 1998)

  • Životni vijek raspona
    Status: zatočeništvo
    19 (visokih) godina
  • Prosječni životni vijek
    Status: divlje
    3-5 godina
  • Prosječni životni vijek
    Status: zatočeništvo
    10 godina
  • Prosječni životni vijek
    Status: zatočeništvo
    12,0 godina
    Institut Max Planck za demografska istraživanja

Ponašanje

Iako se često smatra da su vjeverice ograničene na drveće, južne vjeverice leteće vjeverice putuju po tlu i na vrhu trupaca dok se hrane. Južne vjeverice leterice su isključivo noćne, a tijekom ljetnih mjeseci izuzetno su aktivne u svako doba noći. Međutim, tijekom hladnijih mjeseci njihova je aktivnost ograničena na kratko nakon sumraka i neposredno prije zore. Tijekom razdoblja ekstremne hladnoće, južne vjeverice leteće će ostati u svojim gnijezdima po nekoliko dana.(Linzey, 1998; Schwartz i Schwartz, 1981; Whitaker Jr. i Hamilton Jr., 1998)

Južne vjeverice leterice su izuzetno društvene životinje koje se okupljaju u jednom gnijezdu tijekom zimskih mjeseci i komuniciraju jedna s drugom tijekom cijele noći. Iako ove životinje izlaze iz svojih gnijezda pri zalasku sunca, komunikacija između vjeverica ne ostvaruje se do astronomskog sumraka. Komunikacija se ostvaruje ultrazvučnim frekvencijama i raznim škripavim notama koje zvuče slično ptičjemu. Tijekom zimskih mjeseci, južne vjeverice leteće gnijezde zajedno u velikom broju, ponekad će se i do 20 gnijezditi zajedno radi topline. Tijekom toplijih mjeseci taj se broj smanjuje na prosječno pet vjeverica po gnijezdu. Ta su gnijezda uvijek vrlo čista, a svaka se južna vjeverica-leteća pomno održava.(Dolan i Carter, 1977; Linzey, 1998; Madden, 1974; Murrant, et al., 2014; Muul, 1970; Schwartz i Schwartz, 1981; Weigl, 1978; Whitaker Jr. i Hamilton Jr., 1999.)

Suprotno svom nazivu, južne vjeverice leterice zapravo ne lete, već klize između stabala koristeći svoj patagium. Prije klizanja, južne vjeverice leteće pomiču glavu s jedne na drugu stranu kako bi odredile udaljenost do ciljanog mjesta slijetanja. Nakon što se procijeni udaljenost, oni se lansiraju u zrak i istovremeno rašire ruke i noge kako bi zategnuli kliznu membranu. Raširena klizna membrana stvara otpor zraka, što vjevericama omogućuje da uspješno klize na udaljenosti do 28 metara, iako je većina klizišta dugačka između 6 i 9 metara. Opuštenost se može stvoriti u lijevoj ili desnoj membrani kako bi vjeverica kontrolirala kut, brzinu i smjer klizanja. Južne vjeverice leterice koriste svoje repove kako bi upravljale raznim granama koje se nalaze između stabala. Podižući rep prema gore, južne vjeverice letelice mogu podići prednji dio tijela i lako kontrolirati proces slijetanja.(Dolan i Carter, 1977; Linzey, 1998; Madden, 1974; Murrant, et al., 2014; Muul, 1970; Schwartz i Schwartz, 1981; Weigl, 1978; Whitaker Jr. i Hamilton Jr., 1999.)

  • Ključna ponašanja
  • sličan drvetu
  • scansorial
  • klizi
  • noćni
  • pokretljiva
  • nomadski
  • teritorijalni
  • Društveni
  • Veličina teritorija raspona
    4000 do 6000 m^2

Home Range

Ženke južne letjerice su teritorijalne i branit će i stablo u kojem se nalazi svoje gnijezdo i okolnih 4050 četvornih metara domaćeg područja. Domaći rasponi ženki južnih letećih vjeverica ne preklapaju se jedni s drugima. Ako ženka južne vjeverice leteće vjeverica uđe u tuđi dom, ženka vjeverica koja zauzima taj domaći raspon će reagirati agresivno buljeći, lupajući nogama, skočivši, skačući ili čak udareći drugu ženku u lice. Ženke postaju još teritorijalnije tijekom sezone parenja i kada su mladi prisutni. Premda su ženke teritorijalne, mužjaci ne brane niti jedan određeni teritorij i zauzimaju kućni raspon od otprilike 6000 četvornih metara koji se preklapa s drugim mužjacima.(Dolan i Carter, 1977; Linzey, 1998; Madden, 1974; Murrant, et al., 2014; Muul, 1970; Schwartz i Schwartz, 1981; Sonenshine, et al., 1979; Weigl, 1978; Whita i Hamil, J. Jr., 1998.)

Komunikacija i percepcija

Južne vjeverice leteće su noćne životinje koje se uvelike oslanjaju na svoja vizualna i slušna osjetila kada traže hranu i komuniciraju noću. Budući da su noćne, južne vjeverice leterice imaju prilično velike oči u odnosu na veličinu tijela, što im omogućuje da bolje vide noću. Provedeno je malo istraživanja o komunikacijskim obrascimaGlaucomys volansjer se gotovo sva komunikacija odvija noću. Međutim, istraživanje koje je proveo Gilley (2013) pokazalo je da barem jedna populacija južnih letećih vjeverica, smještena u Sjevernoj Karolini, komunicira putem tri različita poziva, koji su okarakterizirani ili kao zviždaljke, trilovi ili vrane. Od ova tri zvižduka najčešće se javljaju trilovi (45,1%), zatim zvižduci luka (33%) i vrane (21,9%). Neki pojedinci tijekom klizanja emitiraju zvukove visoke frekvencije za koje se vjeruje da služe svrsi u eholokaciji. Mlade vjeverice generiraju razne visoke tonove, a mogu čak i komunicirati s drugima putem ultrazvučnih nota.(Dolan i Carter, 1977; Gilley, 2013; Madden, 1974; Murrant, et al., 2014; Muul, 1970; Weigl, 1978)

  • Komunikacijski kanali
  • vizualni
  • akustični
  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • ultrazvuk
  • eholokacija
  • kemijski

Prehrambene navike

Južne vjeverice leteće su svejedi, ali pokazuju prehrambene navike koje ih svrstavaju među najmesoždernije članove obitelji Sciuridae. Primarna prehrana južnih letećih vjeverica uključuje insekte, orašaste plodove, ptičja jaja, bobice, strvinu i sjemenke. Međutim, poznato je da oportunistički jedu mladunce, cvjetove, pupoljke, gljive, lišajeve i koru. Insekti koje konzumiraju južne vjeverice leteće uključuju razne vrste kornjaša. Prilikom traženja hrane, jedinke obično ostaju unutar 160 metara od svog gnijezda i konzumiraju ono što im je lako dostupno.(Dolan i Carter, 1977; Linzey i NatureServe (Hammerson G.), 2008; Sonenshine, et al., 1979; Whitaker Jr. i Hamilton Jr., 1998)

Južne vjeverice leteće hrane se hrane gotovo tijekom cijele godine tijekom noći, isključujući slučajeve jake hladnoće, tijekom kojih će ući u razdoblje omamljenosti. Počevši od studenog, sakupljaju i spremaju hranu za zimu unutar pukotina i šupljina svojih gnijezda, a ponekad čak i u djelomično dovršenim rupama djetlića. Hrana koju pohranjuju južne vjeverice leteće uključuje razne vrste orašastih plodova, kao što su orasi hikori i žir.(Dolan i Carter, 1977; Linzey i NatureServe (Hammerson G.), 2008; Thomas i Weigl, 1998; Whitaker Jr. i Hamilton Jr., 1998)

  • Primarna dijeta
  • mesožder
    • jede jaja
    • kukojed
    • smetlar
  • biljojedi
    • plodožderka
    • granivore
  • svejedi
  • Hrana za životinje
  • ptice
  • jaja
  • Mrcina
  • kukci
  • Biljna hrana
  • drvo, kora ili stabljika
  • sjemenke, žitarice i orašasti plodovi
  • voće
  • cvijeće
  • lišajevi
  • Ostala hrana
  • gljiva
  • Ponašanje u potrazi za hranom
  • pohranjuje ili sprema hranu

Predatorstvo

Južne vjeverice leteće izbjegavaju mnoge grabežljivce tražeći hranu noću, klizeći između stabala i jureći po zemlji. Predatori južne leteće vjeverice uključuju sove, jastrebove, zmije, pse (Lynx rufus), rakuni (Procyon lotor), lasice i domaće mačke (Mačka). Iako će više vrsta zmija oportunistički konzumirati južne vjeverice leteće, crne štakorske zmije (Pantherophis) su među najčešćim grabežljivcima južne vjeverice leterice. U prigradskim područjima pokazalo se da domaće mačke uzimaju veliki danak u populaciji južnih letećih vjeverica.(Dolan i Carter, 1977; Karmacharya, et al., 2013; Schwartz i Schwartz, 1981; Whitaker Jr. i Hamilton Jr., 1998)

koliko dugo štenci spavaju

Južne leteće vjeverice imaju sivkasto smeđe krzno, što im omogućuje da budu vrlo dobro kamuflirane kada se nalaze uz drvo. Ove životinje su vrlo društvene i međusobno komuniciraju informacije, kao što je prisutnost grabežljivca, putem raznih visokih signala. Neka komunikacija između pripadnika vrste odvija se na ultrazvučnim frekvencijama, koje mogu biti iznad dometa sluha mnogih grabežljivaca. Klizanje između stabala omogućuje ovim vjevericama da pobjegnu od mnogih kopnenih grabežljivaca. Međutim, neki kopneni grabežljivci povremeno će uhvatiti i pojesti južnu vjevericu leteću dok juri zemljom.(Linzey, 1998; Schwartz i Schwartz, 1981; Whitaker Jr. i Hamilton Jr., 1998)

  • Prilagodbe protiv grabežljivaca
  • zagonetna
  • Poznati grabežljivci
    • sove, jastrebovi, zmije, psi (Lynx rufus), rakuni (Procyon lotor), lasice i mačke (Mačka)

Uloge ekosustava

Južne leteće vjeverice imaju nekoliko ključnih uloga koje pozitivno utječu na okoliš(e) koji nastanjuju, što uključuje raspršivanje sjemenki, orašastih plodova i gljivica. Budući da pripadnici ove vrste često zakopavaju sjemenke i orašaste plodove, doprinose nastavku šuma. Južne leteće vjeverice konzumiraju plodna tijela raznih vrsta gljiva, a kao rezultat toga, spore se šire izmetom ovih životinja. Raspršivanje ovih spora dovodi do pojave novih gljivica. Južne vjeverice leteće se također hrane pupoljcima drveća i kukcima koji se ukopavaju u drvo, što može potaknuti rast stabala. U područjima gdje su prisutne i južne i sjeverne vjeverice leterice, manje južne vjeverice leterice često nadmašuju i istiskuju veće, ugrožene, sjeverne vjeverice.

Južne vjeverice leteće su drvene životinje koje se gnijezde u velikom broju unutar šupljina drveća, što povećava mogućnost širenja parazita s jedne jedinke na drugu. Paraziti koji utječu na južne vjeverice uključuju grinje, uši, buhe, protozoe, akantocefale, cestode i nematode. Vrste grinja uključuju:Psorergates glaucomys,Hitna pomoć Euhaemogamasus,Microti thrombicula, iHaemolaelaps megaventralis. Vrste ušiju uključuju:Haploplura trispinosa,Neohaematopinus sciuropteri,Enderleinellus replicatus. Vrste buha uključuju:Opisodasys pseudarctomys,Faseta epitedija,Orchopeas howardii,Peromyscopsylla catatina,Conorhinopsylla stanfordi, iLeptopsylla segnisi. Vrste protozoa uključujuEimeria parasciurorum,Eimeria glaucomydis, iTrypanosoma denysi. Vrste nematoda uključuju:Američka kapela,Citellinema bifurcatum,Enterobius vjeverica,Syphacia thompsoni, iStrongyloides robustus. Južne leteće vjeverice su domaćini samo jednoj vrsti u Acanthocephala,Moniliformis clarkii jedna vrsta u Cestodi,Pekara Raillietina.(Day i Benton, 1980; Dolan i Carter, 1977; Linzey, 1998; Schwartz i Schwartz, 1981; Whitaker Jr. i Hamilton Jr., 1998)

  • Utjecaj na ekosustav
  • raspršuje sjemenke
Komenzalne/parazitske vrste
  • grinje (Psorergates glaucomys,Hitna pomoć Euhaemogamasus,Microti thrombicula,Haemolaelaps megaventralis)
  • lice (Haploplura trispinosa,Neohaematopinus sciuropteri,Enderleinellus replicatus)
  • Acanthocephalans (Moniliformis clarki)
  • Cestodani (Pekara Raillietina)
  • Nematode (Američka kapela,Citellinema bifurcatum,Enterobius vjeverica,Syphacia thompsoni,Strongyloides robustus)
  • buhe (Opisodasys pseudarctomys,Faseta epitedija,Orchopeas howardii,Peromyscopsylla catatina,Conorhinopsylla stanfordi,Leptopsylla segnisi)
  • protozoji (Eimeria parasciurorum,Eimeria glaucomydis,Trypanosoma denysi)

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

Južne vjeverice letelice ponekad se drže kao kućni ljubimci i njima se trguje na međunarodnoj razini.(Masuzawa, et al., 2006.)

  • Pozitivni učinci
  • trgovina kućnim ljubimcima

Ekonomska važnost za ljude: negativna

Južne vjeverice se ponekad drže kao kućni ljubimci, što pomaže u prijenosu bakterija koje izazivaju bolesti s vjeverica na ljude. Međutim, većinu slučajeva bolesti povezanih s ljudima uzrokuju divlje južne vjeverice leterice i njihova gnijezda. Južne leteće vjeverice su povezane s nekoliko slučajeva tifusne groznice od bakterije,Rickettsia prowazekii. Osim ušiju i ljudi, južne vjeverice su jedine životinje za koje se zna da su nositelji ove štetne bakterije. Između 1976. i 2001. zabilježeno je 39 slučajeva tifusne groznice kod ljudi koji nisu imali prijašnji kontakt s ušima. Većina ovih slučajeva dogodila se unutar geografskog raspona južnih letećih vjeverica. Otprilike jedna trećina od ovih 39 osoba kojima je dijagnosticiran tifus prethodno je došla u kontakt ili s gnijezdima južne vjeverice ili južne vjeverice.(Bozeman, et al., 1975.; Masuzawa, et al., 2006.; Reynolds, et al., 2003.)

  • Negativni utjecaji
  • ozljeđuje ljude
    • uzrokuje bolest kod ljudi
    • nosi ljudsku bolest

Konzervacijski status

Južne vjeverice leterice navedene su kao vrste koje izazivaju najmanju zabrinutost na Crvenom popisu IUCN-a i nemaju poseban status ni na jednom od vladinih popisa u Sjedinjenim Državama ili na međunarodnoj razini (CITES). Ova vrsta se ne smatra ugroženom jer može biti u izobilju u područjima u svom širokom geografskom rasponu. Iako nema većih prijetnji južnim letećim vjevericama, manje prijetnje uključuju gubitke staništa, stabla koja nose šupljine i stabla koja stvaraju jarbole. U područjima koja doživljavaju krčenje šuma, pokazalo se da iscrpljivanje resursa istiskuje južne vjeverice leteče.(Linzey i NatureServe (Hammerson G.), 2008.)

Suradnici

Alex Atwood (autor), Sveučilište Radford, Cari Mcgregor (urednica), Sveučilište Radford, Zeb Pike (urednik), Sveučilište Radford, Karen Powers (urednica), Sveučilište Radford, April Tingle (urednica), Sveučilište Radford, Jacob Vaught (urednik) , Sveučilište Radford, Tanya Dewey (urednica), Sveučilište Michigan-Ann Arbor.