Glaucidium gnomamountain pigmy-owl (Također: sjeverna mala sova)

Autora Gayle Soskolne

Geografski raspon

Bilo je mnogo rasprava oko klasifikacijeGlaucidium gnoma californicum. Neki stručnjaci sada vjeruju da oviG. gnoma californicumzaslužuje poseban status kaoG. californicum, ali taksonomija rodaGlaucidijje kontroverzna. Dokazi koji se koriste u prilog njihovom specifičnom statusu uključuju njihove vokalizacije. Budući da su sove općenito uglavnom noćne ili aktivne u sumrak i noću, vjeruje se da su njihov fizički izgled i obrasci perja manje važni od njihovih poziva i pjesama (Heidrich et al. 1995.).Glaucidium gnoma californicum, za razliku od ostalihG. gnomapopulacije, prvenstveno love tijekom dana.Glaucidium gnomaživi na zapadnoj obali Sjeverne Amerike (od Kanade do Srednje Amerike) (Holt 2000.),Glaucidium gnoma californicumnaseljava kompaktnije područje na zapadnoj obali, kroz Rocky Mountains - od južne Aljaske do južne Kalifornije (Owl Pages 2000).

  • Biogeografske regije
  • bliski
    • zavičajni

Stanište

Ove sove obitavaju u otvorenim crnogoričnim i mješovitim šumama, ali se ne nalaze u gustim neprekinutim šumama. To može imati veze s korištenjem otvorenih prostora i čistina gdje zaranju na svoj plijen. Također love na otvorenim poljima, močvarama, sječama i rubovima livada (Owl Pages 2000). Budući da se za svoja gnijezda u velikoj mjeri oslanjaju na šupljine starih djetlića, ovaj odabir stanovanja možda nije samo zbog njihovih preferencija, već se usredotočuje i na mjesto na kojem ovi djetlići borave.

puppy mill slika

Glaucidium californicumradije se smjesti u tihim, sjenovitim šikarama johe (Owl Pages 2000).(The Owl Pages, 2000.)



  • Regije staništa
  • umjereno
  • zemaljski
  • Zemaljski biomi
  • šuma

Fizički opis

Najistaknutija karakteristika sjeverne male sove je njen 'dodatni par očiju' koji se nalazi na stražnjoj strani glave. Ove dvije crne oznake u obliku suze, obrubljene bijelom bojom, nalikuju očima. Ostatak glave ove sove je, ovisno o mjestu stanovanja, sive, crvene ili smeđe boje - na površini prekriven malim bijelim točkicama.Glaucidium californicumSvjetli trbuh naglašen je debelim smeđim prugama koje se spuštaju okomito niz prsa (Owl Pages 2000).

Mužjaci i ženke prilično su slični po izgledu. Prosječni raspon krila im je 38 cm. Prosječna duljina ženke je, međutim, nešto veća: 18,5 cm, u usporedbi sa 16,5 cm kod mužjaka. Iako je vrlo male veličine, rep sjeverne male sove, koji se kada sjedi lagano nadignut prema gore, relativno je dugačak i šest ili sedam puta je prugast svijetlobijelim prugama (Owl Pages 2000). I mužjak i ženka imaju velike žute oči, žuti kljun i sivkasto žuto pernate noge i prste.

Iako perje sjeverne male sove ne pokazuje nikakve sezonske varijacije, njihove boje dlake od sjevera prema jugu pokazuju znatne razlike. U sjevernim krajevima gornji dijelovi ove ptice su mnogo siviji nego na jugu gdje je perje smeđe (Holt 2000). Mladunci su po boji sličnih roditeljima, ali s pahuljastijim nepjegavim perjem i sivjim glavama (Owl Pages 2000).

  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • bilateralna simetrija

Reprodukcija

Glaucidium californicumrazmnožavaju se od travnja do početka lipnja (Birds 2000). Iako nije poznato koji je spol odgovoran za branje i izgradnju gnijezda, stvarna mjesta su gotovo uvijek šupljine starih djetlića. Stabla na kojima se ove ptice gnijezde obično su crnogorična, a nalaze se u borealnim i listopadnim šumama.Glaucidium californicumimaju veličine kvačila koje se kreću od 3 do 7, koje ženka inkubira oko 29 dana dok je mužjak odgovoran za vraćanje hrane u gnijezdo. Također ga brani od bilo kakvih grabežljivaca. Nakon što se mladunci izlegu, brzo rastu i nakon 2 tjedna dostižu gotovo odraslu veličinu. Izlijeću se s otprilike 30 dana, ali roditelji ih brane i brinu se o njima dodatnih 20 do 30 dana (Owl Pages 2000).

  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparozni
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • koji nosi jaja

Ponašanje

Glaucidium californicumje usamljena (Holt et al. 1990). Vrlo teritorijalne, ove se sove - posebno ženke - bore tako što se drže nogama u zraku i padaju na tlo (Holt 2000). To se, međutim, vrlo razlikuje od udvaranja, gdje ove sove donose hranu jedna drugoj, a zapaženo je i da se grle zajedno (Owl Pages 2000). Udvaranje opet pokazuje koliko su vokalizacije važne za sove. Sjeverna mala sova jedna drugoj uzvikuju i trube s obližnjih stabala. Mužjak zatim odleti do drugog, uzjaha se i pari (Holt 2000). Uglavnom mužjaci koriste pozive za obranu teritorija, a zviždanje su zviždanje koje zvuče kao 'previše-previše-previše-previše' u intervalima od jedne ili dvije sekunde (Owl Pages 2000).

Sjeverna mala sova spava otvorenih očiju - ili se barem tako čini. Zapravo, nakon što se smjeste na granu, bistrobijeli kapak ovih ptica (mikantna membrana) prekriva oči. To daje dojam da je još uvijek na oprezu i promatra, vjerojatno da bi odagnao potencijalne grabežljivce ili prijetnje (Holt 2000). Kad su budne, ove ptice podižu svoje čupavo perje kao mogući način skrivanja od plijena i grabežljivaca. Ova podignuta proširenja obrva nalikuju grančicama, a popraćena su izduženjem tijela i pritiskanjem perja na tijelo (Holt i sur. 1990.).

  • Ključna ponašanja
  • muhe
  • pokretljiva

Komunikacija i percepcija

  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • kemijski

Prehrambene navike

Za razliku od većine sova koje su aktivne noću (Heidrich 1995) i oslanjaju se uglavnom na zvučni ili crno-bijeli vid,Glaucidium californicumlovi uglavnom danju. Stoga se ova ptica oslanja uglavnom na svoju viziju kako bi uhvatila svoj plijen (Owl Pages 2000). Još jedna značajna razlika između ove sove u odnosu na druge sove je njen bučan let. Mnoge sove imaju posebno prilagođeno perje i krila za miran let. Krila sjeverne male sove ne samo da stvaraju buku, već i zvižde dok lebde u zraku (Holt 2000).

Sjeverna mala sova je pretežno 'sjedi i čekaj' vrsta grabežljivca. Sjedi i promatra pretežno s najviših grana na drveću (Owl Pages 2000) uglavnom za druge ptice, kao što su lastavice, šojke i piliće, ili ponekad sisavce, kao što su rovke, krtice i veverice (Holt 2000). Kada napada svoj plijen, on ili zaroni prema plijeni na tlu, ili skače cik-cak s grane na granu prije nego što svojim oštrim kandžama padne na plijen (Holt 2000). Ove male sove, međutim, mnogo su zlobnije nego što se čine. Napadaju plijen ili bježe od grabežljivaca koji su nekoliko puta veći od njihove vlastite veličine (Owl Pages 2000). Nakon što ulove pticu, one se čupaju i pojedu u cijelosti ili se vade samo mozak (Owl Pages 2000).

Konzervacijski status

Glaucidium californicumtrenutno nije ugrožen niti ciljano pucanjem i hvatanjem u zamku. Kao i kod većine vrsta koje žive u šumama, podložne su gubitku staništa zbog sječe i paljenja šuma.

Suradnici

Gayle Soskolne (autorica), Sveučilište Michigan-Ann Arbor, Terry Root (urednik), Sveučilište Michigan-Ann Arbor.