Geronticus eremitanorthern ćelavi ibis (Također: waldrapp)

Autor Zachary Murphy

Geografski raspon

Sjeverni ćelavi ibis (Geronticus eremita) povijesno se nalazio u europskim Alpama, sjevernoj Africi i na Bliskom istoku do početka 1900-ih. Od 2004. postojale su samo dvije preostale populacije ibisa u Maroku i Turskoj. Devedeset devet posto divlje populacije moglo se naći u Maroku. Danas je ibis ponovno uveden u mjesta kao što je Sirija.

Ovaj ibis migrira na istok iz Maroka i Turske kroz zemlje kao što su Jordan i Saudijska Arabija. Gnijezdi se isključivo na malom području u Siriji, u blizini grada Tiyasa.(Bird Life International, 2015.; Bowden, et al., 2008.; Dorn, et al., 2014.)

Carrie Fisher terapijski pas
  • Biogeografske regije
  • palearktički
    • zavičajni
  • etiopski
    • zavičajni

Stanište

Sjeverni ćelavi ibisi nalaze se u polusušnim pustinjskim, stepskim predjelima. Hrane se stjenovitim područjima ili liticama koje se nalaze u blizini potoka ili rijeke. Kamenita područja ili litice uglavnom su na visini od oko 1400 m(Bird Life International, 2015.; Lindsell, et al., 2009.)



  • Regije staništa
  • umjereno
  • zemaljski
  • Zemaljski biomi
  • pustinja ili dina
  • Visina raspona
    do 1400 (visokih) m
    stopa

Fizički opis

Sjeverni ćelavi ibis ima crno pernato tijelo i lice bez perja. Lice i kljun ibisa su mutnocrvene boje. Kljun ibisa obično se kreće od 130 do 135 mm. Veličina kljuna varira između mužjaka i ženke ibisa. Sjeverni ćelavi ibis također ima dio perja oko vrata koji je poznat kao tanak ruff koji je samo nakupina perja koja je cijelo vrijeme izgledala napuhano. Sjajno crno perje koje prekriva tijelo ibisa pomaže im maskirati dok spavaju noću kako ih grabežljivci ne bi dobili. Tanak nabor na stražnjoj strani vrata pomaže im u zaštiti od vidljivosti pokrivajući glavu dok spava zbog crvene boje njihove glave. Kljunovi ibisa imaju blagu zakrivljenost i to se koristi kao prednost za pronalaženje hrane poput insekata u zemlji ili na drveću. Mužjak ibisa koji je dug 75-80 cm najčešće je veći od ženke koja iznosi 70-73 cm. Jednom sneseno jaje za ibisa je blijedoplave boje i postupno prelazi u smeđu boju. Kada se rodi, sjeverni ćelavi ibis prekriven je perjem, ali ga s vremenom postupno gubi.(Bird Life International, 2015.; Martin i Portugal, 2011.)

  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • homoiotermni
  • bilateralna simetrija
  • Spolni dimorfizam
  • mužjak veći
  • Masa dometa
    0,8 do 1,4 kg
    1,76 do 3,08 lb
  • Duljina raspona
    70 do 80 cm
    27,56 do 31,50 in
  • Prosječna duljina
    76 cm
    29,92 in
  • Raspon krila
    120 do 140 cm
    47,24 do 55,12 in

Reprodukcija

Sjeverni ćelavi ibisi su monogamne ptice koje tijekom života imaju samo jednog partnera. Ibisi pronalaze svog partnera koristeći ono što je poznato kao njihov croop call. Mužjak gradi gnijezdo što je odlučujući faktor u odabiru ženke za mužjaka. Idealno gnijezdo je od osušenog lišća, grančica okolnog drveća, a ponekad će mužjak koristiti blato kako bi gnijezdo držao zajedno. Ženka bira gnijezdo koje će joj najbolje odgovarati kada polaže jaja. Ibisi brane svoja gnijezda od bilo kojeg od uljeza koji bi mogli pokušati napasti gnijezdo radi jaja, što može uključivati ​​i druge ibise. To zbog borbe oko gnijezda može uzrokovati gubitak jaja zbog tresanja gnijezda ili udaranja i ispadanja jaja. Starije ptice mogu naći svog partnera u mlađem ibisu i mogu proizvoditi jaja, ali jaja mogu biti neplodna(Mallet, 2007.; Serra i sur., 2009.; Szipl i sur., 2014.)

  • Sustav parenja
  • monogamno

Sezona razmnožavanja sjevernog ćelavog ibisa počinje negdje u veljači. Nakon što se pronađu parovi za razmnožavanje, ibisi polažu jaja između ožujka i travnja. Ženka može položiti do 4 jaja po kladi ili samo 2. Nakon polaganja jaja razdoblje inkubacije je između 24 i 25 dana. Period počinje nakon što se pile izleže. Opterivanje općenito traje oko 40 do 50 dana. Sjeverni ćelavi ibis ima oko 2 do 4 mjeseca prije nego što postane istinski samostalan. I mužjak i ženka ibisa postižu spolnu zrelost između 3 i 5 godina.(Bird Life International, 2015.)

  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparozni
  • sezonski uzgoj
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • koji nosi jaja
  • Interval uzgoja
    Sjeverni ćelavi ibis uzgaja se jednom godišnje.
  • Sezona parenja
    Od veljače do ožujka
  • Raspon jaja po sezoni
    2 do 4
  • Vrijeme raspona do izleganja
    24 do 25 dana
  • Raspon prve dobi
    40 do 50 dana
  • Vrijeme raspona do neovisnosti
    2 do 4 mjeseca
  • Raspon dobi u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (ženke)
    3 do 5 godina
  • Raspon dobi u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (muškarac)
    3 do 5 godina
Nakon polaganja jaja oba partnera brinu se o jajima tijekom razdoblja inkubacije i nakon izleganja. Mužjak i ženka nastavljaju brinuti o pilićima sve dok ne dostignu dob sazrijevanja, a to je između dvije i četiri godine. Dok se ženka brine za piliće, mužjak će izletjeti da pronađe hranu koju će vratiti pilićima. Nakon što se vrati s hranom, mužjak će tada preuzeti zaštitu dok ženka odlazi tražiti hranu.(Bird Life International, 2015.; Mallet, 2007.; Serra, et al., 2009.; Tintner i Kortrschal, 2002.)
  • Ulaganje roditelja
  • muška roditeljska skrb
  • ženska roditeljska skrb
  • prije izleganja/porođaja
    • opskrba
      • muški
      • žena
    • štiteći
      • muški
      • žena
  • prije odvikavanja/prljanja
    • opskrba
      • muški
      • žena
    • štiteći
      • muški
      • žena
  • prije osamostaljenja

Životni vijek/dugovječnost

Životni vijek sjevernog ćelavog ibisa je 10 do 15 godina u divljini, ali kada se drži u zatočeništvu, ibis prema Brouweru et.al. (1994.) može živjeti i do 40 godina. Međutim, najstariji zabilježeni muškarac imao je 37 godina. Najstarija zabilježena žena doživjela je 32 godine života. Prosječna dugovječnost zarobljenog muškarca ili ženke je 20 do 25 godina(Bird Life International, 2015.; Brouwer, et al., 1994.)
  • Životni vijek raspona
    Status: zatočeništvo
    37 (visokih) godina
  • Prosječni životni vijek
    Status: zatočeništvo
    20-25 godina
  • Tipičan životni vijek
    Status: divlje
    13 (visokih) godina
  • Prosječni životni vijek
    Status: divlje
    10-15 godina
  • Prosječni životni vijek
    Status: zatočeništvo
    20-25 godina

Ponašanje

Sjeverni ćelavi ibis kolonijalna je ptica koja migrira sezonski. Žive u skupinama koje se također okupljaju u migrirajuće stanište. Oni su kolonijalne ptice što znači da ibisi ne žive samo u paru, već žive i s drugim ibisima. Područje u koje migriraju jako je udaljeno od mjesta na kojem ibisi žive tijekom sezone negniježđenja. Ibis ne migrira zbog vremenskih prilika, ostaje na istom mjestu do početka sezone razmnožavanja. Ibis komunicira koristeći različite oblike kroopa. Crop je poziv koji koristi ibis koji su istraživači nazvali jer zvuči kao grubi kašalj u grlu. Muškarac i žena udvaraju se doživotno. Unutar društvenog aspekta zajednice, sjeverni ćelavi ibisi koriste generacijsku hijerarhiju, što znači da starije ptice imaju tendenciju da vode jato, a ne mlađe ptice.(Bird Life International, 2015.)
  • Ključna ponašanja
  • muhe
  • dnevni
  • pokretljiva
  • migracijski
  • kolonijalni

Home Range

Prosječni domaći domet sjevernog ćelavog ibisa je 3,32 kilometra. Područje jezgre koju će braniti iznosi 1,02 kilometra. Sjeverni ćelavi ibis ostaje blizu doma i obično se ne usuđuje otići daleko od njega, ali će povremeno posjećivati ​​nova mjesta izvan doma. Ibis će se gotovo uvijek vratiti na isti prizor hranjenja koji se nalazi relativno blizu kuće(Krejci, 2015.)

Komunikacija i percepcija

Sjeverni ćelavi ibis ima različite vrste poziva za parenje i upozorenje. Jedan od korištenih poziva naziva se 'croop'. Ovaj poziv se koristi kada pozdravljate ili privlačite bračnog druga. Odrasli i juvenilni ibis imaju različitu komunikaciju jer juvenilni ibis ne može dosegnuti frekvenciju poziva koju odrasla osoba koristi. Također se komunikacija može razlikovati između muškog i ženskog jer muški imaju dublji poziv od žene. Kada su u gnijezdu, koriste vizualnu percepciju kako bi identificirali prijetnju koja bi mogla doći nakon jaja.(Bird Life International, 2015.; Szipl, et al., 2014.)

  • Komunikacijski kanali
  • akustični
  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • kemijski

Prehrambene navike

Prehrana sjevernog ćelavog ibisa sastoji se od insekata, pauka, crva, malih ptica, riba, malih sisavaca i gmazova kao što su gušteri i pustinjske zmije. Sjeverni ćelavi ibis također može konzumirati strvinu.(Martin i Portugal, 2011.; Serra, et al., 2004.)

  • Primarna dijeta
  • mesožder
    • jede kopnene kralježnjake
    • ribojedi
    • kukojed
  • biljojedi
    • plodožderka
  • svejedi
  • Hrana za životinje
  • ptice
  • sisavci
  • vodozemci
  • gmazovi
  • riba
  • kukci
  • kopneni crvi
  • Biljna hrana
  • voće

Predatorstvo

Populacija u Siriji smanjena je zbog gubitka pilića od smeđevratog gavrana (Corvus ruficollis) i egipatski sup (Neophron percnopterus). Neuspjeh u uzgoju pripisuje se gubitku jaja uslijed napada grabežljivaca, a preživljavanje pilića pripisuje se izgladnjivanju i grabežljivcu.(Bird Life International, 2015.; Bowden, et al., 2013.; Serra, et al., 2009.)

dr. mali pas
  • Poznati grabežljivci
    • Corvus ruficollis
    • Neophron percnopterus

Uloge ekosustava

Paraziti koji najviše pogađaju sjevernog ćelavog ibisa su oblici ušiju kao nprArdeicola exilisiColpocephalum eremitae. Sjeverni ćelavi ibis je vrsta čistača, a popis životinja kojima se može hraniti uključuje miševe, zmije i druge ptice. Uglavnom se hrani živim kukcima, što uključuje i najčešću hranu koju jedu, a to je tamna bubaTribolium castaneum.(Bird Life International, 2015.)

Komenzalne/parazitske vrste
  • Ardeicola exilis
  • Colpocephalum eremitae

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

Sjeverni ćelavi ibis je ugrožena vrsta koja bi mogla navesti ljude da ga požele vidjeti ako ikada izumre. Promatranje ptica dovodi turiste što uzrokuje da područje napreduje(Bird Life International, 2015.)

  • Pozitivni učinci
  • eko turizam

Ekonomska važnost za ljude: negativna

Nema poznatih štetnih učinakaGeronticus eremitana ljudima

Konzervacijski status

Sjeverni ćelavi ibisi su 'kritično ugrožena' vrsta od 1990. prema Crvenom popisu IUCN-a i nastavili su opadati u divljini. Prema CITES-u, sjeverni ćelavi ibis je ionski Dodatak I što znači da je jedna od najugroženijih vrsta na CITES listi. Vrste iz Dodatka I moraju se prevoziti samo u iznimno rijetkim slučajevima. Prema američkom saveznom popisu, sjeverni ćelavi ibis je ugrožena vrsta.

U svijetu je bilo nekoliko područja koja su proglašena utočištima za ovu vrstu. Jedno od dostupnih utočišta nalazi se u Birečiku u Turskoj koje se nalazi u blizini rijeke Eufrat tako da mogu biti u blizini nekih značajki staništa divljeg ibisa. Ibis se ponovno uvodi u dijelove njihovog povijesnog područja (npr. Španjolska). Sjeverni ćelavi ibis je zaštićena vrsta otkako je otkriven jer su s njim povezane vjerske tradicije(Bird Life International, 2015.)

Suradnici

Zachary Murphy (autor), Sveučilište Radford, Cari Mcgregor (urednica), Sveučilište Radford, Zeb Pike (urednik), Sveučilište Radford, Karen Powers (urednica), Sveučilište Radford, April Tingle (urednica), Sveučilište Radford, Jacob Vaught (urednik) , sveučilište Radford.