Geomys texensis Central Texas džepni gopher

Autora Mallory McKnight

Geografski raspon

Llanos džepni gophers,Geomys texensis, nalaze se isključivo u Teksasu. Mogu se naći na sjeveru do grada Bradyja, na jugu do La Pryora, na zapadu do Ulvadea i istočno do Llanoa. Žive u Velikim ravnicama, sjevernom dijelu ravnica zaljevske obale i južnom dijelu sjevernih središnjih ravnica na području Edwardove visoravni. Ovi džepni goperi sada žive u dva izolirana područja. Nalazi se u južnom Teksasu, podvrstaGeomys texensis bakerinalazi se u okruzima Medina, Uvalde i Zavala iGeomys texensis llanensisnalazi se u okruzima Mason i Llano.(Block i Zimmerman, 1991.; Cassola, 2016.; Mauk, et al., 1999.; Schmidley i Bradley, 2016.; Sudman, et al., 2006.)

  • Biogeografske regije
  • bliski
    • zavičajni

Stanište

Llanos džepni gofovi zauzimaju umjerene travnjake, gradske parkove, gradske i prigradske travnjake i jarke uz cestu na nadmorskoj visini od 300 do 750 m. Najčešće se nalaze u dubokom smeđem pijesku i šljunčanim, pjeskovitim tlima koja su blizu potoka ili malih vodenih tijela.

Džepni gofovi su fosori i većinu vremena provode kopajući se u svojim ogromnim sustavima tunela. Neki tuneli vode do komora koje se koriste za pohranu hrane, izmeta i gniježđenja. Gnijezdišne ​​komore su velike i udaljene su 30 do 60 cm od glavnog tunela. Tuneli se koriste za bijeg od uljeza, pronalaženje potencijalnih partnera ili za pristup izvoru hrane. Postoji jedan glavni tunel i mnogo sporednih tunela koji vode do navedenih komora ili manjih, funkcionalnih tunela.(; Schmidley i Bradley, 2016.)



  • Regije staništa
  • umjereno
  • zemaljski
  • Zemaljski biomi
  • savana ili travnjak
  • Ostale značajke staništa
  • urbana
  • prigradski
  • priobalni
  • Visina raspona
    300 do 750 m
    984,25 do 2460,63 stope

Fizički opis

Oba spola džepnih gofova imaju dlaku koja je mješavina svijetle i tamnosmeđe dlake na leđima i licu, dok su im vrat i stopala kremasto bijele boje. Oba spola imaju zubnu formulu 1013/1013, sa zbrojem 20, i imaju 2 utora na svakom gornjem sjekutiću. Tijekom zime dlaka im postaje tamnija, a dlaka postaje blijedosiva.

Dok su novorođenčad bez dlake i bespomoćna, maloljetnici imaju smeđe smeđe kapute. Sve dobne skupine imaju vrećice za obraze.

Mužjaci džepnog gofa teže između 125 g i 212 g i imaju ukupnu duljinu od 25,1 cm do 24,1 cm, dok manje ženke teže između 105 g do 165 g i ukupne duljine od 10,5 cm do 16,5 cm. Prosječne mjere muškaraca i žena su, respektivno, duljina repa od 6,9 cm i 6 cm; duljina stražnjeg stopala 3,2 cm i 2,8 cm; i duljina zupca maksilarnog zuba 9,1 mm i 8,6 mm.

Ova se vrsta razlikuje od drugih bilo po DNK i izgledu, ili samo po DNK. VrstaGeomys knoxjonesi, džepni gopher Knoxa Jonesa iGeomys bursarius, Plains džepni gopher, razlikuju se odGeomys texensiskoristeći vanjske karakteristike kao što su kraći nosovi, veće bule i nešto uži rostrum. PodvrstaGeomys texensis bakeriiGeomys texensis llanensismogu se odvojiti samo DNK analizama.(Baker, et al., 2003.; Cramer i Cameron, 2001.; Davis, 1938.; Schmidley i Bradley, 2016.)

  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • bilateralna simetrija
  • Spolni dimorfizam
  • mužjak veći
  • Masa dometa
    105 do 212 g
    3,70 do 7,47 oz
  • Duljina raspona
    21 do 25,1 cm
    8,27 do 9,88 inča

Reprodukcija

Nema dostupnih informacija posebno za sustave parenjaGeomys texensis, ali postoje saznanja o tomeGeomysu cjelini. Svake sezone parenja opaženo je da mužjaci namame više od jedne ženke u svoju jazbinu kako bi započeli kopulaciju.(Baker, et al., 2003.; Vaughan, 1962.)

  • Sustav parenja
  • poliginozan

Reproduktivno ponašanje Llanos džepnih gofova rijetko je u literaturi. Ovi se goferi razmnožavaju jednom godišnje. Jedna gravidna ženka, ili u nekim slučajevima dvije, dijele jazbinu s mužjakom sve dok se mladi ne odbiju u dobi od oko 42 dana. Nakon toga, odrasli se vraćaju u svoje zasebne jazbine.

sveti guinefort

Plains džepni gophers (Geomys bursarius), njihova najbliža sestrinska taksona, dobro su proučena u smislu reprodukcije. Obični džepni gofovi se razmnožavaju jednom godišnje od ožujka do prosinca, rađajući jedno do osam mladunaca koji teže 4,9 g do 5,4 g svaki. Njihovo razdoblje trudnoće traje 18 do 19 dana, odvikavanje se događa 40 do 44 dana nakon rođenja, a samostalnost postižu u prosjeku 51 dan kasnije. Ženke dostižu spolnu zrelost u dobi od 10 do godinu dana, dok je mužjaci dostižu u dobi od 7 do 9 mjeseci. Vjerojatno je da Llanos džepni gopherovi slijede sličan obrazac razmnožavanja.(Choate, et al., 2000.; Cramer i Cameron, 2001.; Jones, et al., 2015.; Vaughan, 1962.)

  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparozni
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • viviparan
  • Interval uzgoja
    Llanos džepni gofovi se razmnožavaju jednom godišnje

Tijekom sezone razmnožavanja,Geomysmanje su agresivni u zaštiti svog teritorija nego u intervalima bez razmnožavanja. Ovo ponašanje traje i nakon sezone parenja, što sugerira da su mužjaci uloženi u zaštitu svojih mladih. Utvrđeno je da mužjaci dijele jazbine s dvije trudne ženke. Nastavljaju dijeliti sustave zakopavanja dok se mladi ne odbiju, a zatim se vraćaju u samotnjački život do sljedeće sezone parenja. Mladi se rađaju nerazvijeni, bez dlake, zatvorenih očiju i ušiju i nesposobni se brinuti o sebi, hraniti se i kretati bez pomoći roditelja. RaspršivanjeGeomysmladi se češće javljaju u lipnju kada su teški između 80 i 100 g, iako je bilo nekoliko izuzetaka pojedinačnih mladih od 60 do 80 g, te nekoliko rijetkih slučajeva manje od 60 g. Zbog podzemne prirode džepnih gofova nedostaju podaci o postporođajnoj skrbi.(Baker, et al., 2003.; Vaughan, 1962.)

  • Ulaganje roditelja
  • altricijski
  • muška roditeljska skrb
  • ženska roditeljska skrb
  • prije oplodnje
    • štiteći
      • muški
      • žena
  • prije odvikavanja/prljanja
    • opskrba
    • štiteći
      • muški
      • žena
  • prije osamostaljenja
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • muški
      • žena

Životni vijek/dugovječnost

Nema informacija o dugovječnosti Llanos džepnih gophera, ali studija provedena na svim džepnim gopherima daje određeni uvid u njihov životni vijek. DeVries (2012) je objasnio da se džepni gofovi mogu držati u zatočeništvu 2 do 3 godine, s maksimalnim očekivanim životnim vijekom od 3,5 do 4 godine. U divljini se očekuje da će živjeti 1 do 3 godine, iako je bilo slučajeva da je gofer doživio 7 godina. Neizvjesno je odnose li se ovi podaci izravno na Llanos džepne gophere, koji se obično ne drže u zatočeništvu.(DeVries, 2015.)

pseći kašalj

Ponašanje

Llanos džepni gofovi su osamljeni i sjedeći. Svaki pojedinac agresivno štiti svoj vlastiti sustav rupa. Oni su specijalizirani za kopanje i premještanje zemlje s velikim dijelom vremena koje troše na iskopavanje tunela i danju i noću. Prilikom guranja viška tla na površinu, gofovi to izvode što je brže moguće i uz malo izlaganja površini. Ako gofovi naiđu na rupu u svojoj jazbini koja vodi do površine, odmah je zapečate tako što na površinu i ispod nje natrpaju prljavštinu, što otežava zmijama, jazavcima (Taxidea taxus), i drugim grabežljivcima kako bi pristupili svojoj jazbini. Oborine utječu na izgradnju novih jazbina. Tijekom suše, jame se malo ili uopće ne iskopaju mjesec dana ili dulje. Nepoznato je što se događa kada se iskopava malo ili nimalo. Kada padne prilična količina kiše, iskopavanje jazbina se povećava i pojavljuje se više novih humka.

Kada Llanos džepni gofovi dođu u kontakt s bilo kojim živim organizmom osim sa svojim mladima, oni žestoko reagiraju kako bi zaštitili svoj teritorij i sebe. Ne postoji vokalni ili seizmički način komunikacije za ovu vrstu. Jedini put kada postoji interakcija među džepnim gofovima je tijekom sezone parenja. Teritorijalno ponašanje ima tendenciju izumiranja, a poznato je da mužjaci i ženke dijele jazbine kako bi se parile i brinule za svoje mlade. Ženke napuštaju vlastitu jazbinu neodržavane i nezaštićene tijekom cijele sezone razmnožavanja.

Džepni gofovi kopaju tunele koji služe za traženje hrane pod zemljom i za povezivanje jazbina s gnijezdom tijekom sezone razmnožavanja. Oni se usuđuju izaći iz svojih jazbina kako bi prikupili hranu iznad zemlje i spremili dodatnu hranu u skrivene prostore unutar svoje jazbine.(Baker, et al., 2003.; Cramer i Cameron, 2001.; Reichman, et al., 1982.; Romans, et al., 2005.)

  • Ključna ponašanja
  • fosorijski
  • pokretljiva
  • sjedeći
  • usamljeni
  • teritorijalni

Home Range

Iako nema podataka o duljini jame i površini posebno zaGeomys texensis, njihovi najbliži rođaci, ravničarski džepni gopher (Geomys bursarius), proučavani su. Veličina i oblik doma ovise o trošku energije za iskopavanje jazbina (360 do 3400 puta veći od pomicanja iste udaljenosti po površini), lokaciji susjeda i potrebi za nabavkom hrane. Sustavi udubljenja općenito su međusobno udaljeni 2 do 3 m, dok je za neke utvrđeno da su udaljeni samo nekoliko centimetara. Ukupna duljina svake jame gofera je 40,1 do 63,5 m, a ukupna površina od 66,7 do 123,9 četvornih metara.

Pojedinci proširuju svoje jazbine kako bi pronašli par unutar fiksnog područja ili pronašli nove izvore hrane. Tijekom sezone parenja, ženke gofa dijele jazbinu mužjaka i ostavljaju svoje jazbine neodržavane i nezaštićene tijekom sezone.(Reichman, et al., 1982; Romans, et al., 2005)

Komunikacija i percepcija

Iako se malo izvještava o komunikaciji kod Llanos džepnih gofova, izvješća za cijeli rod odnose se na ove gofove. Pripadnici rodaGeomysimaju slab sluh. Njihova vizualna sposobnost omogućuje im razlikovanje različitih intenziteta svjetlosti i objekata koji se kreću. Budući da ne vide dobro, predmet koji se drži ispred njih možda neće izazvati odgovor. Na dodir reagiraju žestoko, okreću se i škljocaju na sve što ih je dotaknulo. Iako koriste olfaktorne receptore kako bi ih usmjerili na hranu, ne koriste kemijske znakove da međusobno komuniciraju. Za ovu vrstu nije zabilježen nikakav vokalni ili seizmički način komunikacije.(Lacey, et al., 2000.)

  • Komunikacijski kanali
  • vizualni
  • dodir
  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • dodir
  • kemijski

Prehrambene navike

Llanos džepni gopher dijeta sastoji se od korijena, krumpira i drugih gomolja, stabljika, orašastih plodova i žitarica. Ponekad se konzumiraju i trava i tvrde biljne tvari. Da bi došli do ove hrane, kopaju tunele koji vode do polja s usjevima gdje se mogu hraniti pod zemljom ili ponekad izaći iz svojih jazbina i skupljati hranu iznad zemlje. Neposredno nakon što gofovi pojedu, oni spremaju dodatnu hranu u vrećice za obraze i vraćaju se natrag u svoje jazbine, a zatim izdaju dodatnu hranu u kutije unutar svoje jazbine. Rijetko im je potrebna svježa voda za piće, jer većinu potrebne vlage dobivaju iz vegetacije koju jedu.(Cramer i Cameron, 2001.; Merrriam, 1895.)

  • Primarna dijeta
  • biljojedi
    • jede sok ili drugu biljnu hranu
  • Biljna hrana
  • korijenje i gomolji
  • drvo, kora ili stabljika
  • sjemenke, žitarice i orašasti plodovi
  • Ponašanje u potrazi za hranom
  • pohranjuje ili sprema hranu

Predatorstvo

Izvor potencijalnih grabežljivaca je ograničen zbogGeomysfosorski način života. Sigurni su od većine grabežljivaca, s izuzetkom zmija, jazavca (Taxidea taxus), kojoti (Canis latrans), i lasice (Mustela). Džepni gofovi su najranjiviji kada su na površini hraneći se ili premještaju krhotine i tlo. Mogle bi ih uloviti crvene lisice (Lisica je žuta lisica) sive lisice (Urocyon cinereoargenteus), kojoti (Canis latrans), psi (Lynx rufus), sove, jastrebovi, američki tvorovi s svinjskim nosom (Conepatus leuconotus), prugasti tvorovi (Mefitis mefitis) i pripitomljene mačke (Mačka). Jedina prilagodba protiv grabežljivaca koju Llanos džepni gofovi imaju je kamuflaža, boja njihova krzna ima tendenciju da se stapa s tlom u njihovoj okolini i ukopavanje, što smanjuje količinu izloženosti vlasničkim pticama i većim grabežljivcima sisavaca.

velika smrt psa

Stope smrtnosti pododraslih su iznimno visoke dok se kreću kako bi uspostavili vlastitu jazbinu. Mladi imaju visoku sposobnost preživljavanja zbog sigurnosti rupe i agresivne zaštite njihovih majki.(Baker, et al., 2003.)

  • Prilagodbe protiv grabežljivaca
  • zagonetna
  • Poznati grabežljivci
    • zmije (zmije)
    • američki jazavci (Taxidea taxus)
    • crvene lisice (Lisica je žuta lisica)
    • kojoti (Canis latrans)
    • vrsta lasica (Mustela)
    • mačkice (Lynx rufus)
    • sove (Strigiformes)
    • jastrebovi (Accipitridae)
    • američki tvorovi s svinjskim nosom (Conepatus leuconotus)
    • pripitomljene mačke (Mačka)
    • sive lisice (Urocyon cinereoargenteus)
    • prugasti tvorovi (Mefitis mefitis)

Uloge ekosustava

Iako su Llanos džepni gofovi štetnici usjeva poljoprivrednika u središnjem Teksasu, oni prozrače tlo kada se zakopaju. Nakon konzumacije, sjeme ovih biljaka se raspršuje izlučivanjem ili tako što se sjeme zalijepi za krzno gofova. Napuštene jazbine postaju staništa za druge životinje kao što su zmije, ravničarski džepni gopher (Geomys bursarius), rakuni (Procyon lotor), oklopnici s devet traka (Dasypus novemcinctus), tvorovi (Mustela nigripes), dugorepe lasice (Mustela frenata), prugasti tvorovi (Mefitis mefitis), američki tvorovi s svinjskim nosom (Conepatus leuconotus), i sove ukopane (Athene cunicularia.

Gledajući 7 vrsta i 9 podvrstaGeomysi 1 vrsta i 2 podvrsteCratogeomys, Llanos džepni gopher imali su najveću stopu zaraze. Mnogi paraziti akarina koriste ovu vrstu kao domaćina. chiggers (EuschoengastoidesiPseudoschoengastia farneri) nalaze se isključivo na Llanos džepnim gofovima. grinje (Echinonyssus geomydisiAndrolaelaps geomys) nalaze se i na ovim gofovima. Također su pregledani na helminte parazita probavnog sustava. Obje nematode (Protospirura ascaroidea) i cestode (MonoecocestusiHymenolepis) su nađeni.(Lebrasseur, 2017.; Wilkins i Houck, 2009.)

  • Utjecaj na ekosustav
  • raspršuje sjemenke
  • stvara stanište
  • prozračivanje tla
Komenzalne/parazitske vrste
  • chiggers (Euschoengastoides)
  • grinje (Echinonyssus geomydis)
  • grinje (Androlaelaps geomys)
  • chiggers (Pseudoschoengastia farneri)
  • Okrugli crviProtospirura ascaroidea
  • trakavice (Monoecocestus)
  • trakavice (Hymenolepis)

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

Llanos džepni gofovi imaju pozitivan utjecaj na ljude prozračivanjem tla dok se probijaju kroz polja usjeva.(; Merrriam, 1895.)

Ekonomska važnost za ljude: negativna

Llanos džepni gopher ima negativan utjecaj na ljude jer može uzrokovati ekonomski gubitak. Poznato je da jedu dijelove poljoprivrednih kultura kao što su korijenje, gomolji, stabljike, orašasti plodovi, žitarice, a ponekad i povrće. Zakopavanje može oštetiti usjeve, kao i erodirati tlo.(Merriam, 1895.)

  • Negativni utjecaji
  • štetočina usjeva

Konzervacijski status

IUCN Crveni popis pokazuje da su Llanos džepni gofovi vrsta 'najmanje zabrinutosti'. Ovi gofovi nemaju poseban status na američkoj saveznoj listi, popisu CITES-a i popisa države Michigan.

Nema navedenih prijetnji za ovu vrstu. Ljudi su moguća prijetnja, s obzirom da će postaviti zamke i pesticide kako bi gofove spriječili u njihovim vrtovima i usjevnim poljima.

Geografski raspon ove vrste uključuje neka zaštićena područja koja pokrivaju cijeli njihov raspon, prema Crvenom popisu IUCN-a. To osigurava neizravnu zaštitu vrste.(Cassola, 2016.)

Suradnici

Mallory McKnight (autorica), Sveučilište Radford, Layne DiBuono (urednica), Sveučilište Radford, Lindsey Lee (urednica), Sveučilište Radford, Kioshi Lettsome (urednica), Sveučilište Radford, Karen Powers (urednica), Sveučilište Radford, Tanya Dewey (urednica) , Sveučilište Michigan-Ann Arbor.