Geomys pinetiss jugoistočni džepni gopher

Autori Alicia Byers i Jessica Light

Geografski raspon

Raspon jugoistočnih džepnih gofova proteže se na istok od južne Georgije i jugoistočne Alabame do sjeverne i središnje Floride.Geomys pinetissastoji se od šest podvrsta, koje zajedno čine ovaj raspon.Geomys pinetis austrinusdistribuira se u središnjoj i zapadnoj Floridi,G. str. cumberlandiusograničen je na otok Cumberland u Georgiji,G. str. fontaneluspoznat je iz izolirane populacije u blizini Savanne, Georgia,G. str. naseljenikograničena je na obalne ravnice u Camden Co., Georgia (prethodno priznata kao posebna vrsta),G. str. floridanusrasprostranjen je od središnje i sjeverozapadne Floride prema istoku u Georgiju i Alabamu (i uključuje prethodno priznate podvrsteG. str. mobilensis, i sada izumrliG. str. kava), iG. str. zviždanjeuglavnom se nalazi u središnjoj i južnoj Gruziji. Međutim, nedavna istraživanja pokazuju da rijeke Apalachicola i Suwannee mogu služiti kao riječna barijera unutarG. pinetis, stoga bi buduće taksonomske promjene mogle biti potrebne.(Avise i Laerm, 1982; Pembleton i Williams, 1978; Soto-Centeno, et al., 2013; Wilkins, 1987; Wilson i Reeder, 2005)

  • Biogeografske regije
  • bliski
    • zavičajni

Stanište

Jugoistočni džepni gopher općenito obitavaju u ekosustavima pješčanih brežuljaka ili kseričnih visećih ekosustava. Dugolisni borovi (Pinus palustris) i pureći hrast (Quercus laevis) su dva dominantna stabla u ekosustavima pješčanih brežuljaka. Teren je valovit, a tlo dobro drenirano. Ekosustavima viseće mreže Xeric dominiraju živi hrastovi (Quercus virginiana) i druge vrste tvrdog drveta. Tlo sadrži više organskog materijala i nešto je vlažnije od tla u ekosustavu pješčanog brda. U ravnicama šikara i dugolisnog bora, rjeđe se javljaju jugoistočni džepasti gof. U područjima u kojima staništa pješčanih brežuljaka i visećih mreža nestaju zbog moderne prakse korištenja zemljišta, jugoistočni džepni gopheri se prilagođavaju zarivajući se u rubove cesta, dalekovoda, željezničke nasipe, polja uz zračne staze, parkove, travnjake, voćnjake, groblja , bejzbol tereni i golf tereni.('Pregled trenutne rasprostranjenosti jugoistočnog džepnog gofa (Geomys pinetis) u Georgiji', 2008.; Lee, 1980.; Wilkins, 1987.)

  • Regije staništa
  • umjereno
  • zemaljski
  • Zemaljski biomi
  • šuma
  • šikara šuma
  • Ostale značajke staništa
  • urbana
  • prigradski
  • poljoprivredni
  • Visina raspona
    0 (nisko) m
    0,00 (niska) stopa

Fizički opis

Jugoistočni džepni gofovi su glodavci srednje veličine ukupne duljine oko 290 mm kod mužjaka i 261 mm kod ženki. Prema dobnom sastavu podijeljeni su u tri skupine: juvenile, težine od 45 do 80 g; pododrasle osobe, težine 70 do 150 g; i odrasli, težine od 130 do 390 g. Vrsta je spolno dimorfna i pokazuje razliku u veličini od otprilike 10%, a mužjaci su veći od ženki. Tijela cilindričnog oblika ovih džepnih gophera imaju krzno od sepije, zasjenjeno narančasto-cimet na stranama ramena i bokova, s bijelim dlačicama na grlu i podlakticama, bijelom mrljom od čela do nosnica i sivkastim donjem dijelu. Boja se može razlikovati među maloljetnim i pododraslim jedinkama: maloljetnici imaju sivu koru, a pododrasle osobe koje linjaju imaju raspon obojenosti od sive do smeđe korne. Kao i svi džepasti gofovi, jugoistočni džepni gofovi imaju fosorijske prilagodbe, uključujući male oči, smanjene ušiju i prednje udove s jakim kandžama, kao i gotovo gole repove, vanjske krznom obložene obrazne vrećice i debela tijela. Veliki izloženi sjekutići služe za kopanje i pomicanje tla tijekom kopanja. Dnevna stopa rasta sjekutića u prosjeku iznosi 0,35 mm (gornji) i 0,67 mm (donji). Caklina na sjekutićima je tipično bisulkatna; međutim, uobičajeno je da vrsta ima dodatne brazde. Zubna formula je 1/1,0/0,1/1,3/3 = 20. Glavna prepoznatljiva lubanja karakteristična za jugoistočne džepne gophere su njihovi nosovi u obliku pješčanog sata, koji su suženi blizu sredine.(Akersten, 1973; Brown, 1971; Feldhamer, et al., 2003; Manaro, 1959; Pembleton i Williams, 1978; Sudman, et al., 2006; Wing, 1960)



muttnee steznik
  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • homoiotermni
  • bilateralna simetrija
  • Spolni dimorfizam
  • spolova podjednako
  • mužjak veći
  • Masa dometa
    45 do 390 g
    1,59 do 13,74 oz
  • Duljina raspona
    261 do 290 mm
    10,28 do 11,42 in

Reprodukcija

Malo je dostupnih podataka o razmnožavanju jugoistočnih džepnih gofova, ali su najvjerojatnije poligini, kao i drugigophervrsta.(Chapman i Feldhamer, 1982.)

  • Sustav parenja
  • poliginozan

Jugoistočni džepni gofovi razmnožavaju se tijekom cijele godine. Ženke pokazuju dva glavna vrhunca aktivnosti tijekom veljače do ožujka i lipnja do kolovoza, dok mužjaci imaju konstantniju višu razinu aktivnosti od siječnja do kolovoza. Muškarci imaju izmjenjujuće cikluse spermatogene aktivnosti i neaktivnosti, a s porastom starosti proizvode spermu u većoj stopi. Veličina legla kreće se od 1 do 3 s prosjekom od 1,7 ± 0,51 ili 1,52 ± 0,11. Ženke mogu proizvesti dva legla godišnje što odgovara njihova dva vrhunca seksualne aktivnosti. Jugoistočni džepni gofovi rađaju se gotovo goli, s repom na prvom mjestu i prosječno 50 mm i 5,8 g. Oči, uši i obrazne vrećice su zatvorene pri rođenju, a zubi još nisu izbili. Mladi jugoistočni džepni gofovi obično se odbijaju i raspršuju do jednog mjeseca, a spolnu zrelost dostižu u dobi od 4 do 6 mjeseci.(Barrington, 1942.; Brown, 1971.; Prirodoslovni muzej Georgije, 2008.; Wing, 1960.)

  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparozni
  • cjelogodišnji uzgoj
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • viviparan
  • Interval uzgoja
    Interval parenja nije prijavljen, ali dva vrhunca reproduktivne aktivnosti sugeriraju da se ženke mogu razmnožavati dva puta godišnje.
  • Sezona parenja
    Jugoistočni džepni gofovi se očito razmnožavaju tijekom cijele godine, iako ženke obično imaju dva vrhunca reproduktivne aktivnosti (veljača-ožujak i lipanj-kolovoz).
  • Raspon broja potomaka
    1 do 3
  • Razdoblje gestacije raspona
    40 do 50 dana
  • Prosječna dob odbića
    1 mjesec
  • Prosječno vrijeme do osamostaljenja
    1 mjesec
  • Raspon dobi u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (ženke)
    4 do 6 mjeseci

Nema dostupnih detaljnih podataka o ulaganju u reprodukciju kod jugoistočnih džepnih gofova. S obzirom na sustav parenja (poliginozni) i vrijeme za odvikavanje i raspršivanje, ženka vjerojatno pruža isključivu brigu za altricijske mlade u vremenskom razdoblju od otprilike mjesec dana.(Brown, 1971; Chapman i Feldhamer, 1982; Pembleton i Williams, 1978)

  • Ulaganje roditelja
  • altricijski
  • ženska roditeljska skrb
  • prije oplodnje
    • opskrba
    • štiteći
      • žena
  • prije izleganja/porođaja
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • žena
  • prije odvikavanja/prljanja
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • žena

Životni vijek/dugovječnost

Nema dostupnih podataka o dugovječnosti jugoistočnih džepnih gofova, ali na temelju drugih vrsta (Thomomys bottaeiGeomys bursarius) i Brownova studija (1971), dugovječnost je vjerojatno oko 2 godine.(Smeđa, 1971.)

  • Prosječni životni vijek
    Status: divlje
    2 godine

Ponašanje

Jugoistočni džepni gofovi su fosori i pojedinci provode većinu svog života pod zemljom u svojim razrađenim sustavima jazbina. Pet faza izgradnje humaka opisano je kao sljedeće: istraživanje, probijanje temelja, iskop, izgradnja humka i začepljenje. Završetak pet faza izgradnje humaka može trajati od 5 do 53 minute. Jame su obično oko 6 inča do 2 metra ispod površine i mogu se protezati stotinama stopa. Kako se raspušteno tlo nakuplja unutar jazbine, jugoistočni džepasti gofovi povremeno izbacuju tlo na površinu, stvarajući hrpe prljavštine izvan svake rupe. Humci se obično postavljaju nekoliko stopa jedan od drugog, a općenito postoji 6 do 12 ili više humka za jednu jazbinu. Nasipi su dijagonalnim cijevima povezani s jazbinama i zabrtvljeni su prljavštinom tako da se otvorene rupe ne vide s površine. Jugoistočni džepni gofovi su usamljeni, teritorijalni i iznimno agresivni unutar svojih jazbina. Mužjaci i ženke stvaraju odvojene jame i okupljaju se samo radi parenja. Mužjaci mogu koristiti miris kako bi lakše locirali ženke u estrusu. Nakon parenja, mužjak i ženka zatvaraju svoje jazbine jedna od druge. Ženke općenito stvaraju lokalizirane mreže udubljenja, dok mužjaci kopaju u ravnim linijama ponekad stotinama stopa. Ukopavanje ravnih linija daje mužjacima veću šansu da upadnu u sustav jazbina ženki radi potencijalnog parenja. Čini se da se povećana proizvodnja nasipa javlja tijekom niskih temperatura, a može biti rezultat povećanih napora u potrazi za hranom zbog mirovanja biljaka. Život u zatvorenim jazbinama učinio je potrebnim da se jugoistočni džepni gofovi prilagode životu u atmosferi s malo kisika i visokim udjelom ugljičnog dioksida. Na temelju potrošnje kisika, bazalni metabolizam je približno 74% predviđenog za sisavce usporedive veličine. Imaju visoku toleranciju na ugljični dioksid i nisku brzinu metabolizma kako bi smanjili potrebu za kisikom i manji gubitak vode iz dišnih puteva. Smatra se da se tjelesna temperatura dodatno regulira rasipanjem topline iz njihovog golog repa i stopala.(Avise i Laerm, 1982; Brown, 1971; Hickman i Brown, 1973a; Hickman i Brown, 1973b; Mcnab, 1966; Moore, 1949)

  • Ključna ponašanja
  • fosorijski
  • noćni
  • pokretljiva
  • sjedeći
  • usamljeni
  • teritorijalni

Komunikacija i percepcija

Jugoistočni džepni gofovi morfološki su prilagođeni fosorskom načinu života. Zbog nedostatka vidljivosti pod zemljom, vid nije bitan što rezultira smanjenjem očiju. Vanjske uši također se često smanjuju kako bi se smanjilo trenje, iako sluh može biti važan. Moguće je da džepni gopheri mogu koristiti kemijsku, vibracijsku i taktilnu komunikaciju kako bi percipirali svoje okruženje. Nisu poznati nikakvi podaci o vokalizaciji jugoistočnih džepnih gofova, iako se pretpostavlja da ispuštaju razne zvučne zvukove škripanje, škljocanje i cvokotanje, kao i drugidžepni goferi.(Chapman i Feldhamer, 1982; Francescoli, 2000; Merritt, 2010; Stein, 2000)

  • Komunikacijski kanali
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • kemijski
  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • vibracije
  • kemijski

Prehrambene navike

Najveći dio prehrane jugoistočnog džepnog gofa uključuje korijenje i drugi zeljasti materijal. Prilikom kopanja skupljaju korijenje biljaka, gomolje, lukovice i stabljike, koje u svojim obraznim vrećicama prenose u podzemne skladišne ​​komore za kasniju potrošnju. Vrhunac aktivnosti je od sumraka do zore, a jugoistočni džepasti gopher aktivni su tijekom cijele godine. Jedinke povremeno izlaze iznad tla kako bi se hranile travama, travom i šašom.(Humphrey, 1992; Lee, 1980; Linzey i NatureServe (Hammerson, G), 2008)

igra se sa psima
  • Biljna hrana
  • lišće
  • korijenje i gomolji
  • drvo, kora ili stabljika
  • Ponašanje u potrazi za hranom
  • pohranjuje ili sprema hranu

Predatorstvo

Život ispod površine rezultira vrlo niskom stopom smrtnosti za jugoistočne džepne gofove. Predaja sova, minka i pjegavih tvorova uvelike je smanjena i obično se događa samo u rijetkim trenucima kada ovi džepni gofovi traže hranu blizu svojih brežuljaka na površini.(Avise i Laerm, 1982; Brown, 1971; Lee, 1980)

  • Prilagodbe protiv grabežljivaca
  • zagonetna
  • Poznati grabežljivci
    • sove (Strigiformes)
    • mink (Neovison vison)
    • pjegavi tvorovi (Spilogale putorius)

Uloge ekosustava

Zbog fosoralne povijesti života jugoistočnih džepnih gofova, oni imaju mnogo komenzalnih odnosa: oko 60 vrsta člankonožaca, uglavnom kukaca, pronađeno je u njihovim jazbinama, od kojih se 14 smatra obveznim komenzalima. Na primjer, cvrčci deva (Thyphloceuthophilus floridanus) djeluju kao čistači hraneći se fekalnom tvari i organskim ostacima. Jedna vrsta ektoparazitske uši,Geomydoecus scleritus, zabilježeno je na jugoistočnim džepnim gofovima. Jugoistočni džepni gofovi mogu utjecati na tlo, mikrotopografiju, heterogenost staništa i raznolikost biljnih vrsta i primarnu produktivnost zbog njihovog miješanja i pomicanja tla kako bi se stvorili sustavi rupa.(Hubbell i Goff, 1940; Hubbell, 1940; Huntly i Inouye, 1988; Lee, 1980; Price i Emerson, 1971)

kako prepoznati je li štene muško ili žensko
  • Utjecaj na ekosustav
  • stvara stanište
  • prozračivanje tla
Komenzalne/parazitske vrste
  • deva cvrčci (Thyphloceuthophilus floridanus)
  • lice (Geomydoecus scleritus)

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

Jugoistočni džepni gofovi igraju nekoliko važnih uloga u funkcioniranju svojih ekosustava. Poznato je da potiču rast biljaka, povećavaju prodiranje vode, povećavaju dostupnost korisnih hranjivih tvari, prozračuju tlo i povećavaju raznolikost biljaka. Humphrey (1992) je promatrao vraćanje ispranih hranjivih tvari na površinu tla, potiskujući i do 81 600 kg/ha tla u jami godišnje. Nasipi tla stvaraju brojna mala mjesta za kolonizaciju i sekundarnu sukcesiju unutar travnjaka, pješčanih brežuljaka i šikara. Jugoistočni džepni gopher također su dobro poznati modelni sustavi za proučavanje koevolucije.(Hole, 1981.; Humphrey, 1992.; Sherrod, et al., 2005.)

  • Pozitivni učinci
  • istraživanja i obrazovanja

Ekonomska važnost za ljude: negativna

U razdoblju od 1888. do 1976. objavljena su preko 203 članka u kojima se spominje šteta koju su prouzročili džepni gopher. Prijedlozi za suzbijanje ovih štetnika uključivali su zamke, otrove, antikoagulanse, repelente, plinske komore i mehaničke kopače za jame. Većina džepnih gofova brzo je istrijebljena s travnjaka, golf terena, parkova i groblja. Ponašanje džepnih gofova u kopanju može ostaviti mekana mjesta i rupe u tlu koje mogu uzrokovati ozljede stoke i oštetiti usjeva i poljoprivredna zemljišta.(Avise i Laerm, 1982; Case i Jasch, 1994)

  • Negativni utjecaji
  • štetočina usjeva

Konzervacijski status

Jugoistočni džepni gopher navedeni su kao vrste visokog prioriteta u Gruziji. Tri od šest podvrsta ugrožene su uništavanjem staništa ljudskim razvojem ograničenih staništa:Geomys pinetus,Geomys pinetus fontanelus, iGeomys pinetus cumberlandius.Geomys pinetus goffije 1990. godine navedena kao ugrožena od strane Komisije za divljač i slatkovodnu ribu Floride. Sada se smatra da je izumrla i stoga se više ne razmatra za uvrštavanje na popis od strane US Fish and Wildlife Service.('Istraživanje trenutne distribucije jugoistočnog džeparca (Geomys pinetis) u Georgiji', 2008.; 'Istraživanje statusa i akcijski plan očuvanja - Sjevernoamerički glodavci', 1998.; Humphrey, 1992.)

Drugi komentari

Ime roda,Geomys, dolazi od grčkih riječi Geo i mys, što znači 'zemlja' i 'miš'. Ime vrste,pinetis, dolazi od latinske riječi Pinetum što znači 'borova šuma'. Prema Sudmanu et. al.,G. pinetisje najbliže povezano sGeomys brevicepsi najbaznija je loza od svih skupina vrsta unutarGeomys(npr.Geomys breviceps,Geomys maskatus, iGeomys bursariusskupine vrsta).(Pembleton i Williams, 1978; Sudman, et al., 2006)

Suradnici

Alicia Byers (autorica), Texas A&M University, Jessica Light (autorica), Texas A&M University, Tanya Dewey (urednica), University of Michigan-Ann Arbor.