Geomys arenarius pustinjski džepni gopher

Autora Jessica Templeton

Geografski raspon

Pustinjski džepni gofovi nalaze se od krajnjeg zapadnog Teksasa i jugozapada, južnog središnjeg Novog Meksika (SAD) do krajnjeg sjevera Chihuahue (Meksiko). Ova je vrsta najčešća u uskom pojasu kopna duž gornje doline Rio Grande od Chihuahue do Novog Meksika.('Geomys arenarius', 1993.; Williams i Baker, 1974.)

  • Biogeografske regije
  • bliski
    • zavičajni

Stanište

Pustinjski džepni gofovi su fosorni sisavci koji preferiraju pjeskovita i poremećena tla koja su pretjerano drenirana i lako prodire. Zauzimaju pustinjski grm, kao i mnoga umjetna staništa. Česte su uz nizine rijeka, kao i uz jame za navodnjavanje. Njihova upotreba kandži za kopanje, za razliku od sjekutića, ograničava ovu vrstu na pjeskovita tla koja su manje od 30% gline i više od 40% pijeska. Pustinjski džepni gofovi većinu vremena provode oko 100-200 mm ispod površine u podzemnim jazbinama dužine preko 30 metara. Jame se sastoje od mnogih bočnih komora i povezanih gomila zemlje iznad zemlje, kao i od središnje komore u kojoj se svi prolazi spajaju. Jedna promatrana središnja komora bila je duga 280 mm, široka 230 mm i duboka 200 mm.(Klingel, 2001; Kays i Wilson, 2002; Klingel, 2001; Lessa i Thaeler, 1989; Nowak i Paradiso, 1983)

  • Regije staništa
  • umjereno
  • zemaljski
  • Zemaljski biomi
  • pustinja ili dina
  • šikara šuma
  • Ostale značajke staništa
  • poljoprivredni
  • priobalni
  • Visina raspona
    1220 do 1520 m
    4002,62 do 4986,88 stopa

Fizički opis

Pustinjski džepni goferi su krupne građe, srednje veličine gofovi s relativno dugim, gotovo golim repovima i blijedom bojom. Koža im je na leđima sivosmeđa, s tanko raširenim crnim vrhovima dlaka. Ova boja se nastavlja sve do trbuha gdje se može početi stapati s bijelim dlačicama na trbuhu, prsima i stopalima.



pepto bismol za kožu pasa

Pustinjski džepni gofovi imaju masivne prednje udove s velikim olekranonskim i epikondilnim nastavcima te velike kandže s fleksibilnim prstima. Prilagođeni su za snažan i moćan način kopanja. Imaju smanjene oči i pinnae, što im omogućuje bolje putovanje pod zemljom i kroz tunele. Također imaju velike vanjske, krznom obložene obrazne vrećice koje sežu sa strane usta natrag do ramena.

Pustinjski džepni gopher lako se može razlikovati od ostalih džepnih gofova po nedostatku sagitalnog grebena, istaknutom kvačicu preko sredine jugala na kraju skvamoznog kraka zigoma, a također i po provjeravanju da rostrum ne prelazi dužina baziokcipitala. Zigoma pustinjskog gophera također je jedinstvena među džepnim gofovima po tome što ima paralelne strane za razliku od strana koje se spajaju straga. Zubna formula je 1/1, c 0/0, p 1/1, m 3/3, a gornji sjekutići su im bisulkatni.

Kod pustinjskih džepnih gofova postoji izražen spolni dimorfizam. Utvrđeno je da su srednja vanjska i kranijalna mjerenja, isključujući interorbitalnu širinu, veća kod muškaraca. Tjelesne težine pustinjskih džepnih gofova kretale su se od 198 do 254 g u mužjaka, a od 165 do 207 g u ženki.(Costello i Rosenberger, 2002; Hall i Kelson, 1959; Kays i Wilson, 2002; Lessa i Thaeler, 1989; Williams i Baker, 1974)

  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • homoiotermni
  • bilateralna simetrija
  • Spolni dimorfizam
  • mužjak veći
  • Masa dometa
    165 do 254 g
    5,81 do 8,95 oz
  • Duljina raspona
    218 do 302 mm
    8,58 do 11,89 inča
  • Prosječna duljina
    254 mm
    10.00 in

Reprodukcija

Tijekom reproduktivne sezone mužjaci traže ženku tako što protežu svoje jazbine do onih u kojima ženka zauzima, ili traže iznad zemlje ulaz u jazbinu za ženke. Budući da se kućni rasponi mužjaka ne preklapaju, ali se kućni rasponi mužjaka preklapaju s onima od jedne do četiri ženke, sustav uzgoja je poliginozan. Visoko teritorijalno ponašanje pustinjskih džepnih gofova smanjuje se tijekom sezone parenja u skladu s ovim ponašanjem pri parenju.(Chapman i Feldhamer, 1982; Klingel, 2001; Nowak i Paradiso, 1983; 'Desert Pocket Gopher, Geomys arenarius', 2000; Williams i Baker, 1974)

  • Sustav parenja
  • poliginozan

Pustinjski džepni gofovi imaju dva reproduktivna ciklusa u godini, jedan u proljeće i drugi ljeti. Sezona razmnožavanja se također produljuje u ljetnim mjesecima, što omogućuje mogućnost više od jednog legla godišnje.

Razdoblje trudnoće odG. arenariusje 18 do 19 dana, a ženke imaju 3 do 4 potomstva po reproduktivnom naporu. Novorođeni džepasti gopherovi rađaju se kao altricijski sa zatvorenim očima, ušima i vrećicama na obrazima. U dobi od oko 26 dana, uši i oči potomstva se otvaraju, a oko 39 dana otvaraju se kesice i mogu nositi hranu. S otprilike 100 dana linjanje do kože odrasle osobe je napola završeno. Odvikavanje se događa oko 35-40 dana starosti; međutim, mladi ostaju s majkom do otprilike 2 mjeseca, kada se počinju raspršivati.(Chapman i Feldhamer, 1982; Klingel, 2001; Nowak i Paradiso, 1983; 'Desert Pocket Gopher, Geomys arenarius', 2000; Williams i Baker, 1974)

  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparozni
  • sezonski uzgoj
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • viviparan
  • Interval uzgoja
    Pustinjski džepni gofovi imaju dva reproduktivna ciklusa godišnje, s produljenom sezonom razmnožavanja tijekom ljetnih mjeseci.
  • Sezona parenja
    Parenje se obično događa tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci.
  • Raspon broja potomaka
    4 do 6
  • Razdoblje gestacije raspona
    18 do 19 dana
  • Raspon dobi odvikavanja
    35 do 40 dana
  • Prosječno vrijeme do osamostaljenja
    2 mjeseca
  • Raspon dobi u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (ženke)
    9 do 12 mjeseci
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (muškarac)
    1 godina

Ne zna se puno o roditeljskoj skrbi pustinjskih džepnih gofova. Novorođenčad su atrijalna kada se rode, pa im je potrebna roditeljska skrb da bi preživjeli. Mladi ostaju s majkom gotovo mjesec dana nakon odbijanja, no razlozi za tako produženu skrb nisu poznati. Muška roditeljska skrb ili je odsutna ili je nepoznata.(Chapman i Feldhamer, 1982.)

  • Ulaganje roditelja
  • altricijski
  • prije oplodnje
    • opskrba
    • štiteći
      • žena
  • prije izleganja/porođaja
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • žena
  • prije odvikavanja/prljanja
    • opskrba
    • štiteći
      • žena
  • prije osamostaljenja
    • štiteći
      • žena

Životni vijek/dugovječnost

Nema podataka o životnom vijeku pustinjskih džepnih gofova; međutim, studija provedena na blisko srodnim vrstama,T. talpoides, daje neke podatke o dugovječnosti džepnih gofova. U petogodišnjem terenskom istraživanju koje je provedeno na populaciji odT. talpoides, najstarija prikupljena ženka imala je 4 godine i 9 mjeseci, a najstariji mužjak 3 godine. Prosječni životni vijek za populaciju od interesa je oko 13,6 mjeseci za muškarce i 18,3 mjeseca za žene. Devedeset šest posto džepnih gofova bilo je staro 2 godine ili manje kada su zadnji put uhvaćeni u zamku.(Chapman i Feldhamer, 1982.)

Ponašanje

Pustinjski džepni gofovi su osamljene, fosorne životinje. Pojedinci žive sami, svaki u svom sustavu jazbina, i netolerantni su prema pripadnicima svoje vrste. Iznimka od ovog obrasca ponašanja je tijekom sezone parenja kada mužjaci proširuju svoje tunele ili odlaze iznad zemlje u potrazi za ženkom. Kada se pustinjski džepni gopher naljuti ili upozna sa čudnim goferom, oni počnu ispuštati šištanje ubrzanim disanjem i žestoko će se boriti jedni s drugima. Također će povremeno plakati ako su ozlijeđeni.

Kada se kopaju ispod zemlje, pustinjski džepni gofovi stvaraju velike izbačene humke gurajući višak zemlje iz svoje jazbine. Oni naizmjenično izbacuju tlo u tri različita smjera (lijevo, desno i neposredno ispred jazbine) stvarajući veliki lepezasti izbačeni nasip.

Kada se hrane iznad zemlje, pustinjski džepni gofovi skupljaju hranu i spremaju je u vrećice za obraze obložene krznom kako bi se vratile u jazbinu. Nakon ponovnog ulaska u jazbinu, pustinjski džepni gopheri začepe otvor, čime se omogućuje bolja kontrola klime unutar jazbine, kao i zadržavanje grabežljivaca.

Pustinjski džepni gofovi skupljaju i spremaju hranu ispod zemlje za zimsku upotrebu.(Costello i Rosenberger, 2002; Kerley, et al., 2003; Nowak i Paradiso, 1983; 'Pustinjski džepni gopher, Geomys arenarius', 2000; Vaughan, et al., 2000)

  • Ključna ponašanja
  • fosorijski
  • pokretljiva
  • sjedeći
  • usamljeni
  • teritorijalni

Home Range

Domaći asortiman odGeomys arenariusje ekvivalentna veličini i teritoriju njegove jazbine, osim tijekom sezone razmnožavanja. One su izrazito sjedilačke životinje i, nakon što su uspostavljene, čine samo male pomake na svom teritoriju zbog vanjskih sila poput gužve velikih životinja.

Utvrđeno je da su područja pustinjskih džepnih gofova različitih oblika i veličina, ovisno o dostupnosti hrane i uvjetima tla u tom području.(Chapman i Feldhamer, 1982; Nowak i Paradiso, 1983)

Komunikacija i percepcija

Pustinjski džepni gofovi imaju male oči i uši kao prilagodbu za kretanje kroz podzemne tunele. Ne oslanjaju se uvelike na kanale vizualne ili akustične percepcije. Svoju okolinu uglavnom percipiraju kroz vibrise koje prekrivaju njihovo tijelo i kroz svoj osjetljivi rep, koji koriste kao vodič kada se kreću unatrag iz tunela. Kemijski znakovi su također vrlo važni.

Malo se zna o komunikacijskim navikama pustinjskih džepnih gofova u divljini. Džepni gofovi u zatočeništvu stvaraju škripanje, cvokoćenje zubima, izazivajući slične zvukove kliktanja od drugih džepnih gofova u blizini.(Chapman i Feldhamer, 1982; Nowak i Paradiso, 1983; Vaughan, et al., 2000)

  • Komunikacijski kanali
  • dodir
  • akustični
  • Drugi načini komunikacije
  • feromoni
  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • kemijski

Prehrambene navike

Pustinjski džepni gofovi su strogi biljojedi. Oni su oportunistički hranitelji i jedu širok izbor biljaka, uključujući podzemno korijenje, rizome i lukovice koje susreću u svom sustavu rupa. Hrane se i nadzemnom vegetacijom koja je lako dostupna iz njihovih jazbina. Oni će jesti bilo koji dio biljke uključujući stabljike, korijenje, lišće, cvijeće, iglice, pupoljke i sjemenke. Jedu i lucernu, kao i razne vrste trava. Pustinjski džepni gofovi dobivaju odgovarajuće količine vode iz vlage u vegetaciji kojom se hrane. Rijetko im je potrebna svježa voda za piće.(Chapman i Feldhamer, 1982; Klingel, 2001; Nowak i Paradiso, 1983)

  • Primarna dijeta
  • biljojedi
    • folivore
  • Biljna hrana
  • lišće
  • korijenje i gomolji
  • drvo, kora ili stabljika
  • sjemenke, žitarice i orašasti plodovi
  • voće
  • cvijeće
  • Ponašanje u potrazi za hranom
  • pohranjuje ili sprema hranu

Predatorstvo

Učinak grabežljivaca kralježnjaka na pustinjske džepne gofove nije dobro shvaćen. To je zato što su fosorski sisavci i podložni grabežljivcima samo kada su iznad tla. Međutim, čini se da su ptičji grabežljivci najveća prijetnja pustinjskim džepnim gofovimaCanis,MustelaiCrotalusčini se da imaju određenu učinkovitost i kao grabežljivci.(Chapman i Feldhamer, 1982.)

  • Prilagodbe protiv grabežljivaca
  • zagonetna
  • Poznati grabežljivci
    • zvečarke (Crotalus)
    • kojoti (Canis latrans)
    • lasice (Mustela)
    • ferruginous jastrebovi (Buteo regalis)

Uloge ekosustava

Glavni utjecaj pustinjskih gofova na ekosustave u kojima žive je njihov kontinuirani rad na tlu. Pustinjski džepni gopher povećava miješanje i prozračivanje tla u kojem žive, povećavajući plodnost tla i potičući rast vegetacije. Vertikalno kruženje tla kroz aktivnost pustinjskog džepnog gofa također povećava plodnost tla jer rahli i prozračuje zemlju, kao i miješa organsku tvar u tlo, kroz stvari kao što su fekalni materijali i vegetacija pohranjuju pod zemljom. Međutim, ovaj kontinuirani rad tla također može ubrzati eroziju tla na predjelima s prekomjernom ispašom.(Chapman i Feldhamer, 1982; Nowak i Paradiso, 1983)

  • Utjecaj na ekosustav
  • prozračivanje tla
Komenzalne/parazitske vrste
  • Mallophaga
  • Sifonaptera
  • Acarina

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

Ljudi imaju koristi od pustinjskih džepnih gofova kroz njihovo kruženje tla. Ovaj ciklus ciklusa omogućuje prozračivanje tla i miješanje organske tvari u tlo što zauzvrat povećava gnojidbu tla.(Nowak i Paradiso, 1983; 'Pustinjski džepni gopher, Geomys arenarius', 2000)

Ekonomska važnost za ljude: negativna

Ljudi se smatraju štetnicima pustinjskog džepa zbog velikog ekonomskog gubitka koji mogu uzrokovati u poljoprivrednim područjima. Njihovo bušenje i izbacivanje gomila mogu oštetiti usjeve, kao i dovesti do iscrpljivanja područja ispaše. Neki usjevi koji su posebno oštećeni djelovanjem pustinjskog džepnog gofa su slatki krumpir, šećerna trska i grašak. Pustinjski džepni gopher također mogu uzrokovati eroziju kroz svoje humke i tunele i kućni vrtlari ih smatraju smetnjom.(Chapman i Feldhamer, 1982; Nowak i Paradiso, 1983; 'Pustinjski džepni gopher, Geomys arenarius', 2000)

  • Negativni utjecaji
  • štetočina usjeva

Konzervacijski status

Status očuvanostiGeomys arenariusje opisan kao skoro ugrožen.

Suradnici

Tanya Dewey (urednica), Agents za životinje.

putujući svijetom sa psom

Jessica Templeton (autorica), Sveučilište Michigan-Ann Arbor, Phil Myers (urednik, instruktor), Muzej zoologije, Sveučilište Michigan-Ann Arbor.