Geocapromys browniiBrownova hutia

Autora Erica Raffo

Geografski raspon

Geocapromys brownii, obično poznata kao jamajčanska hutia, ograničena je na unutarnje regije karipskog otoka Jamajke.

  • Biogeografske regije
  • neotropski
    • zavičajni
  • Ostali geografski pojmovi
  • otočki endem

Stanište

Jamajčanska hutia preferira živjeti na izloženim mjestima obično napravljenim od vapnenca.Geocapromys browniiće oblikovati kuće iz prirodnih pukotina ili tunela u stijeni. U zatočeništvu su pokazale da ne grade gnijezda, već preferiraju prazne, zatvorene prostore. Noću će se jamajčanske hutije kretati kroz grmlje, tražeći hranu (Anderson et al. 1983.).

  • Zemaljski biomi
  • šikara šuma

Fizički opis

Ovi veliki glodavci imaju duljinu tijela od 330 do 445 mm.Geocapromys browniiimaju kratke, gotovo tragične repove između 35 i 64 mm. po dužini (Nowak 1999). Imaju najkraći rep od svih hutia. Zbog svoje masivne glave te kratkih vrata i nogu, jamajčanske hutije poprimaju stasit izgled. Krzno na leđima je gusto i grubo, boje od crvenkasto-smeđe do gotovo crne. Rep je ljuskav s pramenovima crnog krzna na gornjoj površini. Stopala su prekrivena vrlo grubom, kratkom crnom dlakom. Brkovi ili vibrase su dugi, a uši kratke.



Geocapromys browniiimaju najveće lubanje od sve tri vrste hutia. Sagitalni greben je prilično istaknut. Jugal je također neobično širok i smješten daleko ispod orbita.

uber dostava pasa

Zubna formula je 1/1, 0/0, 1/1, 3/3 (sjekutić, očnjak, pretkutnjak, odnosno kutnjak). Obrazi imaju okluzalni uzorak hipsodonta i gotovo su savršeno ravni na svojim gornjim površinama (Anderson i sur. 1983.).

  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • bilateralna simetrija
  • Masa dometa
    1.000 do 2.000 kg
    2,20 do 4,41 lb
  • Prosječna bazalna stopa metabolizma
    4,11 W
    AnAge

Reprodukcija

Geocapromys browniipoznato je da se razmnožavaju tijekom cijele godine u divljini, proizvodeći dva do tri legla godišnje. Uz razdoblje trudnoće od oko 123 dana, ženke proizvode prosječno 1,49 potomaka po leglu (Anderson i sur. 1983.). Jamajčanske hutije će najčešće imati između jednog i dva potomka, ali prijavljeno je i troje legla. Dojenčad su po rođenju prilično sposobna. Prijavljeno je da nakon prvih 30 sati života dojenčad već jedu čvrstu hranu (Nowak 1999.). Ženski estrusni ciklus traje oko 10 dana (Anderson, Jones i sur. 1984.). Mužjaci ostavljaju tragove mirisa koji mogu igrati ulogu u razmnožavanju, ali postoji malo informacija o reprodukciji (Anderson i sur. 1983.).(Anderson, et al., 1983.; Nowak, 1999.)

povez za pseće oko
  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparozni
  • cjelogodišnji uzgoj
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • viviparan
  • Raspon broja potomaka
    1 do 3
  • Prosječan broj potomaka
    1.49
  • Prosječan broj potomaka
    2
    AnAge
  • Prosječno razdoblje trudnoće
    123 dana
  • Prosječno razdoblje trudnoće
    123 dana
    AnAge
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (žene)
    Spol: ženski
    365 dana
    AnAge
  • Ulaganje roditelja
  • prijekocijalni

Životni vijek/dugovječnost

Ponašanje

Ova tajanstvena stvorenja su noćna i rijetko se viđaju u divljini. To je dovelo znanstvenike do zablude da su jamajčanske hutije uvijek bile prilično rijetke (Nowak 1999.). Ovi kopneni sisavci noću izlaze iz svojih pukotina ili tunela kako bi se hranili. Iako se jamajčanske hutije rijetko viđaju, dokazi koje ostavljaju za sobom u obliku oštećenja voća, kore i lišća nisu tako neprimjetni. Duž svojih tragova ove životinje ostavljaju tragove mirisa i obilje fekalne tvari. Oni su društvena bića, žive u obiteljima u rasponu od para do šest pojedinaca. Tijekom dana pojedinci odmaraju zajedno u vrlo bliskom kontaktu jedni s drugima (Anderson et. al. 1983). Kad im prijete, cvokoću zubima. Ako se dodatno uznemiravaju, jamajčanske hutije mogu emitirati pozive u rasponu od gunđanja do cvrkutanja (Anderson, Jones et al. 1984.).

  • Ključna ponašanja
  • pokretljiva
  • Društveni

Komunikacija i percepcija

  • Kanali percepcije
  • dodir
  • kemijski

Prehrambene navike

Jamajčanske hutije su noćne stočare. Ti se biljojedi hrane brojnim biljnim vrstama i biljnim dijelovima. Oni pretražuju velike površine zemlje u potrazi za otvorenim korijenjem, korom, izbojcima i plodovima.Geocapromys browniitakođer jedu lišće velikog broja biljnih vrsta (Anderson et al. 1983).

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

Lokalni narodi još uvijek koriste jamajčanske hutije kao izvor hrane. Naširoko se love pomoću zamki ili pasa (Parker 1990).

  • Pozitivni učinci
  • hrana

Ekonomska važnost za ljude: negativna

Jamajčanske hutije mogu nanijeti znatnu štetu voću, kori i lišću. Ali nije bilo zabilježenih pritužbi na štetu na komercijalnim ili prehrambenim usjevima (Anderson, Jones et al. 1984.).

s3 sanitacija

Konzervacijski status

IUCN je povjerioG. browniikao ranjiv. Postojala je zabrinutost da bi jamajčanske hutije uskoro mogle biti izbrisane zbog ljudskih aktivnosti. Nekoliko njegovih sličnih vrsta već je izumrlo s drugih karipskih otoka. U posljednjih 30 godina ova vrsta je drastično opala zbog ljudskih aktivnosti. Hutije su zaštićene Jamajčkim Zakonom o zaštiti divljih životinja iz 1945., ali on nije proveden i lov se nastavlja. Ova vrsta nastavlja opadati zbog potražnje za poljoprivrednim zemljištem. Mongosi su također uvedeni u regiju i dijelom su krivi za gubitak populacije (Anderson et al. 1983).

Drugi komentari

Čini se da je sudbina jamajčanskih hutia mračna, ali njihova staništa mogu biti očuvana. Predložen je sustav Nacionalnog parka koji bi uključivao veći dio izvornog staništa vrste. Program uzgoja u zatočeništvu također je u tijeku s ponovnim uvođenjem planiranim u bliskoj budućnosti (Anderson, Jones et al. 1984.). U nastojanju da podigne svijest o očuvanju prirode, Jamajka je izdala set od četiri poštanske marke s hutiama (Anderson et al. 1983.).

Suradnici

Erica Raffo (autorica), Sveučilište Michigan-Ann Arbor, Phil Myers (urednik), Muzej zoologije, Sveučilište Michigan-Ann Arbor.