Gazella subgutturosagoitered gazela

Od Catherine Cichon; Katarina Cichon; Yangshin Woo; Krystal Woo

Geografski raspon

Gušavost gazela je uobičajena na jugu Arapskog poluotoka, preko južnog Kazahstana i Mongolije, do sjeverozapadne Kine. Drugdje su značajno opali i javljaju se uglavnom u udaljenim područjima ili zaštićenim rezervatima. Male populacije postoje u zapadnom i južnom Afganistanu i Pakistanu. U jugoistočnoj Turskoj, sjevernoj Saudijskoj Arabiji, pustinji Rub al Khali i Wahiba Sands u Omanu javljaju se mnogo veće populacije. U središnjim pustinjama Irana, gušave gazele su uobičajene i počele su se povećavati u zaštićenim područjima. Uvedeni su na otočje Barsa-Kel'mes i Ogurchinsky u Aralskom i Kaspijskom moru, odnosno na mjestima diljem Ujedinjenih Arapskih Emirata.(Mallon, 2008; Zachosa, et al., 2009; Mallon, 2008; Zachosa, et al., 2009; Kingswood i Blank, 1996; Mallon i Kingswood, 2001; Mallon, 2008; Zachosa, et al., 2009)

  • Biogeografske regije
  • palearktički
    • zavičajni
  • orijentalni
    • zavičajni

Stanište

Gušava gazela nastanjuje različite tipove pustinjskih i polusušnih terena koji se javljaju u podnožju i planinskim dolinama. Pasu na rubu obrađenog zemljišta, a izbjegavaju zemljište koje se koristi za obradu ili ispašu stoke. Njihova staništa variraju od glinenog i pjeskovitog tla do bazaltnih pustinja ili solana. Mogu zauzeti područja gotovo odsutna vegetacije do područja koja podržavaju travu, raslinje i grmlje. Gušave gazele su u sjevernoj rasprostranjenosti ograničene područjima gdje zimi visina snijega doseže 10 do 15 cm. Tijekom zime naseljavaju vjetrovita područja bez snijega i koriste duboke doline, niske planinske kanjone ili gusto grmlje kao zaklon od vjetra. U svom geografskom rasponu mogu zauzimati stanište od razine mora do 3500 m. U Iranu se nalaze od razine mora do oko 2.100 m, a od 1.050 m do 2.100 m u Pakistanu. U Afganistanu se nalaze samo ispod 1000 m. Gušava gazela često zauzima veće nadmorske visine tijekom ljeta, u rasponu od 3000 m do 3500 m u planinama Kazahstana, Mongolije i Kine.(Blank, 2006; Kingswood i Blank, 1996; Mallon i Kingswood, 2001; Mallon, 2008)

  • Regije staništa
  • umjereno
  • zemaljski
  • Zemaljski biomi
  • pustinja ili dina
  • savana ili travnjak
  • planine
  • Visina raspona
    0 do 3500 m
    0,00 do 11482,94 stopa

Fizički opis

Gušaste gazele su srednje veliki, lagano građeni kopitari; međutim, imaju robusniji tip tijela od većine drugih AzijataGazelavrsta. Gušasta gazela dobila je ime po proširenju na grkljanu nalik gušavosti. Oni su spolno dimorfni jer su mužjaci veći od ženki i imaju dužinurogovii veće guše od ženki. Odrasli mužjaci imaju od 20 do 43 kg, a odrasle ženke od 18 do 33 kg. Odrasli mužjaci imaju duge, crne rogove duge od 203 do 340 mm, koji su pri dnu blizu i savijaju se od svakog prema distalnim krajevima. Za razliku od većine drugih vrsta gazela, ženke su općenito bez rogova. Gušava gazela ima duge uši s velikim crnim očima. Na kraju njihovih dugih vitkih nogu nalaze se mala crna kopita. Mišić koksofemoralnog zgloba ojačan je kod gušavih gazela, što omogućuje snažan potisak koji stabilizira trčanje po neravnom terenu.Kaputboja varira geografski, od bijele do smeđe s nijansama sive, crvene i žute. Koža lica je često bijela i ima tendenciju da izblijedi s godinama. Imaju relativno kratak rep, koji je prekriven tamno smeđom ili crnom dlakom. Zimi im dlaka postaje duža, deblja i svjetlije boje u odnosu na ljetnu.('Gazella subgutturosa', 2009.; Blank, 2006.; Heptner, et al., 1988.; Kingswood i Blank, 1996.; Mallon i Kingswood, 2001.; Mallon, 2008.)



Thelubanja gušave gazeleima napuhanu i manje odmaknutu stražnju moždanu školjku. Njihov zatiljno-parijetalni šav je kutan, thepremaxillaeje gotovo ravan, a fronto-nosni i palato-maksilarni šavovi su u obliku slova V. Uz dobro razvijene suzne jame, imaju velike, napuhane bubne bule bez trbušnih grebena. Konačno, supraorbitalni otvori su udubljeni u duboke jame, a muške lubanje lako se prepoznaju po velikim jezgrama rogova, također poznatih kao rožnati proces. Njihova se lubanja lako razlikuje od drugih vrsta gazela po većoj veličini, širem nepcu i većoj širini orbite. Ženske lubanje s rogovima razlikuju se od ženskihplaninska gazelalubanje po malo većoj orbitalnoj i palatinalnoj širini i većim suznim jamama.(Kingswood i Blank, 1996; Mallon i Kingswood, 2001)

Gušasta gazela ima visoku krunu (tj.hipsodont)selenodontzubi. Njihova dentalna formula je 0/3, 0/1, 3/3, 3/3, za ukupno 32 zuba. Telad se rađaju sa 3sjekutići, 1pasji, te 3 mliječna obraza s obje strane donje čeljusti. U gornjoj čeljusti telad se rađa sa samo 3pretkutnjacina svakoj strani. Tijekom prve godine, dvije stalnekutnjaciizbijaju i u 14. mjesecu izbija im treći kutnjak uz zamjenu mliječnih kutnjaka s 3 pretkutnjaka.(Blank, 2006; Kingswood i Blank, 1996; Mallon i Kingswood, 2001; Mallon, 2008)

Iako se mogu formirati 4 ingvinalne mame, ženke gazele guše obično imaju 2. Općenito, gušaste gazele imaju ingvinalne, karpalne, pedalne i preorbitalne žlijezde. Inguinalne i karpalne žlijezde luče žutu, voštanu tvar mošusnog mirisa. Njihove preorbitalne žlijezde proizvode crni sekret i mogu biti mnogo veće kod muškaraca.(Blank, 2006; Kingswood i Blank, 1996; Mallon i Kingswood, 2001; Mallon, 2008)

  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • homoiotermni
  • bilateralna simetrija
  • Spolni dimorfizam
  • mužjak veći
  • ukrašavanje
  • Masa dometa
    17,5 do 43 kg
    38,55 do 94,71 lb
  • Duljina raspona
    940 do 1260 mm
    37,01 do 49,61 in

Reprodukcija

Tijekom sezone parenja, koja traje od rujna do prosinca, pojedinačni mužjaci gušave gazele stadu i tjeraju ženke na svoje područje i pare se samo sa ženkama koje ostaju na njihovom teritoriju dulje vrijeme. Mužjaci se natječu za teritorij prije sezone parenja i obilježavaju svoje teritorije vršeći nuždu u malim jamicama koje kopaju svojim prednjim kopitima. Često, kada mužjaci pronađu teritorijalnu jamu koja je već ispunjena, on je iskopa i napuni je vlastitim izmetom. Neposredno prije sezone parenja, ingvinalne i preorbitalne žlijezde mužjaka gušave gazele nabubre i povećavaju volumen sekreta za udvaranje. Muški prikazi tijekom udvaranja uključuju istezanje vrata, držanje nosa gore, oslobađanje feromona, udaranje prednjom nogom i zauzimanje uspravnog položaja. Udvaranje počinje nakon što ženke ostanu na teritoriju mužjaka preko noći.(Heptner, et al., 1988; Heptner, et al., 1988; 'Gazella subgutturosa', 2009; Heptner, et al., 1988; Kingswood i Blank, 1996; Mallon i Kingswood, 2001)

Dok gazele gušave zimi formiraju velika stada, ženke u trudnoći napuštaju i stvaraju male skupine s još jednom ili dvije druge ženke u trudnoći. Većina mužjaka se pari s 2 do 12 ženki, međutim, neki mužjaci se uopće ne pare. Mužjaci uzjahaju svoje partnere tako što stoje na stražnjim nogama s raširenim prednjim nogama i dodiruju je samo svojom zdjelicom.('Gazella subgutturosa', 2009.; Heptner, et al., 1988.; Kingswood i Blank, 1996.; Mallon i Kingswood, 2001.)

  • Sustav parenja
  • poliginozan

Gušasta gazela postaje spolno zrela u roku od 1 godine. Iako se prvi estrus obično javlja između 6 i 18 mjeseci, ženke mogu zatrudnjeti već u dobi od 5 mjeseci. Mužjaci mogu roditi potomke već u dobi od 10,5 mjeseci, međutim, obično se ne pare prije 1,5 do 2,5 godine i mogu ostati reproduktivno aktivni više od 10 godina. Početak spermatogeneze javlja se kada testis dosegne 20 mm u promjeru. Mužjaci doživljavaju sezonsku proizvodnju sperme, koja dostiže vrhunac tijekom jeseni i proljeća. Sezona razmnožavanja traje od studenog do siječnja i može varirati u vremenu u cijelom rasponu. Estrus obično traje oko 12 sati, što je signalizirano blagim oticanjem vulve. Kopulacija traje 1 do 3 sekunde, a trudnoća od 148 do 159 dana. Ženke se prije okota sele u područja s visokim tlom ili vegetativnim pokrovom. Mladi se obično rađaju između ožujka i svibnja. Većina odraslih ženki (od 3 do 7 godina) ima blizance, iako mlade i stare ženke općenito rađaju samo jedno tele. Telad u prosjeku pri rođenju teže 1,86 kg i potpuno se odbiju do 6 mjeseci, nakon čega postaju neovisni o roditeljskoj skrbi.(Blank, 2006; Kingswood i Blank, 1996; Mallon i Kingswood, 2001)

  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparozni
  • sezonski uzgoj
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • viviparan
  • Interval uzgoja
    Pasmina gušastih gazela se uzgaja jednom godišnje.
  • Sezona parenja
    rujna do siječnja
  • Raspon broja potomaka
    1 do 4
  • Razdoblje gestacije raspona
    5 do 6 mjeseci
  • Raspon dobi odvikavanja
    3 do 6 mjeseci
  • Prosječno vrijeme do osamostaljenja
    6 mjeseci
  • Raspon dobi u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (ženke)
    5 (niskih) mjeseci
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (žene)
    12 mjeseci
  • Raspon dobi u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (muškarac)
    10,5 (niski) mjeseci
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (muškarac)
    12 mjeseci

Gušasta gazela rađa prerano mlade koji mogu stajati i dojiti u roku od 10 do 15 minuta nakon rođenja. Nakon rođenja, ženke obično pasu 50 do 500 m od teladi i traže novo skrovište za svoje telad nakon svakog dojenja. Ako ženka ima blizance, često ih prvih 4 do 6 dana drži na udaljenosti od 50 do 1000 m. Telad se doje 2 do 4 puta dnevno tijekom prvih 6 tjedana i doje se najmanje 3 do 6 mjeseci. Telad su sposobna za ispašu i piti vodu u dobi od 4 do 6 tjedana. Telad gušastih gazela imaju izuzetno visoke stope rasta tijekom prvog mjeseca života, pri čemu se 50% rasta događa unutar prvih 10 dana nakon rođenja. U dobi od 18 do 19 mjeseci, većina teladi je dostigla odraslu veličinu. Telad se rađaju s kovitlacima dlakerogovirazviti. Rast roga javlja se u dobi od 3 do 6 mjeseci, a završava se za 1 do 1,5 godinu. Muški rogovi nastavljaju rasti do 6. godine, dok ženke dostižu punu veličinu s 2 do 3 godine.(Blank, 2006.; Kingswood i Blank, 1996.)

  • Ulaganje roditelja
  • prijekocijalni
  • ženska roditeljska skrb
  • prije izleganja/porođaja
    • opskrba
      • žena
  • prije odvikavanja/prljanja
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • žena
  • prije osamostaljenja
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • žena

Životni vijek/dugovječnost

Godišnje stope smrtnosti od gušave gazele razlikuju se u odnosu na spol i dobnu klasu. Stope smrtnosti žena kreću se između 9 i 18%, dok se stope smrtnosti muškaraca kreću između 27 i 58%. Stope mortaliteta za telad i mlade su vrlo varijabilne i kreću se između 3 i 58%. Stope smrtnosti obično su najniže tijekom ljeta, a najviše tijekom zime. Najduži poznati životni vijek gušavih gazela u divljini je 12 godina, s prosječnim životnim vijekom od 6 godina. Najduži poznati životni vijek gazela gušavih u zatočeništvu je 20 godina.(Blank, 2006; Kingswood i Blank, 1996; Mallon i Kingswood, 2001)

pit bull 2013

Primarni uzroci prirodne smrtnosti gazela s gušavošću uključuju dubok snijeg i ledom prekriveno tlo, što ozbiljno ograničava dostupnost hrane tijekom zime. Smrtnost je također uzrokovana zaglavljivanjem u sušenom asfaltu, utapanjem i sudarima automobila. Kod životinja u zatočeništvu uzroci smrtnosti uključuju stres ili traumu, ozljede ograde i borbe unutar vrste. Patogeni za koje je poznato da uzrokuju smrtnost među gazelama s gušavošću uključujuCorynebacterium pyogenes,Mycobacterium,Cryptosporidium, iEscherichia coli.(Blank, 2006.; Kingswood i Blank, 1996.)

  • Životni vijek raspona
    Status: divlje
    12 (visokih) godina
  • Životni vijek raspona
    Status: zatočeništvo
    20 (visokih) godina
  • Prosječni životni vijek
    Status: divlje
    6 godina

Ponašanje

Gušaste gazele putuju u malim obiteljskim skupinama od 2 do 9 jedinki, iako su zabilježena i stada u tisućama. Tijekom sezone parenja ženke i mladi se okupljaju u stada od 10 do 30 jedinki. Odrasli mužjaci ostaju usamljeni i postaju izrazito teritorijalni, patroliraju i obilježavaju svoje teritorije balegom, urinom, izlučevinama preorbitalnih žlijezda ili stružući tlo rogovima ili prednjim nogama. Tijekom proljeća stada se odvajaju u manje skupine, a gravidne ženke se osamljuju prije okota.(Kingswood i Blank, 1996.)

Gušaste gazele hrane se rano ujutro i poslijepodne ljeti i mogu postati noćne u područjima gdje se intenzivno love. Tijekom zime pasu gotovo neprekidno, kratko se odmarajući u podne. Kada su uzbuđene ili uznemirene, gušave gazele izvode niz ukočenih skokova. Kada trče velikom brzinom, galopiraju ispruženih vrata i uspravnog repa.(Blank, 2006.; Kingswood i Blank, 1996.)

  • Ključna ponašanja
  • podesan za trčanje
  • strašno
  • salatorski
  • dnevni
  • pokretljiva
  • usamljeni
  • teritorijalni
  • Društveni

Home Range

Prosječna veličina domaćeg raspona gušavih gazela nije dokumentirana. Međutim, često putuju 10 do 15 km tijekom dana, krećući se između noćnih pašnjaka, pojila i odmorišta.(Blank, 2006.; Kingswood i Blank, 1996.)

Komunikacija i percepcija

Gušaste gazele komuniciraju nizom dubokog gunđanja, siktanja, mukanja i hripanja. Grcaju odrasli i mladi, a prije trčanja često šikću u nosu kao alarm. Ženke ispuštaju promukle, niske tonove kako bi pozvale svoje mlade i mlade da reaguju tihim 'mukanjem'. Tijekom sezone parenja mužjaci ispuštaju nizak, bazalni zvuk zviždanja koji se može čuti na udaljenosti od 100 do 150 m. Oni također koriste žljezdane izlučevine kako bi odredili teritorijalne granice i komunicirali s konspecificima, osobito tijekom sezone parenja.(Kingswood i Blank, 1996.)

  • Komunikacijski kanali
  • vizualni
  • akustični
  • kemijski
  • Drugi načini komunikacije
  • tragovi mirisa
  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • kemijski

Prehrambene navike

Gušaste gazele su biljojedi i uglavnom jedu travu. Njihova prehrana često uključuje halofite, kompozite, mahunarke, čađi, efedre, tikvice, olovke i tamariske. U poljoprivrednim područjima raznovrsnost hrane koju jedu gazele gušave se širi i uključuje voće, mladice ječma, slanutak, pamuk, datulje, kukuruz, dinju, luk, šećernu trsku i pšenicu. Gušaste gazele fakultativno piju i većinu vode dobivaju iz progutanog biljnog materijala. Čini se da preferiraju biljke s visokim sadržajem proteina. U zatočeništvu, gušave gazele se hrane lucernom, zobom, obogaćenim zrnastim peletima i blokovima soli bez sumpora. Budući da su obvezni biljojedi, gušave gazele imaju želudac s četiri komore (1 pravi želudac, 3 lažna želuca) u kojima se događa celulolitička probava i sposobne su pohraniti pašu u jedan ili više svojih 'lažnih želuca'.(Blank, 2006; Kingswood i Blank, 1996; Mallon, 2008)

  • Primarna dijeta
  • biljojedi
    • folivore
  • Biljna hrana
  • lišće
  • voće
  • Ponašanje u potrazi za hranom
  • pohranjuje ili sprema hranu

Predatorstvo

Glavni grabežljivac gušave gazele jesivi vukovi. Tijekom zime, kada se povećava snježni pokrivač, vukovi postaju posebno učinkoviti grabežljivci zbog povećane ranjivosti životinja.tigrovitakođer lovi gazele na vodenim rupama, au Turkmenistanu ih lovegepardi. Mladu gušavu gazelu plenelisice,divlji psi,karakali,carski orlovi, ismeđevratih gavranova.(Heptner, et al., 1988; Kingswood i Blank, 1996)

  • Poznati grabežljivci
    • vukovi (Canis lupus)
    • tigrovi (Panthera tigris)
    • gepardi (Acinonyx jubatus)
    • lisice (lisice)
    • divlji psi (Canis lupus familiaris)
    • karakali (Felis karakal)
    • carski orlovi (Aquila heliaca)
    • smeđevrati gavranovi (Corvus ruficollis)
    • zlatni orlovi (Aquila chrysaetos)
    • stepski orlovi (Aquila nipalensis)

Uloge ekosustava

Gušaste gazele su domaćin brojnim vrstama parazita. Osamnaest vrsta parazitskih crva pronađeno je u gušavoj gazeli u Kazahstanu, iako je njihov patogeni učinak trenutno nepoznat. Ličinke 2 vrste ektoparazitskog leptira,Pavlovskiata subgutturosaeiCrivellia corinnae, obično se nalaze ugrađene u kožu gušave gazele. Također su osjetljivi na parazitske člankonošce kao nprkrpeljailicetijekom ljeta. Osim što je važan plijen brojnih vrsta sisavaca i ptica, gazela gušavost hrani se raznim vrstama biljaka i može se natjecati ssaiga antilopaza krmu u nekim područjima u cijelom njihovom geografskom rasponu.(Heptner, et al., 1988.)

Komenzalne/parazitske vrste
  • krpelji (Iksodidi)
  • nematode (Nematode)
  • lice (Phthiraptera)
  • muha (Pavlovskiata subgutturosae)
  • muha (Crivellia corinnae)

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

Gušaste gazele love se zbog mesa i kože koja se smatra visokokvalitetnom i prerađuje se u divokozu i teletinu. Jedna gušava gazela daje između 12 i 18 kg mesa i 0,6 do 0,7 m^2 kože. Gušave gazele love se radi sporta, izazivajući lovce svojom sposobnošću trčanja velikom brzinom. Osim toga, ponekad se koriste kao kućni ljubimci ili se poklanjaju.(Kingswood i Blank, 1996; Mallon i Kingswood, 2001; Freedman, et al., 2000; Heptner, et al., 1988; Kingswood i Blank, 1996; Mallon i Kingswood, 2001)

  • Pozitivni učinci
  • trgovina kućnim ljubimcima
  • hrana
  • dijelovi tijela izvor su vrijednog materijala

Ekonomska važnost za ljude: negativna

Gušaste gazele povremeno oštećuju poljoprivredne biljke poput pamuka. Oni također konzumiraju izbojke saksaula, koji se smatra jednom od najvrednijih pustinjskih biljaka u cijelom geografskom rasponu gušavih gazela. U proljeće i jesen često upadaju na pašnjake domaćih ovaca.(Heptner, et al., 1988.)

  • Negativni utjecaji
  • štetočina usjeva

Konzervacijski status

U 1900-im, gazele s gušavošću bile su u izobilju, pronađene u gotovo svim pustinjskim ili polupustinjskim područjima diljem Bliskog istoka i središnje Azije. Sredinom 1900-ih procjenjuje se da je samo u Sovjetskom Savezu živjelo gotovo milijun. Godine 2001. njihova cjelokupna populacija procijenjena je na 120.000 do 140.000. Ovo značajno smanjenje dogodilo se u posljednjem desetljeću, a stopa pada sada se mjeri na više od 30% u posljednjih deset godina. IUCN Crveni popis ugroženih vrsta klasificira gušave gazele kao ranjive. Dok se pad stanovništva događa u cijelom njihovom rasponu, opadanje je posebno dramatično u Turkmenistanu, Kazahstanu, jugoistočnoj Turskoj i Azerbajdžanu. Lokalne ekstirpacije dogodile su se u Kuvajtu, Gruziji i vjerojatno Kirgistanu. Stanovništvo u Mongoliji, gdje živi oko polovica sadašnjeg stanovništva, također je u padu. Glavne prijetnje uključuju neobuzdani krivolov i uništavanje staništa. Uništavanje staništa prvenstveno je posljedica gospodarskog i poljoprivrednog razvoja. Čini se da su u središnjoj Aziji oštre zime imale značajan negativan učinak na brojnost gazela gušavosti.(Blank, 2006; Hong-Jun, et al., 2008; Kingswood i Blank, 1996; Zachosa, et al., 2009)

Sredinom do kasnih 1300-ih, muslimanske vojske pod zapovjedništvom Timura Lenga bile su zapažene kao lovci na gušave gazele, ubijajući oko 40.000 svake godine. Nakon što su 1930-ih uvedeni automobili, lov na gušave gazele postao je posebno lak jer su ljudi jurili životinje svojim automobilima danju ili ih pucali noću dok su ih 'svjetlili' (tj. korištenjem umjetnog svjetla za lociranje i privremeno zamrzavanje životinja) sa svojim farovima. Korištenje automobila za lov na gušave gazele bilo je zabranjeno u Savezu Sovjetskih Socijalističkih Republika 1940-ih.(Blank, 2006; Hong-Jun, et al., 2008; Kingswood i Blank, 1996; Zachosa, et al., 2009)

Od 1950-ih, zakonska se zaštita provodi na nacionalnoj ili pod-nacionalnoj razini na većini zemljopisnih područja rasprostranjenosti gušavih gazela. Iako su pokušaji brojnih ponovnih introdukcija, pokušaji očuvanja bili su neuspješni. Neke zemlje (npr. Turska i Uzbekistan) razvile su programe uzgoja u zatočeništvu i velik dio sadašnje populacije koristi zaštićeno stanište. Mnoge gazele uginu tijekom zime zbog pothranjenosti. Budući napori za očuvanje mogu uključivati ​​ograničavanje područja ispaše stoke tijekom zime ili ograničavanje ulaska stoke u rezervate staništa koje koriste gazele gušave.(Blank, 2006; Hong-Jun, et al., 2008; Kingswood i Blank, 1996; Zachosa, et al., 2009)

Drugi komentari

Identificirane su četiri podvrste gušave gazele: mongolska gušava gazela (Gazella subgutturosa hilleriana), arapska pješčana gazela (Gazella subgutturosa marica), jarkandska gazela (Gazella subgutturosa yarkandensis), i perzijska guša gazela (Gazella subgutturosa subgutturosa).(Mallon, 2008.; Wilson i Reeder, 2005.)

Bovidi, kao što je gušava gazela, važan su izvor hrane za brojne različite mesojede. Kako populacija goveda opada, opadat će i one životinje koje ovise o njima. Na primjer, opadanju broja geparda često se pripisuje gubitak staništa. Međutim, gepardi prvenstveno hvataju male do srednje velike bovide, točnije gazele. Prema Crvenom popisu ugroženih vrsta IUCN-a, 2 vrste gazela su izumrle, dok se još 10 nalazi na popisu ranjivih, ugroženih ili kritično ugroženih. U sjevernoj Africi, kako su preferirane vrste plijena opadale, sve se više geparda okreće stoci za plijen. Posljedično, ovi gepardi se zatim ubijaju kao štetnici. Kao rezultat toga, jedna od glavnih smjernica za očuvanje geparda je obnova divljih vrsta plijena, od kojih su većina male do srednje govedi.

Imena ženskih pasa 2015

Suradnici

Catherine Cichon (autorica), Sveučilište Michigan-Ann Arbor, Catherine Cichon (autorica), Sveučilište Michigan-Ann Arbor, Yangshin Woo (autorica), Sveučilište Michigan-Ann Arbor, Krystal Woo (autorica), Sveučilište Michigan-Ann Arbor, Phil Myers (urednik, instruktor), Sveučilište Michigan-Ann Arbor, John Berini (urednik), Animal Agents Staff.