Gazella dorcasdorcas gazela

Autor Joshua Stoolman

Geografski raspon

Gazella dorcasnalazi se u sjevernoj etiopskoj biogeografskoj regiji i jugozapadnoj palearktičkoj regiji. Ove gazele nastanjuju dijelove sjeverne Afrike, te pustinje Sahare i Negev uključujući: Maroko, Rio de Oro, Alžir, Tunis, Libiju, Čad, Somaliju, Etiopiju i dijelove Izraela i Sinaja na Bliskom istoku.(Yom-Tov, et al., 1995.)

  • Biogeografske regije
  • palearktički
    • zavičajni
  • etiopski
    • zavičajni

Stanište

Gazella dorcasje najbolje opremljen član rodaGazelada naseljavaju suha područja. Nalaze se u raznim staništima: savanama, polupustinjama, malim poljima pješčanih dina, konsolidiranim područjima dina i wadijima, a povezani su s nizom različitih biljnih vrsta. Visoke gustoćeG. dorcasnalaze se u poljima pješčanih dina s visokim koncentracijamaPancratium sickenbergeri, preferirana hrana.(Lawes i Nanni, 1993; Ward i Saltz, 1994; Yom-Tov, et al., 1995)

  • Regije staništa
  • tropski
  • zemaljski
  • Zemaljski biomi
  • pustinja ili dina
  • savana ili travnjak

Fizički opis

Gazella dorcasvarira u boji, ovisno o mjestu. Općenito su blijede boje i imaju bijeli donji dio s dvije smeđe pruge s obje strane. U sjevernoj Sahari su oker boje s tamnijim bočnim prugama. U blizini Crvenog mora, crvenkasto-smeđe su s manje uočljivim, svijetlim bočnim prugama. Glava je tamnija od ostatka tijela. Njihovi rogovi imaju najizraženiju krivulju od članovaGazela, a unutar podvrste količina krivulje u rogu varira. Rogovi mužjaka su dugi 250-280 mm i imaju 20-24 prstena. Rogovi ženke su manji (170-190 mm) i ravniji sa 16-18 godova. Odrasli mužjaci u prosjeku teže 16,5 kg, dok su ženke oko 12,6 kg, iako prosječna veličina varira među populacijama. Drugi su najmanjivrste gazela.(Yom-Tov, et al., 1995.)



  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • homoiotermni
  • bilateralna simetrija
  • Spolni dimorfizam
  • mužjak veći
  • ukrašavanje
  • Masa dometa
    14 do 18 kg
    30,84 do 39,65 lb
  • Prosječna masa
    16,5 kg
    36,34 lb

Reprodukcija

Tijekom sezone parenja od rujna do studenog mužjaci će čuvati teritorij obilježen svojim izmetom. Ovisno o lokalnoj klimi, skupina odG. dorcassastojat će se od jednog ili dva mužjaka s haremom ženki ili samo muško-ženskog para. U ekstremnim klimatskim uvjetima, gdje su resursi oskudni, oni se prvenstveno udružuju u parove.(Yom-Tov, et al., 1995.)

  • Sustav parenja
  • poliginozan

U divljini, ženke se obično počinju razmnožavati oko druge godine. U zatočeništvu trudnoća se može dogoditi već u dobi od šest mjeseci. Oko 90% ženki u divljini zatrudne. Gotovo u svim slučajevima rađaju samo jedno potomstvo po trudnoći. Trudnoća traje oko šest mjeseci, a mladunče se rađa s dlakom i otvorenim očima. Mladi provode većinu svoja prva dva tjedna sklupčani u hladu. Poslije će slijediti majku tražeći čvrstu hranu. Čini se da mužjaci ne sudjeluju u brizi o mladima, osim neizravno kroz obranu resursa za grupu.(Ward i Saltz, 1994; Yom-Tov, et al., 1995)

  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparozni
  • sezonski uzgoj
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • viviparan
  • Interval uzgoja
    Razmnožavanje se događa jednom godišnje.
  • Sezona parenja
    Razmnožavanje se odvija od rujna do studenog.
  • Prosječan broj potomaka
    1
  • Prosječan broj potomaka
    1
    AnAge
  • Prosječno razdoblje trudnoće
    6 mjeseci
  • Prosječno razdoblje trudnoće
    182 dana
    AnAge
  • Prosječna dob odbića
    3 mjeseca
  • Vrijeme raspona do neovisnosti
    1 (niska) godina
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (žene)
    2 godine
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (žene)
    Spol: ženski
    730 dana
    AnAge
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (muškarac)
    Spol: muški
    589 dana
    AnAge

Ženke doje svoje mlade jednu do dvije minute nekoliko puta na dan oko 3 mjeseca. Prva dva tjedna života mlade gazele majka pase i spava daleko od mlade gazele ostavljajući je na sigurnom mjestu. Kako mlade gazele rastu, pridružuju se svojoj natalnoj skupini prve godine, ili duže.(Yom-Tov, et al., 1995.)

  • Ulaganje roditelja
  • prijekocijalni
  • prije oplodnje
    • opskrba
    • štiteći
      • žena
  • prije izleganja/porođaja
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • žena
  • prije odvikavanja/prljanja
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • žena

Životni vijek/dugovječnost

U zatočeništvuGazella dorcasmože živjeti do 15 godina. Prosječni životni vijek u divljini nije poznat i može varirati ovisno o populaciji.(Yom-Tov, et al., 1995.)

Ponašanje

Obrasci aktivnosti određeni su ozbiljnošću klime. U vrućim ljetima ove su gazele uglavnom aktivne u zoru i sumrak. Na blažim temperaturama mogu biti aktivni cijeli dan. Oni također mogu postati noćni kada su pod pritiskom grabežljivaca dnevnih grabežljivaca. Ovisno o klimi,G. dorcasmogu putovati u parovima ili većim grupama koje se sastoje od jednog ili dva mužjaka s haremom od najviše četiri ženke i njihovih mladih. Ponekad će muškarci putovati u neženjačkim grupama od četiri ili petero ljudi.(Ward i Saltz, 1994; Yom-Tov, et al., 1995)

kari whitman pas
  • Ključna ponašanja
  • podesan za trčanje
  • strašno
  • dnevni
  • noćni
  • sumrak
  • pokretljiva
  • nomadski
  • teritorijalni
  • Društveni
  • hijerarhije dominacije
  • Prosječna veličina teritorija
    25 km^2

Home Range

Domaći raspon mužjaka u pratnji male skupine ženki i mladih je oko 25 četvornih kilometara.(Yom-Tov, et al., 1995.)

Komunikacija i percepcija

Gazele imaju alarm koji zvuči kao kratak lavež. Također koriste glasniji poziv u slučajevima ekstremne opasnosti ili boli. Ženke imaju tiho gunđanje da pozovu mlade i sveG. dorcasmože proizvesti dugi zvuk režanja koji signalizira uznemirenost. Kada je u opasnosti od grabežljivca, 'stotting', opisano u odjeljku o grabežljivcima, uobičajen je način da se druge gazele upozore na prisutnost grabežljivaca.(Yom-Tov, et al., 1995.)

  • Komunikacijski kanali
  • vizualni
  • akustični
  • kemijski
  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • kemijski

Prehrambene navike

Gazella dorcasjedinke se hrane cvjetovima, lišćem i mahunamaAkacijadrveća u mnogim područjima u kojima žive. Hrane se i plodovima i lišćem raznih grmova. U pustinji Negev,G. dorcashrani se Madoninim ljiljanima (Pancratium sickenbergeri). Ovisno o godišnjem dobu mijenjaju se načini dobivanja hrane. Ljeti gazele kopaju rupe u pijesku kako bi uklonile stabljiku i lukovicu Madonninih ljiljana. Nakon zimskih kiša gazele jedu svježe proklijalo lišće. Tehnike traženja hrane dopuštaju maksimalan unos energije uz minimalni izlaz energije. Velike količine hranjenja vrše se u malim područjima s visokom koncentracijom biljnog svijeta nakon čega slijede dugi selidbe u druga područja hranjenja.(Lawes i Nanni, 1993; Ward i Saltz, 1994; Yom-Tov, et al., 1995)

  • Primarna dijeta
  • biljojedi
    • folivore
    • plodožderka
    • granivore
    • lignivored
  • Biljna hrana
  • lišće
  • korijenje i gomolji
  • drvo, kora ili stabljika
  • sjemenke, žitarice i orašasti plodovi
  • voće
  • cvijeće

Predatorstvo

Gazella dorcaspopulacije imaju mnogo grabežljivaca. Gepardi, lavovi, servali, karakali, vukovi i hijene plijene svih veličina i dobi. Mlade mogu ubiti manji grabežljivci, kao što su lisice, orlovi i šakali. Mnogi od ovih grabežljivaca su uništeni u područjima gdje se trenutno nalaze gazele. Ljudi, vukovi i karakali i dalje su velika grabežljiva prijetnja ovim gazelama.Gazella dorcasoslanja se uglavnom na svoj oštar vid kako bi pazio na grabežljivce. Imaju pozive opisane u odjeljku o komunikaciji koji pomažu upozoriti druge u krdu na prisutnost grabežljivca. Drhtanje kože, trzanje repa i poskakivanje s visokom glavom, koji se također naziva zastoj, koriste se za upozorenje drugih na prisutnost grabežljivca.(Ward i Saltz, 1994; Yom-Tov, et al., 1995)

  • Poznati grabežljivci
    • gepardi (Acinonyx jubatus)
    • leopardi (panthera pardus)
    • lavovi (Panthera leo)
    • servals (Leptailurus serval)
    • karakali (Karakal karakal)
    • vukovi (Canis lupus)
    • hijene (Hijena)
    • ljudi (Homo sapiens)

Uloge ekosustava

Gazella dorcas, zajedno s nekim drugim kopitarima, čine primarni način širenja sjemena za razne biljke uAkacijarod između Crvenog mora i Izraela.(Lawes i Nanni, 1993; Ward i Saltz, 1994; Yom-Tov, et al., 1995)

geico špageti za pse
  • Utjecaj na ekosustav
  • raspršuje sjemenke
Mutualističke vrste
  • Akacija

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

Gazella dorcaslovi se kao izvor hrane.(Yom-Tov, et al., 1995.)

  • Pozitivni učinci
  • hrana

Ekonomska važnost za ljude: negativna

Gazella dorcasbolje je prilagođen okolišu oko Izraela u pustinji Negev od drugih životinja na ispaši. Oni nadmašuju druge paše kao što su ovce i koze koji se koriste u gospodarske svrhe.(Yom-Tov, et al., 1995.)

Konzervacijski status

Ova se vrsta smatra ugroženom i u prošlosti je IUCN klasificirao kao ranjivu. Kontinuirane prijetnje ovoj vrsti su uništavanje staništa i ilegalni lov.(Yom-Tov, et al., 1995.)

Drugi komentari

Gazella dorcaspojedinci mogu cijeli život bez pitke vode. Oni mogu dobiti svu potrebnu vodu iz biljaka koje jedu. Visoka je stopa smrtnosti među mladima rođenim u zatočeništvu zbog neadekvatne otpornosti na infekcije.(Yom-Tov, et al., 1995.)

Suradnici

Tanya Dewey (urednica), Agents za životinje.

Joshua Stoolman (autor), Kalamazoo College, Ann Fraser (urednica, instruktor), Kalamazoo College.