Gazella bennettiiindijska gazela

Autor Dylan McCart

Geografski raspon

indijske gazele,Gazella bennettii, prvenstveno se nalaze u sjeverozapadnoj regiji Indije u državi Rajasthan. Njihova rasprostranjenost proteže se od južno od rijeke Krishia, sve do istoka središnje Indije, do sjeverno-središnje regije Irana (istočno od lanca Zagros i južno od Alborza). Šezdeset do 70 posto svjetske populacije indijskih gazela trenutno se nalazi u zapadnom Rajasthanu.(Arshad i Hussain Gill, 2010.; Dookia, 2009.)

  • Biogeografske regije
  • orijentalni
    • zavičajni

Stanište

Indijske gazele mogu uspijevati u raznim staništima. Uočene su u suhim listopadnim šumama, otvorenim šumama i suhim područjima kao što su pješčane dine, polusušne pustinje i sušne doline s godišnjom količinom padalina od 150 do 750 mm. Indijske gazele fakultativno piju i mogu izdržati relativno duge intervale između posjeta vodnim točkama čuvajući metaboličku vodu i iskorištavajući vodu koja se nalazi u vegetaciji.(Grovs, 1993.; Mallon, 2008.; Rahmani, 1990.)

  • Regije staništa
  • zemaljski
  • Zemaljski biomi
  • pustinja ili dina
  • savana ili travnjak
  • šuma
  • Prosječna nadmorska visina
    1524 m
    5000,00 stopa

Fizički opis

Indijske gazele karakterizira pješčano, žućkasto i crveno krzno s blijedobijelim trbušnim dijelom. Oznake na licu su dobro razvijene: imaju tamno smeđe ili crno čelo i svijetlo lice s tamnim prugama i primjetnom pjegom na nosu. Boja krzna varira sezonski. Zimi su indijske gazele tamno sivkaste pješčane boje, a postoji izrazita smeđa traka koja obrubljuje bijeli trbušni dio trupa. Ljeti je krzno tamnije smeđe boje.



pseća mokraća miriše na tvora

Indijske gazele imaju ravne rogove s istaknutim prstenovima i vrhovima koji su blago okrenuti prema van. Rogovi se nalaze i na mužjacima i na ženkama, iako su kod ženki relativno kraći. Pododrasle mužjake teško je razlikovati od ženki zbog srednje duljine rogova. Rogovi mogu doseći duljinu od 250 do 350 mm kod odraslih mužjaka. Ženski rogovi su obično upola manji i tanji u širini od muških rogova i imaju manje istaknute prstenove. Prosječna duljina muškog roga podvrsteGazella bennetti fuscifronsiG. b. šećerje 256,6 mm. Ženke ove podvrste imaju prosječnu duljinu roga od 184,7 mm.

Indijske gazele dosežu 0,9 do 1,2 m duljine i 0,6 do 0,8 m visine. Potpuno odrasle indijske gazele teže od 20 do 25 kg. Ženke teže manje od mužjaka i mogu biti čak 10 cm niže u visini.

Mozak je relativno kratak i ravan, s dugom vitkom premaksilom koja ima blagu zakrivljenost. Lubanja ima velike slušne bule i zube. Zupci su povijeni prema van i zakrivljeni prema naprijed.(Grovs, 1993.; Jerdon, 1874.)

  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • bilateralna simetrija
  • Spolni dimorfizam
  • mužjak veći
  • ukrašavanje
  • Masa dometa
    20 do 25 kg
    44,05 do 55,07 lb
  • Duljina raspona
    0,9 do 1,2 m
    2,95 do 3,94 stope

Reprodukcija

Indijske gazele su poligamne. Mužjaci su izrazito teritorijalni i svoje resurse brane rogovima. Natjecanje između mužjaka i mužjaka često se opaža tijekom sezone parenja, a mužjaci agresivno brane ženke od drugih mužjaka prije parenja. Parenje počinje kada mužjak gazele dodiruje donji dio ženke gazele ukočenom nogom, koja se naziva 'laufschlag'. Kada se završi, dolazi do kopulacije.(Bobra, et al., 1992.; Habibi, 2011.)

  • Sustav parenja
  • poliginandarno (promiskuitetno)

Postoje dvije sezone razmnožavanja tijekom cijele godine, jedna na kraju sezone monsuna od kraja kolovoza do početka listopada, a druga u kasno proljeće od ožujka do kraja travnja. Indijske gazele imaju razdoblje trudnoće od 5 do 5,5 mjeseci. Ženke općenito rađaju jedno potomstvo, ali su često prijavljeni blizanci. Većina poroda događa se u travnju. Potomci su predrasli i odbijaju se u dobi od oko 2 mjeseca, iako mogu ostati s majkom i do 12 mjeseci kada ona dobije drugo potomstvo. Ženke indijskih gazela prvi put zatrudne kada su godišnjaci.(Arshad i Hussain Gill, 2010.; Habibi, 2011.; Mallon, 2008.)

  • Ključne reproduktivne značajke
  • sezonski uzgoj
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • gnojidba
  • viviparan
  • Interval uzgoja
    Ženke indijskih gazela mogu se okotiti svake godine.
  • Sezona parenja
    Sezona razmnožavanja traje od kraja kolovoza do početka listopada te ponovno od ožujka do kraja travnja
  • Raspon broja potomaka
    1 do 3
  • Razdoblje gestacije raspona
    5 do 5,5 mjeseci
  • Prosječna dob odbića
    2 mjeseca
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (žene)
    1 godina
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (muškarac)
    2 godine

Ženke indijskih gazela pružaju izravnu brigu o potomstvu sve dok se ne odbiju oko 2 mjeseca starosti. Neki potomci, međutim, mogu ostati s majkom do 12 mjeseci kada ona dobije drugo potomstvo.(Arshad i Hussain Gill, 2010.; Habibi, 2011.; Mallon, 2008.)

  • Ulaganje roditelja
  • prijekocijalni
  • ženska roditeljska skrb
  • prije oplodnje
    • opskrba
  • prije izleganja/porođaja
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • žena
  • prije odvikavanja/prljanja
    • opskrba
      • žena
  • prije osamostaljenja
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • žena

Životni vijek/dugovječnost

Dugovječnost divljih indijskih gazela nije poznata. Jedna je jedinka u zatočeništvu doživjela 12,3 godine života.(iz Magalhaesa i Coste, 2009.)

  • Životni vijek raspona
    Status: zatočeništvo
    12,3 (visoke) godine

Ponašanje

Indijske gazele su brze i okretne. Oni se općenito boje ljudi i povlače se u planine ili pustinje kako bi održali udaljenost od poljoprivrede i drugih ljudskih aktivnosti. Indijske gazele naseljavaju razorene zemlje i stjenovite planinske sredine u Pakistanu, naizgled izbjegavajući motorna vozila. Kad su uznemirene, indijske gazele udaraju prednjim stopalom po tlu i ispuštaju šištanje poput kihanja kroz nos, otuda i lokalni naziv Chinkara (kihačica).

Indijske gazele imaju noćne navike hranjenja i najaktivnije su neposredno prije zalaska sunca i tijekom cijele noći. Mogu izdržati duga razdoblja bez vode zbog fizioloških procesa, čuvajući metaboličku vodu.

Indijske gazele se općenito promatraju same ili u skupinama od 3 koje uključuju majku i njezino potomstvo. Povremeno se opažaju velika stada od 8 do 10 jedinki. Veće skupine češće se opažaju tijekom sezone razmnožavanja. Najveće zabilježeno stado bilo je sastavljeno od 25 jedinki u srpnju 1987. i opaženo je kako se hrani prosom na polju usjeva tijekom suše kada nije nastupila sezona monsuna.(Arshad i Hussain Gill, 2010; Bobra, et al., 1992; Dookia, et al., 2009; Dookia, 2009; Jakher, et al., 2002; Rahmani, 1990)

  • Ključna ponašanja
  • podesan za trčanje
  • noćni
  • sumrak
  • pokretljiva
  • sjedeći
  • usamljeni
  • teritorijalni
  • Društveni

Home Range

Malo se zna o domaćem rasponu indijskih gazela. Smatra se da svoj teritorij obilježavaju fekalnim gomilama.(Habibi, 2011.)

Komunikacija i percepcija

Kad su uplašene, indijske gazele udaraju prednjim stopalom o tlo i ispuštaju šištanje poput kihanja kroz nos.(Habibi, 2011.)

Štene staro 10 tjedana
  • Komunikacijski kanali
  • akustični
  • Drugi načini komunikacije
  • tragovi mirisa
  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • dodir
  • kemijski

Prehrambene navike

Indijske gazele bolje su prilagođene na pregledavanje nego na ispašu, ali mogu konzumirati mahunarke i trave u velikim količinama. Njihova prehrana obično se sastoji od trava, raznih listova, usjeva i voća kao što su bundeve i dinje. Većina njihovog metaboličkog unosa vode dolazi iz vegetacije koju konzumiraju. Grmlje i drveće koji čine njihovu prehranu nalaze se u planinskim lancima i listopadnim šumama, dok se trave i druge zeljaste biljke nalaze u dolinama i poljoprivrednim poljima. U sušnoj pustinji Thar, indijske gazele uglavnom konzumiraju četiri vrste bilja:Crotalaria burhia(42% prehrane),Ziziphus nummularia(petnaest%),Maytenus emergenata(11%), iProsopis cineraria(9%).(Arshad i Hussain Gill, 2010.)

  • Primarna dijeta
  • biljojedi
    • folivore
    • plodožderka
  • Biljna hrana
  • lišće
  • voće

Predatorstvo

Primarni grabežljivci indijskih gazela su zlatni šakali (Zlatni psić), bengalski tigrovi(Panthera tigristigar), indijski vukovi(Canis lupuspallipes), indijski leopardi(panthera pardusbuba), azijski gepardi(Acinonyx jubatuslov), jastreb-orlovi (Nisaetus cirrhatus), seoski ili divlji psi (Canis lupus) i, što je najvažnije, ljudi. Lov i ilegalni krivolov uvelike su smanjili populaciju ove vrste. Indijske gazele koriste svoju brzinu i izdržljivost da izbjegnu grabežljivce i koriste svoje rogove za obranu.(Bagchi, et al., 2003.; Farhadiniaa i Hemamib, 2010.)

  • Poznati grabežljivci
    • zlatni šakali (Zlatni psić)
    • Bengalski tigrovi(Panthera tigristigar)
    • Indijski vukovi(Canis lupuspallipes)
    • Indijski leopardi(panthera pardusbuba)
    • Azijski gepard(Acinonyx jubatuslov)
    • jastreb-orlovi (Nisaetus cirrhatus)
    • seoski ili divlji psi (Canis lupus)
    • ljudi (Homo sapiens)

Uloge ekosustava

Indijske gazele jedu voće poput bundeve i dinje i tako djeluju kao raspršivači sjemenki.

Diana hipoderma, vrsta pehara, polaže jaja na noge indijskih gazela. Kada gazela liže noge, jaja se progutaju. Ličinke odDiana hipodermaizranjaju u probavni trakt i stvaraju 'nabore' ili otekline ispod kože. Kada pevač izbije kroz kožu, može ozlijediti gazelu. Osim toga, to smanjuje vrijednost kože lovcima.(Verma, et al., 2003.)

  • Utjecaj na ekosustav
  • raspršuje sjemenke
Komenzalne/parazitske vrste
  • Diana hipoderma

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

Indijske gazele smatraju svetim od strane Vishnoi zajednice u Rajasthanu, što može pridonijeti većoj populaciji na ovom području. Indijske gazele love se i zbog kože, mesa, a povremeno i zbog rogova koji služe kao trofeji.(Arshad i Hussain Gill, 2010.; Saxena, et al., 2008.)

  • Pozitivni učinci
  • hrana
  • dijelovi tijela izvor su vrijednog materijala

Ekonomska važnost za ljude: negativna

Indijske gazele povremeno se hrane poljoprivrednim poljima.(Arshad i Hussain Gill, 2010.)

  • Negativni utjecaji
  • štetočina usjeva

Konzervacijski status

Gazella bennettiiMeđunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN) smatra je vrstom od najmanje zabrinutosti. Indijske gazele su se 1950-ih smatrale ugroženima zbog gubitka staništa i antropogenih aktivnosti poput lova i krivolova. Poljoprivredna praksa uz opći porast ljudske populacije dovela je do istrebljenja u određenim područjima.

1994. vrsta se smatrala ranjivom, a 1996. godGazella bennettiismatralo se vrstom manjeg rizika. Vrsta se od tada oporavila i IUCN je sada smatra vrstom koja najmanje brine.

teretana za pse blizu mene

Gazella bennettiismatra se vrstom iz Popisa 1 prema Zakonu o divljini (zaštiti) Indije 1972. Indijski zakon u potpunosti štiti indijske gazele, rezervirajući 80% Indije kao zaštićeno zemljište, 5% Pakistana i 9% Irana. Proglašen je Zakon o divljim životinjama u PunjabuGazella bennettiizaštićena vrsta u pustinji Cholistan, koja pruža 26.000 km2 staništa za ovu vrstu, te u provinciji Punjab.

U Rajasthanu postoji preko 25 zaštićenih područja. Međutim, najveća gustoća indijskih gazela nalazi se izvan tih zaštićenih područja i parkova, uglavnom unutar zajednica Vishnoi. U malom okrugu Jodhpur nalazi se 6 glavnih područja očuvanja indijskih gazela, od kojih svako ima veliku populaciju. Sva zaštićena područja imaju pravni status zatvorenih ili nestreljanih zona. Zaštićeni su i nacionalni parkovi Bandhavgarh i Ranthambore. Populacije indijskih gazela su se oporavile, uglavnom zbog napora za očuvanje.

Društvo za ekologiju i ruralni razvoj provelo je opsežna istraživanja indijskih gazela. Ovo društvo promatra i prati identificirane nakupine gazela, proučava dinamiku populacije, stvara mreže volontera za aktivnosti protiv krivolova i održava radionice podizanja svijesti na lokalnoj razini.(Dookia, et al., 2009.; Mallon, 2008.; Rahmani, 1990.; Sahajpal, et al., 2009.; Saxena, et al., 2008.)

Drugi komentari

Postoji nekoliko podvrstaGazela bennettii:G.b.bennettii,G.b.chiristii,G.b. fusciformi,G.b. karamii,G.b. sol,G.b. shikarii. Pravopisna i taksonomska klasifikacijaG. bennettiivarira, kao što je objašnjeno u Rahmani 1990.

Indijske gazele imaju kromosomske komplemente od 2n = 49 do 52.(Jakher, et al., 2002; Kumamoto, et al., 1995; Rahmani, 1990; Wilson i Reeder, 2005)

Suradnici

Dylan McCart (autor), University of Manitoba, Jane Waterman (urednica), University of Manitoba, Gail McCormick (urednica), Animal Agents Staff.