Gastrophryne carolinensis istočna uskousta krastača

Autor Darren Kalis

Geografski raspon

Istočna uskousta žaba iliGastrophryne carolinensismože se naći u cijelom jugoistočnom dijelu Sjeverne Amerike i Florida Keysa. Njihov se raspon proteže u istočni Teksas i Oklahomu. Također su uvedeni na Bahame (Conant i Collins, 1998.).

  • Biogeografske regije
  • bliski
    • zavičajni

Stanište

Gastrophryne carolinensisima širok izbor staništa sa samo dva zahtjeva. To su zaklon i vlaga. Uskousne krastače vrlo su dobre rovokopače i stoga mogu biti u izobilju na području bez ostavljanja vidljivih znakova. Ove žabe se mogu pronaći prevrtanjem dasaka, trupaca ili drugih skloništa. Također, mogu se naći u ostacima povrća ili hrpama piljevine (Conant i Collins, 1998.). Još jedno mjesto na kojem se mogu pronaći uskousne žabe je neposredno ispod površine prigradskih travnjaka koji obiluju pijeskom i koji se često zalijevaju (Bartlett, 1999.).

  • Zemaljski biomi
  • šuma

Fizički opis

Jedna prepoznatljiva karakteristikaG. carolinensisje kožni nabor koji prolazi preko glave neposredno iza njihovih očiju. Ovaj se preklop kože može preklopiti naprijed kako bi se uklonili insekti koji napadaju oči. Boja varira ovisno o staništu. Mogu se kretati od svijetlosmeđe do smeđe, crvene, pa čak i gotovo crne. Imaju široko tamno središnje područje sa svijetlim trakama koje su obično prekrivene mrljama, mrljama i mrljama tamnog ili svijetlog pigmenta. Želudac je jako išaran. Nedostaje im i timpanon. Tijelo odG. carolinensisokrugla je s uskom glavom koja je oštra i šiljasta, te ima mala usta. Postoji spolni dimorfizam u boji. Mužjaci imaju tamno pigmentirano grlo, dok ženke nemaju. (Conant i Collins, 1998.)



Punoglavci odG. carolinensiscrne su i imaju tamnoplave mrlje. Također mogu imati preplanulu bočnu liniju. Na repnim perajima se nalaze tamne mrlje, kao i tamni vrhovi (Bartlett, 1999.).

  • Ostale fizičke značajke
  • ektotermni
  • bilateralna simetrija

Razvoj

  • Razvoj – životni ciklus
  • metamorfoza

Reprodukcija

Mjesta za razmnožavanje obično su u plitkoj vodi, ali se koristi i duboka voda ako je prekrivena prostirkom plutajuće vegetacije. Ta mjesta za razmnožavanje mogu biti bilo koja, od plitkih jaraka, do polutrajnih ribnjaka i navodnjavanih poljoprivrednih površina. Kiše započinju njihovu sezonu razmnožavanja, koja se može dogoditi između početka travnja i listopada na jugu ili usred ljeta u područjima dalje na sjeveru. Uskousta žaba najčešće će dozivati ​​iz trava koje okružuju bazen za razmnožavanje. Mužjak također ponekad poziva ženku dok pluta u vodi, iako je to rjeđe.

walter dostojan higgins

Jaja se talože u malim plutajućim grozdovima, a zabilježeno je i do 800 jajašaca od jedne ženke (Bartlett, 1999.).

  • Ključne reproduktivne značajke
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (žene)
    Spol: ženski
    547 dana
    AnAge
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (muškarac)
    Spol: muški
    365 dana
    AnAge

Životni vijek/dugovječnost

Ponašanje

Gastrophryne carolinensisprvenstveno je noćna. Njegova primarna sezona razmnožavanja je između ožujka i rujna, ovisno o kiši. Tijekom sezone parenja najbolje je vrijeme za čuti vokalizacijuG. carolinensis. Zov mužjaka najbolje je opisan kao prodorno, nazalno, ovčje blejanje (Bartlett, 1999.). Nema zvuka poput trila kao mnoge druge žabe i krastače.

  • Ključna ponašanja
  • pokretljiva

Prehrambene navike

Prehrana istočne uskouste žabe uglavnom se sastoji od insekata poput kornjaša, termita i posebno mrava. Ova žaba je pronađena kako se hrani točno na otvorima u mravinjacima.

Konzervacijski status

Drugi komentari

Koža odG. carolinensisje glatka što nije uobičajena karakteristika među drugim vrstama krastača. Većina krastača ima grubu kožu koja je obično kvrgava po izgledu i teksturi kože.

Suradnici

Darren Kalis (autor), Michigan State University, James Harding (urednik), Michigan State University.