Gallinago gallinagoobična šljuka

Autora Cheyenne Mccleese

Geografski raspon

obične šljuke (Gallinago gallinago) nalaze se prvenstveno u cijeloj Europi, ali njihov se raspon proteže na jug kroz južni dio Azije i sve do središnje Afrike. Migriraju i zime provode u toplijoj klimi središnje Afrike. Obične šljuke su stanovnici Irske i Ujedinjenog Kraljevstva.

Njihova mjesta razmnožavanja nalaze se u gotovo cijeloj Europi i Aziji, protežući se na zapad do Norveške preko istoka do Ohotskog mora i na jug do središnje Mongolije. Također se gnijezde duž vanjske obale Islanda. Kada se ne razmnožavaju, nalaze se u Indiji, uz obale Saudijske Arabije, duž sjevernog dijela Sahare, zapadne strane Turske, i područja srednje Afrike počevši od zapada od Mauritanije do istoka do rog Afrike (Etiopija), nastavlja se na jug do Zambije.(BirdLife International, 2017.; Myers, 1983.)

  • Biogeografske regije
  • palearktički
    • zavičajni
  • orijentalni
    • zavičajni
  • etiopski
    • zavičajni

Stanište

Obične šljuke su ptice selice. Obične šljuke nalaze se samo u slatkovodnim močvarama; hrane se u močvarama, potocima, obalama, močvarama i vlažnim livadama. Gnijezde se na suhim, travnatim nepoplavljenim livadama u blizini svojih hranilišta. Tijekom sezone razmnožavanja obične šljuke su oko otvorenih slatkovodnih ili bočatih močvara, močvarnih livada i močvarne tundre, gdje je vegetacija bogata. Njihov izbor staništa u sezoni razmnožavanja sličan je onima u sezoni razmnožavanja. Naseljavaju i antropogena staništa kao što su kanalizacijske farme i rižina polja, te povišena zemljišta na ušćima i obalama livada. nadmorske visine nisu u potpunosti prijavljene, ali mnoga od tih mjesta su na razini mora (0 m).(BirdLife International, 2017.)



  • Regije staništa
  • zemaljski
  • slatkovodni
  • Zemaljski biomi
  • tundra
  • savana ili travnjak
  • Vodeni biomi
  • bočata voda
  • Močvare
  • močvara
  • Močvara
  • knjiga
  • Ostale značajke staništa
  • poljoprivredni
  • estuarina
  • Visina raspona
    0 (nisko) m
    0,00 (niska) stopa

Fizički opis

Obične šljuke su ptice močvarice sa svojim kratkim nogama i kratkim vratom. Njihovi su kljunovi (6,4 cm), koji služe za sondiranje za hranu, otprilike dvostruko veći od njihove glave. Mužjaci šljuke u prosjeku su teški 130 grama, dok su ženke manje, težine u rasponu od 78-110 grama. Obične šljuke imaju raspon krila između 39-45 cm i prosječnu duljinu tijela od 26,7 cm (raspon 23-28 cm).

Obične šljuke kao mlade su crne i/ili smeđe šarene sa žutim nijansiranim prugama niz leđne strane s bijelim trbušnim perjem. Kako obične šljuke izrastaju iz juvenilnog stadija, gube žutu nijansu i postaju smeđe s crnim prugama i bijelim trbušnim perjem.(Burton i Burton, 1970.)

  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • bilateralna simetrija
  • Spolni dimorfizam
  • spolova podjednako
  • mužjak veći
  • Masa dometa
    78 do 130 g
    2,75 do 4,58 oz
  • Duljina raspona
    23 do 28 cm
    9.06 do 11.02 in
  • Prosječna duljina
    26,7 cm
    10,51 in
  • Raspon krila
    39 do 45 cm
    15,35 do 17,72 inča

Reprodukcija

Obične šljuke su monogamne, što znači da se jedan mužjak svake godine pari s jednom ženkom. Mužjaci se mogu klasificirati kao dominantni, subdominantni ili podređeni. Razlika između subdominantnog i podređenog je podređena sekundarna spolna obilježja koja ocrtava dominantnu skupinu. Ženke su se obično odlučile pariti s dominantnim mužjacima koji drže najkvalitetnije teritorije zvane središnji teritoriji gdje se nalaze u središtu svog glavnog staništa. Ženke biraju mužjake na temelju sposobnosti mužjaka bubnjanja. Bubnjanje je metoda vjetra i njihova vanjska repna pera stvaraju jedinstven zvuk specifičan za vrstu.(Hoglund i Robertson, 1990.)

  • Sustav parenja
  • monogamno

Sezona razmnožavanja obične šljuke traje od početka lipnja do sredine srpnja. Gnijezde se u kamufliranim vegetacijskim područjima, uz močvare i močvare u kojima se hrane. Obične šljuke polažu 4 jaja maslinaste boje s tamnosmeđim mrljama. Njihovo razdoblje inkubacije traje oko 18-21 dan. Nakon što se jaja izlegu, mladi se peru za 10 do 20 dana. U ovom trenutku mladi napuštaju gnijezdo i prvi lete. Mužjaci i ženke obične šljuke postižu reproduktivnu zrelost nakon 1 godine.(Green, et al., 1990.; Hayo, et al., 1996.)

  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparozni
  • sezonski uzgoj
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • gnojidba
  • koji nosi jaja
  • Interval uzgoja
    jednom godišnje
  • Sezona parenja
    početkom lipnja do sredine srpnja
  • Prosjek jaja po sezoni
    4
  • Prosjek jaja po sezoni
    4
    AnAge
  • Vrijeme raspona do izleganja
    18 do 21 dan
  • Prosječno vrijeme do izleganja
    19 dana
  • Raspon prve dobi
    10 do 20 dana
  • Vrijeme raspona do neovisnosti
    10 do 20 dana
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (žene)
    1 godina
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (muškarac)
    1 godina

Tijekom razdoblja inkubacije, mužjaci su manje uključeni u jaja od ženki. Nakon što ženka položi jaja, većinu vremena provodi inkubirajući jaja, što traje oko 18 do 21 dan, dok mužjaci šljuke ne provode vrijeme inkubirajući jaja. No, tijekom dana, ženke ne provode toliko vremena na gnijezdu kao noću, uglavnom zbog temperaturnih uvjeta koji su noću hladniji. Nakon što se jaja izlegu, mužjak i ženka imaju jednaku uključenost, a svaka se brine o dva mladunčeta, sve dok ne napuste gnijezdo.(BirdLife International, 2017.; Hayo, et al., 1996.)

  • Ulaganje roditelja
  • altricijski
  • prije oplodnje
    • štiteći
      • muški
      • žena
  • prije izleganja/porođaja
    • opskrba
      • žena
  • prije odvikavanja/prljanja
    • opskrba
      • muški
      • žena
    • štiteći
      • muški
      • žena

Životni vijek/dugovječnost

Najduži poznati životni vijek obične šljuke je 18,2 godine u divljini, a za ove ptice nije naveden prosječan životni vijek. Ne drže se u zatočeništvu.(Fransson, et al., 2010.)

  • Životni vijek raspona
    Status: divlje
    18,2 (visoke) godine
  • Prosječni životni vijek
    Status: divlje
    111 mjeseci
    Laboratorij za banding ptica

Ponašanje

Obične šljuke su ptice selice, koje se tijekom toplijih mjeseci mogu naći diljem Euroazije, a u hladnijim mjesecima migriraju prema jugu prema Africi. Oni su dnevni, gdje su aktivni tijekom dana i borave na tlu. Obične šljuke su nomadske i kreću se u velikom rasponu tijekom cijele godine. Njihovo uzgojno ponašanje uključuje hijerarhiju, gdje i mužjak i ženka nastupaju u izložnim borbama i bubnjanju, kombinacijom vjetra i perja kako bi pronašli partnera. Ženke rjeđe bubnjaju, dok je kod mužjaka to češće.

Ovisno o udaljenosti od gnijezda do mjesta za ishranu, ženke mogu hodati ili letjeti između njih. Green i sur. (1990.) izvijestili su da su one ptice koje su se hranile unutar 70 m od mjesta gniježđenja hodale, dok su one više od 70 m od mjesta za hranjenje letjele naprijed-natrag.(BirdLife International, 2017.; Green, 1991.; Green, et al., 1990.)

  • Ključna ponašanja
  • strašno
  • muhe
  • dnevni
  • pokretljiva
  • nomadski
  • migracijski
  • hijerarhije dominacije

Home Range

Zeleni i dr. (1990.) zabilježili su kretanje ženki tijekom sezone gniježđenja. Pronašli su ženke pomaknute 17-390 m od mjesta gniježđenja kako bi se hranile. Međutim, domaći rasponi nisu izračunati.(Green, et al., 1990.)

Komunikacija i percepcija

Obične šljuke (mužjaci i ženke) pozivaju duge serije dugih nizova onoga što zvuči kao chik-kot koji je obično vrlo glasan. Mužjaci i ženke obične šljuke obično su uključeni u borbe udvaranja tijekom sezone parenja, oko sumraka i zore, te svojim perjem ispuštaju bubnjanje. Obične šljuke stvaraju ovaj glasan bubnjajući zvuk kada lete prema tlu i vjetar puše kroz njihovo vanjsko repno perje, stvarajući kombinaciju vjetra i perja.(Casteren, et al., 2010.)

  • Komunikacijski kanali
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • kemijski

Prehrambene navike

Obične šljuke će većinu svoje hrane pronaći u muljevitim plićacima, unutar oko 370 m od svojih gnijezda. Šljuke ispituju vlažno tlo kako bi locirali većinu svoje prehrane, koja se sastoji od beskralježnjaka. Iako je u mjesecima od travnja do kolovoza, kada je tlo dovoljno mekano za ispitivanje, uobičajena prehrana šljuke sastojat će se uglavnom od glista i ličinki kukaca. Kljuni obične šljuke posebno su napravljeni da se prilagode ovoj vrsti hranjenja. Njihova rutina prehrane tijekom cijele godine uključuje 10-80% sljedećeg: ličinke gliste, odrasle kukce, manje kukce, male puževe i pauke. Biljne niti i sjemenke konzumiraju se u manjim količinama.

Hoodless i sur. (2003) istraživali su prehranu šljuke od travnja do lipnja u Northumberlandu, UK Na temelju 29 uzoraka fekalija, autori izvještavaju da se većina prehrane sastojala od kišnih crva (61% prehrane prema suhoj masi), ličinki krafa (24%), kopna puževi i puževi (3,9%), te ličinke leptira i moljca (3,7%). Ostale taksonomske skupine koje čine manje od 2% prehrane uključuju mušice koje ne grizu (1,5%), odrasle kornjaše (1,1%), kornjaše (1%), ličinke kornjaša (0,6%) i pauke (0,6%).(BirdLife International, 2017.; Green, et al., 1990.; Hoodless, et al., 2007.)

  • Primarna dijeta
  • mesožder
    • kukojed
    • jede člankonošce koji nisu insekti
    • mekušac
    • vermivore
  • biljojedi
    • plodožderka
    • granivore
  • svejedi
  • Hrana za životinje
  • kukci
  • mekušci
  • kopneni crvi
  • Biljna hrana
  • sjemenke, žitarice i orašasti plodovi
  • voće

Predatorstvo

Šljuke se love radi hrane i sporta. U većem dijelu Europe godišnja procjena ulovljenih šljuka u prosjeku iznosi oko 1.500.000, što čini ljudeHomo sapiensgrabežljivac.

Osmogodišnja terenska studija u sjevernoj Engleskoj promatrala je promjene u obilju pet ptica koje se gnijezde na zemlji, uključujući obične šljuke. Fletcher i sur. (2010) utvrdili su da crvena lisicalisice, strvina vranaCorvus corone, i hermelinMustela ermineapoznati su grabežljivci šljuka.(BirdLife International, 2017.; Fletcher, et al., 2010.)

  • Poznati grabežljivci
    • ljudski (Homo sapiens)
    • Crvena lisica (lisice)
    • strvina vrana (Corvus corone)
    • hermelin (Mustela erminea)

Uloge ekosustava

Paraziti uključuju krvne parazite poput protozoaHemoproteusiplazmodij. Oni iz rodaHemoproteusčesti su kod većine ptica, gmazova i vodozemaca.plazmodijmože zaraziti ptice, gmazove, glodavce i ljude, gdje uzrokuje malariju kod njihovih domaćina.(Ashfordt, et al., 1976.)

Komenzalne/parazitske vrste
  • protozoji (Hemoproteus)
  • protozoji (plazmodij)

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

Obične šljuke imaju pozitivnu gospodarsku važnost jer su vrsta divljači za ljude, koji ih love radi hrane.(BirdLife International, 2017.)

  • Pozitivni učinci
  • hrana

Ekonomska važnost za ljude: negativna

Ne postoje poznati štetni učinci obične šljuke na ljude.

Konzervacijski status

Prema Crvenom popisu IUCN-a, populacije obične šljuke opadaju, ali one su još uvijek vrsta koja izaziva najmanju zabrinutost. Američki Zakon o pticama selicama, Federalni popis SAD-a, CITES i Popis države Michigan nemaju poseban status u pogledu očuvanja obične šljuke.

Uobičajene prijetnje od šljuke su uglavnom zbog nedostatka vode zbog odvodnje i promjene staništa; to će uzrokovati nedostatak hrane za šljuke. Nadalje, prijetnja je lov i uklanjanje otprilike 1.500.000 ptica koje se love godišnje.

navlake za pse po narudžbi

Radnje očuvanja koje su u tijeku za obične šljuke uključene su samo za europski opseg, gdje su navedene u Aneksu II i III Direktive o pticama EU. Dodatak II je kada se određene vrste mogu loviti unutar određenih sezona. Sezona lova na obične šljuke je izvan sezone razmnožavanja. Popisi u Prilogu III odnose se na slučajeve kada su ljudi izravno destruktivni i prijete pticama. Radnje očuvanja koje se predlažu uključuju prestanak isušivanja vrijednih močvara, te očuvanje ili obnovu travnjaka koji se naslanjaju na močvare.(BirdLife International, 2017.)

Suradnici

Cheyenne Mccleese (autorica), Sveučilište Radford, Alex Atwood (urednik), Sveučilište Radford, Layne DiBuono (urednica), Sveučilište Radford, Lindsey Lee (urednica), Sveučilište Radford, Karen Powers (urednica), Sveučilište Radford, Joshua Turner (urednik) , Sveučilište Radford, Tanya Dewey (urednica), Sveučilište Michigan-Ann Arbor.