Galeopterus variegatesSunda leteći lemur (također: malajski leteći lemur)

Autora Katrina Beatson

Geografski raspon

Sunda leteći lemuri nalaze se u jugoistočnoj Aziji i endemični su za Indokinu i Sundaland, područje koje uključuje Malajski poluotok i okolne otoke.('America Zoo', 2005.; Burnie i Wilson, 2001.; Shapiro, 2010.)

  • Biogeografske regije
  • orijentalni
    • zavičajni

Stanište

Sunda leteći lemuri su strogo arborealni, provode cijeli život u krošnjama tropskih kišnih šuma. Mogu se naći i u gorju i lako se prilagođavaju poremećenim rubovima šuma i nasadima.('America Zoo', 2005.; 'Malayan Colugo Cynocephalus variegatus', 2007.; Burnie i Wilson, 2001.)

  • Regije staništa
  • tropski
  • Zemaljski biomi
  • prašuma
  • Ostale značajke staništa
  • poljoprivredni

Fizički opis

Sunda leteći lemuri imaju male glave, velike i naprijed okrenute oči, široke obrve i male uši. Imaju tupe njuške, a na licu nema vidljivih brkova. Krzno Sunda letećih lemura je gusto i prošarano. Dok je donja strana blijeda, dorzalno krzno može biti bijelo, sivo, crno ili crveno. Za razliku odFilipinski leteći lemuri, Sunda leteći lemuri imaju podebljane mrlje boje koje izgledaju slično lišajevima na drvetu, koje pomažu u kamuflaži. Dok leteći lemuri Sunda ne mogu letjeti, membrana kože koja se zove patagium omogućuje im klizanje. Ova membrana je potpuno krzna, proteže se duž udova od vrata do prstiju na rukama, nogama i repu. Prilikom klizanja, patagium se može proširiti na oko 70 cm uz pomoć mišića ekstenzora u bočnoj membrani. Sunda leteći lemuri imaju četiri noge slične veličine s mrežastim nogama i uvijenim pandžama. Njihovi prsti su spljošteni, a tabani mogu oblikovati diskove za sisanje kako bi omogućili bolje prianjanje tijekom penjanja. Sunda leteći lemuri teže 0,9 do 2 kg (2 do 4,5 lbs) i dugi su 33 do 42 cm s repom od 17,5 do 27 cm.('America Zoo', 2005; Allaby, 1999; Burnie i Wilson, 2001; Darwin i Beer, 1996; Shapiro, 2010)



Sunda leteći lemuri imaju 34 zuba nalik mesožderima. Leteći lemuri obiteljiCynocephalidaeimaju jedinstvene donje sjekutiće u obliku češlja, koji se mogu koristiti za napinjanje ili njegu. Ovi sjekutići uključuju do 20 zubaca po zubu. Dok je većina sjekutića sisavaca jednokorijenjena, drugi sjekutići Sunda letećih lemura imaju dvostruki korijen. Prednja strana gornje čeljusti je bez zuba jer su gornji sjekutići smješteni sa strane čeljusti. Očnjaci Sunda letećih lemura nalikuju pretkutnjacima.('America Zoo', 2005.; Allaby, 1999.; Burnie i Wilson, 2001.; Darwin i Beer, 1996.)

  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • bilateralna simetrija
  • Spolni dimorfizam
  • spolova podjednako
  • Masa dometa
    0,9 do 2 kg
    1,98 do 4,41 lb
  • Duljina raspona
    50,5 do 69 cm
    19,88 do 27,17 in
  • Prosječni raspon krila
    70 cm
    27,56 in

Reprodukcija

Malo se zna o reproduktivnom sustavu i udvaranju Sunda letećih lemura.

kako psi dobiju bjesnoću

Sunda leteći lemuri mogu se pariti tijekom cijele godine. Nakon razdoblja trudnoće od oko 60 dana, ženke Sunda letećeg lemura rađaju jedno potomstvo. Rijetko se mogu roditi blizanci. Potomstvo se rađa nerazvijeno i teško je oko 35 g. Odbijanje se događa u dobi od šest mjeseci, a odrasla dob dostiže se oko tri godine. Majka se može ponovno pariti ubrzo nakon poroda, a moguće je da ženka bude trudna i dok doji.('America Zoo', 2005.; Burnie i Wilson, 2001.; Linzey, 2007.; Martin, 2004.)

  • Ključne reproduktivne značajke
  • cjelogodišnji uzgoj
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • gnojidba
  • viviparan
  • Sezona parenja
    Parenje Sunda letećih lemura događa se tijekom cijele godine.
  • Raspon broja potomaka
    1 do 2
  • Prosječan broj potomaka
    jedan
  • Prosječno razdoblje trudnoće
    60 dana
  • Prosječna dob odbića
    6 mjeseci
  • Prosječno vrijeme do osamostaljenja
    3 godine

Potomci Sunda letećih lemura doje iz jednog para mammae koji se nalazi blizu majčinih pazuha. Majka može saviti svoj patagium u vrećicu kako bi zaštitila i zagrijala svoje potomstvo. Mladi Sunda leteći lemuri ovise o majci dok se ne odbiju. Potomstvo se drži donje strane majke, ako ne i u vrećici, čak i kada ona klizi s drveta na stablo.(Burnie i Wilson, 2001.; Linzey, 2007.; Martin, 2004.)

  • Ulaganje roditelja
  • altricijski
  • ženska roditeljska skrb
  • prije izleganja/porođaja
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • žena
  • prije odvikavanja/prljanja
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • žena

Životni vijek/dugovječnost

Malo je informacija dostupno o životnom vijeku Sunda letećih lemura, ali najstariji poznati leteći lemur iz obiteljiCynocephalidaeimala 17,5 godina.('Max Planck Institut za demografska istraživanja', 2002.)

  • Životni vijek raspona
    Status: zatočeništvo
    17,5 (visokih) godina

Ponašanje

Sunda leteći lemuri uglavnom su noćni. Tijekom dana spavaju u rupama na drveću ili visoko u gustom lišću krošnje drveća. Hvataju se za donju stranu grana ili deblo stabla sa sve četiri noge. Penjanje po drveću uključuje ispruživanje dviju prednjih nogu, a zatim podizanje dviju stražnjih nogu, dajući neugodan, skakućući izgled. Kada je ugrožena, ova se vrsta ili penje više na drveće ili se potpuno prestaje kretati. Sunda leteći lemuri su strogo arborealni i prilično su bespomoćni na šumskom tlu. Oni su u stanju kliziti preko 100 m s malim gubitkom visine. Sunda leteći lemuri žive sami ili u malim, slabo povezanim skupinama. Međutim, oni mogu biti teritorijalni područja za spavanje i hranjenje.('America Zoo', 2005.; 'Malayan Colugo Cynocephalus variegatus', 2007.; Burnie i Wilson, 2001.; Linzey, 2007.; Shapiro, 2010.)

  • Ključna ponašanja
  • sličan drvetu
  • scansorial
  • klizi
  • noćni
  • pokretljiva
  • usamljeni
  • teritorijalni

Home Range

Ne zna se puno o domaćim rasponima Sunda letećih lemura, iako se domaća područja uvelike preklapaju. U zaštićenim šumama Singapura jedan Sunda leteći lemur procjenjuje se na dva hektara.(Linzey, 2007.; Shapiro, 2010.)

Komunikacija i percepcija

Kako je većina Sunda letećih lemura usamljena, malo se zna o komunikaciji između pojedinaca. Oni mogu biti teritorijalni područja za spavanje i hranjenje, iako su informacije o teritorijalnom ponašanju ograničene.('America Zoo', 2005.; Burnie i Wilson, 2001.; Linzey, 2007.)

monicin pas
  • Komunikacijski kanali
  • akustični
  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • kemijski

Prehrambene navike

Sunda leteći lemuri su strogo biljojedi. Hrane se mekim biljnim dijelovima kao što su plodovi, cvjetovi, pupoljci, mlado lišće, nektar i sok. Smatra se da se donji sjekutići neobičnog oblika češlja koriste za struganje soka s drveća ili za cijeđenje voća i cvijeća.('Malayan Colugo Cynocephalus variegatus', 2007.; Burnie i Wilson, 2001.)

  • Primarna dijeta
  • biljojedi
    • folivore
    • plodožderka
  • Biljna hrana
  • lišće
  • voće
  • nektar
  • cvijeće
  • sok ili druge biljne tekućine

Predatorstvo

ljudisu među rijetkim poznatim grabežljivcima Sunda letećih lemura. Ako su ugrožene, ove se životinje ili smrzavaju ili se penju više na drveće. Odvažni dijelovi krzna koji izgledaju slično lišajevima pružaju kamuflažu protiv grabežljivaca. Sunda leteći lemuri također klize kako bi pobjegli od grabežljivaca, klizeći do 100 m uz minimalan gubitak visine.('Malayan Colugo Cynocephalus variegatus', 2007.; Burnie i Wilson, 2001.)

  • Prilagodbe protiv grabežljivaca
  • zagonetna
  • Poznati grabežljivci
    • ljudihomo sapiens

Uloge ekosustava

Kako Sunda leteći lemuri konzumiraju voće i cvijeće, oni mogu pomoći u širenju sjemena, kao i oprašivanju cvijeća.(Burnie i Wilson, 2001.)

  • Utjecaj na ekosustav
  • raspršuje sjemenke
  • oprašuje

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

Sunda leteći lemuri povremeno se love zbog mesa i kože. Kao najbliža živa rodbina naprimati, genom Sunda letećih lemura mogao bi se pokazati evolucijski prosvjetljujućim.(Kennedy, 2002.)

  • Pozitivni učinci
  • hrana
  • dijelovi tijela izvor su vrijednog materijala
  • istraživanja i obrazovanja

Ekonomska važnost za ljude: negativna

Budući da se Sunda leteći lemuri dobro prilagođavaju poremećenim i rascjepkanim šumama i nasadima, smatraju se štetnicima za voćne kulture.('Malayan Colugo Cynocephalus variegatus', 2007.)

  • Negativni utjecaji
  • štetočina usjeva

Konzervacijski status

Iako su leteći lemuri Sunda prilično prilagodljivi poremećenim šumama, njihov se broj smanjuje zbog gubitka staništa uslijed sječe i pretvaranja autohtonih šuma u poljoprivredno zemljište. Unatoč tome, leteći lemuri Sunda smatraju se pod niskim rizikom od izumiranja prema Crvenom popisu IUCN-a.(Burnie i Wilson, 2001.)

Drugi komentari

Sunda leteći lemuri poznati su i kao malajski leteći lemuri, jer nastanjuju i Maleziju i Malajski poluotok. Sunda leteći lemuri su prethodno bili klasificirani i/ili povezani s njimainsektojedi,šišmiši, iprimati. Ovu vrstu je teško uzgajati i održavati u zatočeništvu. Provedeno je nekoliko formalnih studija o Sunda letećim lemurima, a još mnogo toga treba naučiti.(Martin, 2004.)

Suradnici

Katrina Beatson (autorica), Sveučilište Northern Michigan, John Bruggink (urednik), Sveučilište Northern Michigan, Gail McCormick (urednica), Animal Agents Staff.