Galago senegalensisSenegal galago

Autora Liz Ballenger

Geografski raspon

Bush bebe zauzimaju šumovita područja Afrike južno od Sahare. Njihov se raspon proteže i na neke obližnje otoke, uključujući Zanzibar.

  • Biogeografske regije
  • etiopski
    • zavičajni

Stanište

Bebe manjeg grma dobro su prilagođene životu u sušnijim područjima. Oni općenito zauzimaju šume savana južno od Sahare i isključeni su samo iz južnog vrha Afrike.

  • Zemaljski biomi
  • šuma
  • prašuma
  • šikara šuma

Fizički opis

Prosječna dužina odGalago senegalensisje 130 mm. Duljina repa varira između 15 i 41 mm. Pripadnici roda teže između 95 i 300 g.



Galago sensgalensisima gusto, vunasto, prilično dugo i valovito krzno koje je na leđima srebrnosive do smeđe boje, a odozdo je nešto svjetlije. Uši su velike, s četiri poprečna grebena koji se mogu samostalno ili istovremeno savijati unatrag i naborati prema dolje od vrhova prema bazi. Krajevi prstiju na rukama i nogama imaju ravne diskove zadebljane kože, koji pomažu u hvatanju grana drveća i skliskih površina. Njihovi jezici imaju hrskavičnu izbočinu ispod mesnatog jezika (poput drugog jezika) koja se koristi zajedno s prednjim zubima u njegovanju.

Tarsus galagosa uvelike je izdužen do 1/3 duljine potkoljenice, što omogućuje ovim životinjama da prihvate skakuću vrata klokana. Galago također imaju jako povećanu mišićnu masu na stražnjim nogama, što im također omogućuje velike skokove.

  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • bilateralna simetrija
  • Masa dometa
    95 do 300 g
    3,35 do 10,57 oz
  • Prosječna duljina
    130 mm
    5,12 in
  • Prosječna bazalna stopa metabolizma
    0,764 vata
    AnAge

Reprodukcija

Galago su tipično poligini uzgajivači. Mužjaci se natječu za pristup domu nekoliko ženki. Kompetitivna sposobnost muškaraca obično je povezana s veličinom.

  • Sustav parenja
  • poliginozan

Mala mladunčad se razmnožava dva puta godišnje, jednom na početku kiše u studenom, a drugi put na kraju kiše u veljači. Ženke grade gnijezdo od lišća u kojem rađaju i odgajaju svoje mlade. Bush bebe općenito imaju jedno ili dvoje mladih po leglu (rijetko 3) koji se rađaju od travnja do studenog nakon razdoblja trudnoće od 110 do 120 dana. Mlade grmove bebe uglavnom doje oko tri i pol mjeseca, iako mogu jesti čvrstu hranu na kraju prvog mjeseca.

  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparozni
  • sezonski uzgoj
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • viviparan
  • Interval uzgoja
    Bebe manjeg grma razmnožavaju se dva puta godišnje.
  • Sezona parenja
    Bebe manjeg grma razmnožavaju se jednom na početku kiše u studenom i drugi put tijekom kiše u veljači
  • Raspon broja potomaka
    1 do 3
  • Prosječan broj potomaka
    1.5
    AnAge
  • Razdoblje gestacije raspona
    110 do 120 dana
  • Prosječna dob odbića
    3,5 mjeseca
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (žene)
    Spol: ženski
    240 dana
    AnAge
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (muškarac)
    Spol: muški
    300 dana
    AnAge

Majka doji svoje mlade oko tri i pol mjeseca. Mladi se uglavnom drže za majčino krzno u transportu, ili ih ona može nositi u ustima za potiljak. Majka također ostavlja mlade bez nadzora u gnijezdu dok se hrani. Uloga muškaraca u roditeljskoj skrbi nije dokumentirana.

  • Ulaganje roditelja
  • altricijski
  • prije oplodnje
    • opskrba
    • štiteći
      • žena
  • prije izleganja/porođaja
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • žena
  • prije odvikavanja/prljanja
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • žena
  • prije osamostaljenja
    • štiteći
      • žena

Životni vijek/dugovječnost

Njihov životni vijek je otprilike 10 godina u zatočeništvu, ali vjerojatno ne duži od 3 do 4 godine u divljini.

  • Prosječni životni vijek
    Status: zatočeništvo
    10 godina
  • Tipičan životni vijek
    Status: divlje
    3 do 4 godine
  • Tipičan životni vijek
    Status: zatočeništvo
    10 (visokih) godina

Ponašanje

Bush bebe su društvene, drvene i noćne, spavaju danju u gustom raslinju, rašljama, šupljim stablima ili starim ptičjim gnijezdima. Općenito spavaju u skupinama od nekoliko pojedinaca; svoje noćne aktivnosti obavljaju, međutim, usamljeno. Ako su uznemireni tijekom dana, mogu se kretati vrlo sporo, no noću su aktivni i okretni, skačući i do 3 do 5 metara u jednom skoku. Na ravnoj površini, bebe iz grmlja skaču poput minijaturnih klokana, ali uglavnom se kreću skačući i penjući se kroz drveće. Koriste mokraću za vlaženje ruku i stopala, za koje se vjeruje da im pomaže da se drže grana, a može također funkcionirati u označavanju mirisa. Njihov poziv opisuje se kao visoka, cvrkutava nota koja se najčešće izgovara ujutro i navečer.

  • Ključna ponašanja
  • sličan drvetu
  • scansorial
  • salatorski
  • noćni
  • pokretljiva
  • sjedeći
  • usamljeni
  • Društveni
  • hijerarhije dominacije

Home Range

U roduGalago, mužjaci obično imaju veći dom od ženki. Domaći raspon dominantnog mužjaka može se preklapati s rasponom nekoliko ženki.

psećeg porijekla

Komunikacija i percepcija

Komunikacija u svim galagoma uključuje različite modalitete.

Vizualna komunikacija, kao što je držanje tijela, koristi se između konspecifikata. Poznato je i da ove životinje imaju različite izraze lica za prenošenje emocionalnih stanja, poput agresije, pripadnosti i straha.

Mokrenje na ruke prije hodanja, uz poboljšanje prianjanja, također omogućuje životinjama da obilježe svoje teritorije mirisima.

Taktilna komunikacija, u igri, agresiji i dotjerivanju, važan je dio života grmljastih beba. Osobito je važna taktilna komunikacija između majke i njenog potomstva, kao i između bračnog druga.

Konačno, poznato je da bebe iz grmlja koriste glasovnu komunikaciju jedna s drugom. Alarmni pozivi, pozivi straha, agresivni pozivi i kontaktni pozivi su uobičajeni. Zapravo, uobičajeno ime za ove životinje proizlazi iz sličnosti između nekih njihovih poziva i plača ljudskih beba.

  • Komunikacijski kanali
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • kemijski
  • Drugi načini komunikacije
  • tragovi mirisa
  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • kemijski

Prehrambene navike

Bush bebe su noćne i drvene hranilice. Omiljena hrana su im skakavci, ali konzumirat će i male ptice, jaja, voće, sjemenke i cvijeće. Uglavnom se hrane kukcima tijekom vlažnih sezona, ali se tijekom suše hrane isključivo gumom koja istječe iz nekih stabala u šumama u kojima dominira bagrem.

  • Primarna dijeta
  • svejedi
  • Hrana za životinje
  • ptice
  • jaja
  • kukci
  • Biljna hrana
  • sjemenke, žitarice i orašasti plodovi
  • voće
  • cvijeće
  • sok ili druge biljne tekućine

Predatorstvo

Predacija na galagoma se svakako događa, iako nedostaju detalji. Vjerojatni grabežljivci uključuju male mačke, zmije i sove. Poznato je da bebe grmova bježe od grabežljivaca skačući kroz drveće. Koriste pozive za uzbunu kako bi upozorili bližnje na opasnost i neke vrste iz rodaGalagopoznato je po tome da haraju manjim grabežljivcima.

Uloge ekosustava

Kao grabežljivci insekata, ove životinje vjerojatno pomažu u kontroli populacije svog plijena. Oni također mogu pomoći u širenju sjemena kroz svoju plodonosnu hranu. Kao potencijalna vrsta plijena, mogu utjecati na populacije grabežljivaca.

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

Zbog svoje male veličine, velikih privlačnih očiju i opće pahuljavosti, male bebe se često drže kao kućni ljubimci u Africi.

  • Pozitivni učinci
  • trgovina kućnim ljubimcima

Ekonomska važnost za ljude: negativna

Nije poznato da ta stvorenja imaju negativan utjecaj na ljudsku ekonomiju.

Konzervacijski status

Bebe manjeg grma jedni su od uspješnijih afričkih prosimijana. Oni su prilično opsežno proučavani u Južnoj Africi.

Galago senegalensisje uvršten na CITES Dodatak II za većinu svog raspona i Dodatak III u Gani.

Suradnici

Nancy Shefferly (urednica), Animal Agents.

Liz Ballenger (autorica), Sveučilište Michigan-Ann Arbor.