montifringillabrambling

Autor David Essian

Geografski raspon

Bramblings je široko rasprostranjen u cijeloj palearktičkoj regiji. Rasprostranjenost uzgoja je u cijeloj Fenoskandiji, baltičkim državama i Rusiji. Postoji barem jedan zapis o paru koji se razmnožava u Sjevernoj Americi na otoku Attu na Aljasci. Zimski raspon proteže se od zapadne Europe kroz Euroaziju, sve do zapada do Japana.(Flint, et al., 1984; Pforr i Limbrunner, 1982; Sykes Jr. i Sonneborn, 1998)

  • Biogeografske regije
  • palearktički
    • zavičajni

Stanište

Brambling se razmnožava u šumama subalpskih breza i vrba, borealnim šumama i brezovim grmljem. Čini se da se hrane u grmljastim staništima i na tlu u ranoj sezoni razmnožavanja, ali se gotovo isključivo hrane na stablima u manje grmovim staništima tijekom ostatka godine. U bukovim šumama i poljoprivednim poljima zimi se susreću čamci. Tijekom tog vremena mogu postati nomadski u potrazi za produktivnim jarbolom od bukve. Pogodno stanište za zimovanje ograničeno je snježnim pokrivačem, jer se oslanjaju na sjeme dobiveno iz zemlje. Kako bi spriječili gubitak topline i uštedjeli energiju, kokoši ostavljaju svoja mjesta za ishranu kako bi se smjestili u zaštićenijim mikro-staništima, kao što su crnogorične drveće smještene na visinama s minimalnom izloženošću vjetru.(Angell-Jacobsen, 1980; Jenni, 1987; Jenni, 1991; Pforr i Limbrunner, 1982; Svensson, et al., 2009)

  • Regije staništa
  • umjereno
  • zemaljski
  • Zemaljski biomi
  • tajga
  • šuma
  • šikara šuma
  • Ostale značajke staništa
  • poljoprivredni

Fizički opis

Brambari su srednje velike zebe s dugim krilima i repom. Imaju crne repove i bijele zadke. Krila su uglavnom crna, ali su srednje i manje sekundarne prekrivače narančaste, što ptici daje izrazit izgled. Trbusi su im bijeli, a bokovi imaju redove crnih mrlja. Odrasli mužjaci imaju narančasto grlo tijekom cijele godine, dok odrasle ženke imaju svijetlo obojena sivkasto narančasta grla. Kod odraslih mužjaka za rasplod kljun je crn dok glava varira od pjegasto sive do potpuno crne. Leđa mužjaka koji se razmnožavaju su čvrsto crna. Kod mužjaka koji se ne razmnožavaju glava je pjegasto siva, kljun je žut, a leđa su mrlja crna, narančasta i siva. Ženke grmlja imaju sijede glave i žute kljunove tijekom cijele godine. Perje na leđima im je sivo s narančastim/smeđim vrhovima, koji leđima daju ljuskasti izgled. U letu, kokoši izgledaju dugokrili i imaju relativno duge repove.(Lohmus i Silverin, 1999.; Sibley, 2000.; Svensson, et al., 2009.)



  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • homoiotermni
  • bilateralna simetrija
  • Spolni dimorfizam
  • spolovi različito obojeni ili šareni
  • Prosječna masa
    21 g
    0,74 oz
  • Duljina raspona
    14 do 16 cm
    5,51 do 6,30 inča

Reprodukcija

Ubrzo po dolasku na uzgajalište, brambling počinje emitirati za partnere za parenje u malim skupinama. Čini se da ženke biraju parove na temelju pjesme i fizičkih karakteristika, a ne na temelju odabira mjesta za gnijezdo. Iz tog razloga brazgotine nisu uporne na gnijezdilištu i čini se da održavaju dio svog nomadskog ponašanja tijekom sezone razmnožavanja.

  • Sustav parenja
  • monogamno

Mužjaci se pojavljuju na svojim gnijezdištima krajem travnja i početkom svibnja. Nakon što dođe do parenja, par odabire mjesto za gniježđenje i njih dvoje brane teritorij gniježđenja. Teritorijalni mužjaci napadaju mužjake uljeza koji se nalaze na njihovom području razmnožavanja, a ženke napadaju svakog uljeza u blizini mjesta gnijezda. Gnijezda u obliku čaše grade prvenstveno u niskim rašljama breze i smreke. Gnijezda se sastoje od trave, dlake, brezove kore i mahovine. Ženke polažu 5 do 7 ovalnih, plavih jaja s crvenkastim oznakama. Inkubacija traje 11 do 12 dana, a mladi ostaju u gnijezdu do dva tjedna. Proizvode 1 do 2 legla po sezoni parenja. Bramblings se također pokazao učinkovitim u zaštiti svojih gnijezda od gnijezdnih parazita, poput običnih kukavica (Cuculus canorus), odbacivanjem jaja koja nisu slična njihovim vlastitim jajima.(Također III, 2006; Lindstrom, 1987; Lohmus i Silverin, 1999; Mikkonen, 1983; Svensson, et al., 2009; Vikan, et al., 2010)

  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparozni
  • sezonski uzgoj
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • koji nosi jaja
  • Interval uzgoja
    Bramblings se razmnožavaju jednom ili dvaput godišnje.
  • Sezona parenja
    Razmnožavanje počinje krajem travnja ili početkom svibnja i proteže se kroz toplu sezonu.
  • Raspon jaja po sezoni
    5 do 7
  • Vrijeme raspona do izleganja
    11 do 12 dana
  • Raspon prve dobi
    2 (visoka) tjedna

Mužjaci i ženke bradavice brane područja gniježđenja i svoje mlade tijekom sezone razmnožavanja.

  • Ulaganje roditelja
  • altricijski
  • muška roditeljska skrb
  • ženska roditeljska skrb
  • prije oplodnje
    • opskrba
    • štiteći
      • žena
  • prije izleganja/porođaja
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • muški
      • žena
  • prije odvikavanja/prljanja
    • opskrba
      • muški
      • žena
    • štiteći
      • muški
      • žena

Životni vijek/dugovječnost

Zabilježeno je da u divljini žive i do 14,8 godina.(AnAge, 2014.)

jednooki mops
  • Životni vijek raspona
    Status: divlje
    14,8 (visokih) godina

Ponašanje

Brambarci su vrlo nomadski zimi i zadržavaju dio svog nomadizma tijekom sezone razmnožavanja. Mužjaci vezani na svojim gnijezdištima ponovno su uhvaćeni čak 600 km od mjesta spajanja sljedeće sezone razmnožavanja. Male skupine se stvaraju tijekom sezone gniježđenja, a gnijezda su čak jedna blizu druge u subalpskim brezovim šumama. Postoje dokazi o agresiji mužjaka na mjestima razmnožavanja, a parovi brane teritorij gniježđenja. Ponašanje u potrazi za hranom varira od skupljanja insekata na drveću i grmlju do branja sjemena sa zemlje.(Lindstrom, 1990.; Lohmus i Silverin, 1999.)

  • Ključna ponašanja
  • muhe
  • dnevni
  • pokretljiva
  • nomadski
  • migracijski
  • teritorijalni
  • Društveni
  • kolonijalni

Home Range

U literaturi se ne navodi veličina domaćeg raspona brambara, oni su nomadski, tako da veličine domaćeg raspona možda nisu relevantne.

Komunikacija i percepcija

Bramblings komuniciraju glasno kako bi uspostavili teritorij za razmnožavanje i privukli parove. Mužjaci koriste pjesmu kako bi privukli potencijalne partnere. Društveno brbljanje koristi se za smještaj ptica, a bilješke o pozivima koriste se u letu. Ove vokalizacije možete pronaći napjevanje gena. Lohmus i Silverin (1999.) sugerirali su da bi neki mužjaci koji se razmnožavaju, osobito oni sa svjetlijim glavama, mogli koristiti mimikriju ženki kako bi povećali uspjeh parenja i izbjegli agresivne interakcije s drugim mužjacima. Brambling je vjerojatno osjetljiv na ultraljubičasto (UV) svjetlo i može koristiti vizualne znakove u UV spektru kako bi identificirao i odbacio jaja koja su položili paraziti iz gnijezda.(Avil i Moller, 2004.)

  • Komunikacijski kanali
  • vizualni
  • akustični
  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • ultraljubičasto
  • dodir
  • akustični
  • kemijski

Prehrambene navike

Tijekom zime, skloništa čamca mogu biti velika i do 20 milijuna ptica. U najvećem dijelu svog raspona jarboli se oslanjaju na bukov jarbol, a gustoće su najveće tamo gdje je bukov jarbol najveći. Također je poznato da se hrane sjemenom na velikim poljoprivrednim poljima u drugim dijelovima svog područja. Tijekom sezone razmnožavanja, nomadizam je povezan s obiljem ličinkiEpirrita autumnata, geometrijski moljac. Ovi moljci su važan izvor hrane za gnijezde i mlade. Bramblings će jesti i druge sjemenke i insekte.(Jenni, 1987.; Lindstrom, 1987.)

  • Primarna dijeta
  • svejedi
  • Hrana za životinje
  • kukci
  • Biljna hrana
  • sjemenke, žitarice i orašasti plodovi

Predatorstvo

Bramblings su vjerojatno plijen zračnih grabežljivaca, kao što su mali jastrebovi i sokolovi.

  • Poznati grabežljivci
    • grabljiviceFalconiformes)

Uloge ekosustava

Zimska skloništa mogu doseći populaciju od nekoliko milijuna ptica. Oni skeniraju velike površine u potrazi za prikladnim usjevima bukovog jarbola. Budući da se skupljaju u tako velikom broju, vjerojatno igraju važnu ulogu kao grabežljivci sjemena na mjestima traženja hrane. Uzgoj brana također može biti važan grabežljivacgeometridličinke moljca. Tijekom seobe plijen ih nekoliko vrsta ptica grabežljivaca. Obične kukavice gnijezde su gnijezdećih parazita, premda se čini da su kukavice sposobne otkriti i odbaciti njihova jaja.(Jenni, 1987.; Lindstrom, 1987.; Lindstrom, 1990.)

savjetnik za životni stil kućnih ljubimaca
Komenzalne/parazitske vrste
  • obične kukavice (Cuculus canorus)

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

Izravne koristi od brambarstva nisu opisane, iako obogaćuju živote promatrača ptica, prirodoslovaca i ljubitelja divljih životinja. Njihovo grabežljivo djelovanje na ličinke moljca i kukce može pozitivno utjecati na poljoprivredu i uzgoj šuma.

Ekonomska važnost za ljude: negativna

Bramblings nema poznatih negativnih utjecaja na ljudsko gospodarstvo.

Konzervacijski status

Bramblings su uobičajene u većini njihovog raspona. Procjenjuje se da samo u Europi postoji 13.000.000 do 22.000.000 gnijezdećih parova, a raspon gniježđenja seže sve do Aleutskih otoka. Bramblings se ne smatra ugroženim zbog svoje velike populacije i velikog geografskog raspona.(Butchart i Eckstrom, 2013.)

Suradnici

David Essian (autor), Sveučilište Northern Michigan, Alec Lindsay (urednik), Sveučilište Northern Michigan, Tanya Dewey (urednica), Sveučilište Michigan-Ann Arbor.