Fregatidaefrigatebirds

Autora Laura Howard

Fregatidae obuhvaća jedan rod (Fregata) i pet vrsta.

Frigate imaju pantropsku morsku rasprostranjenost.

pas piški na drvo

Frigate su pelagične i obalne u tropskim i suptropskim oceanima. Gnijezdilišta se nalaze na udaljenim oceanskim otocima ili u obalnim kopnenim područjima mangrova.



Jaje se inkubira 40-55 dana. Pilići su altrični i dobivaju bjelkastu puhu. Piliće nose i hrane roditelji. Starost perja je promjenjiva i kreće se od 4,5-7 mjeseci. Njega nakon izrastanja može trajati od četiri do osamnaest mjeseci ovisno o vrsti. Odraslo perje može se steći između četiri ili šest godina. Dob prvog razmnožavanja ovisi o vrsti i kreće se od šest do jedanaest godina. Frigate mogu živjeti najmanje 25-34 godine.

Frigate su velike ptice (89-114 cm; 625-1640 g; 196-244 raspon krila). Ženke su obično veće i teže od mužjaka. Perje je uglavnom preljevno crno-smeđe, a neke vrste imaju bijelo na grudima i/ili trbuhu. Gularna vrećica je crvena i postaje jako povećana kada se mužjaci napuhaju pri parenju. Krila su duga, uska i šiljasta, a rep je dug i duboko rašljast. Glava je mala, a vrat relativno kratak. Dugačak, cilindrični kljun snažno je kukast na vrhu, a nepce je desmognato. Mala stopala su totipalmate s malom površinom mreže u podnožju prstiju. Noge i stopala mužjaka su uglavnom crne ili smeđe, dok su ženke bijele ili crvene. Oba spola imaju mrlje u leglu. Coracoid i furcula spojeni su s prsnom kosti (jedinstveno kod ptica).

Ptice fregate se mogu razmnožavati u mješovitim kolonijama s drugim fregatidama, crvenonogom manom (Sula nebouxii), čigrama i nodicama (Sternidae), galebovima (Larus), kormoranima (Phalacrocorax), strižnim vodama i buradicama (Procellariiformes), pelikanima (Pelecanidae).

Frigate se hrane prvenstveno letećim ribama (Cypselurus, Exocoetus), ali će jesti i menhaden (Brevoortia), lignje ili meduze. Također plijene jaja i piliće vlastite vrste, čigre (Sterna), sise (Sula), te burad i strižnjak (Procellariiformes).

Predatori ptica fregata uključuju: domaće mačke, štakore i ljude. Frigate mogu ubiti piliće i jaja konspecifica i srodnih vrsta.

Frigate se smatraju sezonski monogamnim. Mužjaci se okupljaju u skupine kako bi izložili za ženke tako što rašire krila, napuhuju svoje velike grimizne gularne vrećice i usmjeravaju svoje kljunove prema nebu. Kada ženka preleti skupinu, svaki mužjak podrhtava krilima i glavom, a kljun vibrira o napuhanu vrećicu proizvodeći prepoznatljiv zvuk bubnja. Ženka će sletjeti pored jednog mužjaka i dva ili tri dana formiranja parova slijede s razdobljima zmijanja glave i mužjak uzima ženin kljun u svoj. Paru je potrebno dva do tri tjedna da izgradi gnijezdo na mjestu izlaganja. Mužjak skuplja materijal za gniježđenje (ponekad kradu iz obližnjih gnijezda), dok ženka brani mjesto i gradi gnijezdo od materijala koji donosi mužjak. Kopulacije se događaju na mjestu gnijezda.

Frigate se razmnožavaju u kolonijama koje broje i do nekoliko tisuća parova. Razmnožavanje se smatra dvogodišnjim, iako se u nekim populacijama ženke mogu razmnožavati svake dvije godine, dok se mužjaci mogu razmnožavati svake godine. Početak uzgoja je promjenjiv i može se podudarati s dostupnošću hrane. Mjesta gnijezda uključuju drveće, grmlje i litice. Materijal za gniježđenje sastoji se od grančica, lišća, trave, morskih algi i perja. Ženke općenito polažu jedno bjelkasto jaje po kladi.

Oba spola imaju mrlje od legla i roditelji se izmjenjuju inkubiraju 40-55 dana u periodima koji traju od jednog do 18 dana. Mužjaci i ženke izmjenjuju se i hrane piliće povratnom hranom sve dok pilići ne polete s četiri do sedam mjeseci. Pilići se stalno čuvaju tijekom prvih mjesec dana, a zatim se često ostavljaju sami dok se roditelji hrane. Njega nakon sperenja je dugotrajna (14-18 mjeseci) i ženka može obaviti većinu, ako ne i svu, hranjenje nakon sperenja.

Frigate općenito provode godinu u dometu kolonije za razmnožavanje, no mlade ptice se mogu široko raspršiti. Frigate su poznate kao letelice, koje provode veći dio dana jašući vjetrove, a noću se smještaju na drveću ili liticama. Termoregulacija uključuje gularno lepršanje, mrsenje perja i širenje krila. Frigate hvataju većinu svog plijena leteći nisko iznad vode i birajući plijen blizu površine. Međutim, oni će se hraniti oportunistički uzimajući ribu iz ribarskih brodova ili iznutrice iz klaonica. Zanimljivo je da ptice fregate ponekad dobivaju hranu kooperativnom krađom predmeta od plijena od drugih vrsta. Nekoliko ptica fregata zajedno lebde i gađaju morske ptice (sike i druge) koje se vraćaju s hranom. Fregate se spuštaju odozgo kako bi progonile metu, povlačeći ptičja krila ili rep, u pokušaju da natjeraju pticu da iscuri i ispusti svoj plijen. Ako uspije, ispuštenu hranu iščupa iz zraka jedna od okretnih ptica fregata.

Frigate tvore mješovita jata s drugim Pelecaniformes za razmnožavanje i prenoćište. Uglavnom se hrane pojedinačno ili u malim skupinama od dvije ili tri jedinke, ali mogu naletjeti na obilan izvor hrane.

Frigate su često tihe u letu ili kada sjede. Kolonije su često bučne. Mužjaci i ženke imaju prepoznatljive vokalizacije. Odrasli izazivaju cvrkutanje, bubnjanje, zveckanje i zveckanje novčanica. Mlade ptice cvrkuću ili cvile.

Jaja i mladunčad fregate sakupljaju se za prehranu ljudi.

korgi

Dvije vrste fregata uključene su na IUCN Crveni popis ugroženih vrsta: Andrewova fregata (Fregata andrewsi) je navedena kao 'kritično ugrožena', a fregata uznesenja (F. aquila) je navedena kao 'ranjiva'. Glavne prijetnje uključuju: degradaciju staništa, unesene grabežljivce i uznemiravanje ljudi na mjestima razmnožavanja.

Evolucijski odnosi frigatida ostaju nejasni. Smatra se da su fregate srodne s drugim totipalmate pticama (tropske ptice, anhingas, ganeti i sise, pelikani, kormorani i anhingas), koje kada se uzmu zajedno tvore Pelecaniformes. Ptice fregate smatraju se najizvedenijim unutar Pelecaniformesa. Međutim, neke hijerarhije uključuju ptice fregate unutar Ciconiiformes ili Charadriiformes. Morfološke, etološke i molekularne analize upućuju na različite hipoteze o odnosima sestrinske skupine: ptice fregate kao sestre skupini koja se sastoji od pelekanida (pelikana), sulida (sike i ganeti), falakrokorakida (kormorana i anhinga); fregate kao sestre procellariida (tubenoze); fregate kao sestre skupini koju čine sfeniscidi (pingvini), gaviidi (lunari), procelarije (bubenice, strižnjaci, albatrosi).

Fosil fregate (Limnofregata) iz Wyominga datiran je u eocen.

Campbell, B. i E. Lack, urednici. 1985. Rječnik ptica. Buteo Books, Vermillion, SD.

del Hoyo, J., Elliott, A. & Sargatal, J. (ur.) 1992. Handbood of the Birds of the World. Vol. 1. Lynx Edicions, Barcelona.

Feduccia, A. 1999. Podrijetlo i evolucija ptica, 2. izdanje. Yale University Press New Haven.

Johnsgard, P. A. 1993. Kormorani, strijelci i pelikani svijeta. Smithsonian Institution Press Washington.

Sibley, C. G. i J. E. Ahlquist. 1990. Filogenija i klasifikacija ptica, Studija molekularne evolucije. Sveučilište Yale. Pritisnite.

Suradnici

Laura Howard (autorica), Animal Agents.