Fregata minor velika ptica fregata

Autora Tanya Dewey

Geografski raspon

Velike fregate nalaze se u tropskim vodama diljem svijeta. Javljaju se između 25 stupnjeva sjeverno i 25 stupnjeva južno. Kolonije gniježđenja poznate su s pučinskih otoka diljem tropskog Pacifika, zapadnog Atlantika i južnog Indijskog oceana. Većina onoga što se zna o velikim pticama fregatama poznato je iz kolonija gniježđenja i malo je informacija o njihovom rasponu i kretanju izvan sezone razmnožavanja. Mužjaci i ženke mogu zauzimati odvojena područja izvan sezone parenja. Velike fregate se smatraju sjedilačkim, iako se jedinke raspršuju iz područja gniježđenja u šire područje kada se ne razmnožavaju.(Gauger, et al., 2002.)

  • Biogeografske regije
  • Indijski ocean
    • zavičajni
  • Atlantik
    • zavičajni
  • tihi ocean
    • zavičajni

Stanište

Velike fregate nalaze se iznad otvorenih, tropskih oceanskih voda i blizu morskih, oceanskih gniježđenja otoka. Mužjaci i ženke mogu zauzimati različite raspone izvan sezone razmnožavanja, na što mogu utjecati njihove različite karakteristike opterećenja krila i priroda vjetrova u različitim područjima oceana. Kada se ne razmnožavaju, velike fregate lutaju naširoko kako bi se hranile ribom i lignjama u područjima s visokom koncentracijom plijena, kao što su uzdizanje oceana, divergencije i konvergencije. Velike fregate se razmnožavaju na otocima bez grabežljivaca. Gnijezde se na drveću i grmlju, kao što je plaža naupaka (Scaevola sericea), heliotrop na plaži (Tournefortia argentea), pizonija (Pisonia grandis), i mangrove (BruguieraiRizoforavrsta). Gnijezda su obično iznad 0,5 m, a na većim otocima mogu biti i nekoliko kilometara u unutrašnjosti. Velike fregate su vrhunske ptice koje lebde i ne moraju često dolaziti na kopno da bi se ukočili. Mogu lebdjeti dulje vrijeme, uključujući i noć.(Gauger, et al., 2002.)

  • Regije staništa
  • tropski
  • slane ili morske
  • Vodeni biomi
  • pelagični

Fizički opis

Velike fregate su visoko specijalizirane za život u letu. Imaju najveći omjer krila i tjelesne mase od bilo koje ptice. Imaju izuzetno duga krila za letenje, duge, račvaste repove za upravljivost u letu, te vrlo male noge i stopala. Noge i stopala su im tako male da ne mogu hodati po njima, samo sjede između letova. Velike fregate također su jedna od rijetkih vrsta morskih ptica koje su spolno dimorfne i po veličini i po perju. Mužjaci su manji od ženki i potpuno su crni, sa zelenkasto-ljubičastim odsjajem na leđima. Ženke su veće, s crnom glavom i crnim perjem na leđima, ali s bijelom bradom i prsima koji se spajaju u njihov bijeli trbuh. Mužjaci imaju veliku, crvenu, gular vreću na napuhavanje koja se povećava tijekom sezone parenja i koristi se u prikazima udvaranja. Muške gularne vrećice postaju manje i blijede u boji izvan sezone parenja. Nezrele jedinke su slične ženkama po perju, ali sa svijetlim rumenim perjem na glavi i između sive brade i prsa te bijelim trbuhom. Velike fregate su osebujne ptice, koje se najčešće viđaju kako lebde iznad vode, a njihov dugi, račvasti rep i duga šiljasta krila u obliku slova 'W' čine ih lakim za prepoznavanje. Imaju duge kljunove sa jako zakačenim vrhom. Duljine su od 85 do 105 cm, raspona krila od 205 do 230 cm i mase od 1 do 1,8 kg.(Gauger, et al., 2002.)



Velike fregate vjerojatno će se zamijeniti samo s drugimfregate, osobito u njihovom nezrelom ili mladom perju. Nepotpuno razumijevanje regionalnih varijacija u obrascima perja, vokalizacijama i mekim dijelovima tijela kod rasprostranjenih vrsta, kao što su veliki,manji, iveličanstvenofregate također mogu zakomplicirati identifikaciju.(Gauger, et al., 2002.)

Postoji 5 priznatih podvrsta velikih ptica fregata. Podvrste se razlikuju po veličini tijela, perju, boji prstena za oči i boji kljuna, ali obrasci varijacija nisu dobro opisani. Podvrste su definirane zemljopisno, a istraživanja vezanja sugeriraju da bi moglo biti malo migracija pojedinaca između regija. Podvrste su:F. m. maloljetniu istočnom Indijskom oceanu i Australiji,F. m. aldabrau zapadnom Indijskom oceanu,F. m. palmerstonidiljem zapadnog i središnjeg Pacifika,F. m. ridgwayiu istočnom Pacifiku, iF. m. Nicolliu zapadnom Atlantiku.(Gauger, et al., 2002.)

Čini se da velike ptice fregate održavaju tjelesnu temperaturu od oko 40 stupnjeva Celzija, drhteći na nižim temperaturama. Nestlings ovise o roditeljima kako bi ih zaštitili od vrućine tropskog sunca. Koriste različite položaje tijela kako bi zračili ili apsorbirali toplinu.(Gauger, et al., 2002.)

  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • homoiotermni
  • bilateralna simetrija
  • Spolni dimorfizam
  • ženka veća
  • spolovi različito obojeni ili šareni
  • muški šareniji
  • ukrašavanje
  • Masa dometa
    1 do 1,8 kg
    2,20 do 3,96 lb
  • Duljina raspona
    85 do 105 cm
    33,46 do 41,34 inča
  • Raspon krila
    205 do 230 cm
    80,71 do 90,55 inča

Reprodukcija

Velike fregate svake godine formiraju monogamne parove. Ako par ne uspije u parenju, tada se mogu razvesti i odabrati novog partnera za pokušaj parenja. Kopulacije izvan para su česte i mužjaci se često pokušavaju pariti sa sparenim ženkama kada su njihovi parovi odsutni.(Gauger, et al., 2002.)

statistika dresure pasa

Mužjaci se prikazuju u uskim skupinama na grmu ili drvetu, često udaljeni samo 1 do 1,5 metara. Neprekidno se prikazuju nekoliko dana dok ne steknu partnera. Ženke se uzdižu iznad stranica za prikaz kako bi procijenile mužjake. Prikazi udvaranja uključuju mužjaka koji napuhuje svoju jarko crvenu gularnu vrećicu, usmjerava glavu i kljun prema gore, vibrira krilima dok su ispružena, te koristi vokalizaciju zvijeri i zveckanje kljunom. Mužjaci se orijentiraju prema ženkama koje se uzdižu iznad. Prikaz udvaranja zatim prelazi na vrtoglavu vokalizaciju i kotrljanje glave s jedne na drugu stranu. Nakon što ženka odabere mužjaka, provode nekoliko dana blizu jedno drugom i povremeno se upuštaju u međusobno mašući glavom.(Gauger, et al., 2002.)

  • Sustav parenja
  • monogamno

Ženke velike fregate se razmnožavaju samo svake 2 godine ili rjeđe. Mužjaci se povremeno razmnožavaju svake godine, ali obično se razmnožavaju samo svake 2 godine. Vrijeme razmnožavanja značajno varira ovisno o regiji, a sezona razmnožavanja je produžena. Razmnožavanje je sezonsko u regiji, ali razmnožavanje se bilježi od prosinca do rujna u cijelom njihovom rasponu. Jaja se obično polažu u razdoblju od 5 do 6 mjeseci, ali jaja se promatraju tijekom cijele godine. Sezonalnost uzgoja u regiji vjerojatno je povezana s regionalnom dostupnošću hrane. U skupinama gnijezda unutar kolonije, polaganje jaja i valjenje mogu biti prilično sinkroni. Nakon što se stvori veza u paru, gnijezdo je pripremljeno i položeno jaje, supružnici ne komuniciraju puno, čak i kada razmjenjuju brige. Vrijeme od udvaranja do izgradnje gnijezda može trajati samo nekoliko dana ili čak 4 tjedna. Gnijezda su općenito platforme izgrađene od grančica, štapića i drugog sakupljenog materijala na istim stablima ili grmovima koje su mužjaci koristili za prikaze udvaranja, što rezultira skupljenim kolonijama gniježđenja od 3 do 50 gnijezda i 0,6 do 1,4 m između gnijezda. Gnijezda su uglavnom zaštićena od vjetra, ali na punom suncu. Povremena se gnijezda grade na tlu. Općenito se polaže jedno bijelo jaje, ali su uočena rijetka gnijezda s 2 jaja ili mladunci. Moguće je da je jaja položilo više od jedne ženke. Ženke mogu položiti drugo jaje u sezoni ako prvo ne uspije ili je uništeno. Jaja se inkubiraju odmah nakon polaganja i nikada se ne ostavljaju bez nadzora. Mladi počinju letjeti sa 150 dana. U gnijezdu ostaju 150 do 428 dana nakon izlijetanja, gdje ih roditelji i dalje hrane i štite. Mladunci ostaju u blizini gnijezda 10 do 16 mjeseci nakon izlijeganja, nakon čega se raspršuju u ocean. Velike fregate imaju produženo razdoblje adolescencije i postižu spolnu zrelost između 5 i 7 godina. Povremeno su opažene da se razmnožavaju jedinke s nezrelim perjem.(Gauger, et al., 2002.)

  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparozni
  • sezonski uzgoj
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • koji nosi jaja
  • Interval uzgoja
    Velike fregate se razmnožavaju svake 2 godine, ali se općenito pare rjeđe.
  • Sezona parenja
    Razmnožavanje je sezonsko u regiji, ali razmnožavanje se bilježi od prosinca do rujna u cijelom njihovom rasponu.
  • Raspon jaja po sezoni
    1 do 1
  • Raspon prve dobi
    150 (niskih) dana
  • Vrijeme raspona do neovisnosti
    300 do 578 dana
  • Raspon dobi u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (ženke)
    5 do 7 godina
  • Raspon dobi u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (muškarac)
    5 do 7 godina

Nakon što se formira pareni par, jedan ili drugi od roditelja ostaje na mjestu gnijezda sve dok gnijezdo ne napuni 4 do 6 tjedana. Oba roditelja inkubiraju jaje i gnijezde mladunče. Roditelji naizmjence inkubiraju jaje od 3 do 18 dana. Tipične duljine inkubacije traju od 4,1 do 6,4 dana, ali se razlikuju regionalno i vjerojatno su povezane s udaljenosti koju drugi roditelj mora prijeći da bi mogao hraniti hranu. Ženke inkubiraju dulje od mužjaka, općenito. Mladi su altrični u valjenju, goli i zatvorenih očiju. Rastu vrlo sporo, vjerojatno kao prilagodba na nisku ili promjenjivu dostupnost hrane. Stope rasta variraju ovisno o dostupnosti hrane. Hrane se 2 do 4 puta dnevno u prvih nekoliko tjedana i tek svakih 1 do 2 dana kasnije u svom razvoju. Nestlings se ne ostavljaju bez nadzora od strane roditelja dok ne napune oko 1 mjesec. Do 14 dana stari gnijezdi su prekriveni bijelim paperjem i razvijaju leteće perje i počinju letjeti 150 dana nakon izlijeganja. U gnijezdu ostaju 150 do 428 dana nakon izlijetanja i za to vrijeme nastavljaju brinuti o njima roditelji.(Gauger, et al., 2002.)

  • Ulaganje roditelja
  • altricijski
  • prije oplodnje
    • opskrba
    • štiteći
      • žena
  • prije izleganja/porođaja
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • muški
      • žena
  • prije odvikavanja/prljanja
    • opskrba
      • muški
      • žena
    • štiteći
      • muški
      • žena
  • prije osamostaljenja
    • opskrba
      • muški
      • žena
    • štiteći
      • muški
      • žena

Životni vijek/dugovječnost

Malo je dostupnih informacija o dugovječnosti velikih ptica fregata. Najstarija trakasta ptica živjela je do 37 godina, a procjenjuje se da je maksimalna dob od 40 godina, a tipičnim životnim vijekom smatra se od 25 do 30 godina. Na jednom mjestu, tijekom produktivne godine, između 60 i 70% položenih jaja uspješno je odgajano do opletanja. Ali potpuni neuspjeh ili stope neuspjeha do 81% zabilježene su u godinama El Niña kada je hrana oskudna.(Gauger, et al., 2002.)

  • Životni vijek raspona
    Status: divlje
    37 (visokih) godina
  • Tipičan životni vijek
    Status: divlje
    40 (visokih) godina

Ponašanje

Velike fregate rijetko slijeću na tlo ili na vodu, osim možda da pokupe materijal za gniježđenje ili slučajno. Njihove kratke noge i mala stopala čine ih nezgrapnim na tlu i otežavaju izlazak iz vode. Njihova stopala nisu isprepletena. Međutim, mogu lebdjeti mnogo sati bez mahanja, koristeći prednost uzlaznog strujanja iznad vode. Oni će se vinuti iznad kolonija gniježđenja radije nego utočište, kada je vjetar pravi. Veća je vjerojatnost da će velike ptice fregate biti aktivne i lebdjeti uz prednje strane olujnih sustava ili na jakom vjetru, vjerojatnije je da će se skloniti na tihim vjetrovima. Velike fregate imaju izuzetno malo opterećenje krila, koje se razlikuje među spolovima zbog njihove razlike u veličini. To može objasniti činjenicu da su spolovi zemljopisno odvojeni izvan sezone parenja. Postoje neki dokazi da se velike fregate vraćaju u isto područje kako bi se razmnožavale.(Gauger, et al., 2002.)

Velike fregate aktivne su tijekom dana, često se prenoćište noću, iako će letjeti i tijekom cijele noći. Hrane se u jatima, ponekad s više vrsta morskih ptica, a smještaju se u skupinama od samo nekoliko do tisuća. Kolonije koje se gnijezde su velike i često uključuju druge vrste, kao što su crvenonoge sise (Sula sula), crni noddies (Anous minutus, i bijele čigre (Gygis alba).(Gauger, et al., 2002.)

  • Ključna ponašanja
  • muhe
  • dnevni
  • pokretljiva
  • nomadski
  • teritorijalni
  • Društveni

Home Range

Dok se smještaju iu gnijezdećim kolonijama brane male izložbene i gnijezdilišta pucketanjem kljuna, vokalizacijama, iskoracima i gularnim prikazima među mužjacima. Ova područja su vrlo mala, tako da se pojedinci mogu međusobno dodirivati. Nema čvrstih podataka o domaćem dometu, ali procjene govore da se velike fregate hrane od 80 do 500 km od svoje kolonije.(Gauger, et al., 2002.)

Komunikacija i percepcija

Velike fregate općenito su tihe, ali ispuštaju različite zvukove u različitim kontekstima, osobito u kolonijama za razmnožavanje. Pucaju svojim kljunovima i cvile na ptice koje su im preblizu u kolonijama za razmnožavanje. Mladunci koriste oštar poziv preklinjanja, uz njihanje glave i raširenih krila. Odrasli također zovu mlade kad se vraćaju, da im kažu da dolaze s hranom. Mužjaci zovu više od ženki, ali nema pjesama. Postoje 3 vrste poziva: pozivi za slijetanje, zviždanje i pozivi s prevrtanjem. Pozivi za slijetanje javljaju se kada se odrasle jedinke vraćaju u koloniju za razmnožavanje, iako su ženke obično tihe. Muškarci tijekom udvaranja koriste zveckanje i zveckanje novčanica. Ovi se pozivi mogu koristiti pri prelijetanju potencijalnih partnerica ili kada se upuštaju u međusobno mahanje glavom kao dio udvaranja. Velike fregate također koriste pucketanje ili zveckanje i vibracije čeljusti za stvaranje zvukova. Pucanje novčanica koristi se u agresivnim interakcijama, zveckanje i vibracije se koriste u udvaranju.(Gauger, et al., 2002.)

  • Komunikacijski kanali
  • vizualni
  • akustični
  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • kemijski

Prehrambene navike

Velike fregate su najpoznatije po svojim kleptoparazitskim navikama; često kradu hranu drugim morskim pticama uznemiravajući ih sve dok ne ispuste plijen ili povrate nedavni obrok. Proganjaju druge ptice, osobito u blizini gniježđenja, rone na njih i hvataju ih dok ne puste hranu. Velike fregate zatim brzo zarone kako bi uhvatile oslobođeni plijen ili povratile prije nego što udare u vodu. Ptičje vrste koje često uznemiravaju velike fregate su sise (Sula), tropske ptice (Phaethon), i burevice (Pterodroma). Međutim, velike fregate većinu svoje hrane zarobe same, hvatajući ribu na površini vode ili neposredno ispod nje.(Gauger, et al., 2002.)

Velike fregate jedu uglavnom leteću ribu (Exocoetidae) i lignje (Ommastrephidae) nalazi se unutar 15 cm od površine oceana. Većina traženja hrane događa se u dubokim, oceanskim vodama u područjima gdje uzdizanje, divergencija ili konvergencija dovodi vodu bogatu hranjivim tvarima blizu površine. Također se mogu hraniti jatima velikih, grabežljivih riba (KatsuwonusiEutinevrsta ) ili dupini (Stenella,delphinus, iStenovrste) koje tjeraju manje ribe na površinu. Velike fregate također će se hraniti oportunistički u obalnim područjima mladuncima kornjača, ostacima ribe iz komercijalnih ribolovnih operacija i gnijezdima morskih ptica u kolonijama za razmnožavanje, uključujući gnijezde velikih fregata iz vlastitih gniježđenja. Često se viđaju kako se hrane u velikim jatima mješovitih vrsta, osobito u jatama čađavih čigra (Sterna fuscata) i klinaste morske vode (Puffinus pacificus). Velike fregate povremeno piju svježu vodu umačući svoj kljun u vodu dok su u letu.(Gauger, et al., 2002.)

  • Primarna dijeta
  • mesožder
    • ribojedi
    • mekušac
  • Hrana za životinje
  • ptice
  • gmazovi
  • riba
  • mekušci

Predatorstvo

Nema prijavljenih prirodnih grabežljivaca odraslih jedinki, iako će ljudi uhvatiti odrasle jedinke, jaja i mlade za jelo. Jaja i mladunčad mogu biti plijen od strane drugih ptica fregata (Fregata), sove (Strigiformes), i uveo grabežljivce kao što su štakori (Rattus) i domaće mačke (Mačka). Kovrče s čekinjama (Numenius tahitiensis) su prijavljeni da jedu svoja jaja.(Gauger, et al., 2002.)

  • Poznati grabežljivci
    • ljudi (Homo sapiens)
    • druge fregate (Fregata)
    • sove (Strigiformes)
    • štakori (Rattus)
    • domaće mačke (Mačka)
    • kovrče s čekinjama (Numenius tahitiensis)

Uloge ekosustava

Velike fregate obično se hrane i gnijezde s drugim vrstama morskih ptica. Ukrast će hranu i drugim morskim pticama, posebno sisama, tropskim pticama i burevicama. Prijavljeni paraziti uključuju pernate uši (Phthiraptera), uključujući vrsteColopocephalum angulaticeps,Fregatiella aurifasciata, iPectinopygus gracilicornis, i hippoboscidne muhe (Olfersia spinifera).(Gauger, et al., 2002.)

Vrste korištene kao domaćin
  • sise (Sula)
  • tropske pticePhaethon)
  • burevice (Pterodroma)
Komenzalne/parazitske vrste
  • pernate uši (Colopocephalum angulaticeps)
  • pernate uši (Fregatiella aurifasciata)
  • pernate uši (Pectinopygus gracilicornis)
  • hipoboscidne muhe (Olfersia spinifera)

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

Velike fregate važni su članovi ekosustava pelagijskog oceana. Odrasle jedinke, mladunci i jaja se skupljaju za hranu u nekim područjima. Na otocima u Pacifiku mlade ptice fregate ponekad su uzgajane kao kućni ljubimci i korištene za prenošenje poruka putujućih otočana njihovim domovima. Kolonije gniježđenja doprinose naslagama guana.(Gauger, et al., 2002.)

  • Pozitivni učinci
  • hrana
  • proizvodi gnojivo

Ekonomska važnost za ljude: negativna

Nema štetnih učinaka velikih ptica fregata na ljude. Žive na udaljenim, pučinskim otocima i na otvorenom oceanu. Mogu uzeti riblje ostatke iz komercijalnih ribolovnih operacija ili ukrasti sitnu ribu iz mreža ili udica za mamac.(Gauger, et al., 2002.)

Konzervacijski status

Velike fregate IUCN smatra 'najmanjim zabrinjavajućim' zbog njihove velike veličine populacije i raspona. Populacije su kroz povijest opadale, prvenstveno zbog poremećaja u povijesnim gnijezdećim kolonijama i uništavanja staništa za gniježđenje. Osim toga, uneseni grabežljivci mogu ozbiljno utjecati na gnijezdeće populacije. Broj stanovnika možda i dalje opada, ali postoji malo podataka da bi se razumio obrazac pada. Zaštićene su američkim Zakonom o ugovoru o pticama selicama. Odrasle i mlade velike ptice fregate ljudi zarobe i pojedu te umiru kada se sudare sa strukturama koje je napravio čovjek.(Gauger, et al., 2002.)

Drugi komentari

Velike fregate su također ponekad poznate kao ptice rata, što se odnosi na njihovu agresivnost prema drugim pticama i analogija s brzim brodovima 'frigate' ili 'man o'war' koje koriste pirati. Velike fregate su također poznate kao 'iwa' na havajskom, što znači 'lopov'.(Gauger, et al., 2002.)

Suradnici

Tanya Dewey (autor), Animal Agents.