Fregata veličanstvena ptica fregata

Autora Martha Calcutt

Geografski raspon

Veličanstvene fregate žive uz američke, tropske obale. Gnijezde se sve do 25 stupnjeva sjeverne geografske širine u Meksiku i Floridi i do 27 stupnjeva južne geografske širine u Brazilu. Posebno su česti u južnoj Floridi, na obali Zaljeva, na karipskim otocima i na zapadnoj obali Meksika.(Diamond i Schreiber, 2002.; Stefferud, 1966.)

  • Biogeografske regije
  • bliski
    • zavičajni

Stanište

Veličanstvene fregate obično grade svoja gnijezda od grančica na niskom raslinju ili oko njega. Mužjaci skupljaju grančice i drugi materijal za građenje gnijezda, dok ženke ostaju na mjestu izlaganja mužjaka i tamo grade gnijezdo. Gnijezda se prvenstveno grade na razini tla, ali ponekad i na drveću. Gnijezda su ravna ili blago šuplja promjera 25 - 35 cm. Obično su potpuno izloženi suncu zbog navika ptica na sunčanje. Kolonija veličanstvenih ptica fregata može zauzeti oko 500 m obale s ukupnom površinom od oko 22 500 m kvadratnih. Kolonija s oko 2500 parova ptica na Barbudi, malom otoku na Karibima, najveća je poznata kolonija.(Diamond i Schreiber, 2002; Diamond, 1973)

orioles kalendar kućnih ljubimaca 2016
  • Regije staništa
  • tropski
  • zemaljski
  • slane ili morske
  • Vodeni biomi
  • primorski
  • Ostale značajke staništa
  • estuarina

Fizički opis

Mužjaci veličanstvenih fregata su potpuno crni osim smeđih unutarnjih sekundarnih dijelova na gornjem krilu i prisutnosti crvene vrećice za grlo na napuhavanje koja se naziva gular sac. Također imaju blagi ljubičasti sjaj na glavi i zelenu boju na vratu, škapulama i gornjem krilu. Njihove noge i stopala izgledaju unatrag ili sivkasto. Ženke su također potpuno crne s bijelim prsima i bijelim i žutim oznakama na krilima. Noge i stopala su im boje mesa ili ružičaste, a nedostaje im gularna vrećica. Ženke su općenito 15% veće od mužjaka. Nezrele veličanstvene fregate imaju bijelu glavu i prsa dok je ostatak tijela crn. Noge, stopala i kljun su im svijetloplavkasto sivi.



Njihove velike glave, duga, šiljasta, uska krila i račvasti rep čine ih lako razlikovati čak i iz daljine. Najčešće se viđaju kako lebde duž obale na većim visinama i njihova je silueta lako prepoznatljiva. Prepoznatljive su i po velikoj veličini i dugačkom kukastom kljunu. Imaju kratke noge i mala stopala koja nisu pogodna za hodanje ili plivanje.(Audubon, 1950; Diamond i Schreiber, 2002; Orr, 1992; 'USGS', 1995)

  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • homoiotermni
  • bilateralna simetrija
  • Spolni dimorfizam
  • ženka veća
  • spolovi različito obojeni ili šareni
  • muški šareniji
  • ukrašavanje
  • Masa dometa
    1360 do 1815 g
    47,93 do 63,96 oz
  • Duljina raspona
    100 do 230 cm
    39,37 do 90,55 inča
  • Raspon krila
    90 do 230 cm
    35,43 do 90,55 inča

Reprodukcija

Tijekom sezone parenja, mužjaci veličanstvenih ptica fregata okupljaju se na mjestima za izlaganje mužjaka. Napuhuju svoje velike, crvene, gularne vrećice. Ove vrećice, dok su napuhane, mogu postati toliko velike da zaklanjaju glavu ptice. Mužjaci brzo vibriraju krilima i sjedaju na rep. Ispruže krila i zabacuju glavu unatrag radi maksimalnog prikaza gularne vrećice. Ženke potom pregledavaju mužjake. Dok ženke pokušavaju pronaći željenog partnera, mužjaci se uvijaju i savijaju kako bi njihova gularna vreća izgledala što je moguće veća, oni također ispuštaju glasan bubnjajući zvuk tijekom ovog prikaza. Veličanstvene fregate formiraju monogamne parove svake sezone parenja nakon što ženke odaberu parove. Međutim, rijetko održavaju istog partnera iz sezone u sezonu.(Diamond i Schreiber, 2002; Diamond, 1973; Madsen, et al., 2004)

  • Sustav parenja
  • monogamno

Ženke veličanstvene fregate polažu jedno jaje tri do četiri tjedna nakon početka sezone razmnožavanja. Razdoblje inkubacije za ovu vrstu nije zabilježeno, ali se procjenjuje na 50 dana. Budući da se sudjelovanje ženskih roditelja nastavlja mnogo dulje od uključenosti muških roditelja, ženke se pare samo svake druge godine. Mužjaci se rijetko brinu za svoje mlade duže od šest mjeseci i razmnožavaju se svake godine. Mladunci blizu zrele mase prije izlijetanja. Dob spolne zrelosti nije poznata, ali nitko se ne razmnožava dok perje nije u zreloj fazi.(Diamond i Schreiber, 2002; Diamond, 1973; Trivelpiece i Ferrari, 1987)

  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparozni
  • sezonski uzgoj
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • koji nosi jaja
  • Interval uzgoja
    Ženke veličanstvenih fregata razmnožavaju se dvaput godišnje, mužjaci se pokušavaju razmnožavati svake godine.
  • Sezona parenja
    Veličanstvene fregate polažu jaja između sredine prosinca i početka travnja.
  • Raspon jaja po sezoni
    1 (visoko)
  • Prosjek jaja po sezoni
    jedan
  • Prosjek jaja po sezoni
    jedan
    AnAge
  • Prosječno vrijeme do izleganja
    50 dana
  • Prosječno vrijeme do izleganja
    50 dana
    AnAge
  • Raspon prve dobi
    120 do 200 dana
  • Vrijeme raspona do neovisnosti
    21 do 24 mjeseca

Jaje veličanstvene fregate gotovo nikada nije izloženo, a roditelj ga gotovo kontinuirano nadzire. Mladunci su altrični i obično su zaštićeni ispod roditelja koji leže. Nakon otprilike tri tjedna ostave se same u gnijezdu otprilike polovicu svjetlosnih sati dok roditeljske ptice traže hranu. Oba roditelja doprinose opskrbi mladunčadi, ali mužjaci doprinose manje od 40% hranjenja. Oko šestog tjedna mladunče je znatno razvijeno i može se braniti. Otprilike u jedanaestom tjednu, muški roditelj napušta gnijezdo, ostavljajući preostalo roditeljstvo ženki. Ženke tada nadoknađuju tako što gotovo udvostručuju količinu hrane za mladunče. Ženke nastavljaju hraniti mladunčad dok se ne izleže i ne napuste gnijezdo. Često se zahvaćenost nastavlja i nakon oplodnje, do otprilike četiri mjeseca.(Diamond i Schreiber, 2002; Diamond, 1973; Elorduy, 1995; Osorno i Székely, 2004; Osorno, 1999)

  • Ulaganje roditelja
  • altricijski
  • prije oplodnje
    • opskrba
    • štiteći
      • žena
  • prije izleganja/porođaja
    • štiteći
      • muški
      • žena
  • prije odvikavanja/prljanja
    • opskrba
      • muški
      • žena
  • prije osamostaljenja
    • opskrba
      • žena

Životni vijek/dugovječnost

Iako postoji malo podataka o veličanstvenom životnom vijeku ptica fregata, on se procjenjuje na 30 godina. Uz prirodnu smrt, smrtnost povremeno uzrokuju i razorni uragani i umjetne intervencije u kolonijama.(Diamond i Schreiber, 2002.)

Ponašanje

Veličanstvene fregate su ptice otvorenog oceana. Iako su njihova gnijezda na obalnim područjima, ove ptice većinu vremena lete. Često lete na velike udaljenosti iznad otvorenih voda daleko od kopna. Njihova su krila toliko velika da je letenje gotovo bez napora. Koriste prednost uzlaznog strujanja i mogu kliziti na velike udaljenosti bez udaranja krilima. Za manevriranje koriste svoje duge, račvaste repove. One su jedne od rijetkih ptica koje mogu prebroditi jake vjetrove uragana. Iako su obično usamljeni u letu, gnijezde se u kolonijama s brojnim drugim parovima. Tijekom hranjenja mogu biti izrazito agresivni prema drugim životinjama. Inače su poslušni i dok su na kopnu često će dopustiti ljudima da im priđu vrlo blizu, pa čak i dotaknu ih. Iako im noge nisu dobro prikladne za hodanje, snažni, prepleteni prsti omogućuju im da sjednu kada nisu u letu. Agresija, iako rijetka, obično je u obliku pucanja kljunom i ubadanja u druge ptice kada se natječu za smuđ. Ne brane teritorij izvan svojih malih gnijezda. Mladunci često komuniciraju na razigrani način.(Berridge, 1934; Diamond i Schreiber, 2002; Peterson i urednici LIFE-a, 1963)

  • Ključna ponašanja
  • sličan drvetu
  • muhe
  • dnevni
  • pokretljiva
  • sjedeći
  • usamljeni
  • kolonijalni

Home Range

Nema dostupnih informacija o domaćim rasponima veličanstvenih ptica fregata.

Komunikacija i percepcija

Veličanstvene fregate obično su tihe, ali glasno govore kada se približavaju koloniji, kada mole za hranu (mladići) i tijekom parenja. Malo se zna o komunikaciji među pticama fregatama.(Diamond i Schreiber, 2002; Diamond, 1973)

  • Komunikacijski kanali
  • vizualni
  • akustični
  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • kemijski

Prehrambene navike

Veličanstvene fregate jedu uglavnom ribu, kao i lignje, meduze i rakove. Međutim, njihova prehrana može uvelike varirati zbog dostupnosti hrane i preferirane tehnike lova. Tri glavne tehnike lova su uranjanje, kleptoparazitizam i oportunističko hranjenje. Kada uranjaju, ove ptice graciozno klize tik iznad površine vode i kljunom prelaze po površini kako bi ulovile ribu. Međutim, oni mogu uroniti samo oko 15 cm duboko kako bi izbjegli smočenje perja. Kleptoparazitizam, krađa hrane druge životinje, je način na koji ova vrsta dobiva jedan od svojih nadimaka, 'Man-'o-War'. Posebno jure druge pticegalebova,ganeti,čigre, isise. Ova potjera se nastavlja sve dok žrtva nije prisiljena izbaciti hranu. Veličanstvene fregate tada hvataju izbačenu hranu u zraku. Oni također mogu uhvatiti drugu pticu za repno perje i tresti je dok ne puste hranu. Oportunističko hranjenje uključuje jedenje smeća, mladih kornjača prilikom izlijeganja i na drugi način iskorištavanje svih dostupnih izvora hrane. Veličanstvene fregate jedu ostatke ribe odbačene čamcima, iznutrice (odbačene dijelove životinja neprikladnih za konzumaciju) iz klaonica i drugo smeće. Povremeno kradu hranu iz ljudskih ruku. Ženke konzumiraju više od mužjaka zbog svoje veće veličine i većeg doprinosa ishrani mladunaca.(Colixto-Albarrán i Orsorno, 2000; Diamond i Schreiber, 2002; Diamond, 1973; Elphick, 2004; Osorno, et al., 1992; Peterson i urednici LIFE, 1963)

nemiran pas se neće smiriti
  • Primarna dijeta
  • mesožder
    • ribojedi
  • Hrana za životinje
  • riba
  • mekušci
  • vodeni rakovi
  • žarnjaci

Predatorstvo

Nema poznatih ptica koje hvataju veličanstvene fregate. Sisavci ponekad mogu uzeti jaja i gnijezde. Međutim, veličanstvene fregate pomno prate svoja jaja i mladunčad dok se ne budu prilično sposobni braniti, a razmnožavanje se odvija u kolonijama, gdje mnoge oči mogu paziti na grabežljivce.(Diamond i Schreiber, 2002.)

Uloge ekosustava

Veličanstvene navike hranjenja ptica fregata utječu na njihov plijen ribe, posebno leteće ribe (Exocoetidae), kao i neke lignje i rakovi. Druge ptice poputPelikani,galebova,ganeti,čigre, isisezahvaćeni su veličanstvenim kleptoparazitizmom ptica fregata. Veličanstvene fregate često se nalaze u blizini skupinadupini,tuna, ili druge grabežljive ribe koje tjeraju velik dio svog plijena na površinu vode. To čini veličanstvene fregate uspješnijim kada se koriste tehnikom lova na uranjanje.(Heiling, et al., 2003.; Osorno, et al., 1992.)

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

Veličanstvene fregate su lijepe i mogu privući ekoturizam. Oni su također važni članovi zdravih ekosustava u kojima žive.

  • Pozitivni učinci
  • eko turizam

Ekonomska važnost za ljude: negativna

Ne postoje poznati negativni utjecaji veličanstvenih ptica fregata na ljude.

Konzervacijski status

Procjenjuje se da postoji 50.000 do 71.000 gnijezdećih parova veličanstvenih ptica fregata. Njihov broj očito opada, zbog ljudskih uznemiravanja područja gniježđenja. Postoji potreba za više istraživanja i planova zaštite kako bi se osiguralo da veličanstvene populacije ptica fregata ostanu stabilne. Propisi su predloženi Vladi Antigve i Barbude, ali trenutno ne postoji zakonska zaštita za ovu vrstu.(Diamond i Schreiber, 2002.)

Suradnici

Tanya Dewey (urednica), Agents za životinje.

Martha Calcutt (autorica), Sveučilište Notre Dame, Karen Powers (urednica, instruktorica), Sveučilište Radford.