Fregata andrewsi Frigata na Božićnom otoku

Autor Andrew Jasonowicz

Geografski raspon

Fregate s Božićnog otoka dobile su ime po činjenici da se razmnožavaju isključivo na Božićnom otoku, otoku uz sjeverozapadnu obalu Australije u Indijskom oceanu. Kad se ne razmnožavaju, fregate s Božićnog otoka široko su rasprostranjene po jugoistočnoj Aziji i Indijskom oceanu, a povremeno su uočene u blizini Sumatre, Jave, Balija, Bornea, Andamanskih otoka i otočja Keeling.('Nacionalni plan oporavka za pticu s Božićnog otoka Figatebird; Fregata andrewsi', 2004.; 'Nacionalni plan oporavka za pticu Figate na Božićnom otoku; Fregata andrewsi', 2004.)

  • Biogeografske regije
  • orijentalni
    • zavičajni
  • australski
    • zavičajni
  • Indijski ocean
    • zavičajni

Stanište

Frigate božićnog otoka mogu se naći u tropskim i suptropskim vodama Indijskog oceana. Najviše vremena provode na moru, a minimalno na kopnu je za noćenje i razmnožavanje. Ova vrsta će se smjestiti zajedno i uz drugeptica fregatavrste također. Mjesta za smještaj i razmnožavanje po mogućnosti su visoka, jer fregate s Božićnog otoka imaju velike poteškoće u hvatanju s grgeča ispod 3 metra visine. Gnijezde se isključivo u niskoj suhoj šumi Božićnog otoka. Ova vrsta preferira toplije vode niskog saliniteta.('Christmas Island Frigatebird; Fregata andrewsi', 2001.; 'National Recovery Plan for the Christmas Island Figatebird; Fregata andrewsi', 2004.)

  • Regije staništa
  • tropski
  • zemaljski
  • slane ili morske
  • Zemaljski biomi
  • šuma
  • Vodeni biomi
  • pelagični
  • primorski

Fizički opis

Frigate s Božićnog otoka velike su crnomorske ptice s duboko rašljastim repovima i dugim kukastim kljunovima. Oba spola dijele izrazitu bijelu mrlju na trbuhu i blijede trake na gornjem krilu. Ženke su veće od svojih muških kolega, s težinom od 1550 g, odnosno 1400 g. Mužjaci imaju crvenu gularnu vrećicu, a kljun je tamnosiv. Ženke imaju crno grlo i ružičasti kljun. Ženke imaju bijeli ovratnik, a trbušni dio se proteže na grudi kao i na pazušne kosti kao ostruga. Mladunci imaju izrazit plavi kljun kao i blijedožutu glavu, tijelo je uglavnom smeđe s crnkastim repom.(Benstead i McClellan, 2007; Fairbairn i Shine, 1993; Freedman, 2003; Harrison, 1983)



  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • homoiotermni
  • bilateralna simetrija
  • Spolni dimorfizam
  • ženka veća
  • spolovi različito obojeni ili šareni
  • Masa dometa
    1550 (visoka) g
    54,63 (visoka) oz
  • Duljina raspona
    89 do 100 cm
    35,04 do 39,37 in
  • Raspon krila
    206 do 230 cm
    81,10 do 90,55 inča

Reprodukcija

Općenito, fregate s Božićnog otoka se ne pare s partnerima iz prethodnih godina; svake sezone biraju se novi parovi kao i nova mjesta za gniježđenje. Krajem prosinca mužjaci odabiru mjesta za izlaganje, gdje napuhuju svoju jarkocrvenu gularnu vrećicu kako bi privukli ženke. Parovi se obično formiraju do kraja veljače. Gnijezdo se zatim gradi na mjestu izlaganja. Frigate Božićnog otoka kolonijalna su gnijezda i na otoku postoje samo 3 poznate kolonije, golf igralište, Dyers i groblje. Čini se da su fregate s Božićnog otoka selektivnije u svojim gnijezdištima od ostalih članova rodaFregata. Radije se gnijezde na mjestima zaštićenim od jakih vjetrova kako bi osigurali sigurno slijetanje. Gnijezda fregata Božićnog otoka smještena su ispod vrhova grana odabranog stabla. Ova je vrsta vrlo selektivna u odabiru vrsta drveća koje se koriste za gniježđenje, istraživanja kolonije golf terena su pokazala daTerminalia catappaiCeltis fearensissu preferirane vrste gnijezdećih stabala koje čine 65,5% odabranih stabala. Gniježđenje se događa i kod nekih vrstaFikus, ali je rjeđi. Također se napominje da se sve ove vrste drveća pojavljuju na cijelom otoku, ali je uzgoj ograničen na 3 glavne kolonije.('Christmas Island Frigatebird; Fregata andrewsi', 2001; 'National Recovery Plan for the Christmas Island Figatebird; Fregata andrewsi', 2004; 'The Action Plan for Austrlian Birds 2000', 2000; Freedman, 20)

  • Sustav parenja
  • monogamno

Potrebno je više od 40 dana da par inkubira jedno jaje. Mladi se uglavnom izlegu od sredine travnja do kraja lipnja. Potomci vrlo sporo rastu, ali izgleda da rastu brže od mladih drugih vrsta ptica fregata. Za uzgoj jednog pilića potrebno je petnaest mjeseci, pa se razmnožavanje događa samo svake 2 godine, iako se ne zna jesu li za cijelo vrijeme potrebna oba roditelja. Mužjaci se mogu pokušati pariti svake godine.(Freedman, 2003.; 'Fregata s Božićnog otoka; Fregata andrewsi', 2001.; 'Nacionalni plan oporavka za pticu s Božićnog otoka Figatebird; Fregata andrewsi', 2004.; Freedman, 2003.)

  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparozni
  • sezonski uzgoj
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • koji nosi jaja
  • Interval uzgoja
    Parovi se razmnožavaju svake druge godine, još nije potvrđeno pokušavaju li se mužjaci razmnožavati svake sezone.
  • Sezona parenja
    Procjenjuje se da će sezona parenja trajati 9 do 10 mjeseci.
  • Prosjek jaja po sezoni
    jedan
  • Prosječno vrijeme do izleganja
    40 dana
  • Prosječno vrijeme do osamostaljenja
    15 mjeseci
  • Raspon dobi u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (ženke)
    5 do 7 godina
  • Raspon dobi u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (muškarac)
    5 do 7 godina

Petnaest mjeseci potrebno je da jedan par odgoji jedno mlado do neovisnosti. Oba roditelja pomažu u inkubaciji jaja i hranjenju pilića kada se izleže. Općenito, starije mladunce češće hrani ženski roditelj nego mužjak, iako je bilo zapažanja da mužjaci hrane slobodno leteće potomstvo staro najmanje 8 mjeseci. Otprilike 15 do 20% položenih jaja perje mlado. Neke skupine su u stanju odgajati 60% mladunaca uspješno do izlijetanja. Procjenjuje se da je paru za razmnožavanje potrebno dvadeset do dvadeset pet godina pokušaja razmnožavanja, ili više, da se zamijeni.('Akcijski plan za austrlijske ptice 2000', 2000; 'Nacionalni plan oporavka za pticu s Božićnog otoka Figatebird; Fregata andrewsi', 2004; 'Akcijski plan za austrlijske ptice 2000', 2000; 'Nacionalni plan oporavka ptica na otoku Figa ; Fregata andrewsi', 2004.; 'Akcijski plan za austrijske ptice 2000.', 2000.; Freedman, 2003.)

  • Ulaganje roditelja
  • altricijski
  • prije oplodnje
    • opskrba
    • štiteći
      • žena
  • prije izleganja/porođaja
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • muški
      • žena
  • prije odvikavanja/prljanja
    • opskrba
      • muški
      • žena
    • štiteći
      • muški
      • žena
  • prije osamostaljenja
    • opskrba
      • muški
      • žena
    • štiteći
      • muški
      • žena

Životni vijek/dugovječnost

Stopa smrtnosti među odraslim pticama fregata Božićnog otoka iznosi 4% godišnje, što im daje prosječni životni vijek od 25,6 godina, a nagađa se da bi mogle doživjeti dob od 40 do 45 godina.('Nacionalni plan oporavka za pticu Figate na Božićnom otoku; Fregata andrewsi', 2004.)

film mops i mačka
  • Tipičan životni vijek
    Status: divlje
    45 (visokih) godina
  • Prosječni životni vijek
    Status: divlje
    25,6 godina

Ponašanje

Frigate s Božićnog otoka su iskusni letači, koji dane provode na moru na krilu. Sposobni su se vinuti do impresivnih visina. Radije se hrane u toplim vodama niske slanosti. Fregate s Božićnog otoka su usamljene kada se hrane i žive u kolonijama radi razmnožavanja. Aktivni su tijekom dana.('Fregata s Božićnog otoka; Fregata andrewsi', 2001.; Freedman, 2003.)

  • Ključna ponašanja
  • muhe
  • dnevni
  • pokretljiva
  • nomadski
  • usamljeni
  • kolonijalni

Home Range

Smatra se da su mlade fregate s Božićnog otoka uglavnom nomadske dok ne sazriju, jer se odrasli uglavnom ne viđaju daleko od Božićnog otoka. Skitnice su primijećene u blizini Jave, Sumatre, Bornea, Balija, otočja Keeling, otoka Andamana i otoka Nikobara u Indiji.('Christmas Island Frigatebird; Fregata andrewsi', 2001.; 'National Recovery Plan for the Christmas Island Figatebird; Fregata andrewsi', 2004.)

Komunikacija i percepcija

Fregate s Božićnog otoka koriste vizualne znakove za parenje, kao kada mužjaci napuhuju svoje crvene gularne vrećice kako bi privukli ženke. Oni također koriste razne vokalizacije za komunikaciju u kolonijama za razmnožavanje. Mužjaci i ženke karakteristične vokalizacije za međusobno komuniciranje i sa svojim potomcima.

  • Komunikacijski kanali
  • vizualni
  • akustični
  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • kemijski

Prehrambene navike

Frigate Božićnog otoka isključivo su površinske hranilice. Uglavnom su ribojedi, hrane se letećim ribama, meduzama, lignjama, velikim planktonom i usputnim ulovom i iznutricama. Budući da su striktno površinski skimmeri, oni uglavnom urone samo svoj kljun, ali ponekad urone cijelu glavu. Poznato je da uzimaju jaja iz drugih gnijezda i plijene mladunčad drugih ptica fregata. Ponekad se nazivaju 'piratskim pticama' zbog njihove navike da uznemiravaju druge morske ptice da puste ili povrate svoj plijen, koji potom uzimaju.('Fregata s Božićnog otoka; Fregata andrewsi', 2001.; Freedman, 2003.)

  • Primarna dijeta
  • mesožder
    • ribojedi
    • mekušac
    • jede druge morske beskralješnjake
  • Hrana za životinje
  • ptice
  • riba
  • jaja
  • mekušci
  • vodeni rakovi
  • žarnjaci
  • zooplankton

Predatorstvo

Druge fregate s Božićnog otoka mogu loviti jaja i gnijezde. Inače, malo je prirodnih grabežljivaca ptica fregata. Kolonije koje se gnijezde nalaze se u izoliranim i nepristupačnim područjima i zaštićene su pticama gnijezdaricama.

Uloge ekosustava

Frigate s Božićnog otoka važni su grabežljivci morskih kralježnjaka i beskralježnjaka gdje se pojavljuju.

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

Brojne endemske vrste ptica koje se nalaze na Božićnom otoku privlače eko-turističke skupine promatrača ptica. Od 2004. postoji program obnove prašume i predloženi program praćenja ptica fregata koji ima potencijal pružiti više mogućnosti zapošljavanja na otoku.('Nacionalni plan oporavka za pticu Figate na Božićnom otoku; Fregata andrewsi', 2004.)

  • Pozitivni učinci
  • eko turizam
  • istraživanja i obrazovanja

Ekonomska važnost za ljude: negativna

Nema poznatih štetnih učinaka fregata s Božićnog otoka na ljude.

Konzervacijski status

Od 1985. gnijezdeća populacija fregata s Božićnog otoka popisana je na 1.620 parova, a 2003. godine procjenjuje se da je broj gnijezdećih parova bio 1.171 (+/- 58). Napravljene su i druge procjene od 4.500 za cjelokupnu populaciju, iako je teško razlikovati nezreleAndrewsi fregataod drugih vrstaFregatamože učiniti procjene negnijezdeće populacije netočnim. Uz procjene populacije 1985. godine, napravljene su i procjene broja gnijezda, sa 100 gnijezda u koloniji Dryers, 370 u koloniji na groblju i 850 u koloniji na golf igralištu. Broj se od tada u sušilicama smanjio na 30 gnijezda. Od 1987. godine postojale su 4 poznate kolonije, 3 prethodno spomenute i četvrta kolonija Flying Fish Cove, no 2003. godine bila su prisutna samo 2 gnijezda.('Fregata s Božićnog otoka; Fregata andrewsi', 2001.; 'Akcijski plan za austrijske ptice 2000.', 2000.; Benstead i McClellan, 2007.)

Jedna od glavnih prijetnji uspjehu fregate s Božićnog otoka je žuti ludi mrav (Anoplolepis gracilipes). Ovi mravi tvore super-kolonije koje mogu opterećivati ​​stabla do te mjere da uginu, čineći preferirana mjesta gniježđenja fregata Božićnog otoka nedostupnima. Nagađa se da se veća učestalost uginuća od uzemljenja događa kada su ptice prizemljene u tim super-kolonijama. Zbog ograničenog raspona gniježđenja i preferiranih mjesta gniježđenja, broj populacija fregata Božićnog otoka vrlo je osjetljiv na bilo kakve promjene u broju stabala.('Nacionalni plan oporavka za pticu Figate na Božićnom otoku; Fregata andrewsi', 2004.)

IUCN smatra fregate s božićnog otoka kritično ugroženima i nalaze se u Dodatku I CITES-a.('Christmas Island Frigatebird; Fregata andrewsi', 2001.; 'National Recovery Plan for the Christmas Island Figatebird; Fregata andrewsi', 2004.; 'The Action Plan for Austrlian Birds 2000', 2000.)

Suradnici

Tanya Dewey (urednica), Agents za životinje.

Andrew Jasonowicz (autor), Sveučilište Northern Michigan, Alec R. Lindsay (urednik, instruktor), Sveučilište Northern Michigan.

bikova mješavina