Fratercula corniculata rogati puffin

Irina Catanescu

Geografski raspon

Fratercula corniculata, rogati puffins, rasprostranjen je u Pacifiku i niskom Arktiku. Gnijezdi uz obalu Britanske Kolumbije, na nekim otocima i poluotocima oko Aljaske, te uz obalu Beringovog mora u Rusiji. Zimuje na obali, uglavnom u sjevernom Pacifiku. Vrsta se obično nalazi na ruskim otocima, ali se može vidjeti i uz obale Japana i Britanske Kolumbije, rijetko sve do južne Kalifornije. Rogati puffini obično ostaju u svojim uzgajalištima tijekom zime sve dok teren nije zaleđen.

Na Aljasci, 50% posto svih pojedinaca živi devedeset kilometara od kopna zapadne obale, na otocima Semidi.(Freethy, 1987; Gatson, et al., 1998; Harrison, 1983; Hatch, 1983a)

  • Biogeografske regije
  • bliski
    • zavičajni
  • palearktički
    • zavičajni
  • tihi ocean
    • zavičajni
  • Ostali geografski pojmovi
  • holarktički

Stanište

Rogati puffini gnijezde se u liticama napuklih stijena ili u pukotinama u stijenama u blizini obale. Također mogu stvoriti jazbine u planinskim područjima. Na Semidskim otocima javljaju se u istom staništu kao i papagaji (Aethia psittacula).(Freethy, 1987; Gatson, et al., 1998; Hatch, 1983a)



Rogati puffini se hrane uz obalu blizu svojih kolonija za razmnožavanje, provodeći većinu godine u obalnim vodama. Ne pokazuju prednost s obzirom na temperaturu ili salinitet vode. Zimuju na moru, preferirajući otvorene vodene površine s velikim populacijama pelagičnih riba kojima se hrane.(Gatson, et al., 1998.; Hoyo, et al., 1996.)

  • Regije staništa
  • umjereno
  • polarni
  • zemaljski
  • slane ili morske
  • Vodeni biomi
  • primorski

Fizički opis

  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • homoiotermni
  • bilateralna simetrija
  • Spolni dimorfizam
  • spolova podjednako
  • mužjak veći
  • Masa dometa
    581 do 648 g
    20,48 do 22,84 oz
  • Prosječna masa
    532 g
    18,75 oz
  • Prosječna duljina
    32 cm
    12,60 in
  • Raspon krila
    185,7 do 199,6 mm
    7,31 do 7,86 inča
  • Prosječni raspon krila
    188,7 mm
    7,43 in

Reprodukcija

Najčešće vrijeme za parenje je jutro ili večer. Ptice pokazuju spremnost mahanjem glavom, što se može učiniti na kopnu ili u vodi. Tijekom ovog prikaza, račun može biti otvoren ili zatvoren. Članovi para mogu se međusobno nakloniti ili staviti svoje novčanice jedan pored drugog. Rogati puffins čine monogamne parove.

Mužjaci mogu izvesti plivački prikaz u kojem se podižu iz vode i ispruže vrat prema gore. Zatim mahnu glavom, a u to vrijeme se često opaža montaža. Parenje se odvija uglavnom u vodi, a rijetki su slučajevi na kopnu.('Informacijska serija o morskim pticama Aljaske', 2006.; Gatson, et al., 1998.)

  • Sustav parenja
  • monogamno

Općenito reproduktivno ponašanje rogatih puffina nije tako dobro poznato kao kod većine auk. Ptice stižu u rasplodne kolonije između travnja i svibnja. Kolonije su obično male. Gnijezdilišta su na strmim padinama ili liticama, a gnijezda su obično razmaknuta na udaljenosti od 1,5 metara. Samo gnijezdo može biti u jazbini, u pukotini stijene (obično) ili ispod gromade. Obložena je perjem, travom ili krhotinama koje skupljaju oba spola.

najbolji proizvod za koprofagiju

Par koji se pari proizvodi jedno jaje koje je ovalnog oblika. Ako se jaje izgubi, zamjenjuje se za 10 do 21 dan. Samo jaje je sivo s ljubičastim točkicama, vrsta mrlja koja sugerira naviku predaka polaganja jaja na otvorenom. Jaja rogata puffin brzo postaju prekrivena guanom i drugim krhotinama. Inkubiraju oko 41 dan, a mužjaci i ženke sudjeluju u njezi i inkubaciji jaja.

Nakon što se jaje izleže, roditeljska skrb se nastavlja 6 dana. Hranjenje pilića tijekom dana obavljaju oba roditelja. Pile postaje sposobno upravljati vlastitom tjelesnom temperaturom između 5 i 6 dana nakon izleganja. Nakon toga i sljedećih 35 dana pile ostaje samo u gnijezdu dok mu oba roditelja donose hranu. Nema dokaza o njezi nakon puljenja i pilići odlaze noću sami. Rogati puffini postižu reproduktivnu zrelost između 3. i 5. godine života.

O procesu linjanja se ne zna puno, osim što se odvija u jesen do zime, a ukrasi s kljuna ispadaju na kraju brige za pilić.

Poput nekih drugih morskih ptica, ženke imaju žlijezde za pohranu sperme. Nije poznato jesu li funkcionalni.(Freethy, 1987; Gatson, et al., 1998; Hatch, 1983b)

  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparozni
  • sezonski uzgoj
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • koji nosi jaja
  • skladištenje sperme
  • Interval uzgoja
    Rogati puffins se razmnožavaju jednom godišnje.
  • Sezona parenja
    Rogati puffins se razmnožava od travnja do srpnja.
  • Prosjek jaja po sezoni
    1
  • Vrijeme raspona do izleganja
    40 do 42 dana
  • Raspon prve dobi
    34 do 40 dana
  • Prosječna dob perja
    35 dana
  • Raspon dobi u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (ženke)
    3 do 5 godina
  • Raspon dobi u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (muškarac)
    3 do 5 godina

Ženke rogatog puffa u proljeće polažu jedno jaje koje oba roditelja inkubiraju 41 dan. Nakon što se jaje izleže, roditelji pomno brinu o pilićima sljedećih tjedan dana. Pile je rođeno altricalno, ali može se termoregulirati nešto više od tjedan dana nakon izleganja. Nakon toga pile ostaje samo u gnijezdu sljedećih 37 do 46 dana, a roditelji ga prate samo na hranjenju. Parovi brane svoja gnijezda, a mužjaci brane svoje parove. Mužjaci pokazuju prijetnju i tuku se ako su isprovocirani.(Gatson, et al., 1998.; Hatch, 2002.)

  • Ulaganje roditelja
  • altricijski
  • muška roditeljska skrb
  • ženska roditeljska skrb
  • prije oplodnje
    • štiteći
      • muški
      • žena
  • prije izleganja/porođaja
    • opskrba
      • muški
      • žena
    • štiteći
      • muški
      • žena
  • prije odvikavanja/prljanja
    • opskrba
      • muški
      • žena
    • štiteći
      • muški
      • žena
  • prije osamostaljenja
    • opskrba
      • muški
      • žena
    • štiteći
      • muški
      • žena

Životni vijek/dugovječnost

Životni vijek odFratercula corniculatanije dobro proučeno. Neke procjene govore da može preživjeti 20 ili više godina.(Gatson, et al., 1998.)

U zatočeništvu rogat puffin se ne snalazi dobro, posebno kada se uzme kao pilić. Prehrana pilića mora biti nadopunjena vitaminima ili će brzo uginuti zbog pothranjenosti i bakterijskih infekcija.(Tocidlowski, et al., 1997.)

  • Tipičan životni vijek
    Status: divlje
    20 (niskih) godina

Ponašanje

Ove ptice obično nisu glasne, ali to postaju kada im prijete. Oni su dnevni, a najveće vrijeme za njihovo kopno je između 8 i 12 sati. Ne komuniciraju s drugim aukovima u svojim kolonijama.

Rogati puffini su nomadski i sele se s mjesta za razmnožavanje kada su previše zaleđeni.(Freethy, 1987; Hatch, 1983a)

Gustoća kolonija rogatog puffina određena je dostupnošću mjesta gnijezda. Što je mjesto razmnožavanja više iznad vode, smatra se da je manje povoljno.

Fratercula corniculatazime u blizini mjesta za razmnožavanje, a jedinke su isprepletene niskom gustoćom. Međutim, mjesta i obrasci prezimljavanja slabo su poznati.

Let rogatog puffina karakterizira brzo uzlijetanje. Nakon što polete, ove ptice brzo, ali plitko lupkaju krilima. Lete najmanje tridesetak metara iznad mora.(Freethy, 1987; Hoyo, et al., 1996)

  • Ključna ponašanja
  • strašno
  • muhe
  • plivajući
  • dnevni
  • pokretljiva
  • nomadski
  • teritorijalni
  • Društveni
  • kolonijalni

Home Range

Tipični raspon gniježđenja je nepoznat, ali jedinkama je potrebno gotovo dva metra između gnijezda. Gnijezdeći par brani svoje mjesto.(Gatson, et al., 1998.; Hoyo, et al., 1996.)

Komunikacija i percepcija

Praćenje ovih ptica je teško i malo se zna o njihovoj komunikaciji. Jasno je da rogati puffini nisu baš glasne ptice. Kad proizvodi buku, ona je niska i usporediva sa stenjanjem ili režanjem. U agresivnoj obrani proizvode zvuk opisan kao 'A-gaa-kah-kha-kha', a tijekom trzanja glavom dolazi do ponavljanja 'op-op-op-op'. Vizualni prikazi važni su u formiranju parova, udvaranju i obrani gnijezda. Kao i sve ptice, rogati puffins percipiraju svoje okruženje putem vizualnih, slušnih, taktilnih i kemijskih podražaja.(Golubova i Nazarkin, 2009; Hatch, 1983a)

  • Komunikacijski kanali
  • vizualni
  • akustični
  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • kemijski

Prehrambene navike

Glavni proizvod rogatog puffina je riba kao što su mlade haringe (rodClupea), kapelin (rodMallotus), i pješčana koplja (rodAmoditi). Puffins također ponekad plijen lososa (rodOncorhynchus) i bakalar (rodGadus). Ribu hvataju površinskim ronjenjem. Tijekom ljeta prehrana varira. Može uključivati ​​ribu, lignje (razlCefalopodan), i drugi beskralješnjaci. Prehrana četrdeset i jedne jedinke s otoka Buldir sadržavala je, redom po obilju, lignje, zatim ribu, pa morske crve (Polychaeta). Prehrana rogatog puffina tijekom zime nije dobro proučena. Puffin pilići se hrane uglavnom sirovom ribom.('Alaska Seabird Information Series', 2006; Gatson, et al., 1998; Golubova and Nazarkin, 2009)

  • Primarna dijeta
  • mesožder
    • ribojedi
  • Hrana za životinje
  • riba
  • mekušci
  • vodenih ili morskih crva
  • vodeni rakovi
  • ostali morski beskralješnjaci

Predatorstvo

Fratercula corniculataplijen je uglavnom unesenim vrstama. Značajni grabežljivci uključujuarktička lisica,crvena lisica, inorveški štakori. Ipak, grabežljivac ne utječe bitno na populacije rogatog puffina zbog njihovih teško dostupnih mjesta gniježđenja.('Informacijska serija o morskim pticama Aljaske', 2006.)

  • Poznati grabežljivci
    • Arktička lisica (Vulpes lagopus)
    • Crvena lisica (lisice)
    • Norveški štakori (Rattus norvegicus)

Uloge ekosustava

Rogati puffini plijene ribe, lignje i morske crve, ali ukupni utjecaj ovog grabežljivca na populacije plijena nije poznat. Imaju mali utjecaj na druge aukke zbog izoliranih gniježđenja koje ova vrsta preferira.('Informacijska serija o morskim pticama Aljaske', 2006.; Freethy, 1987.; Gatson, et al., 1998.)

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

Domoroci Aljaske koristili su rogate puffine kao hranu i odjeću. Parke su izrađene od žilave kože ove auk, a perje domorodacima daje dodatnu izolaciju. Jaja se još uvijek skupljaju kao hrana u regiji Bering Straight s minimalnim učinkom na populacije.Fratercula corniculatatakođer je fokus turizma u nekim regijama Aljaske.('Informacijska serija o morskim pticama Aljaske', 2006.)

  • Pozitivni učinci
  • hrana
  • dijelovi tijela izvor su vrijednog materijala

Ekonomska važnost za ljude: negativna

Ova vrsta nema značajan negativan utjecaj na ljude.('Informacijska serija o morskim pticama Aljaske', 2006.)

Konzervacijski status

Procijenjena populacija gnijezdećih puffins danas iznosi 1,2 milijuna ptica, a većina se gnijezdi na otocima uz obalu Aljaske. Najveće populacije za razmnožavanje su na Semidskim otocima s 350 000 uzgajivača.(Gatson, et al., 1998.)

Čini se da je broj uzgoja rogatog puffina pao od 1977. do sredine 1990-ih. Međutim, brojenje prekomjerne vode dalo je oprečne rezultate. Neki nisu pokazali značajan pad, dok druge procjene upućuju na to da je populacija morskih ptica, uključujući rogate puffine, pala za 50 posto od 1972. do 1993. Jedna anketa o gledanju temeljenom na čamcima sugerirala je 79 posto pad populacije rogatog puffina na Aljasci od 1972. do 1998. Utvrđeno je da rogati puffini nose otrovne metale u tragovima, uključujući živu i kadmij. Oni se nalaze u ribi koju jedu puffini i pronađeni su u jetri rogatih puffina. Također, nakon obdukcije neke jedinke rogatog puffina pronađene su s PCB-ima i organoklornim pesticidima.('Informacijska serija o morskim pticama Aljaske', 2006.; Agler, et al., 1999.; Elliott, 2004.a; Elliott, 2004.b; Hatch, 1983.a)

Drugi veliki izvor smrtnosti ove vrste je usputni ulov u ribarskim mrežama stajačima. Gubici zbog usputnog ulova bili su najznačajniji od 1950-ih do 1990-ih, kada su deseci tisuća puffina ubijeni u ribolovu lososa i lignji. Od tada se prilov pažljivije prati i nije doveo do daljnjeg značajnog smanjenja populacije.('Informacijska serija o morskim pticama Aljaske', 2006.; Schreiber i Burger, 2002.)

probiotici za pse

Drugi komentari

Činjenica da su rogati puffini ptice koje se gnijezde u pukotinama učinila je njihovo proučavanje i praćenje njihove populacije prilično teškim. Mjesta gniježđenja teško je locirati i može biti nepraktično pobrojati sve jedinke. Umjesto toga, prebrojavanje jedinki mora se obaviti praćenjem broja ptica na vrhuncu sezone ili prebrojavanjem ptica koje su splavljene na moru.

Vrijeme također utječe na praćenje. Brzina vjetra, ali ne i uvjeti na nebu ili oborine, imaju statistički značajan utjecaj na brojanje. Općenito, postoji slab pad u broju puffina kada je loše vrijeme.

Ekstrapoliranje trendova može biti teško jer brojanje jedinki i procjena parova za razmnožavanje ne daje točan odraz broja kolonija sljedeće godine. Neki istraživači su osmislili tehniku ​​koja bi mogla pomoći u rješavanju ovog problema pod nazivom prebrojavanje vode. To uključuje brojanje puffins dok lete u ili iz područja gniježđenja. Omogućuje prebrojavanje ptica u standardnom okruženju, olakšavajući usporedbe, ali točnost ovih brojanja i njihova sposobnost da otkriju promjenu dovedena je u pitanje.('Informacijska serija o morskim pticama Aljaske', 2006.; Freethy, 1987.; Gatson, et al., 1998.; Hatch, 1983a)

Suradnici

Irina Catanescu (autorica), Sveučilište Michigan-Ann Arbor, Phil Myers (urednik), Sveučilište Michigan-Ann Arbor, Rachelle Sterling (urednica), Posebni projekti.