Fratercula cirrhatatafted puffin

Autora Katie Stirling

Geografski raspon

Čupavi puffini su morske ptice sjevernog Pacifika koje većinu godine provode iznad Tihog oceana, ali se gnijezde uz obale od donje Kalifornije do Aljaske i preko oceana od Japana do obala sjeveroistočne Azije. (Gaston 1998.)

  • Biogeografske regije
  • bliski
    • zavičajni
  • palearktički
    • zavičajni
  • tihi ocean
    • zavičajni

Stanište

Iako puffini većinu godine provode na oceanu, svoja gnijezda grade na obalama otoka i obalnih područja. Zahtijevaju obale sa strmim, travnatim, nagnutim zemljištem s tlom koje im omogućuje da se kopaju. U stjenovitijim područjima puffini svoja gnijezda grade u stijenama i na stijenama. Preferiraju visoka mjesta koja im omogućuju da se spuste i dobiju zamah. Njihova zdepasta krila otežavaju im bijeg iz vode ili kopna bez pomoći. Preferiraju osamljena područja gdje im okolina nudi određenu zaštitu. Njihove jazbine su obično duge dva do šest stopa i promjera četiri do šest inča. U jako naseljenim kolonijama, jazbine dvije ili tri životinje ponekad idu zajedno. (Paul 1994., Gaston 1998., Jewett 1953.)

  • Regije staništa
  • umjereno
  • slane ili morske
  • Vodeni biomi
  • pelagični
  • primorski

Fizički opis

Fratercula cirrhataveličine je slične vranama, s prosječnom duljinom od 15 inča i rasponom krila od 15 inča. Veličina se malo razlikuje od mjesta do mjesta: životinje zapadnog Pacifika obično su malo veće od istočnih. Također postoji razlika u veličini između spolova jer su mužjaci obično nešto veći od ženki.



Zimi, dok se puffini pripremaju za proljetni uzgoj, njihove boje postaju dekorativnije, vjerojatno kako bi privukle parove. Za to vrijeme razvijaju smeđe-crno tijelo, s nekim bijelim perjem koji oblaže donju stranu krila, bijelim licem i sjajnim, žutim perjanicama iznad i iza oka. Kljun je uglavnom jarkocrven, sa žutim, a ponekad i zelenim oznakama. Kada se razmnožavanje završi u rano ljeto, puffins gube perje, svijetle boje kljuna postaju zagasito crvenkasto-smeđe, a trbuh je prošaran nekim blijedosmeđim mrljama. Noge i stopala su im crvene ili narančastocrvene tijekom cijele godine.

Mlade puffins nalikuju zimskim odraslima, ali sa sivo-smeđim prsima, bijelim trbuhom i plitkim smeđim kljunom. (Gaston 1998., Gabrielson 1970.)

  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • homoiotermni
  • bilateralna simetrija
  • Spolni dimorfizam
  • mužjak veći
  • Masa dometa
    700 do 840 g
    24,67 do 29,60 oz
  • Prosječna masa
    760 g
    26,78 oz

Reprodukcija

Tijekom razdoblja prije polaganja jaja, velike skupine puffina skupljaju se na moru od svoje gniježđene kolonije i sudjeluju u intenzivnim udvaranjima i čestim kopulacijama. Slično ponašanje se događa i na kopnu u isto vrijeme, s pufovima koji se udvaraju parovima kroz usmjeravanje prema nebu (leteći ravno prema gore), šepurenje i naplatu (dvije ptice trljaju svoje kljunove jedan o drugi).

  • Sustav parenja
  • monogamno

Fratercula cirrhataobično počinju s razmnožavanjem u travnju, iako je aktivnost parenja uočena već u ožujku, a u nekim slučajevima i krajem svibnja.

Svaka ženka puffina polaže jedno sivobijelo jaje, ponekad sa slabim plavim i smeđim oznakama, obično između kraja travnja i početka lipnja. Malo je vjerojatno da će jaja proizvedena kasnije od lipnja dati mlade. Najveći period polaganja jaja obično traje oko dva tjedna u svakoj koloniji. Oba roditelja pomažu u inkubaciji, koja traje između 40 i 53 dana.

psi u jesen

Nakon što se pilići izlegu, njihova stopa rasta varira između kolonija i iz godine u godinu. Razlika ovisi o uvjetima hranjenja na njihovom mjestu. Oba roditelja naizmjence donose hranu pilićima, što se događa dva do tri puta dnevno, a najčešće ujutro i rano navečer. Pilići ostaju u jazbini i oslanjaju se na svoje roditelje dok se ne izleve, što se obično događa 45-55 dana nakon izlijeganja. Roditeljske skrbi nakon pušenja nema, a puflica prvo sama i noću odlazi iz gnijezda na pučinu. Mladi puffini obično se ne vraćaju u koloniju gotovo dvije godine, sve svoje vrijeme provode na moru. Puffins postaju spolno zreli u dobi od tri godine, ali većina se ne pari do četiri godine.

Mladunci se mitare tijekom prve zime u moru, a opet sljedeće jeseni. Odrasli puffini mitare se u potpunosti nakon sezone parenja, a djelomično prije parenja. (Gaston 1998., Kessel 1989., Paul 1994.)

  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparozni
  • sezonski uzgoj
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • koji nosi jaja
  • Interval uzgoja
    Čupavi puffini se razmnožavaju jednom godišnje.
  • Sezona parenja
    Fratercula cirrhataobično počinju s razmnožavanjem u travnju, iako je aktivnost parenja uočena već u ožujku, a u nekim slučajevima i krajem svibnja.
  • Prosjek jaja po sezoni
    jedan
  • Vrijeme raspona do izleganja
    40 do 53 dana
  • Raspon prve dobi
    45 do 55 dana
  • Vrijeme raspona do neovisnosti
    45 do 55 dana
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (žene)
    3-4 godine
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (muškarac)
    3-4 godine

Oba roditelja inkubiraju, štite i hrane svoje mladunčad u razvoju sve dok se ne oplode.

  • Ulaganje roditelja
  • bez roditeljskog sudjelovanja
  • altricijski
  • prije oplodnje
    • štiteći
      • žena
  • prije izleganja/porođaja
    • štiteći
      • muški
      • žena
  • prije odvikavanja/prljanja
    • opskrba
      • muški
      • žena
    • štiteći
      • muški
      • žena

Životni vijek/dugovječnost

Ponašanje

Puffins su vrlo društvene životinje; žive u velikim kolonijama, a zajedno pecaju u jatima od 10 do 25 ptica. Kada se suoče s uljezom blizu svoje jazbine, puffini otvaraju svoje kljunove i spuštaju glavu, a mogu slijediti ovu radnju hvatanjem ili udaranjem kljuna. Kada se konspecifici bore, rašire krila, širom otvaraju usta, gaze nogama i hrvaju se sa svojim protivnicima. Takvi prikazi često privlače gomile ptica na promatranje.

Svake godine puffini prezime na oceanu. Njihovo vodootporno perje i njihova sposobnost da piju slanu vodu i love ribu omogućuju dugi boravak na moru. Na moru se široko raspršuju, ali se svake godine vraćaju u koloniju u kojoj su rođeni, i to obično istom partneru, radi razmnožavanja. Nije poznato kako to rade, ali se nagađa da koriste zvukove, mirise ili vizualne znakove s neba ili oceana kako bi pronašli put kući. (Gaston 1998., Paul 1994., Kessel 1989.)

  • Ključna ponašanja
  • muhe
  • plivajući
  • pokretljiva
  • migracijski
  • Društveni

Komunikacija i percepcija

Čupavi puffini imaju ograničen raspon poziva, uključujući tiho gunđanje koje se obično čuje iz podzemlja u kolonijama za razmnožavanje. Pilići često vire kako bi pokazali da žele hranu. Oni također koriste položaje i druge fizičke znakove za komunikaciju.

Koriste se nepoznatim znakovima kako bi pronašli svoj put natrag iz prostranstva otvorenog oceana u kolonije gniježđenja u kojima su rođeni.

  • Komunikacijski kanali
  • vizualni
  • akustični
  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • kemijski

Prehrambene navike

Čupavi puffins prvenstveno su hranitelji na moru. Tijekom gniježđenja i kada je hrane u izobilju, mogu se hraniti na obali. Prehrana pilića gotovo je u potpunosti sitna riba, dok je prehrana odraslih jedinki raznovrsnija. Odrasli lovi uglavnom inćune i druge sitne ribe, ali jedu i lignje, hobotnice, rakove, zooplankton i meduze.

Kad love ribu, puffini obično napadaju ribu u jatama.

Puffins lete vrlo blizu vode i hrane se roneći pod vodom hvatajući plijen ustima. Mogu ostati pod vodom 20 do 30 sekundi koristeći svoja krila za plivanje. Kada nose hranu svojim mladunčadima, obično drže oko 10 riba u ustima dok se vraćaju u gnijezdo, ali je zapaženo kako u kljunu nose i do 6o riba odjednom. Puffini jezikom drže ribu uz bodljikavo nepce u ustima dok otvaraju kljun kako bi uhvatili još ribe. (Centar za arktičke studije 1997., Jewett 1953., Gaston 1998.)

  • Primarna dijeta
  • mesožder
    • ribojedi
  • Hrana za životinje
  • riba
  • mekušci
  • vodeni rakovi
  • žarnjaci
  • zooplankton

Predatorstvo

Čupavi pufovi štite svoje mlade gnijezdeći se na priobalnim otocima i u jazbinama. Odrasli su brzi u letu i veliki dio vremena provode na otvorenom oceanu. Puffins mogu biti plijen morskim psima i drugim velikim morskim pticama.

Uloge ekosustava

Puffins su važni grabežljivci malih riba i morskih beskralježnjaka u područjima u kojima žive.

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

Čupavi puffins povijesno su se lovili radi hrane. Lov na puffine danas je u većini mjesta obeshrabren, a u drugim zakonom zabranjen, ali ljudi koji ih i dalje love pokušavaju uhvatiti samo životinje koje se ne razmnožavaju. U prošlosti su se kože koristile za izradu čvrstih parkova koji su nosili perje. Puffini se također koriste kao turističke atrakcije za zajednice u blizini zdravih kolonija, ali posjetitelji moraju promatrati ptice s oceana. Budući da ljudski poremećaji mogu uzrokovati da puffi napuste svoja mjesta gniježđenja, ljudima je često zabranjeno slijetanje na mjesta gniježđenja. Puffins su također pokazatelji zdravog oceana i pokazuju ljudima kada dolazi do pretjeranog ribolova. Kada ima manje ribe u oceanu, puffini donose osjetno smanjenu količinu ribe na obalu. (Paul 1994., Kessel 1989.)

  • Pozitivni učinci
  • hrana
  • dijelovi tijela izvor su vrijednog materijala
  • eko turizam

Ekonomska važnost za ljude: negativna

Fratercula cirrhatane šteti ljudima. Puffins će naštetiti ljudima samo kada upadnu u njihova mjesta gniježđenja. Imaju dovoljno jak kljun da pregrizu ljudski prst do kosti. (Lockley 1953.)

Konzervacijski status

Fratercula cirrhatanije ugrožena vrsta, ali se na nekim mjestima brojnost smanjuje. Na Aljasci ih ima u izobilju, ali kolonije morskih ptica na Aljasci zaštićene su saveznim i državnim zakonima. Također, često je potrebna dozvola za iskrcavanje na otocima gdje se puffini gnijezde. U kolonijama puffina duž obala Kalifornije, Oregona i Washingtona, veličina populacije opada od početka stoljeća zbog smanjenja broja ribe, onečišćenja oceana i izlijevanja nafte. Kao i kod većine vrsta, puffini su postali žrtve ekspanzije ljudi. Kako bi se pokušalo nadoknaditi ljudsko preuzimanje zemljišta koje se nekada koristilo za gniježđenje puffin, postavljeni su neki programi za obnovu nekadašnjih kolonija gniježđenja i pomoć u smanjenju rizika za populacije uspostavljanjem više mjesta za gniježđenje. (Pavao 1994., Mali 1994.)

Drugi komentari

Čupavi pufini imaju tri glavna grabežljivca: snježne sove, ćelave orlove i polarne lisice. Puffini pokušavaju odabrati staništa do kojih će lisice teško doći, a polaganje jaja u jazbine čini ih nedostupnima grabežljivcu. Međutim, čini se da lisice više vole puffina u odnosu na druge ptice, što ih čini glavnom metom. (Gaston, 1998., Jewett 1953.)

čivava i piletina

Suradnici

Katie Stirling (autorica), Sveučilište Michigan-Ann Arbor, Tanya Dewey (urednica), Animal Agents.