Fratercula arcticaAtlantski puffin

Od Robin Streeta i Ann Emily

Geografski raspon

Grenland i sjeverna Kanada, zaljev Sv. Lovre, Nova Škotska, Island, sjeverna Skandinavija, sjeverna Rusija, Irska i sjeverozapadna obala Francuske.

bačeni psi
  • Biogeografske regije
  • bliski
    • zavičajni
  • palearktički
    • zavičajni

Stanište

Tijekom ljeta obični puffini obitavaju na stjenovitim liticama sjevernog Atlantika i sjeverne Europe. Zimuju daleko u moru na dubokoj, ledenoj vodi i rijetko se mogu vidjeti na kopnu do ožujka.

  • Vodeni biomi
  • bentoska
  • primorski

Fizički opis

Spolovi su slični - dugi su 11 1/2 do 13 1/2 inča s raširenim krilima od 21-24 inča. Ovi puffini su kratki, zdepasti s gornjim dijelovima crnim, a donjim bijelim. Obrazi su im bijeli. Imaju velike papagajske, trokutaste kljunove, koji su u sezoni parenja svijetlo narančasti sa žuto obrubljenom plavom mrljom na stražnjoj polovici. Nakon sezone parenja gube neke od svojih napaljenih kljunastih ploča i također linjaju. Zimsko perje je slično, ali su lica uglavnom tamna.



  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • bilateralna simetrija
  • Prosječna masa
    490,5 g
    17,29 oz
    AnAge

Reprodukcija

Tijekom udvaranja, parovi se bore na vodi, uparuju i tučom privlače druge parove dok se cijela ceremonija ne smanji. Pare se na vodi. Puffins se gnijezde u kolonijama i grade gnijezda ukopavajući se u labav tlo 2-4 metra duboko na vrhovima litica ili na otocima. Mužjaci većinu rupa kopaju koristeći svoje kljunove i isprepletene noge. Mužjaci ostaju sa ženkama tijekom sezone parenja, a parovi često sjede izvan jazbine. Jaja se polažu između lipnja i srpnja, a obično se snese samo jedno jaje po paru. Jaja su okrugla, bijela i često mrlja sa smeđom bojom. Oba roditelja inkubiraju tako da jaje uguraju pod jedno krilo i prislone tijelo na njega. Inkubacija traje oko 42 dana. Tek izleženi se hrane vrlo malim ribama. Otprilike 40 dana nakon što su se pilići izlegli, roditelji ih napuštaju i odlaze na more; pilići poste tjedan dana, a zatim skaču u more u sumrak ili noću, roneći za vlastitu hranu dok ne mogu letjeti s otprilike 49 dana.

  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparozni
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • koji nosi jaja
  • Prosjek jaja po sezoni
    jedan
    AnAge
  • Prosječno vrijeme do izleganja
    42 dana
    AnAge

Životni vijek/dugovječnost

Ponašanje

Puffins hodaju uspravno, žive u kolonijama i vrlo su znatiželjni i pitomi. Često ih napadaju i ubijaju veliki crnoleđi galebovi, štakori, mačke, psi i lisice, a lako ih upucaju radi hrane; tako populacije u blizini civilizacija ubrzo nestaju. Izgovaraju tihe, predeće zvukove tijekom leta, tiho gunđanje i stenjanje tijekom gniježđenja. Jašu visoko po vodi poput pataka i moraju trčati preko površine vode da bi se raskrstile u zraku.

čizme i barkley opoziv
  • Ključna ponašanja
  • muhe
  • pokretljiva

Komunikacija i percepcija

  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • kemijski

Prehrambene navike

Obični puffini rone iz zraka ili s površine i koriste svoja krila da plivaju pod vodom gdje hvataju male ribe, mekušce i rakove. Oni gutaju svoj ulov pod vodom osim ako ne hrane svoje mladunčad, a tada mogu ponijeti čak 30 riba odjednom u svojim računima.

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

Svake godine na Islandu i Farskim otocima se oko pola milijuna običnih puffina uplete u mrežu za hranu i njihovo perje.

Konzervacijski status

---.

Suradnici

Robin Street (autor), Sveučilište Michigan-Ann Arbor, Ann Emily (autor).