Felis nigripes crnonoga mačka

Autor Ian Cheesman

Geografski raspon

Crnonoge mačke nalaze se u savanama i travnjacima Bocvane, Namibije i Južne Afrike, kao i u malim dijelovima Angole, Zimbabvea i moguće Lesota.(IUCN grupa stručnjaka za mačke, 1996.; Nowak, 1999.; Silwa, 2008.)

  • Biogeografske regije
  • etiopski
    • zavičajni

Stanište

Crnonoge mačke naseljavaju suhe travnjake, savane i pustinje južne Afrike. Na terenu na kojem žive prosječno godišnje padne 100 do 500 mm padalina. Oni stvaraju jazbine u jazbinama ili napuštenim termitima, a također se privremeno skrivaju u gustim šikarama.(Nowak, 1999.; Silwa, 2008.)

  • Regije staništa
  • umjereno
  • tropski
  • zemaljski
  • Zemaljski biomi
  • pustinja ili dina
  • savana ili travnjak
  • šikara šuma
  • Visina raspona
    0 do 2000 m
    0,00 do 6561,68 stopa

Fizički opis

Crnonoge mačke su najmanje afričke mačkeMačkevrsta. Tijelo je prekriveno svijetlosmeđom dlakom s crnim do tamnosmeđim mrljama koje prekrivaju leđa, bokove i trbuh. Tamnosmeđe pruge slične pjegama pojavljuju se na obrazima, prednjim nogama, potkoljenicama i repu. Osim toga, vrh repa je čvrsto crn (otprilike dvostruko deblji od pruga oko repa). Rep je u prosjeku 150 do 200 mm, otprilike polovica duljine tijela. Donji dio stopala, koji je često vidljiv zbog digitalnog stila hoda, je crn, što ovoj vrsti daje uobičajeno ime. Mužjaci su nešto veći od ženki, prosječno 1,93 kg, u usporedbi s 1,3 kg za ženke.(Molteno, et al., 1998.; Nowak, 1999.; Silwa, 2008.)



  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • homoiotermni
  • bilateralna simetrija
  • Spolni dimorfizam
  • mužjak veći
  • Masa dometa
    1 do 2,75 kg
    2,20 do 6,06 lb
  • Duljina raspona
    337 do 500 mm
    13,27 do 19,69 inča

Reprodukcija

Crnonoge mačke su vjerojatno poliginije, budući da se muška područja preklapaju s do 5 ženki, dok se ženki obično preklapaju samo s jednim domom mužjaka. Prije parenja, ženka se raspršuje urinom kako bi reklamirala svoju spremnost lokalnom mužjaku. Razmnožavanje je jedino vrijeme kada se crnonoge mačke druže, osim ženki i njihovih mačića. Mužjaci i ženke se druže samo 5 do 10 sati radi parenja.(Molteno, et al., 1998.; Silwa, 2004.; Silwa, 2008.)

  • Sustav parenja
  • poliginozan

Crnonoge mačke se pare u jesen, u kolovozu i rujnu, rađajući mlade od studenog do prosinca u podzemnoj jazbini. Ženke mogu imati više legla u jednoj godini, a mladi su zabilježeni u jazbinama tek u veljači. Ženke prosječno imaju 1 do 3 potomstva u svakom leglu (tipičnije je 1 do 2). Trudnoća traje 59 do 68 dana, a ženke rađaju mlade od 60 do 88 grama težine. Mladunci počinju izlaziti iz svog brloga u dobi od 3 tjedna, a potpuno su odviknuti od oko 6 tjedana, kada mogu početi hvatati vlastiti plijen. Ženke postaju zrele u dobi od 14 do 21 mjesec.(de Magalhaes i Costa, 2009.; IUCN grupa stručnjaka za mačke, 1996.; Molteno, et al., 1998.; Nowak, 1999.)

  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparozni
  • sezonski uzgoj
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • viviparan
  • Interval uzgoja
    Crnonoge mačke mogu se razmnožavati do 4 puta godišnje, iako je manje legla češće.
  • Sezona parenja
    Crnonoge mačke mogu se razmnožavati od proljeća do jeseni. Parenje je najčešće u proljeće.
  • Raspon broja potomaka
    1 do 3
  • Prosječan broj potomaka
    1.71
  • Prosječan broj potomaka
    dva
    AnAge
  • Razdoblje gestacije raspona
    59 do 68 dana
  • Prosječno razdoblje trudnoće
    66 dana
  • Raspon dobi odvikavanja
    30 do 35 dana
  • Raspon dobi u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (ženke)
    14 do 21 mjesec
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (žene)
    14,8 mjeseci
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (muškarac)
    14,5 mjeseci
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (muškarac)
    Spol: muški
    434 dana
    AnAge

Ženke crnonoge mačke pružaju sva ulaganja u potomstvo nakon parenja. Tijekom trudnoće i laktacije ženke mnogo ulažu u svoje mlade. Počevši od otprilike 3 tjedna starosti, ženke počinju vraćati živ plijen kako bi potomci vježbali hvatanje plijena. Za to vrijeme ženke vrate čak 50% ulova u toku noći. Mladi mogu naslijediti teritorij od svoje majke.(IUCN grupa stručnjaka za mačke, 1996.; Nowak, 1999.; Silwa, 1999.; Silwa, 2008.)

  • Ulaganje roditelja
  • prijekocijalni
  • prije oplodnje
    • opskrba
    • štiteći
      • žena
  • prije izleganja/porođaja
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • žena
  • prije odvikavanja/prljanja
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • žena
  • prije osamostaljenja
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • žena
  • nasljeđuje majčinski/očinski teritorij

Životni vijek/dugovječnost

Malo se zna o očekivanom životnom vijeku crnonogih mačaka, ali se smatra da žive do 13 godina, do 15,6 godina u zatočeništvu.(de Magalhaes i Costa, 2009.; IUCN grupa stručnjaka za mačke, 1996.)

kraljevstvo kolačića

Ponašanje

Crnonoge mačke su samotnjaci, nalaze se samo s drugim jedinkama tijekom uzgoja ili kao majke s ovisnim potomstvom. Pretežno noćna vrsta, rijetko se susreću i danju se sklanjaju u jazbinama drugih životinja, u gustim šikarama ili u špiljama ili pukotinama.(IUCN grupa stručnjaka za mačke, 1996.; Molteno, et al., 1998.; Nowak, 1999.; Silwa, 1999.; Silwa, 2004.; Silwa, 2008.)

  • Ključna ponašanja
  • podesan za trčanje
  • strašno
  • noćni
  • pokretljiva
  • sjedeći
  • usamljeni
  • teritorijalni
  • Veličina teritorija raspona
    10 do 20 km ^ 2

Home Range

Prosječna površina muške kuće je 13 do 20 km2, dok je ženska kuća u prosjeku 10 do 12 km2. Iako je preklapanje između spolova uobičajeno i može činiti čak 50% domaćeg raspona, pojedinci rijetko provode značajno vrijeme zajedno (obično samo za uzgoj). Raspon mužjaka može se preklapati s do 5 zasebnih raspona ženki. Teritorij se obilježava prskanjem urina kod oba spola, ne samo na granicama, već i na područjima koja pojedinac obično koristi. Jedna studija procijenila je gustoću naseljenosti na 0,17 po četvornom kilometru.(IUCN grupa stručnjaka za mačke, 1996.; Molteno, et al., 1998.; Nowak, 1999.; Silwa, 1999.; Silwa, 2004.; Silwa, 2008.)

Komunikacija i percepcija

Budući da su usamljene, crnonoge mačke uglavnom komuniciraju putem označavanja mirisa, uglavnom prskanjem urina. Prskanje urina ima dvije glavne namjene; i kao reklama za ženke za mužjake prije parenja i za razgraničenje teritorija. Majka i njihovi mladi komuniciraju vokalno. Miris ženki najviše se obilježava u vrijeme kada su seksualno prijemčive, pa se smatra da uglavnom privlači mužjake.(IUCN grupa stručnjaka za mačke, 1996.; Molteno, et al., 1998.; Silwa, 1999.; Silwa, 2004.; Silwa, 2008.)

  • Komunikacijski kanali
  • akustični
  • kemijski
  • Drugi načini komunikacije
  • feromoni
  • tragovi mirisa
  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • kemijski

Prehrambene navike

Crnonoge mačke jedu širok izbor malih životinja, od kojih su 98% sisavci i ptice, sisavci čine 72% i ptice 26% prehrane. Životinje teže od 40 g činile su više od polovice njihove baze plijena. Veće životinje uglavnom su se hvatale tijekom zime, kada je manji plijen bio nedostupan. Ove veće životinje mogu se spremiti u predmemoriju za kasniju upotrebu. Preostalih 2% plijena čine mali vodozemci, gmazovi i beskralježnjaci.(Nowak, 1999.; Silwa, 2008.)

parada kućnih ljubimaca za noć vještica
  • Primarna dijeta
  • mesožder
    • jede kopnene kralježnjake
  • Hrana za životinje
  • ptice
  • sisavci
  • vodozemci
  • gmazovi
  • Ponašanje u potrazi za hranom
  • pohranjuje ili sprema hranu

Predatorstvo

Malo se zna o grabežljivosti ove vrste. Za razliku od mnogihmačje životinje, ljudska grabežljivost ovih mačaka je relativno rijetka. Njihove noćne navike, tajnovito ponašanje i pjegavi kaputi otežavaju ih promatranje.('Utah's Hogle Zoo', 2008.)

  • Prilagodbe protiv grabežljivaca
  • zagonetna

Uloge ekosustava

Crnonoge mačke su dominantni grabežljivci malih sisavaca i ptica u područjima u kojima žive.(Silwa, 1999.; Silwa, 2008.)

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

Crnonoge mačke su važni grabežljivci malih glodavaca, koji mogu biti štetnici usjeva ili kućanstava ili prenositi bolesti.

  • Pozitivni učinci
  • suzbija populaciju štetnika

Ekonomska važnost za ljude: negativna

Nema štetnih učinaka crnonogih mačaka na ljude, iako mogu ugristi u samoobrani, poput uznemiravanja. Njihov plijen je malen i ne uključuje ljudsku stoku.

Konzervacijski status

Populacija crnonogih mačaka se smanjuje zbog degradacije staništa, prijetnji od lovaca i otrovnih mamaca za druge grabežljivce. U Bocvani i Južnoj Africi zabranjen je lov na crnonoge mačke. Njihov raspon uključuje nekoliko nacionalnih parkova i drugih područja divljine, uključujući Nacionalni park Addo Elephant, Nacionalni park Karoo, Makgadikgadi Pans i Nacionalni park Mountain Zebra. Čini se da su crnonoge mačke rjeđe od ostalih malih, afričkihmačje životinjea čini se da su populacije rascjepkane. Malo se zna o njihovoj prirodnoj povijesti.(IUCN grupa stručnjaka za mačke, 1996.; Nowak, 1999.; Silwa, 2008.)

Suradnici

Ian Cheesman (autor), University of Wisconsin-Stevens Point, Chris Yahnke (urednik, instruktor), University of Wisconsin-Stevens Point, Tanya Dewey (urednica), Animal Agents.