Falconidaefalcons(Također: sokoli i karakari)

Autor Kari Kirschbaum

Raznolikost

TheFalconidaeje jedna od dvije obitelji unutar redaFalconiformes.Falconidaesadrži 11 rodova i 64 vrste, te je podijeljen u dvije potfamilije,Polyborinae(karacare i šumski sokoli) iFalconinae(pravi sokoli i sokoli).

Falconids se može naći u većini kopnenih staništa diljem svijeta, ali najveća raznolikost sokolida nalazi se u Južnoj Americi i Africi. Svi sokoloni su sposobni lovci koji mogu uzeti razni plijen, uključujući kukce, ptice, sisavce, herpetile i strvine. Većina sokola su osamljeni i teritorijalni, iako je nekoliko vrsta kolonijalnih ili polukolonijalnih. Sve osim jedne vrste su monogamne, a parovi se razmnožavaju jednom godišnje, uzgajajući između jednog i šest pilića. I mužjak i ženka pružaju roditeljsku skrb, a mužjak daje većinu hrane za ženku i gnijezde.('Sokolovi i Caracaras (Falconidae)', 2002; '', 2003; Kemp i Newton, 2003; Sibley i Ahlquist, 1990; Snyder, 2001; White, et al., 1994)

Geografski raspon

Falconids su porijeklom iz kopnenih ekosustava diljem svijeta, osim u visokom Arktiku i na Antarktiku. Afrika i Južna Amerika su domaćini najveće raznolikosti sokola.('Sokolovi i Caracaras (Falconidae)', 2002; Kemp i Newton, 2003; Snyder, 2001; White, et al., 1994)



  • Biogeografske regije
  • bliski
  • palearktički
  • orijentalni
  • etiopski
  • neotropski
  • australski
  • oceanskim otocima
  • Ostali geografski pojmovi
  • holarktički
  • kozmopolitski

Stanište

Falconids se nalazi u gotovo svim kopnenim staništima, uključujući pustinju, tundru, tajgu, travnjake, savanu, šumu šikara, čaparal, šumu, planine, obalna područja, močvare, estuarije, obale jezera, poljoprivredna područja, predgrađa i gradove. Najveća raznolikost falconida nalazi se u tropima, na otvorenim, a ne šumskim staništima, te u nizinama, a ne na visokim nadmorskim visinama. Većina vrsta je prilagodljiva različitim staništima, jer se čini da su struktura staništa i dostupnost gnijezda važnija od specifične vegetacije. Dramatični primjer ove prilagodljivosti su sivi sokoli (Falco peregrinus) i vjetruške koje se uspješno razmnožavaju u gradovima, gnijezde se na visokim zgradama i drugim objektima koje je napravio čovjek te love golubove i druge urbane divljači. Druge vrste, uključujući većinu šumskih sokola uPolyborinae, zahtijevaju specifičnije stanište, kao što su neporemećene šumske unutrašnjosti. Migratorne vrste često biraju zimsko stanište koje je po strukturi slično njihovom staništu za razmnožavanje. Mužjaci, ženke i mladež nekih vrsta mogu zimovati u različitim staništima, pri čemu mladi iskorištavaju staništa s obilnim plijenom, ali nedostatak gnijezda.('Sokolovi i Caracaras (Falconidae)', 2002.; Cade, et al., 1996.; Snyder, 2001.; White, et al., 1994.)

  • Regije staništa
  • umjereno
  • tropski
  • zemaljski
  • Zemaljski biomi
  • tundra
  • tajga
  • pustinja ili dina
  • savana ili travnjak
  • čestar
  • šuma
  • prašuma
  • šikara šuma
  • planine
  • Močvare
  • močvara
  • Močvara
  • knjiga
  • Ostale značajke staništa
  • urbana
  • prigradski
  • poljoprivredni
  • priobalni

Fizički opis

Falconids su srednje velike do velike ptice grabljivice (raspon krila od 55 do više od 125 cm, težina od 28 do 2100 g), obično s kukastim kljunovima, velikim smeđim očima i žutom bojom, očima i stopalima. sokoli (Falconinae) su tipično zdepaste ptice sa šiljastim krilima, dugim prstima s oštrim kandžama, kukastim, nazubljenim kljunovima i smeđim, crnim, sivim ili bijelim prošaranim ili pjegavim perjem. Caracaras (Polyborinae) manji su od sokola, imaju duže vratove i noge od sokola, deblje, ravnije kandže, zaobljenija krila, polugolo lice koje je često jarke boje i često sjajno crno perje. Perje većine sokolida je svjetlije odozdo, a tamnije iznad. Pojedine vrste pokazuju varijacije u odnosu na osnovne strukture koje odražavaju funkcije koje zahtijeva njihovo stanište i plijen. Na primjer, duljina i snaga nožnih prstiju i kljunova uvelike variraju unutar obitelji i odgovaraju vrsti plijena. Predatori ptica imaju duge prste, dok vrste koje hvataju kukce i sisavce imaju kraće, mesnatije prste. Oblik krila također varira; brze, otvorene vrste imaju duga, šiljata krila, dok vrste koje žive u šumama imaju zaobljena krila i duže repove.

Poput drugih ptica grabljivica, sokoloni pokazuju obrnuti dimorfizam spolne veličine (ženke su veće od mužjaka). Ova osobina je najviše pretjerana kod sokola koji hvataju plijen koji se brzo kreće, poput ptica, a manje je izražena kod vrsta koje prvenstveno jedu strvinu. Kod nekih vrsta ženke mogu imati i veći kljun od mužjaka. Spolni dikromatizam javlja se u nekoliko vrsta sokola. Muško i žensko perje je slično kod većine vrsta, iako muško perje može biti nešto svjetlije. Nezreli sokoloni obično imaju perje koje je zagasito u boji, često smećkasto sa blijedim rubovima i više prugasto od odraslih. Neke vrste, kao nprgyrfalconspokazuju svijetle i tamne morfe. Falconids se linja jednom godišnje, a nezrele osobe većine vrsta postižu perje odraslih prvim godišnjim linjanjem.

Osobine koje se dijele saJastrebovi, pretpostavljene sestrinske svojte sokola uključuju mesnat cere koji prekriva bazu snažno kukastog kljuna, jak haluks (stražnji prst) nasuprot trima prednja prsta, naviku hvatanja plijena nogama i obrnuti dimorfizam spolne veličine (ženka je veća od mužjaka).

Osobine koje razlikuju ovu skupinu uključuju tuberkulozu (mali, koštani izbočina) u nosnici, strukturu sirinksa, karakterističan uzorak linjanja perja, tomialni zubi na kljunu za ubijanje i rastavljanje plijena, kemijski sastav ljuske jajeta, crvenkast (a ne plavi) ili zelenkasta) prozirnost jaja kada se drže na svjetlosti i navika ubijanja plijena kljunom (a ne stiskanjem nogama).('Sokolovi i Caracaras (Falconidae)', 2002; Kemp i Newton, 2003; Snyder, 2001; Wheeler i Clark, 1995; White, et al., 1994)

  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • bilateralna simetrija
  • Spolni dimorfizam
  • ženka veća
  • spolovi različito obojeni ili šareni
  • muški šareniji

Reprodukcija

Iako su uzgojne navike nekih vrsta (uključujući većinu šumskih sokola) nepoznate, vjeruje se da je većina sokola monogamna i da se razmnožava kao samotni par. Većina vrsta su također teritorijalni uzgajivači, koji brane lovni teritorij oko mjesta gnijezda. Rezidentne vrste mogu braniti teritorij tijekom cijele godine. Mužjaci vrsta migranata obično stižu na mjesto gnijezda prije ženki. Teritorijalne prikaze i prikaze udvaranja izvodi sam mužjak, a ponekad i par za razmnožavanje, a uključuju karakteristične prikaze na mjestu i leta u blizini mjesta gnijezda, popraćene vokalizacijama. Barem povremeno kolonijalno se gnijezdi desetak vrsta. Čak se i kolonijalne vrste razmnožavaju u pojedinačnim parovima, a većina parova se razmnožava zajedno dugi niz godina. Poliginija je rijetko zabilježena kod nekoliko vrsta. Međutim, nije poznato da je tipičan ni za jednu vrstu. Dvije vrste sokola, crvenogrle karakare (Ibycter americanus) i sokola s ovratnikom (Microhierax caerulescens) redovito se kooperativno razmnožavaju.

Jedna karakteristika gnijezdećih sokolida je podjela odgovornosti. Ženke su odgovorne za gniježđenje i hranjenje mladih, kao i za obranu gnijezda. Mužjaci su u potpunosti odgovorni za lov od trenutka udvaranja do otprilike polovice razdoblja gniježđenja, kada ženka počinje napuštati gnijezdo i počinje loviti.('Sokolovi i Caracaras (Falconidae)', 2002; Kemp i Newton, 2003; Snyder, 2001; White, et al., 1994)

  • Sustav parenja
  • monogamno
  • poliginozan
  • zadružni uzgajivač

Falconids se razmnožava jednom godišnje u vrijeme najveće dostupnosti plijena, često između kasne zime i ranog ljeta. Ženke polažu 1 do 7 (obično 2 do 4) jaja s tamnim crveno-smeđim mrljama. Jaja se polažu svaki drugi dan ili ponekad svaki treći dan. Ako se spojka izgubi unutar prva dva tjedna, mnogi parovi će relejiti. Inkubacija traje 28 do 35 dana, a mladunčad traje od 4 do 8 tjedana. Za razliku od Accipitrids (Accipitridae), pilići sokola obično se izlegu sinkrono. Kao rezultat toga, pilići sokola u gnijezdu obično su otprilike iste veličine, a siblicid je rijedak. Falconids se obično počinje razmnožavati između 1. i 3. godine. Većina jedinki je filopatrija; vraćaju se u područje blizu mjesta gdje su se izlegli kako bi se razmnožavali.

dairy queen dog sladoled

Za razliku od većine jastrebova (Accipitridae), sokoli ne grade gnijezda (iako caracaras to rade). Umjesto toga, sokoli mogu urediti supstrat na mjestu gnijezda kao što je litica kako bi stvorili glatku depresiju za jaja. Mjesta gnijezda su promjenjiva unutar i između vrsta, a mogu uključivati ​​litice, šupljine drveća, epifite, tlo i zgrade i druge urbane strukture. Sokoli često uzurpiraju gnijezda koja su izgradile druge vrste, kao nprkorvidai druge grabljivice. Caracaras grade rudimentarna gnijezda od štapića, koje oblažu mekšim materijalima poput kore ili vune.('Sokolovi i Caracaras (Falconidae)', 2002; Snyder, 2001; White, et al., 1994)

  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparozni
  • sezonski uzgoj
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • gnojidba
    • unutarnje
  • koji nosi jaja

Ženke polažu 1 do 6 (obično 3 do 4) jaja s tamnim crveno-smeđim mrljama. Jaja ženka inkubira 28 do 35 dana; općenito manje vrste imaju kraće razdoblje inkubacije od većih vrsta. Polu-altricijski pilići se obično izlegu sinkrono, a ženka ih gniježi gotovo neprestano prvih 7 do 10 dana. Ženka također hrani piliće u prvom dijelu razdoblja valjenja, trgajući predmete plijena na male komadiće. Mužjak osigurava svu hranu za ženku i piliće do otprilike polovice razdoblja gniježđenja, kada i ženka počinje loviti. Pilići se perju nakon 28 do 30 dana kod malih sokola, do 49 dana kod najvećih i do 8 tjedana u caracarasima. Roditelji nastavljaju davati hranu za mlade 2 tjedna do nekoliko mjeseci nakon izlijetanja.('Sokolovi i Caracaras (Falconidae)', 2002; Snyder, 2001; White, et al., 1994)

  • Ulaganje roditelja
  • altricijski
  • muška roditeljska skrb
  • ženska roditeljska skrb

Životni vijek/dugovječnost

Procjene godišnjeg preživljavanja odraslih kreću se od 65 do 80 %. Najveća smrtnost vjerojatno se javlja tijekom prve godine. Neki od najstarijih poznatih falconida uključuju crested caracara (Caracara cheriway) i sivog sokola (Falco peregrinus), oboje su doživjeli 22 godine.('Sokolovi i Caracaras (Falconidae)', 2002.; Snyder, 2001.)

Ponašanje

Falconids mogu biti sjedilački ili migratorni (ili djelomično). Od onih vrsta koje ipak migriraju, neke lete na velike udaljenosti (do 20 000 km) između gnijezdilišta i zimovališta, a druge prave samo male pomake, kao što je promjena nadmorske visine s područja gniježđenja na velikoj nadmorskoj visini u zimovalište na nižoj nadmorskoj visini gdje je hrana je obilniji. Neke vrste su djelomično selice; samo dio populacije migrira kada hrana postane manje bogata. Na primjer, ženke nekih vjetruša migriraju dok mužjaci ostaju na gnijezdilištu tijekom cijele godine.

Većina vrsta sokola su dnevne, iako su neke krepuskularne. Pojedinci obično imaju redovito mjesto gdje se noću vraćaju u sklonište. Falconids provode znatnu količinu vremena održavajući svoje perje, čisteći se i kupajući se u prašini ili vodi, vjerojatno zato što stanje njihovog perja utječe na njihovu sposobnost hvatanja plijena. Falconids su općenito jaki, moćni letači. Neki od najspektakularnijih letača su sivi sokolovi (Falco peregrinus), koji u nagibu (strmi ronilački let) može postići brzinu do 180 km na sat.

Većina vrsta sokola su osamljene i teritorijalne. Međutim, drugi su druželjubivi, okupljaju se oportunistički kako bi se hranili, sklonili, razmnožavali ili migrirali. Jedna vrsta, crvenogrli caracaras (Ibycter americanus), žive u zadružnim skupinama i brane zajednički teritorij. Društveno ponašanje sokola može se mijenjati tijekom godine, neke vrste postaju društvenije izvan sezone razmnožavanja.('Sokolovi i Caracaras (Falconidae)', 2002; Snyder, 2001; White, et al., 1994)

šteneće šape
  • Ključna ponašanja
  • muhe
  • dnevni
  • sumrak
  • pokretljiva
  • migracijski
  • sjedeći
  • usamljeni
  • teritorijalni
  • kolonijalni

Komunikacija i percepcija

Falconids koriste pozive za oglašavanje vlasništva nad teritorijom, za komunikaciju između partnera ili članova grupe te u teritorijalnim ili prehrambenim sporovima. Parovi šumskih sokolova koji se razmnožavaju pjevaju duete prije izlaska sunca, ponašanje koje vjerojatno služi da reklamira njihovu okupaciju teritorija, a možda i da ojača vezu u paru. Pilići i ženke također koriste vokalizaciju da mole za hranu. Vokalizacije sokola su jednostavni, ponovljeni jednosložni pozivi, opisani na različite načine kao cekanje, brbljanje, cvokotanje, graktanje, zapomaganje i cviljenje. Ostala ponašanja koja se koriste za komunikaciju uključuju prikaze leta, kao što su ponovljeni zaroni u blizini gnijezda kako bi se oglašavalo vlasništvo nad teritorijom ili kao dio udvaranja. Uzorci perja i druge fizičke karakteristike, kao što je gola koža na licu crested caracara (Caracara cheriway) koji se od uzbuđenja mijenja iz narančaste u žutu, može poslužiti kao društveni signal dobrog zdravlja ili hrabrosti ili može reklamirati okupaciju teritorija.

Vid je najvažnije osjetilo koje se koristi za lov. Falconids imaju izniman vid, koji koriste za hvatanje plijena koji se brzo kreće. Zvuk također koriste neke vrste koje žive u šumi, od kojih mnoge imaju nabor krutog perja oko lica koje pomaže u hvatanju zvuka.('Sokolovi i Caracaras (Falconidae)', 2002; Snyder, 2001; White, et al., 1994)

  • Komunikacijski kanali
  • vizualni
  • akustični
  • Drugi načini komunikacije
  • dueti
  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • kemijski

Prehrambene navike

Većina falconida su mesožderi, iako je nekoliko vrsta čistača, a neke karakare uključuju biljnu tvar u svoju prehranu. U cjelini, sokoloni jedu širok izbor plijena. Dok su neke vrste specijaliziranije od drugih, većina će oportunistički uzeti raznolik plijen. Predmeti plijena uključuju sisavce (od miševa dojanjci), odrasla osoba i gnijezdaptice,zmije,gušteri,kornjače,žabe, riba,rakovi, odrasla osoba i ličinkakukci, gnijezda osa i pčela, voće, strvina i balega. Većina sokola lovi plijen iz letećeg leta ili strijelom sa skrivenog grgeča, ali se koriste i razne druge metode lova. Parovi sokola Aplomado (Falco femoralni) lovite zajedno kako biste isprali i uhvatili male ptice. Neki karakari hodaju ili trče po tlu kako bi raspršili i uhvatili insekte. žutoglavi karakari (Milvago je smrtonosan) pokupiti krpelja s leđa goveda, između ostalih načina lova. Kleptoparazitizam (krađa hrane od drugih ptica) uobičajeno je ponašanje među sokolima, koji kradu od galebova, pelikana i drugih grabljivica. Spremanje hrane je također prilično uobičajeno.('Sokolovi i Caracaras (Falconidae)', 2002.; White, et al., 1994.)

  • Primarna dijeta
  • mesožder
    • jede kopnene kralježnjake
    • ribojedi
    • jede jaja
    • kukojed
    • jede člankonošce koji nisu insekti
    • smetlar
  • biljojedi
    • plodožderka
  • Ponašanje u potrazi za hranom
  • pohranjuje ili sprema hranu

Predatorstvo

Falconids nemaju mnogo prirodnih grabežljivaca. Međutim, poznato je da se kolonijalne vrste koje se gnijezde i traže hranu kooperativno brane od potencijalnih grabežljivaca, među kojima su i orlovi.(White, et al., 1994.)

  • Poznati grabežljivci
    • orlovi (Accipitridae)

Uloge ekosustava

Kao grabežljivci, sokoloni utječu na populacije svog plijena na lokalnoj razini. Falconids su također domaćinipernate uši.

crne karacare (Daptrius ater) imaju uzajamni odnos satapiri. Caracaras jedu krpelje s tapira, koji, čini se, traže karakare tako što zovu i polažu da se krpelji uklone.('Sokolovi i Caracaras (Falconidae)', 2002; Snyder, 2001; White, et al., 1994)

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

Sokoli služe sokolarima čak 2000 godina. Sokolarstvo je i danas popularno, s čak 20.000 praktikanata diljem svijeta.('Sokolovi i Caracaras (Falconidae)', 2002.; White, et al., 1994.)

  • Pozitivni učinci
  • trgovina kućnim ljubimcima
  • suzbija populaciju štetnika

Ekonomska važnost za ljude: negativna

Falconids povremeno uništava stoku, perad, golubove i domaće ptice divljači, što dovodi do sukoba s ljudima.('Sokolovi i Caracaras (Falconidae)', 2002.; White, et al., 1994.)

Konzervacijski status

Najznačajnija prijetnja s kojom se danas suočava populacija sokola je uništavanje staništa zbog intenziviranja ljudske upotrebe zemljišta, kao što su sječa i krčenje šuma. Dok promjene staništa kao što je krčenje šuma pogoduju nekim vrstama sokola, druge vrste koje ovise o netaknutom šumskom staništu opadaju kao rezultat razvoja. Mnoge vrste sokola pretrpjele su pad populacije tijekom 1960-ih i 70-ih godina kao rezultat trovanja raširenom upotrebom organoklornih pesticida. Iako je upotreba organoklornih pesticida ukinuta u mnogim zemljama, ona se nastavlja u nekim manje razvijenim zemljama. Lokalne prijetnje populacijama sokola uključuju unesene grabežljivce, sekundarna trovanja (od otrova namijenjenih drugim vrstama), sudare s umjetnim objektima kao što su automobili, prozori i vjetrenjače, skupljanje ptica i jaja za trgovinu te strujni udar na dalekovodima.

Nekoliko vrsta falconida uspješno se prilagodilo urbanim krajolicima. Na primjer,sokolovi sivimogu se gnijezditi na zgradama, mostovima i nadvožnjacima, a mogu postići sličan, a ponekad i veći reproduktivni uspjeh u usporedbi s parovima koji se gnijezde u prirodnijim krajolicima.

Jedna vrsta falconida je izumrla u zabilježenoj povijesti. Guadeloupe caracaras (Polyborus plancus lotosus) izumrla je oko 1600. Danas IUCN navodi 4 vrste kao ranjive i 6 vrsta kao skoro ugrožene. Sve vrste Falconida su navedene u CITES Dodatku I ili Dodatku II.('Sokolovi i Caracaras (Falconidae)', 2002; 'UNEP-WCMC baza podataka vrsta: vrste na popisu CITES', 2003; Cade, et al., 1996; IUCN, 2003; Kemp i Newton, 2003; White, et al. , 1994.)

  • IUCN crveni popis[Veza]
    Nije ocjenjivano

Drugi komentari

Najraniji fosili koji se pripisuju falconidima pronađeni su u Engleskoj, a datiraju prije 55 milijuna godina.

Crvenogrli karakari, koje plijene gnijezda pčela i osa, u stanju su ispuštati snažan repelent insekata koji raspršuje ljutite ose i pčele, sprječavajući ih da napadnu pticu. crested caracaras (Caracara plancus) su nacionalni amblem Meksika.('Sokolovi i Caracaras (Falconidae)', 2002; Kemp i Newton, 2003; White, et al., 1994)

Suradnici

Alaine Camfield (urednica), Agents za životinje.

Kari Kirschbaum (autor), Agents Animal.