Falco tinnunculus obična vjetruša

Autor Thomas Nelson

Geografski raspon

Falco tinnunculusje široko rasprostranjena vrsta vjetruša, koja se nalazi diljem Europe, Azije i Afrike. Njegov raspon proteže se od Velike Britanije do Kine i sve do Južne Afrike. U Europi,F. tinnunculusje selica i zimuje u južnoj Europi i podsaharskoj Africi. Međutim, većina gnijezdeće populacije u Europi nije migratorna.('Falco tinnunculus', 2004.; Selo, 1990.)

  • Biogeografske regije
  • palearktički
    • zavičajni
  • orijentalni
    • zavičajni
  • etiopski
    • zavičajni

Stanište

Obične vjetruše preferiraju otvorena, travnata polja i obradive površine, što im daje dovoljno otvorenih površina za lov. Ponekad se mogu naći u šumskim područjima i močvarama. Obične vjetruše zauzimaju širok raspon nadmorskih visina, od razine mora do gotovo 5000 m.(Channing, 2006; Shrubb, 1993; Selo, 1990)

  • Regije staništa
  • umjereno
  • tropski
  • zemaljski
  • Zemaljski biomi
  • savana ili travnjak
  • čestar
  • šuma
  • šikara šuma
  • Močvare
  • močvara
  • Ostale značajke staništa
  • urbana
  • prigradski
  • poljoprivredni
  • Visina raspona
    0 do 5000 m
    0,00 do 16404,20 stopa

Fizički opis

Falco tinnunculusje među najmanjim od svih grabljivica. Odrasle jedinke imaju težinu od 150 do 190 g, a ženke su obično veće od mužjaka. Obične vjetruše imaju duži rep i raspon krila u odnosu na veličinu tijela od većine ostalihsokolovi, što im omogućuje da se lako razlikuju od srodnih vrsta. Obične vjetruške perje varira od sive do smeđe. Leđa su obično tamnije boje od grudi, oba su prekrivena tamno smeđim ili crnim mrljama. Krila su na leđnoj strani crna, a ispod su blijeda. Mužjaci često imaju više plavkasto-sive glave i repove. Ženke su više crvenkasto-smeđe boje i imaju brazdu na repu. U oba spola ispod svakog oka postoji tamnija pruga ili mrlja.(Channing, 2006.; Selo, 1990.)



Mladići su uglavnom bijeli ili vrlo blijedosmeđi. Starije mladice imaju uzorke perja slične odraslima, ali je perje u maloljetnika osjetno manje uglađeno i paperje je jasno vidljivo. Mladunci više nalikuju odraslim ženkama nego odraslim mužjacima.(Channing, 2006.; Selo, 1990.)

  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • homoiotermni
  • bilateralna simetrija
  • Spolni dimorfizam
  • ženka veća
  • spolovi različito obojeni ili šareni
  • Masa dometa
    150 do 190 g
    5,29 do 6,70 oz
  • Duljina raspona
    30 do 36 cm
    11,81 do 14,17 inča
  • Raspon krila
    70 do 80 cm
    27,56 do 31,50 in

Reprodukcija

Obične vjetruške postaju prilično glasne tijekom sezone parenja, pokazujući razne pozive. Međutim, većina poziva koristi se tijekom cijele godine, a ptice samo postaju pričljivije tijekom mjeseci udvaranja. Jedan poziv, opisan kao 'quirrr-rr quirrr-rr', upućuju oba spola tijekom ponašanja pri parenju i ženka kada se zainteresira za parenje. Uobičajeni vizualni prikaz je spor, 'drhtavi' let u kojem oba spola brzo, ali plitko lupaju krilima. Može izgledati kao da im kucaju samo vrhovi krila. Taj se prikaz obično odvija neposredno prije ili nakon parenja. Vokalni pozivi, kao što je poziv 'quirrr-rr', prate ovaj prikaz, signalizirajući uzbuđenje između para. Parovi koji se pare često se viđaju kako brzo lete zajedno na velikim visinama. Ovaj let karakteriziraju oštri udari krila i lagano ljuljanje. Kraj ovog prikaza ponekad je označen tako da par dramatično zaroni do gnijezda s krilima bačenim u oštar oblik 'V'.(Shrubb, 1993.; Selo, 1990.)

Od početka udvaranja pa sve do polaganja jaja, mužjaci love ženke i donose im plijen na dar. Za to vrijeme ženke postaju sve više sjedile i većinu vremena provode u gnijezdu.(Shrubb, 1993.; Selo, 1990.)

Na gustoću uzgoja najviše utječu dostupni resursi, kao što su mjesta za gniježđenje i hrana.(Selo, 1990.)

Obične vjetruše obično stvaraju parne veze na dulje vrijeme, ako ne i za cijeli život. Rijetko, mužjaci imaju više partnera. U nekim studijama to se događa u 1% do 2% ptica.(Selo, 1990.)

  • Sustav parenja
  • monogamno
  • poliginozan

Uobičajeni uzgoj vjetruške i ponašanja udvaranja počinju u veljači ili ožujku. Ciklus razmnožavanja završava otprilike mjesec dana nakon izlijevanja, što se događa krajem kolovoza. Razmnožavanje se događa u travnju i svibnju na sjevernoj hemisferi.(Shrubb, 1993.; Selo, 1990.)

Obične vjetruše gnijezde se na izbočinama, u zgradama, na drveću ili koriste napuštena gnijezda drugih vrsta ptica. Ne prave svoja vlastita gnijezda, ali mogu preurediti materijale koji su već prisutni na mjestu gniježđenja. Hrpa se sastoji od 3 do 7 jaja koja se izlegu za 26 do 34 dana. Prljanje se obično događa unutar prvog mjeseca nakon izlijeganja, ali mladi su i dalje ovisni o roditeljima sve dok lovne vještine nisu dovoljne, što traje oko 7 do 8 tjedana. Mladi će dostići spolnu zrelost do sljedeće sezone parenja, ali većina čestih vjetruša se ne pari tijekom svoje prve godine zrelosti.(Shrubb, 1993.; Selo, 1990.)

  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparozni
  • sezonski uzgoj
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • gnojidba
  • koji nosi jaja
  • Interval uzgoja
    Obične vjetruše se razmnožavaju jednom godišnje.
  • Sezona parenja
    Obične vjetruše razmnožavaju se u travnju i svibnju na sjevernoj hemisferi.
  • Raspon jaja po sezoni
    3 do 7
  • Vrijeme raspona do izleganja
    26 do 34 dana
  • Raspon prve dobi
    27 do 32 dana
  • Vrijeme raspona do neovisnosti
    7 do 8 tjedana
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (žene)
    1 godina
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (muškarac)
    1 godina

Oba spola pomažu u odgoju mladih. Ženke su jedini inkubatori jaja. Mladunci su altricijski kada se izlegu, ali rastu vrlo brzo i moraju se često hraniti. Mužjaci obično hvataju hranu za mladunčad dok se ženke brinu za njih. Nakon izlijetanja, mladi ovisni o roditeljima za hranu za sljedećih mjesec dana, jer se vještine lova i letenja sporije razvijaju.(Ali, 2006.; Selo, 1990.)

pas neće piškiti
  • Ulaganje roditelja
  • altricijski
  • prije oplodnje
    • opskrba
    • štiteći
      • žena
  • prije izleganja/porođaja
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • žena
  • prije odvikavanja/prljanja
    • opskrba
      • muški
    • štiteći
      • žena
  • prije osamostaljenja
    • opskrba
      • muški
      • žena

Životni vijek/dugovječnost

Malo je podataka o životnom vijekuF. tunnunculusu divljini. Predatorstvo, zagađenje, ograničenje resursa i prometne nesreće doprinose ranoj smrtnosti ove vrste. Samo oko 66 % obične vjetruše preživi prve dvije godine u divljini.(Shrubb, 1993.; Selo, 1990.)

Ponašanje

Obične vjetruške su dnevni lovci i većinu vremena provode sjedeći i odmarajući se unutar svog domašaja. Obično provode velike količine vremena u letu samo u lovu ili tijekom udvaranja. Pretežno usamljene životinje, obične vjetruše obično se viđaju same. Parovi se mogu vidjeti tijekom sezone parenja. Ptice koje se ne razmnožavaju migriraju na kratke udaljenosti do ljetnih i zimskih područja.(Shrubb, 1993.; Selo, 1990.)

  • Ključna ponašanja
  • sličan drvetu
  • muhe
  • klizi
  • dnevni
  • pokretljiva
  • migracijski
  • sjedeći
  • usamljeni
  • teritorijalni
  • Veličina teritorija raspona
    2 do 10 km ^ 2
  • Prosječna veličina teritorija
    5 km^2

Home Range

Uobičajeni dom za vjetruša ovise o dostupnim resursima. Mjesta za gniježđenje uvijek su unutar domaćeg raspona, ali nisu nužno središte raspona. Obične vjetruške mogu nejednako koristiti područja svog doma, ovisno o obilju hrane i mjestima gdje sjede.(Shrubb, 1993.; Selo, 1990.)

Komunikacija i percepcija

Obične vjetruške prvenstveno komuniciraju vizualno i akustično. S obzirom na njihovu samotnu prirodu, većina tih komunikacija ograničena je na sezonu parenja (vidi 'Razmnožavanje: sustavi parenja'). Poziv za uzbunu, opisan kao 'kee-kee-kee', čuje se od člana para kada se mladima prijeti. Teritorijalni prikazi se, međutim, događaju tijekom cijele godine.(Selo, 1990.; Grm, 1993.; Selo, 1990.)

Kada je teritorij ugrožen, obične vjetruške mogu letjeti ispod uljeza, mašući repom, drhteći (vidi 'Sustavi parenja') i polako se uzdižući pod pticom nametljivom. Ponekad će ptica koja se brani napasti uljeza.(Shrubb, 1993.)

Obične vjetruške svoju okolinu doživljavaju uglavnom vidom jer je lov iz zraka pretežno vizualno ponašanje. Također su promatrani pješice, kako love zvukom i pogledom.(Shrubb, 1993.)

  • Komunikacijski kanali
  • vizualni
  • akustični
  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • kemijski

Prehrambene navike

Obične vjetruše hrane se prvenstveno malim sisavcima, uključujući voluharice (Arvicolina) i miševi (npr.Apodemus sylvaticus). Ponekad se hranevodozemci,gmazovii druge ptice. Obične vjetruše love tako što se vinu 10 do 20 m iznad tla i brzo zarone na svoj plijen. Također su ih mogli vidjeti kako pješice love male sisavce ikukci, posebnokornjašiiskakavci. Ako je plijena u izobilju, obične vjetruške ponekad ubijaju više nego što im treba i spremaju ono što ne jedu.(Shrubb, 1993.; Selo, 1990.)

  • Primarna dijeta
  • mesožder
    • jede kopnene kralježnjake
    • kukojed
  • Hrana za životinje
  • ptice
  • sisavci
  • vodozemci
  • gmazovi
  • kukci
  • kopneni člankonošci koji nisu kukci
  • Ponašanje u potrazi za hranom
  • pohranjuje ili sprema hranu

Predatorstvo

Obične vjetruše obično se ne love, ali se povremeno uzimaju, posebno kao mladice. jastrebovi (Sokol) poznato je da lovi običnu vjetrušu. Pretpostavljeni grabežljivci obične vjetruške uključuju sivog sokola (Falco peregrinus), kobac (Jastrebovi napori), orao (Bubo bubo) i smeđe sove (Strix aluco).(Petty, et al., 2003.; Village, 1990.)

  • Poznati grabežljivci
    • sjeverni jastrebovi (Sokol)

Uloge ekosustava

U nekim su područjima obične vjetruške ključni grabežljivci malih sisavaca biljojeda, uključujući voluharice i miševe, te pomažu u kontroli populacije glodavaca i malih sisavaca. Iako nasjedaju najastrebovii druge grabljivice, nisu primarni izvor hrane za grabljivice.(Channing, 2006.; Shrubb, 1993.)

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

Obična vjetruša važna je u suzbijanju poljoprivrednih štetnika, posebice miševa i voluharica. Koriste se i u sokolskom lovu.(Channing, 2006.)

  • Pozitivni učinci
  • suzbija populaciju štetnika

Ekonomska važnost za ljude: negativna

Nisu poznati štetni učinci obične vjetruške na ljude.

Konzervacijski status

IUCN je ovu vrstu procijenio kao 'najmanje zabrinjavajuću'.

vrste agresije pasa

Suradnici

Tanya Dewey (urednica), Agents za životinje.

Thomas Nelson (autor), Kalamazoo College, Ann Fraser (urednica, instruktor), Kalamazoo College.