Falco sparverius američka vjetruša

Autor Sutton Townes

Geografski raspon

američke vjetruše (Falco sparverius) rasprostranjene su diljem Amerike. Geografski raspon ovih sokolova proteže se od Aljaske prema jugu do južnog vrha Južne Amerike. Trajno borave u svim ili dijelovima 35 od 48 susjednih američkih država, Kalifornijskom zaljevu, sjeverozapadnom i središnjem Meksiku, te svim zemljama Južne Amerike osim Brazila. Migriraju i samo su ljetni stanovnici osam sjevernih američkih država uključujući Montanu, Sjevernu i Južnu Dakotu, Wyoming, Minnesotu, Wisconsin, Michigan i Maine. Tijekom ljetne sezone razmnožavanja također borave u Britanskoj Kolumbiji, Alberti, Saskatchewanu, Manitobi, New Brunswicku, Novoj Škotskoj, zaljevu Sv. Lovre, dijelovima Ontarija i Quebeca u Kanadi, kao i dijelovima Yukona, sjeverozapada Teritorije i središnja Aljaska. Oni su zimski stanovnici u istočnom Meksiku i Srednjoj Americi.(Ardia i Bildstein, 1997.; Palmer, 1988.)

  • Biogeografske regije
  • bliski
    • zavičajni
  • neotropski
    • zavičajni

Stanište

Američke vjetruše su vrlo prilagodljive. Mogu se naći u gotovo svim tipovima staništa unutar njihovog područja, uključujući polja, gradove, pustinje, ravnice, planine i tropske nizine. Njihovi zahtjevi za staništem uključuju otvoreno tlo za lov, visoka mjesta za sjedenje za poboljšanje uspjeha lova i raspoložive šupljine za gniježđenje. Najčešće se nalaze na otvorenim staništima i urbanim sredinama.(Ardia i Bildstein, 1997.; Johnsgard, 1990.; Palmer, 1988.)

  • Regije staništa
  • umjereno
  • tropski
  • zemaljski
  • Zemaljski biomi
  • pustinja ili dina
  • savana ili travnjak
  • čestar
  • šuma
  • prašuma
  • planine
  • Ostale značajke staništa
  • urbana
  • prigradski
  • poljoprivredni
  • Visina raspona
    0 do 3690 m
    0,00 do 12106,30 stopa

Fizički opis

Američke vjetruše su mali, spolno dvokromatski sokolovi. Mužjaci imaju plavo-siva krila i krune, dok ženke imaju crvenkasto-smeđa krila i krune. Mladunci oba spola jako nalikuju odraslim ženkama. Odrasli mužjaci mogu imati pjegavost ili svijetle pjegavosti na perju gornjeg dijela grudi, dok mladi imaju jake pruge na gornjem dijelu grudi. Za razliku od maloljetnika, odrasli imaju pruge na tjemenu na vrhu glave. Kao odrasli, oba spola pokazuju crno-bijeli uzorak lica. Obojica imaju dvije istaknute crne crte na licu, što ih čini lako prepoznatljivim. I mužjak i ženka odrasle američke vjetruše imaju šiljast, oštar kljun, prosječna veličina kljuna je 1,2 do 1,4 cm. Njihova krila i rep su dugi i šiljasti, raspon krila im se kreće od 51 do 61 cm. Prosječna duljina od vrha kljuna do vrha repa je 22 do 31 cm, a prosječna težina im je od 80 do 165 g, što ih čini najmanjim sokolom u Sjevernoj Americi. Američke vjetruše imaju velike noge s vrhovima kandži i anisodaktilni raspored prstiju.(Bird, 1982; Elbroch i Marks, 2001; Negro, et al., 1998; Palmer, 1988; Parrish, et al., 1987; Smallwood, 1989; Stotz, et al., 1996)



nesterilizovanog psa
  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • bilateralna simetrija
  • polimorfna
  • Spolni dimorfizam
  • spolovi različito obojeni ili šareni
  • muški šareniji
  • Masa dometa
    80 do 165 g
    2,82 do 5,81 oz
  • Duljina raspona
    22 do 31 cm
    8,66 do 12,20 inča
  • Raspon krila
    51 do 61 cm
    20.08 do 24.02 in

Reprodukcija

Američke vjetruše su monogamni sokoli koji uspostavljaju parove. Udvaranje počinje rano u sezoni razmnožavanja, nakon što se uspostavi gnijezdilište. Kopulaciju može pokrenuti bilo koji spol i obično je potrebno više pokušaja prije nego što dođe do oplodnje. Parovi se vežu uz rituale udvaranja, kao što su prikazi iz zraka i hranjenje udvaranjem. Nakon što se veza razvije, ona postaje jaka i obično trajna. Većina parova se vraća na ista mjesta gniježđenja uzastopnim godinama.(Bortolotti i Wiebe, 1993; Dawson i Bortolotti, 2008; Johnsgard, 1990; Palmer, 1988; Steenhof i Peterson, 2009; Wiebe i Bortolotti, 2009)

  • Sustav parenja
  • monogamno

Sezona razmnožavanja razlikuje se ovisno o geografskom položaju, ali uglavnom se javlja od ranog proljeća do kasnog ljeta. U Sjevernoj Americi sezona razmnožavanja traje od sredine travnja do sredine lipnja. Američke vjetruše su spolno zrele kao jednogodišnjaci. Iako parovi zajedno traže mjesta za gniježđenje, mužjaci često donose konačne odluke. Ovi sokoli biraju šupljine kao mjesta za gniježđenje kako bi zaštitili leglo od potencijalnih grabežljivaca. Uobičajena mjesta za gniježđenje uključuju prirodna udubljenja drveća, pukotine stijena i uglove zgrada ili drugih struktura koje je napravio čovjek kao što su telefonski stupovi i stupovi ograde. Obično uzgajaju jedno leglo po sezoni, ali mogu podići i dva ako je prvo leglo neuspješno. Njihovo prosječno razdoblje trudnoće je 30 dana. Jedno leglo sastoji se od 3 do 7 jaja, s prosječno 4 ili 5. Prljanje se događa oko 30 dana nakon izlijeganja, a osamostaliju se od roditelja oko tri tjedna nakon izlijeganja.(Bortolotti i Wiebe, 1993; Dawson i Bortolotti, 2008; Johnsgard, 1990; Palmer, 1988; Wiebe i Bortolotti, 2009)

  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparozni
  • sezonski uzgoj
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • inducirana ovulacija
  • gnojidba
  • koji nosi jaja
  • Interval uzgoja
    Američki sokoli se razmnožavaju jednom godišnje.
  • Sezona parenja
    Njihova sezona razmnožavanja može varirati ovisno o rasponu, ali većina populacija se razmnožava od ranog proljeća do kasnog ljeta.
  • Raspon jaja po sezoni
    3 do 7
  • Prosjek jaja po sezoni
    5
    AnAge
  • Vrijeme raspona do izleganja
    26 do 32 dana
  • Prosječno vrijeme do izleganja
    30 dana
  • Raspon prve dobi
    28 do 32 dana
  • Vrijeme raspona do neovisnosti
    28 do 32 dana
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (žene)
    1 godina
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (žene)
    Spol: ženski
    365 dana
    AnAge
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (muškarac)
    1 godina
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (muškarac)
    Spol: muški
    365 dana
    AnAge

Američke vjetruše imaju različite spolne uloge tijekom razmnožavanja. Ženke obavljaju inkubacijske dužnosti češće od mužjaka, ali je poznato da mužjaci inkubiraju u odsutnosti ženke. Mužjaci vjetruške hrane majci i potomstvu od trenutka kada ponese jaja pa sve dok majka ne počne sama loviti kada njezino potomstvo navrši oko 10 dana. Nakon izlijeganja ženke štite svoje mlade i ostaju u blizini gnijezda, dok mužjaci sve više izbivaju iz gnijezda. Potomstvo se rađa s bijelom dlakom i ružičastom kožom. Vetruške se rađaju altrične, te stoga ovise o roditeljima u hrani i zaštiti. Ova ovisnost traje oko tri tjedna nakon izlijetanja, kada su potomci sami sebi dovoljni.(Bortolotti i Wiebe, 1993.; Johnsgard, 1990.; Palmer, 1988.; Wiebe i Bortolotti, 2009.)

  • Ulaganje roditelja
  • altricijski
  • muška roditeljska skrb
  • ženska roditeljska skrb

Životni vijek/dugovječnost

Američke vjetruše u zatočeništvu u prosjeku žive 5 godina i 2 mjeseca. U divljini, njihov životni vijek je u prosjeku 1 godina i 3 mjeseca. Najstarija zabilježena ptica u divljini imala je 11 godina. U zatočeništvu ovi sokoli su živjeli do 17 godina. Većina smrtnih slučajeva uzrokovana je ljudskim uplitanjem, poput ilegalnog lova i hvatanja u zamke. Vetruške također stradaju u prometu ili od strane grabežljivaca. Neki umiru od smrtonosnih bolesti ili abnormalnosti.(Clapp, et al., 1982; Monoghan i Metcalfe, 2000; Palmer, 1988; Roest, 1957)

  • Prosječni životni vijek
    Status: divlje
    11 godina
  • Prosječni životni vijek
    Status: zatočeništvo
    17 godina
  • Tipičan životni vijek
    Status: divlje
    0 do 11 godina
  • Prosječni životni vijek
    Status: divlje
    1 godina
  • Tipičan životni vijek
    Status: zatočeništvo
    0 do 17 godina
  • Prosječni životni vijek
    Status: zatočeništvo
    5 godina

Ponašanje

Američke vjetruše su usamljene ptice, s izuzetkom spajanja parova tijekom sezone parenja. Oni su jedini sjevernoamerički sokol s uzorkom leta kojeg karakteriziraju brzi udari krila i kratko klizanje. Agresivni susreti između ptica mogu se dogoditi na plijen, teritorij i mjesta gniježđenja. Ovi agresivni prikazi obično uključuju kruženje i skakanje na protivnika, uz glasno dozivanje. U konačnici, jedna ptica se gubi i bježi s mjesta događaja. Ovi se sokoli kupaju u stajaćoj vodi ili za vrijeme pljuskova kiše, ali je također poznato da se kupaju u prašnim kupkama tako što krilima prskaju prašinu kako bi prekrili tijelo. To pomaže u smanjenju prevalencije ektoparazita.(Bird and Negro, 1996; Johnsgard, 1990; Palmer, 1988; Rudolph, 1982)

  • Ključna ponašanja
  • sličan drvetu
  • muhe
  • klizi
  • dnevni
  • pokretljiva
  • migracijski
  • usamljeni
  • teritorijalni
  • Prosječna veličina teritorija
    4,5-5,2 km^2

Home Range

Njihov dom ovisi o dostupnim gnijezdištima i resursima, ali se kreće od 4,5 do 5,2 četvorna kilometra.(Palmer, 1988.)

Komunikacija i percepcija

Američke vjetruše pokazuju tri osnovna poziva - 'klee' ili 'killy', 'cvrkutanje' i 'cvilenje'. Najčešći među njima je 'klee', koji se tijekom cijele godine koristi od strane oba spola za prikaz nevolje ili uzbuđenja. Odrasli mužjaci i ženke ptice upućuju 'čvrkutavi' poziv suprotnom spolu, obično tijekom udvaranja ili parenja. Ovaj poziv je društveni i povezan s prijateljskim ponašanjem. 'Cviljenje' je povezano s ponašanjem hranjenja i koriste ga odrasle osobe oba spola i gladno potomstvo. Sva tri ziva demonstriraju u dobi od dva tjedna. Američke vjetruše također vizualno komuniciraju putem ponašanja.(Johnsgard, 1990.)

  • Komunikacijski kanali
  • vizualni
  • akustični
  • kemijski
  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • kemijski

Prehrambene navike

Američke vjetruše mijenjaju prehranu sezonski. Njihova ljetna prehrana prvenstveno se sastoji od insekata kao što su skakavci, cvrčci, leptiri, moljci i bube. Tijekom zime love mali plijen kao što su miševi, voluharice, rovke, zmije, žabe i male ptice. Jedno istraživanje provedeno u urbanom okruženju pokazalo je da se njihova prehrana sastoji od 78% kukaca, 14% sisavaca, 6% gmazova i vodozemaca te 3% ptica. Američke vjetruše su dnevni lovci i pokazuju tri različite metode lova: lebdeći, lov na smuđa i hvatanje insekata u letu. Imaju stopala s vrhovima kandži i oštar kljun koji je prikladan za lov.(Bird, et al., 1982; Brack, et al., 1985; Johnsgard, 1990; Palmer, 1988; Rudolph, 1982)

slika psa
  • Primarna dijeta
  • mesožder
    • jede kopnene kralježnjake
    • kukojed
  • Hrana za životinje
  • ptice
  • sisavci
  • vodozemci
  • gmazovi
  • kukci
  • kopneni člankonošci koji nisu kukci
  • kopneni crvi

Predatorstvo

Budući da su američke vjetruške relativno mali sokoli, mogu biti plijen od strane drugih grabljivica, uključujućivelikoroge sove,crvenorepi jastrebovi, iprerijski sokoli. Većina grabežljivaca događa se na jajima, leglima ili mladim pticama. Dvije crne mrlje na stražnjoj strani glave mogu djelovati kao prilagodba protiv grabežljivaca. Predatori se mogu zavarati misleći da je stražnji dio glave lice jer crne točkice nalikuju očima. Ostali poznati grabežljivci uključujumačkice,tvorovi,kojoti, irakuni. Najveći obrambeni mehanizam ovog sokola od grabežljivaca je njihov oštar vid.(Johnsgard, 1990.; Palmer, 1988.)

  • Poznati grabežljivci
    • velike sove (Bubo virginianus)
    • crvenorepi jastrebovi (Buteo jamaicensis)
    • prerijski sokoli (Falco mexicanus)
    • mačkice (Lynx rufus)
    • tvorovi (Mephitidae)
    • kojoti (Canis latrans)
    • rakuni (Procyon lotor)

Uloge ekosustava

Američke vjetruše su poznati domaćini za više parazitskih vrsta uključujući: trematode (Ascocotyle felippei), grinje (Epoplih manji), nematode (Baruscapillaria falconis), i protozoa (Plasmodium berghei).Plasmodium bergheije uzročnik ptičje malarije kod američkih vjetruša. Sokolovi također pomažu u širenju sjemena i oprašivanju nekih biljaka jedući sjemenke i šireći ih po svojoj zajednici. Oni također igraju važnu ulogu grabežljivaca u svojim ekosustavima kontrolirajući populaciju plijena.(Gonzalez-Acuna, et al., 2011.; Medica, et al., 2007.)

  • Utjecaj na ekosustav
  • raspršuje sjemenke
  • oprašuje
Komenzalne/parazitske vrste
  • trematode (Ascocotyle felippei)
  • grinje (Epoplih manji)
  • protozoans (Plasmodium berghei)
  • nematode (Baruscapillaria falconis)

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

Američku vjetrušu ljudi drže i treniraju za lov sokola. U Sjedinjenim Državama američka vjetruša icrvenorepi jastrebovijedine su ptice koje smiju koristiti sokolaši početnici. Ove ptice se koriste za lov na glodavce, kukce i male ptice. Američke vjetruše se također često koriste u znanstvenim istraživanjima jer se lako uzgajaju u zatočeništvu. Ovi se sokoli smatraju korisnima za ljude, posebno za vlasnike farmi, jer jedu vrste štetnika. Budući da virus Zapadnog Nila pogađa ptice i ljude, službenici javnog zdravstva koriste američke vjetruške za otkrivanje izbijanja virusa Zapadnog Nila. Bolesne ili mrtve ptice rani su signal upozorenja da je virus prisutan u populaciji.(Bird, 1982; Medica, et al., 2007)

pettusa
  • Pozitivni učinci
  • istraživanja i obrazovanja
  • suzbija populaciju štetnika

Ekonomska važnost za ljude: negativna

Američke vjetruše povremeno proganjaju male pripitomljene životinje i kućne ljubimce kao plijen, uključujući kokoši, mačke i male pse.(Ptica, 1982.)

Konzervacijski status

Američka vjetruša vrsta je najmanje zabrinuta na globalnoj razini i nije navedena kao vrsta koja izaziva zabrinutost u Sjedinjenim Državama. Procjenjuje se da je njihova svjetska populacija veća od 1.000.000 i ostaje stabilna. Zbog njihove velike i stabilne populacije, u ovom trenutku nisu potrebne konzervatorske radnje.(BirdLife International, 2012.; Strasser i Heath, 2013.)

Drugi komentari

Američke vjetruše su prije bile poznate kao američki jastrebovi vrapci. Službeno ih je preimenovao 1983. godine Američki savez ornitologa.(Palmer, 1988.; Rust, 1957.)

Suradnici

Sutton Townes (autor), Sveučilište Radford, Karen Powers (urednica), Sveučilište Radford, Leila Siciliano Martina (urednica), Animal Agents Staff.