Falco rusticolusgyrfalcon

Tyler Flockhart

Geografski raspon

girfalcon (Falco rusticolus) je arktička nastanjena vrsta s holarktičkom distribucijom. Rijetko se nalazi južno od 60 stupnjeva. Većina područja gniježđenja nalazi se sjeverno od 60 stupnjeva, dok se u dijelovima istočne Kanade može naći na 55 stupnjeva, uglavnom uz morske obale. Iako gyrfalcons nisu migratorni, oni će se raspršiti iz područja gniježđenja tijekom zimske sezone, vrlo rijetko dosežući sjevernu granicu Sjedinjenih Država (Poole 1987; Wheeler i Clark 1995; Cade 1982).

  • Biogeografske regije
  • bliski
    • zavičajni
  • palearktički
    • zavičajni

Stanište

Girfalcon se obično nalazi u sjevernim geografskim širinama daleko od borealne šume. Iako je zabilježeno da se neke jedinke gnijezde na drveću, većina jedinki ove vrste gnijezdi se u arktičkoj tundri. Stanište za gniježđenje obično je među visokim liticama, dok su područja lova i ishrane raznovrsnija. Područja za traženje hrane mogu uključivati ​​obalna područja i plaže koje često koriste ptice vodene ptice, saginjanje s litica na nesuđeni plijen kao što su male ptice ispod njih, ili na otvorenu tundru gdje je uobičajena jurnjava repom za ptarmiganima i većim sisavcima.

Rascjepkanost staništa trenutno ne predstavlja prijetnju ovoj vrsti, uglavnom zbog kratke vegetacijske sezone i klime tog područja. Budući da stijene litica nisu poremećene, a tundra nije jako izmijenjena niti uzgajana, čini se da je stanište za ovu vrstu stabilno.



Zima može natjerati ovu vrstu da se preseli regionalno kako bi se hranila. Dok su u južnijoj klimi, preferiraju poljoprivredna polja koja ih podsjećaju na njihova sjeverna uzgajališta, obično nisko uz zemlju na stupovima ograde (Pletz, E. 2000 osobna komunikacija; Poole 1987).

  • Zemaljski biomi
  • tundra

Fizički opis

Najveći svjetski sokol je polimorfan, a prepoznaje se u tri faze boja: bijeloj, sivoj i tamnoj. Tamna faza je tamno siva, gotovo crna, kod nekih jedinki i skupina ove morfologije nalaze se u sjevernoj Kanadi. Bijeli morf općenito se nalazi na Grenlandu i obično je gotovo čisto bijeli s nekim oznakama obično na krilima. Sivi oblik je srednji i nalazi se u cijelom rasponu, tipično se dva tona sive nalaze na tijelu, a najlakše ih je vidjeti na perju leta u odnosu na ostatak krila. Ova vrsta je spolno dimorfna i stoga ima širok raspon težine. Mužjaci su teški 800-1300 g, ukupne duljine u prosjeku 53 cm, a ženke su teške 1400-2100 g, u prosjeku ukupne dužine 56 cm. Oblik gyrfalcona je karakteristično isti kao i većina sokola. To uključuje duga šiljasta krila (za razliku od zaobljenih krila buteosa), dug rep i nazubljen kljun. Međutim, razlikuje se od ostalih sokolova po velikoj veličini, kraćim krilima koja se protežu samo 2/3 niz rep kada sjedi (u usporedbi s drugim sokolovima kod kojih se krila protežu sve do repa) i širim krilima. Odrasle jedinke karakteristično imaju žute cere, očne prstenove i noge, dok maloljetnici ove značajke pokazuju plavom bojom. Kao i kod svih sokolova, oči izgledaju crne. Ova vrsta se možda može zamijeniti samo sa sjevernim jastrebom (Jastreb Grka) koji nastanjuje guste šume, ili siv sokol (Falco peregrinus) koji je nešto manji s tamnom škrlatovito-plavo-crnom 'kacigom' i svjetlijom donjom stranom (Wheeler i Clark 1995; Cade 1982).

pas pinky
  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • bilateralna simetrija
  • Masa dometa
    800 do 2100 g
    28,19 do 74,01 oz

Reprodukcija

Gnijezde se u zabačenim sjevernim dijelovima svijeta. Donedavno se malo znalo o mjestima gniježđenja, vremenima inkubacije, datumima oplodnje ili reproduktivnom ponašanju. Iako je nedavno mnogo toga otkriveno, mnogi drugi aspekti reproduktivnog ciklusa tek treba biti utvrđeni.

Mužjaci počinju braniti teritorij gniježđenja sredinom zime, otprilike krajem siječnja, dok ženke uglavnom stižu na mjesta gniježđenja početkom ožujka. Spajanje u paru traje oko 6 tjedana, a nakon toga jaja obično polažu krajem travnja.

Girfalcons ne grade svoja vlastita gnijezda štapića na drveću (iako stari obični gavran (Corvus corax) ponekad se koriste štapna gnijezda na drveću), a prikladna mjesta za gniježđenje obično pronađu na liticama gdje se nalazi polica s nadvišenjem. Gnijezda se koriste iz godine u godinu i nakupljaju hrpe ostataka plijena, dok stijene pobijeli od prekomjernog guana.

Hrpa može biti od 2-7 jaja, međutim, prosječna veličina je 4, što obično inkubira ženka uz određenu pomoć mužjaka. Nedavno je utvrđeno da inkubacija traje 35 dana i sve ptice u kvači se izlegu unutar 24-36 sati.

Zbog hladne klime, pilići su prekriveni gustim puhom i ostavljeni su da se termoreguliraju nakon samo 10 dana jer ženka napušta gnijezdo kako bi se pridružila mužjaku u lovu za rastuću obitelj (Cade 1982).

  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparozni
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • koji nosi jaja

Životni vijek/dugovječnost

Ponašanje

Girfalcon je usamljena vrsta osim tijekom sezone parenja kada dolazi u interakciju sa svojim partnerom. Tijekom razdoblja negniježđenja, ova ptica će sama loviti, hraniti se i odmarati se. Općenito nije migratorna, ali će se kretati na kratke udaljenosti, osobito tijekom zime u prikladna područja gdje se može pronaći plijen.

Ovaj sokol zbog svoje velike veličine nema prirodnih neprijatelja, ali će ga, ako mu se pruži prilika, pojesti razne životinje. Zbog svoje velike i sposobnosti leta, mnogi grabežljivci ne mogu se koncentrirati isključivo na lov na ovu vrstu, a većina smrtnosti događa se kod mladih neiskusnih ptica ili onih koji su ozlijeđeni. Neke životinje na sjeveru koje se mogu hraniti gyrfalcons uključuju arktičku lisicu (Alopex lagopus), crvena lisica (Brza lisica), Suri medvjed (Ursus arctos), vukodlak (Nered nered), i velike rogate sove (Bubo virginianus) (Poole 1987; Cade 1982).

  • Ključna ponašanja
  • muhe
  • pokretljiva

Komunikacija i percepcija

  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • kemijski

Prehrambene navike

Za razliku od orlova koji svojom velikom veličinom opljačkaju obroke i sivih sokola koji koriste gravitaciju kako bi postigli ogromnu brzinu, gyrfalcon koristi sirovu snagu za hvatanje plijena, obično u jurnjavi repom. Obično se letovi niskim kursom koriste na otvorenom staništu (bez drveća za prikrivanje) gdje će gyrfalcons udarati plijen i u zraku ili na tlu. Većina plijena (prema biomasi) koji čini prehranu sastoji se od ptarmigan (Lagopussp.), arktička vjeverica (Spermophilus parryii) i arktički zečevi (Lepus arcticus). Ostali plijen su ostali mali sisavci (miševi i voluharice) kao i druge ptice (patke, vrapci, strnadi)

Dok lovi, ovaj sokol koristi oštar vid kako bi uočio potencijalni plijen, jer su gotovo sve životinje na sjeveru zagonetno obojene kako bi se izbjeglo otkrivanje. Kada se uoči potencijalni plijen, obično se događa jurnjava gdje je vrlo vjerojatno da će plijen biti srušen na tlo snažnim udarcem kandžama, a zatim na njega. Girfalcons je dovoljno moćan da ima kontinuirani let tijekom lova i povremeno istroši svoj plijen sve dok ga nije lako uhvatiti. Tijekom gniježđenja, gyrfalcon će također spremati obroke s velikim plijenom kao što su arktički zečevi između hranjenja. Kameni golubovi (Columba livia), ili golubove kako su oni uobičajeno poznati, iako nisu autohtoni, u glavnim središtima u velikim središtima plijen tijekom zimskih mjeseci (Lange i Dekker 1999; Stelfox i Fisher 1998; Cade 1982; Poole 1987).

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

Sokolarstvo je jedan od najstarijih sportova koji datira oko 4000 godina, a većina se prakticira na Bliskom istoku. Bijelu fazu gyrfalcona, povijesno su lovile samo kraljevske obitelji, a i danas se još uvijek smatra 'pticom kraljeva'. U Sjevernoj Americi, skupljanje divljih grabljivica je ilegalno, ali oni su zarobljeni radi trgovine dijelovima njihova područja u Starom svijetu. McLean (1984.) izvještava da je potražnja velika s Bliskog istoka, dok Trefry (2000., osobna komunikacija) sugerira da se malo kokolova uzgaja u zatočeništvu. Nažalost, mnogi su ilegalno zarobljeni i prodani na crnom tržištu.

Još jedan ekonomski aspekt ove ptice je njezina rijetkost za promatrače ptica, od kojih su mnogi spremni putovati kako bi promatrali, proučavali i fotografirali ovu pticu. Ti se putnici moraju transportirati, hraniti i skloniti, a svi oni imaju ekonomske veze u zajednicama u kojima se ove ptice nalaze.

U maloj mjeri, ove ptice love se za hranu i perje koje koriste za odjeću ili ceremonijalne svrhe domorodački Inuiti. Taj je broj mali i ne love se isključivo, već samo opprotunistički i duhovno su značajni za domorodačke narode sjevera (Holt 1999, osobna komunikacija; McLean 1984; Trefry 2000, osobna komunikacija)(McLean, 1984.)

Ekonomska važnost za ljude: negativna

Nema prijavljenih negativnih utjecaja gyrfalcona na ljude.

Konzervacijski status

U Kanadi se gyrfalcon ne bilježi kao ugrožena, ugrožena ili vrsta od posebne brige. Procjenjuje se da je populacija trenutno ispod 50 000 ptica, a mnoge od njih su pododrasle i nisu spolno zrele. Također, razina stanovništva ostala je prilično konstantna s malom flukuacijom tijekom dugoročnog razdoblja. To je možda zbog činjenice da gubitak staništa nije glavna briga zbog niske interakcije ljudi na sjeveru, činjenice da nema sezone lova na ove ptice, a razine pesticida su niže u tim neselicama.

U Sjedinjenim Državama ova vrsta nije dobila nikakav poseban status jer je samo skitnica i ne razmnožava se u kopnenom dijelu SAD-a. Ova se vrsta ipak gnijezdi na Aljasci gdje se čini da su populacije stabilne.

Krivolov, uglavnom u obliku hvatanja i prodaje ptica sokolarima, i dalje je velika briga. Zbog strogih ograničenja izvoza u Kanadi, to se ne događa često ili se barem ne otkriva često. Također, zbog svog staništa i udaljenosti, ove ptice se ne hvataju redovito.

Praćenje grabljivica, putem anketa i bandinga postaje sve raširenije, međutim, s obzirom na njihovu udaljenost, nisu sva područja tako detaljno pokrivena. To je zbog činjenice da su ptice grabljivice dobri pokazatelji općeg zdravlja ekosustava. Praćenjem ovih velikih ptica možemo rano odrediti pada li ekosustav i pokušati ga obnoviti (Poole i Bromley 1985;)

Drugi komentari

Za promatranje morskih sokolova u divljini obično je najbolje vrijeme zima kada se sezonski raspršuju iz svojih gnijezdilišta. Otvorena područja, slična arktičkoj tundri, s hranom obično će imati gostujući girfalcon u sjevernoj klimi. Otvorene vode s prezimljenim pticama vodaricama posebno su dobra područja za vidjeti ove ptice. Veliki broj kamenih golubica također bi se mogao pokazati kao područja na kojima će gyrfalcons loviti.

Obično je potrebno strpljenje da biste vidjeli ove ptice, jer su rijetke, čak i u njihovom normalnom rasponu. Vidjeti jedan u divljini je posebno, vidjeti jedan lov u divljini je izvanredno.

Suradnici

Tyler Flockhart (autor), University of Alberta, Cindy Paszkowski (urednica), University of Alberta.