Falco rufigularisbat sokol

Autor Mark Pacheco

Geografski raspon

šišmiš sokol,Falco rufigularis, nalazi se u Meksiku, Srednjoj i Južnoj Americi. Proteže se od istočne Kolumbije na istoku do Gvajane i Trinidada, te juga do južnog Brazila i sjeverne Argentine (Weidensaul 1996; Del Hoyo et al. 1994).

  • Biogeografske regije
  • neotropski
    • zavičajni

Stanište

Šišmiši sokolovi naseljavaju tropske kišne šume. Iako se javljaju u neprekinutim šumama, čini se da se šišmiši sokolovi mogu prilagoditi ljudskom uznemirenju i ponekad su češći u porušenim šumama, što uključuje poremećeno područje, rub šume, usjeke cesta, obale rijeke ili iskrčeno poljoprivredno zemljište s raštrkanim drvećem .

  • Zemaljski biomi
  • šuma
  • prašuma

Fizički opis

Odrasli mužjaci šišmiš sokola mjere 24-29 cm (8-10 in.) u duljinu s rasponom krila od 56-58 cm (18-19 in.), a ženke se također kreću od 24-29 cm (8-10 in.) u duljinu ali imaju veći raspon krila, koji se kreće između 65 i 67 cm (21-22 in.) u duljinu. Glava i gornji dijelovi njihova tijela su crni, sa sivkastim rubovima koji ocrtavaju perje od gornjeg dijela leđa do repa. Njihovo grlo i gornji dio prsa su bijeli i žutosmeđe koji se proteže do vrata. Imaju dugi crni rep s mnogo finih bijelih ili sivih pruga i glatki vrh. Šišmiš sokol ima tamno smeđe šarenice koje mogu pomoći pri kamufliranju tijekom lova noću. Također imaju male kukaste kljunove koji omogućuju šišmišom sokolu da lako trga svoje meso. (Britannica 1999-00; Del Hoyo et al. 1994).



  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • bilateralna simetrija
  • Masa dometa
    108 do 242 g
    3,81 do 8,53 oz
  • Prosječna masa
    148 g
    5,22 oz

Reprodukcija

Čini se da se šišmiš sokol prilagodio svom staništu i gnijezdi se u prirodnim šupljinama drveća ili rupama koje su napustile papige, u starim trogonskim gnijezdima u kolonijama termita, ili na liticama, također na pretkolumbijskim ruševinama, i umjetnim objektima, kao što je mlin za šećer dizalice. Šišmiš sokol snese 2-4 jaja. Razdoblja inkubacije traju do 4 do 7 tjedana. Unutar 35-40 dana nakon izlijeganja potpuno je pernato i sposobno je samostalno jesti cijeli plijen (Del Hoyo et al. 1994.; Weidensaul 1996.)

  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparozni
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • koji nosi jaja

Ponašanje

Šišmiš sokolovi smatraju se usamljenim grabljivicom. Važan dio vremena šišmiš sokola provodi u lovu. Ovakvo ponašanje znak je njihove grabežljive prirode. Šišmiši sokolovi prvenstveno komuniciraju vizualnim i vokalnim načinima, često dozivajući svog partnera tijekom sezone parenja. Udvaranje šišmišom sokolu počinje u veljači ili ožujku, što je sredina sušne sezone u Gvatemali, Belizeu i Meksiku. Na Trinidadu gniježđenje počinje u veljači, a u Kolumbiji razmnožavanje počinje u veljači ili ožujku. U Venezueli šišmiš sokol polaže jaja u ožujku, a u Gvajani u travnju. U Brazilu će položiti jaja u kolovozu, usred sušne sezone. Oba roditelja će preuzeti aktivnu ulogu u zaštiti gnijezda, što može uključivati ​​tjeranje drugih grabljivica. Mužjak daje gotovo svu hranu tijekom razdoblja gniježđenja. (Del Hoyo, Elliott, Sargatal 1994; Weidensaul 1996).

moj pas odjednom ne želi skočiti
  • Ključna ponašanja
  • muhe
  • pokretljiva

Komunikacija i percepcija

  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • kemijski

Prehrambene navike

Čini se da šišmiš soko preferira konzumiranje šišmiša, iako oni ne čine većinu njegove prehrane. Njihova prehrana sastoji se uglavnom od malih ptica i velikih kukaca, uključujući vretenca (Odonata), moljce (Lepidoptera), velike skakavce (Orthopera), Homoptera i Hymenoptera. Prehrana šišmiša se razlikuje po godišnjim dobima i dijeli se na ljetnu i zimsku prehranu. Na ovu promjenu prehrane utječe promjena najbogatijeg i najhranljivijeg plijena koji se može dobiti. Ljetnu prehranu uglavnom čine ptice, a zimi uglavnom kukci. Šišmiš sokol lovi tijekom razdoblja od sumraka do zore i smatra se noćnim (Weidensaul 1996; Del Hoyo et al. 1994).

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

nijedan

Ekonomska važnost za ljude: negativna

nijedan

Konzervacijski status

Ova vrsta nije globalno ugrožena.Falco rufigularistolerira i čak može imati koristi od kršenja šuma u malim razmjerima. Šišmiš sokol prestao se razmnožavati u područjima Južne Amerike gdje se šuma značajno promijenila u poljoprivredu. Ova vrsta ponašanja vjerojatno će se ponoviti na drugim mjestima u cijelom rasponu (del Hoyo i sur. 1994.).

Suradnici

Mark Pacheco (autor), Fresno City College, Carl Johansson (urednik), Fresno City College.

lažna potvrda o službenom psu