Falco naumannilesser vetruška

Autora Kirsten McDonnell

Geografski raspon

Mala vjetruša gnijezdi se na palearktiku u Europi i sjevernoj Aziji, otprilike između 30 i 50 stupnjeva sjeverne geografske širine. Rasprostranjenost uključuje nadmorske visine do 500 m nadmorske visine. To je migratorna vrsta, koja zimu provodi u Africi, južno od Sahare. Od veljače do travnja ova je ptica najbrojnija u sjevernoj Tanzaniji i južnoj Keniji.

  • Biogeografske regije
  • palearktički
    • zavičajni
  • etiopski
    • zavičajni

Stanište

Mala vjetruša se nalazi u grmovima, šumovitim i otvorenim travnjacima i uzgoju. Gnijezde se na planinskim padinama, klancima, dubokim gudurama i drugim kamenitim terenima, a svi oni moraju imati otvorene površine oko sebe za lov ptica. Najviše ih ima u planinskim područjima i na travnatim ravnicama tijekom zimskog raspona.

pas s hobotnicom na glavi
  • Zemaljski biomi
  • pustinja ili dina
  • savana ili travnjak
  • šuma
  • šikara šuma

Fizički opis

Ovaj mali sokol ima duljinu od 30-36 cm s dugim šiljastim krilima. Dugi rep ima široku crnu terminalnu traku. Ovaj sokol ima jak spolni dimorfizam u svom perju. Mužjaci imaju kestenjasta leđa i plavo-sivu krunu, vrat, zadku i rep. Trbuh im je kremasto ružičast s malim smeđim prugama. Očni prsten je svijetlo žut, dok su stopala narančastožuta. Donje strane krila su bijele s crnim vrhom. Ženke imaju smeđa leđa i glavu sa blijedim trbuhom. I leđa i trbuh su prošarani smeđom bojom. Krila su također svijetla s tamnim pregradama i crnim vrhovima. Mlade vjetruše izgledaju slično ženkama.



  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • bilateralna simetrija

Reprodukcija

Razmnožavanje se odvija od ožujka do lipnja. Vetruške ne grade gnijezda. Umjesto toga, polažu jaja u udubljenje koje stružu po drveću na mjestu gniježđenja. Gnezde se u kolonijama do 100 parova. Ženke ulažu više vremena u gniježđenje od mužjaka. Vetruške imaju normalnu veličinu klade od 4 do 6, polažu se u razmaku od dva dana, ali raspon u broju jaja je od 1 do 7. Inkubacija počinje nakon polaganja trećeg jajeta i traje 28 do 31 dan. Budući da se inkubacija odgađa do trećeg jajeta, prva tri jaja se obično izlegu istog dana, a ostala slijede u sljedećih nekoliko dana. To znači da je posljednja izlegla ptica manja od ostalih. Razlika u veličini omogućuje da se leglo smanji rivalstvom među braćom i sestrama ako su izvori hrane kratki. Vidjelo se da gnijezdi vjetruške ubijaju i jedu drugove iz legla, ali većina smrti dogodi se zbog neuspjeha u natjecanju za hranu. Roditelji nastavljaju hraniti svoje mlade 2 do 4 tjedna nakon izlijeganja.

  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparozni
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • koji nosi jaja

Životni vijek/dugovječnost

Ponašanje

Mala vjetruša je društvena, obično se nalazi u labavim jatima. Zajednički se smještaju na drveću. Ponekad se tisuće ptica nalaze zajedno na istom drvetu. Lete laganim plitkim udarima krila i puno klizanja. Vetruške provode veliku količinu vremena prikazujući se kako bi održale vezu u paru i boreći se za obranu svog teritorija. Migriraju pojedinačno ili u malim jatima od 40 do 50 ptica na oko 2000 m nadmorske visine.

Poziv je visoki ki-ki-ki-ki-ki-ki-ki.

  • Ključna ponašanja
  • muhe
  • pokretljiva

Komunikacija i percepcija

  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • kemijski

Prehrambene navike

Vetruške su mesožderke, hrane se malim sisavcima, posebno voluharicama, no vrlo su prilagodljive drugim odabirima plijena. Pojest će gotovo sve što mogu ubiti. Njihov odabrani plijen je ili najobilniji ili najlakše uhvaćen na tom području. Drugi primjeri plijena su mladi zečevi, ptice, mali šišmiši, gušteri, zmije, žabe, kukci, gliste, ribe i rakovi. Vetruške mogu mijenjati svoj stil lova ovisno o vrsti plijena, vremenskim uvjetima i energetskim potrebama. Ovi grabežljivci u potpunosti iskorištavaju svoj oštar vid, oštre kandže i snažan kljun. Love sa grgeča ili iz zraka. Na plijen kralježnjaka napadne se iz brzog ronjenja, zatim ga zgrabe kandže i ubiju ugrizom u bazu lubanje. Napadi na manje aktivan plijen rezultat su sporih plitkih ronjenja gdje vjetruška slijeće i uzima plijen izravno u svoj kljun.

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

Ova ptica jede miševe i insekte koji oštećuju ljudske usjeve.

Konzervacijski status

Još uvijek nema potpunih podataka o rasprostranjenosti male vjetruške. Ove informacije su potrebne za adekvatno očuvanje vrste. Važni predmeti za proučavanje uključuju probleme sa staništem za ishranu, onečišćenje pesticidima koje utječe na uspjeh reprodukcije i dostupnost hrane, probleme s kolonijama za razmnožavanje, zimsku ekologiju i kako razviti i koordinirati međunarodnu strategiju očuvanja. Čini se da je zimska distribucija najnepoznatija.

Trendovi u populacijama gnijezdećih vjetruša jasno pokazuju da je ova vrsta ozbiljno ugrožena diljem svijeta. Ova ptica je zakonom zaštićena, ali nisu sva mjesta za razmnožavanje u zaštićenim područjima. Za očuvanje je nužna pravna zaštita svih lokaliteta jer je većina uzroka uginuća lov ili vađenje mladunaca iz gnijezda.

Procjene brojnosti male vjetruške pokazuju da je broj razmnožavanja opao za 95% od 1950-ih. Oštar pad posebno je očit u njegovu europskom rasponu. Značajno smanjenje raspona gniježđenja pojavilo se u cijeloj Europi, ponajviše u Poljskoj, Čehoslovačkoj i Austriji gdje se vjetruške više ne razmnožavaju.

Drugi komentari

Osim lova, pesticidi i grabežljivac su drugi uzroci smrti u populacijama manje vjetruške.

kada rodezijski grebeni prestaju rasti

Suradnici

Kirsten McDonnell (autorica), Sveučilište Michigan-Ann Arbor, Dea Armstrong (urednica), Sveučilište Michigan-Ann Arbor.