Eleonorin sokol

Autor Dennis Lorenz

Geografski raspon

Eleonorini sokoli rasprostranjeni su u cijeloj mediteranskoj regiji, uključujući Kanarske otoke, Maroko, Alžir, Tunis, Balearske otoke, Siciliju, Sardiniju, Hrvatsku, otoke u Egejskom moru, Kretu, Cipar i Tursku. Sva mjesta za razmnožavanje leže između zemljopisne dužine 14°W do 33°E i geografske širine 43°N do 28°N. Otprilike 10% populacija sokola Eleonora gnijezdi se na lancu otoka Tilos. Sve populacije zimuju na Madagaskaru i Maskarenskim otocima.(Cade i Clark, 1979; Ferguson-Lees i Christie, 2001; Mentzelopoulos, 2006; Thiollay i Meyburg, 1981; Walter, 1979)

  • Biogeografske regije
  • palearktički
    • zavičajni
  • etiopski
    • zavičajni
  • Sredozemno more
    • zavičajni

Stanište

Eleonorini sokoli se obično razmnožavaju na tlu na malim, stjenovitim, netaknutim otocima s malo vegetacije. Na većim otocima, kao što su Sicilija i Sardinija, te na kopnu u Africi i Turskoj, traže nepristupačne obalne litice za razmnožavanje. Love na otvorenom moru, kao i na močvarama, travnjacima, a ponekad i šumama. Gnijezda se nalaze od razine mora do 2000 metara nadmorske visine.(Ferguson-Lees i Christie, 2001.; Walter, 1979.)

zašto me moj pas grli
  • Regije staništa
  • umjereno
  • tropski
  • zemaljski
  • Zemaljski biomi
  • savana ili travnjak
  • šuma
  • Vodeni biomi
  • primorski
  • Močvare
  • močvara
  • Močvara
  • Visina raspona
    0 do 2000 m
    0,00 do 6561,68 stopa

Fizički opis

Eleonorini sokolovi su srednje veliki sokolovi, slične dužine kao i sivi sokolovi (F. peregrinus), ali puno lakši po težini i građi. Kao i svi drugi sokoli, Eleonorini sokolovi pokazuju obrnuti dimorfizam spolne veličine, pri čemu su ženke u prosjeku nešto veće od mužjaka. Mužjaci variraju po dužini od 37 do 43 cm, ženke od 38,5 do 45,5 cm, a po težini mužjaci se kreću od 350 do 390 g, ženke od 340 do 460 g. Najkraći raspon krila za Eleonorinog sokola bio je 84 cm, dok velike ženke mogu imati raspon krila do 103 cm. Eleonorini sokoli imaju duga, uska krila koja prelaze vrh dugog repa kada su presavijeni. Postoje dva oblika boja, svijetla i tamna. Tamne morfne ptice su sve smeđe i mogu izgledati crne iz daljine. Cere mužjaka je žute boje, dok je ženka plavo-siva. Svjetlo morf ptice su također tamnosmeđe odozgo, a odozdo rumene do rumene s tamnim prugama. Svijetli oblik također pokazuje tipičnu tamnu prugu brkova.(Ferguson-Lees i Christie, 2001; Rohwer i Paulson, 1987; Walter, 1979; Wink, et al., 1982a)



  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • homoiotermni
  • bilateralna simetrija
  • polimorfna
  • Spolni dimorfizam
  • ženka veća
  • Masa dometa
    340 do 460 g
    11,98 do 16,21 oz
  • Duljina raspona
    370 do 455 mm
    14,57 do 17,91 in
  • Raspon krila
    840 do 1030 mm
    33,07 do 40,55 in

Reprodukcija

Eleonorini sokoli su monogamni, kolonijalni uzgajivači. Zračni prikazi mužjaka sokola počinju čim ptice stignu na mjesta gniježđenja.(Ferguson-Lees i Christie, 2001; Rosen i suradnici, 1999; Swatscheck i dr., 1993; Walter, 1979; Wink, et al., 1982b)

  • Sustav parenja
  • monogamno

Mjesta za razmnožavanje započinju se krajem travnja, iako razmnožavanje počinje tek krajem srpnja. Mladi se izlegu krajem kolovoza do početka rujna na početku razdoblja migracije većine malih, palearktičkih ptica. Gnijezdo se nalazi na tlu ili na litici, često u maloj šupljini ili ispod malog grma, zaštićeno od vjetra. Veličina klade se kreće od 1 do 4 jaja, rijetko 5. Inkubacija traje između 28 i 30 dana, a mladi se peru nakon još 35 do 40 dana. Prosječna produktivnost razlikuje se među različitim kolonijama i može se kretati od 1,26 mladunaca godišnje do 2,6 mladih godišnje. Mladi mužjaci obično ostaju u blizini domašaja svojih roditelja, dok se ženke razilaze dalje.(Ferguson-Lees i Christie, 2001.; Walter, 1979.)

  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparozni
  • sezonski uzgoj
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • koji nosi jaja
  • Interval uzgoja
    Eleonorini sokoli se razmnožavaju jednom godišnje.
  • Sezona parenja
    Razmnožavanje se događa krajem srpnja.
  • Raspon jaja po sezoni
    1 do 5
  • Vrijeme raspona do izleganja
    28 do 30 dana
  • Raspon prve dobi
    35 do 40 dana

Kao i u većini drugihSokolvrsta, i mužjaci i ženke doprinose inkubaciji, zaštiti i prehrani svog potomstva.(Ferguson-Lees i Christie, 2001.; Walter, 1979.)

  • Ulaganje roditelja
  • altricijski
  • prije oplodnje
    • opskrba
    • štiteći
      • muški
      • žena
  • prije izleganja/porođaja
    • opskrba
      • muški
    • štiteći
      • muški
      • žena
  • prije odvikavanja/prljanja
    • opskrba
      • muški
    • štiteći
      • muški
      • žena
  • prije osamostaljenja
    • opskrba
      • muški
      • žena

Životni vijek/dugovječnost

Nema dostupnih informacija o životnom vijeku uFalco eleonorae.

Ponašanje

Eleonorini sokoli su društveni. Gnijezde se u kolonijama do 300 parova i mogu loviti migrirajuće vrbarice i beskralješnjake pojedinačno ili u malim skupinama. Članovi kolonije agresivno tjeraju druge ptice, poput golubova i galebova. Kada ne borave u kolonijama za razmnožavanje, ovi sokoli će vjerojatno biti usamljeni. Migracija počinje kasno za Eleonorine sokolove, oni obično napuštaju gnijezdilišta krajem listopada do početka studenog i migriraju na Madagaskar i Maskarensko otočje. Malo se zna o njihovoj migracijskoj ruti, iako je vjerojatno da prate istočnoafričku obalu.(Ferguson-Lees i Christie, 2001.; Walter, 1979.)

  • Ključna ponašanja
  • muhe
  • dnevni
  • sumrak
  • pokretljiva
  • migracijski
  • usamljeni
  • kolonijalni
  • Veličina teritorija raspona
    1 do 200 m^2

Home Range

Područja razmnožavanja Eleonorinih sokola razlikuju se unutar svake kolonije. Neke teritorije su male čak 1 m², dok su druge do 200 m². Lokalni par brani ovaj prostor od bilo kakvih uljeza, uključujući i druge sokolove. Zračni prostor do 10 m visine iznad ovog prostora također je zaštićen od strane stambenog para. Gnijezdeću liticu brane svi članovi kolonije, a sokolovi lovci mogu letjeti i do 5 km od kolonije u lovu na vrbarice. Uočeno je da pojedine ptice putuju do 30 km od hridi za razmnožavanje u lov.(Cade i Clark, 1979.; Walter, 1979.)

Komunikacija i percepcija

Eleonorini sokoli vrlo su vokalni i čini se da imaju širi raspon vokalizacija od ostalih sokolova. Glasovna komunikacija osobito je česta tijekom sezone prije parenja. Neki uobičajeni pozivi uključuju prepoznavanje, teritorijalni poziv, prikaz, kopulaciju, pozdrav, zahtjev za prijenosom plijena, dolazak plijena, alarm i pozive u pomoć. Cijekanje se također može čuti od strane sokola koji razmišlja o dolasku partnera. Mladi daju različite pozive kako bi ukazali na nelagodu, glad, uzbunu ili uzbuđenje.(Walter, 1979.)

je bigl mala ili srednja pasmina

Eleonorini sokoli, kao i drugi sokoli, imaju posebno oštar vid, koji se koristi u hvatanju plijena.

  • Komunikacijski kanali
  • vizualni
  • akustični
  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • kemijski

Prehrambene navike

Eleonorini sokoli se hrane prvenstveno letećim kukcima. Međutim, tijekom sezone parenja ovi sokoli mijenjaju svoje ponašanje u lovu i koncentriraju se isključivo na ptice vrbarice. Više od 100 vrsta zabilježeno je kao plijen Eleonorinih sokola. Za lov sokolovi odlijeću u more koristeći vertikalne vjetrove za letenje, a mogu loviti blizu razine mora ili do visine od 1000 m. Nekoliko sokolova često lovi zajedno na udaljenosti od nekoliko stotina metara, stvarajući barijeru koja pticama selicama otežava da ostanu neopažene. Poznato je da Eleonorini sokoli love sve do zalaska sunca. Ovi se sokoli obično sagnu na svoj plijen, ali ga ponekad progone na veće udaljenosti. Insekti se također hvataju i jedu u letu. Tijekom sezone razmnožavanja višak plijena često se sprema i kasnije vraća. Mužjaci sokola obavljaju većinu lova na ptice tijekom sezone parenja, ostavljajući ženke da inkubiraju jaja i gnijezde.(Ferguson-Lees i Christie, 2001; Hedenström i Rosen, 2001; Hedenström, et al., 1999; Massa, 1978; Walter, 1979; Wink, et al., 1980)

  • Primarna dijeta
  • mesožder
    • jede kopnene kralježnjake
    • kukojed
  • Hrana za životinje
  • ptice
  • kukci
  • Ponašanje u potrazi za hranom
  • pohranjuje ili sprema hranu

Predatorstvo

Eleonorini sokoli imaju malo prirodnih grabežljivaca kao odrasle osobe. Crni štakori (Rattus rattus) naseljavaju mnoge otoke na kojima se nalaze kolonije sokola i mogu se hraniti nečuvanim sokolovim jajima ili gnijezdima. sivi sokolovi (Falco peregrinus), Lanner sokoli (Falco biarmicus), i euroazijske sove orao (Bubo bubo) poznato je da lovi odrasle sokolove. Coryjeve mliječne vode (Calonectris diomedea) često se razmnožavaju unutar kolonija sokola i povremeno uzimaju mlade sokolove.(Walter, 1979.)

  • Poznati grabežljivci
    • sivi sokolovi (Falco peregrinus)
    • Lanner sokoli (Falco biarmicus)
    • euroazijske sove orao (Bubo bubo)
    • Coryjeva škampa (Calonectris diomedea)
    • crni štakori (Rattus rattus)

Uloge ekosustava

Eleonorini sokoli igraju važnu ulogu u migraciji milijuna malih ptica, uglavnomvrbariceod njihovih palearktičkih gnijezdilišta do afričkih zimovališta. Sokolovi plijene selice vrbarica, preferirajući male, mlade ptice. Procjenjuje se da sve Eleonorine kolonije sokola zajedno ulove oko dva milijuna ptica selica u jednoj sezoni razmnožavanja. To, međutim, predstavlja samo 0,02 do 0,04% ukupnog broja ptica selica.Falco eleonoraeje također važan u reguliranju populacija vrsta plijena u cijelom njihovom rasponu.(Ferguson-Lees i Christie, 2001.; Walter, 1979.)

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

Eleonorini sokolovi, poput ostalih grabljivica, važni su bioindikatori zdravog okoliša. Nadalje pomažu u smanjenju vrsta štetnika, kao nprskakavciiglodavacakoje nanose štetu ljudskim usjevima.(Ferguson-Lees i Christie, 2001.; Walter, 1979.)

  • Pozitivni učinci
  • istraživanja i obrazovanja
  • suzbija populaciju štetnika

Ekonomska važnost za ljude: negativna

Nema negativnih utjecaja Eleonarinih sokola na ljude.

Konzervacijski status

Zbog ograničene rasprostranjenosti i kolonijalnih uzgojnih navika Eleonorinih sokola, oni su vrlo ranjivi. Glavne prijetnje su porast turizma, posebice korištenje motornih čamaca u blizini kolonija, što često rezultira uznemirenim roditeljskim pticama i reproduktivnim neuspjehom. U Egejskom moru na kolonije često haraju ribari koji uzimaju mlade i jaja za hranu. Zabilježen je i progon odraslih ptica. Ukupna populacija trenutno se procjenjuje na 4500 gnijezdećih parova. Sve dok su kolonije za razmnožavanje zaštićene od krivolova od strane ljudi i od teškog turizma, Eleonorina populacija sokola vjerojatno će ostati stabilna. Smanjenje broja migrirajućih vrbarica zbog gubitka staništa u kontinentalnoj Europi opaženo je tijekom prošlog stoljeća i populacija sokola je u skladu s tim opala, ali se čini da je trenutno stabilna.(Ferguson-Lees i Christie, 2001; Martinez, et al., 2002; Palacios, 2004; Piasevoli i Scetaric, 2001; Walter, 1979)

Suradnici

Tanya Dewey (urednica), Agents za životinje.

Dennis Lorenz (autor), Michigan State University, Pamela Rasmussen (urednica, instruktor), Michigan State University.