Falco columbariusmerlin

Autor Graham Garett Grove

Geografski raspon

Merlini se nalaze u cijeloj sjevernoj hemisferi. U svijetu postoji devet priznatih podvrsta, s tri u Sjevernoj Americi:F. c. columbarius,F. c. suckleyi, iF. c. richardsoni.

Falco columbarius columbariusljeta u istočnoj Kanadi, južno do Michigana i na zapadu do istočne granice Velikih ravnica. Ova podvrsta zimuje u Zaljevskim državama, istočnom Meksiku, sjevernoj Venezueli, Ekvadoru i Zapadnoj Indiji.

Ljetni raspon odFalco columbarius richardsoniuključuje unutrašnjost zapadne Sjeverne Amerike. Ova podvrsta zimuje u južnoj Kaliforniji, sjevernom Meksiku i južnom Teksasu.



Falco columbarius suckleyinalazi se u sjeverozapadnim obalnim regijama od sjeverne Kalifornije do Sitke na Aljasci.

  • Biogeografske regije
  • bliski
    • zavičajni
  • palearktički
    • zavičajni
  • orijentalni
    • zavičajni
  • neotropski
    • zavičajni
  • Ostali geografski pojmovi
  • holarktički

Stanište

Merlinovi preferiraju otvorenu zemlju, preferirajući travnjake, morske obale, pješčane dine, močvare, stepe i pustinje. Merlini rijetko žive u šumskim područjima kroz veći dio svog područja, ali se često razmnožavaju u crnogoričnim šumama sjeverne hemisfere.

  • Regije staništa
  • umjereno
  • zemaljski
  • Zemaljski biomi
  • tajga
  • pustinja ili dina
  • savana ili travnjak
  • čestar
  • Vodeni biomi
  • primorski
  • Močvare
  • močvara

Fizički opis

Mužjaci merlina imaju škriljasto plave, ljubičaste ili tamno-smeđe gornje dijelove, prošarane crnom bojom od tjemena do ramena i leđa. Rep je prekriven tamnim tamnosmeđim ili crnkastim vrpcama i bijeli je vrh. Donji dio je krem ​​do bogate boje s teškim uzdužnim prugama tamno-smeđe ili crne boje, osim grla koje je neobilježeno bijelo. Bočne strane glave su žute boje s finim tamnijim prugama. Čelo i linija iznad oka su bijeli. Kljun je plavkasti rog; Cere i stopala su hromo žuti; kandže su crne; a šarenica je tamno smeđa.

Ženke i mladi slični su mužjacima po svojim oznakama, ali se razlikuju od mužjaka po obojenosti. Gornji dio je tamnosmeđi. Vrat je prošaran svjetlije smeđom bojom, a rep je obrubljen žutim prugama s bijelim vrhom.

Falco columbarius bendirei(Bendire's merlins): Lakši u gornjim dijelovima odFalco columbarius columbarius. Rep je crn s tri bijele trake.

Falco columbarius columbarius(American Merlins): (vidi opisFalco columbarius). U mužjaka, cere i stopala postaju crvenkasti s godinama.

kineski pas iz rukava

Falco columbarius richardsoni(Richardson's merlins): Ukupna svjetlija boja, a rep je obilježen s pet tamnih i šest bijelih traka.

Falco columbarius suckleyi(Jastrebovi crnog goluba): Tamniji u ukupnoj boji odFalco columbarius columbarius. Grlo mužjaka je prošarano crnim mrljama, dok su donji dijelovi tijela smeđe-crni s kestenjastim i bijelim mrljama. Donji dijelovi mladih mužjaka i ženki jako su obilježeni tamnom bojom, a mrlje su ili slabe ili ih nema na krilima.

  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • homoiotermni
  • bilateralna simetrija
  • Spolni dimorfizam
  • spolovi različito obojeni ili šareni
  • Prosječna masa
    195 g
    6,87 oz
    AnAge
  • Duljina raspona
    25 do 33 cm
    9,84 do 12,99 inča
  • Raspon krila
    60 do 68 cm
    23,62 do 26,77 inča

Reprodukcija

Mužjaci stižu u područje razmnožavanja prije ženki, obično se iz godine u godinu vraćaju u isto opće područje. Gniježđeni parovi ne koriste nužno istu stvarnu stranicu svake godine. Na otvorenim terenima i travnjacima, gnijezda su uglavnom strugotine smještene u gustom raslinju. U područjima pješčanih dina, trava dina može se koristiti za stvaranje gnijezda. Čak iu šumovitim područjima gnijezda mogu biti ogrebotina, ali preferiraju se prazna vrana gnijezda. Tijekom razdoblja gniježđenja,Falco columbariuspostanu vrlo agresivni prema drugim grabljivcima i vranama u tom području. Ovo agresivno ponašanje prema drugim pticama grabežljivicama je korisno za druge šumske ptice pjevice i kopnene ptice u području gniježđenja; odFalco columbariuslovi samo na otvorenom, ostavljajući tako šumske ptice relativno slobodne od grabežljivaca tijekom sezone parenja. Obično gnijezdo sadrži četiri do šest jaja dimenzija 1,5 x 1,22 inča. Jaja se polažu u razmacima od dva dana. Boja okruglih ovalnih jaja varijacije su svijetlo žuto-bijele gotovo prikrivene pravilnim uzorkom bogatih kesten-smeđih, ljubičastih i čokoladnih mrlja.

moj pas je preživio ksilitol

Jaja se polažu početkom travnja do početka svibnja u južnim područjima i krajem svibnja do lipnja na sjeveru. Ženka je glavni inkubator, iako mužjak sudjeluje u dužnostima. Razdoblje inkubacije traje 25-32 dana. Na kraju razdoblja inkubacije jaja se izlegu u intervalima.

Na mladuncima se pero pojavljuju nakon četrnaest dana, a do osamnaest dana puh je gotovo potpuno prekriven perjem, osim u predjelu glave. Let se postiže 25-30 dana nakon izlijeganja.

Nakon što napuste gnijezdo, mladi ostaju u blizini nekoliko tjedana dok ne budu dovoljno zreli da migriraju prema jugu. U roku od tjedan dana nakon napuštanja gnijezda mladi su sposobni za letove na daljinu, a nakon dva tjedna počinju hvatati kukce. Sa šest tjedana mladi su vješti u hvatanju malih ptica, a nedugo nakon toga migriraju prema jugu iz područja razmnožavanja. Stopa uspješnosti među mladima je iznimno visoka, često tri ptice po gnijezdu prežive kako bi se nastavile razmnožavati.

Falco columbarius: Pasmine diljem sjeverne Europe, Azije i Sjeverne Amerike.

Falco columbariusbendirei: Gnijezdi se na sjeverozapadu Aljaske do sjevernog Saskatchewana i u sjevernoj Kaliforniji.

Falco columbariuscolumbarius: Gnijezdi u istočnoj Kanadi do istočne granice Velike ravnice i prema jugu do Nove Škotske i sjevernog Michigana.

Falco columbariusrichardsoni: Rasplod se nalazi u Velikim ravnicama od južne Alberte i Saskatchewana do sjeverne Montane i Sjeverne Dakote.

kako nokautirati psa

Falco columbariussuckleyi: Razmnožavanje se događa samo u zapadnoj Britanskoj Kolumbiji i možda na otoku Vancouver.

  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparozni
  • sezonski uzgoj
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • koji nosi jaja
  • Interval uzgoja
    Merlini se razmnožavaju jednom godišnje.
  • Sezona parenja
    Merlini se razmnožavaju od travnja do srpnja, ovisno o geografskoj širini.
  • Raspon jaja po sezoni
    4 do 6
  • Prosjek jaja po sezoni
    5
    AnAge
  • Vrijeme raspona do izleganja
    25 do 32 dana
  • Prosječno vrijeme do osamostaljenja
    6 tjedana

Životni vijek/dugovječnost

Ponašanje

Falco columbariusnije društvena ptica osim u sezoni parenja. U tom razdoblju mužjak i ženka dijele dužnosti u odgoju mladih. Tijekom inkubacije ženka ostaje u gnijezdu dok mužjak lovi. Mužjak rijetko posjećuje gnijezdo, često ostavljajući plijen u blizini da ga ženka dohvati. Kad su mladi stariji, i mužjak i ženka dijele lovačke dužnosti. Nakon što mladi zauvijek odu, vjerojatno se mužjak i ženka vraćaju usamljeničkom načinu života. Let (slično letu lastavice) je brz s ujednačenim udarima krila, često niskim cik-cak uzorkom leteći po zemlji.Falco columbariusrijetko uzleće. Poziv je niz oštrih 'ki-ki-ki-ki-kee'.

  • Ključna ponašanja
  • muhe
  • pokretljiva

Komunikacija i percepcija

  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • kemijski

Prehrambene navike

Merlin lovi uglavnom male ptice na tlu i nisko raslinje, uključujući ševe (Alaudidae), vrapci (PasseridaeiEmberizidae), zebe (Fringillidae) i pitomi i tetrijebi (Tetraoninae). Neki mali sisavci, gušteri, zmije, kukci i - u Sjevernoj Americi - vretenci također čine dio prehrane. Relativni udjeli su oko 80% ptica, 5% sisavaca i 15% kukaca.

  • Primarna dijeta
  • mesožder
    • jede kopnene kralježnjake
  • Hrana za životinje
  • ptice
  • sisavci
  • kukci

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

Merlini povremeno plijene štetočine poljoprivrednih insekata, kao nprskakavci i cvrčci. Ovi mali sokoli također se široko koriste u sokolstvu. Smatra se pticom kockanjem za dame,Falco columbariusrelativno je lako trenirati za lov na sitnu divljač i obično se vraća u divljinu nakon sezone.

  • Pozitivni učinci
  • trgovina kućnim ljubimcima
  • suzbija populaciju štetnika

Ekonomska važnost za ljude: negativna

Dijeta odFalco columbariussastoji se uglavnom od malih ptica, uključujući mnoge male ptice koje su od koristi za poljoprivredu i šumarstvo. U sjevernom području uzgoja,Falco columbariuspojedinci ponekad napadaju malu domaću perad; međutim, ti su napadi prilično rijetki.

Konzervacijski status

Falco columbariusje široko rasprostranjen, ali nigdje uobičajen. Rastućim ljudskim razvojem, rasplodna staništa i lovišta ovih sokolova ubrzano se uništavaju. Ova vrsta je navedena kao ugrožena u državi Michigan.

Drugi komentari

GodinamaFalco columbariussmatra se dvije, odvojene vrste: europski merlins,Falco aesaloni američki merlins,Falco columbarius. J. L. Peters je 1931. to shvatioFalco aesalonbila podvrstaFalco columbarius. trenutno,Falco columbariussastoji se od sedam europskih podvrsta i četiri američke podvrste:Falco columbarius bendirei,Falco columbarius columbarius,Falco columbarius richardsoni, iFalco columbarius suckleyi.

Suradnici

Tanya Dewey (urednica), Agents za životinje.

Graham Garett Grove (autor), Sveučilište Michigan-Ann Arbor.