Falco cherrugSaker sokol

Autorica Victoria Hekman

Geografski raspon

Stepski sokoli (često se jednostavno nazivaju 'sakers') javljaju se u polupustinjskim i šumskim područjima od istočne Europe do središnje Azije, gdje su dominantni 'pustinjski sokol'. Stepski sokoli preko zime migriraju do sjevernih dijelova južne Azije i dijelova Afrike. Nedavno (1997. godine), lovci su promatrani kako se razmnožavaju čak na zapadu do Njemačke.(Baumgart, 1998.; Cade, 1982.)

  • Biogeografske regije
  • palearktički
    • zavičajni
  • orijentalni
    • zavičajni

Stanište

Streljači zauzimaju gnijezda štapića na drveću, oko 15 do 20 metara iznad zemlje, u parkovima i otvorenim šumama na rubu drvoreda. Nitko nikada nije promatrao sokola sa stepom kako gradi svoje gnijezdo; uglavnom zauzimaju napuštena gnijezda drugih vrsta ptica, a ponekad čak i tjeraju vlasnike iz okupiranog gnijezda. U grubljim područjima svog raspona, lovci koriste gnijezda na izbočinama litica, oko 8 do 50 metara iznad podnožja.(Anderson i Squires, 1997.; Cade, 1982.)

  • Regije staništa
  • umjereno
  • zemaljski
  • Zemaljski biomi
  • tundra
  • tajga
  • šuma
  • šikara šuma
  • planine

Fizički opis

Sakeri pokazuju velike varijacije u boji i uzorku, u rasponu od prilično ujednačene čokoladno smeđe boje do kremaste ili slamnate podloge sa smeđim prugama ili prugama do smeđih očiju leucističnih pojedinaca, koje posebno cijene arapski sokolaši. Općenito, lovci imaju bijele ili blijede mrlje na unutarnjim mrežama repnog perja, a ne boje koje su uobičajene među ostalim pustinjskim sokolovima. Budući da je donje krilo obično blijedo, ima proziran izgled kada je u suprotnosti s tamnim aksilarama i primarnim vrhovima.



Ženke lovca su izrazito veće od mužjaka; ženke obično teže 970 do 1300 g (prosječno 1135 g), imaju prosječnu duljinu od 55 cm i raspon krila od 120 do 130 cm. Mužjaci obično teže od 730 do 990 grama (prosječno 840 g), prosječno su dugi oko 45 cm i imaju raspon krila od 100 do 110 cm.

Kao i drugi sokolovi, lovci imaju oštre, zakrivljene kandže, koje se prvenstveno koriste za hvatanje plijena. Sakers koriste svoj snažan, kukast kljun kako bi odsjekli kralježnicu plijena.(Anderson i Squires, 1997.; Cade, 1982.)

  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • bilateralna simetrija
  • Spolni dimorfizam
  • ženka veća
  • Masa dometa
    730 do 1300 g
    25,73 do 45,81 oz
  • Prosječna duljina
    45 cm za muškarce, 55 cm za ženke cm
    u
  • Raspon krila
    100 do 130 cm
    39,37 do 51,18 in
  • Prosječni raspon krila
    105 cm za muškarce, 125 cm za ženke cm
    u

Reprodukcija

Kako bi privukli ženke, mužjaci lovci sudjeluju u spektakularnim prikazima iz zraka, kao i mnogi drugi pripadnici rodaSokol. Mužjaci lovci lebde nad svojim teritorijom, glasno dozivajući. Svoje izložbene letove završavaju slijetanjem na ili blizu odgovarajućeg mjesta za gniježđenje.

U bližim susretima s partnerom ili budućim partnerom, lovci se klanjaju jedni drugima, a mnoge interakcije uključuju neki element naklona. Mužjaci također često hrane svoje partnere tijekom razdoblja gniježđenja. Kada se udvara potencijalnom partneru, mužjak će letjeti okolo, viseći plijen sa svojih kandži, ili će ga donijeti ženki u pokušaju da dokaže da je dobar opskrbljivač.(Anderson i Squires, 1997.; Cade, 1982.)

  • Sustav parenja
  • monogamno

Šakeri su uglavnom stari dvije do tri godine prije nego što se počnu razmnožavati. Po leglu može biti od 2 do 6 jaja, ali općenito je broj između 3 i 5 (u prosjeku 4). Nakon što se snese treće jaje, počinje puna inkubacija, koja obično traje oko 32 do 36 dana. Općenito, kao i za većinu sokolova, muški se potomci razvijaju brže od ženki.

Mladi se izlegu zatvorenih očiju, ali se otvaraju za nekoliko dana. Imaju dva perja puhastog gnijezda prije nego što dobiju juvenilno perje. Odraslo perje postižu kada su stari nešto više od godinu dana, nakon prvog godišnjeg linjanja.

Ženke dostižu spolnu zrelost otprilike godinu dana prije mužjaka; povremeno se razmnožavaju u prvoj godini, ali obično ne do druge ili treće godine, a neki čekaju do četvrte godine. Mužjaci se, s druge strane, počinju razmnožavati najranije u svojoj drugoj godini; većina čeka do treće ili četvrte godine, a neki mužjaci ne počnu se razmnožavati do svoje pete godine.(Anderson i Squires, 1997.; Cade, 1982.)

  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparozni
  • sezonski uzgoj
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • gnojidba
  • koji nosi jaja
  • Interval uzgoja
    Stepski sokolovi se razmnožavaju jednom godišnje.
  • Sezona parenja
    Šakeri se razmnožavaju u proljeće. Kopulacija se može dogoditi čak nekoliko puta dnevno u razdoblju od 4 do 8 tjedana prije nego što se polažu jaja.
  • Raspon jaja po sezoni
    2 do 6
  • Vrijeme raspona do izleganja
    32 do 36 dana
  • Raspon prve dobi
    45 do 50 dana
  • Vrijeme raspona do neovisnosti
    65 do 85 dana
  • Raspon dobi u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (ženke)
    1 do 4 godine
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (žene)
    2-3 godine
  • Raspon dobi u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (muškarac)
    2 do 5 godina
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (muškarac)
    3-4 godine

Mladi lovci počinju letjeti u dobi od oko 45 do 50 dana, ali ostaju unutar područja gniježđenja, ovisni o roditeljima u hrani, još 30 do 45 dana, a povremeno i dulje. Ako naiđu na veliki lokalizirani izvor hrane, drugovi iz legla mogu ostati zajedno neko vrijeme.

nedovoljan rad štitnjače kod pasa

Dok su još u gnijezdu, pilići cvrkuću kako bi privukli pažnju roditelja ako su izolirani, hladni ili gladni. Osim toga, ženke mogu ispuštati tihi zvuk 'čipa' kako bi potaknuli svoje mlade da otvore kljun kako bi primili hranu. Majke će prijeći preko pilića koje prosi, ali ima pun urod kako bi nahranile pile koje nije dovoljno jelo. Kada je leglo dobro hranjeno, pilići se bolje slažu nego u leglu podložnom oskudici hrane. U dobro hranjenom leglu, pilići dijele hranu i istražuju jedni s drugima kada počnu letjeti. Nasuprot tome, kada je hrane malo, pilići čuvaju hranu jedni od drugih, pa čak mogu pokušati ukrasti hranu od svojih roditelja. Ako pile ugine, a ostatak legla gladan, pojest će svog mrtvog brata ili sestru, ali bratoubojstvo nikada nije zabilježeno.(Anderson i Squires, 1997.; Cade, 1982.)

  • Ulaganje roditelja
  • altricijski
  • prije oplodnje
    • opskrba
  • prije izleganja/porođaja
    • opskrba
      • muški
    • štiteći
      • muški
      • žena
  • prije odvikavanja/prljanja
    • opskrba
      • muški
    • štiteći
      • muški
      • žena
  • prije osamostaljenja
    • opskrba
      • muški
    • štiteći
      • muški
      • žena
  • druženje s roditeljima nakon osamostaljenja
  • produženi period maloljetničkog učenja

Životni vijek/dugovječnost

Sokolovi koji se koriste za lov i dalje su podložni mnogim istim uzrocima smrtnosti kao i oni u divljini, uključujući nekoliko bakterijskih i virusnih bolesti, parazite, bolest bumbara, trovanja olovom i amonijevim kloridom i ozljede nastalih uslijed udaranja ili borbe s plijenom, do navedi nekoliko.

Iako se očekuje da većina divljih jedinki živi od 5 do 7 godina, za neke od ovih ptica poznato je da žive čak 10 godina. Životinje u zatočeništvu obično žive dulje od svojih divljih kolega. Očekuje se da će lovci u zatočeništvu živjeti od 15 do 20 godina, ali mogu doseći maksimalnu dob od oko 25 godina.(Naldo i Samour, 2004.)

  • Životni vijek raspona
    Status: divlje
    10 (visokih) godina
  • Životni vijek raspona
    Status: zatočeništvo
    25 (visokih) godina
  • Tipičan životni vijek
    Status: divlje
    5 do 7 godina
  • Tipičan životni vijek
    Status: zatočeništvo
    15 do 20 godina

Ponašanje

Sakers su vrlo agresivni; jedan od razloga zašto ih sokolaši tako cijene je taj što su vrlo uporni kada se odluče za plijen. Poznato je da prate svoj plijen u grmlje, a u prošlosti (na Bliskom istoku) bili su korišteni za napad i napad na krupnu divljač, kao što je gazela, sve dok saluki goniči nisu uspjeli sustići i dokrajčiti životinju. Sakers su strpljivi, nemilosrdni lovci. Oni lebde u zraku ili satima sjede na grmu gledajući plijen i utvrđujući točnu lokaciju svoje mete, sve dok iznenada ne zarone za ubijanjem. Ženke su gotovo uvijek dominantne nad mužjacima. Ponekad pokušavaju ukrasti plijen jedni od drugih.(Cade, 1982.)

  • Ključna ponašanja
  • sličan drvetu
  • muhe
  • dnevni
  • pokretljiva
  • migracijski
  • usamljeni
  • teritorijalni
  • Veličina teritorija raspona
    16,18 do 93,22 km ^ 2

Home Range

Sakers nisu društvene ptice; radije ne uspostavljaju svoja gnijezda u blizini drugih gnijezdećih parova. Nažalost, zbog uništenja staništa, lovci su prisiljeni gnijezditi se sve bliže i bliže jedno drugom, puno više nego što bi inače. Međutim, u područjima gdje je hrane u izobilju, lovci će se gnijezditi bliže nego u područjima gdje je hrane malo. Razmak između parova kreće se od tri do četiri para na tri hektara do parova koji su udaljeni šest milja ili više u planinskim područjima i stepama. Prosječni razmak je jedan par na svakih 2,5 do 3,5 milje.(Cade, 1982.)

hge kod pasa

Komunikacija i percepcija

Kao što je već spomenuto, ženka lovca će ispustiti buku 'čip' kako bi potaknula svoje mlade da otvore kljunove za hranu, a oni će cvrkutati kako bi privukli pažnju roditelja. Muškarci lovci zovu tijekom svojih zračnih prikaza kako bi privukli ili impresionirali ženku, a ako ženka prihvati mužjaka, može se pridružiti pozivu na kraju. Sakeri često mogu agresivno zvati kako bi otjerali uljeze iz gnijezda ili svježe ubijenog obroka.

Sakers, kao i drugi sokoli, prilično često komuniciraju držanjem. Najagresivniji prikaz je Upright Threat; ptica se uspravi, raširi krila i izbace perje lica, sikće, cekaće i udara nogama. Ovaj prikaz koriste odrasli sokolovi u obrani mladih, a pernati gnijezdi protiv uljeza u gnijezdo. Sakers također koriste naklon da umire partnera, a pokornost komuniciraju modificiranom verzijom naklona, ​​u kojoj je kljun usmjeren u stranu.(Cade, 1982.)

  • Komunikacijski kanali
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • Drugi načini komunikacije
  • dueti
  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • ultraljubičasto
  • dodir
  • akustični
  • kemijski

Prehrambene navike

Tijekom sezone parenja, mali sisavci kao što su vjeverice, hrčci, jerboi, gerbili, zečevi i pike mogu činiti 60 do 90% prehrane para lovaca. U drugim slučajevima, ptice koje žive na tlu kao što su prepelice, tetrijebovi, fazani i više zračnih ptica kao što su patke, čaplje, pa čak i druge grabljivice (sove, vjetruške i eje) mogu činiti 30 do 50% ukupnog plijena, posebno u više šumskim područjima. Šakeri mogu jesti i velike guštere.(Anderson i Squires, 1997.; Cade, 1982.)

  • Primarna dijeta
  • mesožder
    • jede kopnene kralježnjake
  • Hrana za životinje
  • ptice
  • sisavci
  • vodozemci
  • gmazovi
  • kukci
  • Ponašanje u potrazi za hranom
  • pohranjuje ili sprema hranu

Predatorstvo

Sakers nemaju poznatih grabežljivaca u divljini, osim ljudi.(Cade, 1982.)

  • Poznati grabežljivci
    • ljudi

Uloge ekosustava

Sakers su važni grabežljivci malih sisavaca i ptica srednje veličine.(Anderson i Squires, 1997.; Cade, 1982.)

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

Sakers su omiljeni arapskim sokolarima.(Cade, 1982.)

  • Pozitivni učinci
  • trgovina kućnim ljubimcima
  • eko turizam
  • suzbija populaciju štetnika

Ekonomska važnost za ljude: negativna

Kao i kod svih sokolova, lovci mogu loviti vrste (kao što su golubovi) koje ljudi cijene. Ne vole ih lovočuvari.(Cade, 1982.)

Konzervacijski status

Činjenica da sokolaši preferiraju ženke lovca, budući da su veće, dovela je do spolne neravnoteže u divljim populacijama, pri čemu je broj muškaraca veći od ženki. Zapravo, oko 90 posto od gotovo 2.000 sokola zarobljenih svake godine tijekom jesenske migracije su ženke. Ove brojke se ne mogu sa apsolutnom sigurnošću izvijestiti, jer su neki lovci ilegalno zarobljeni i izvezeni, posebice u Mongoliji, pa je nemoguće znati pravi broj lovki koje se svake godine uzimaju iz divljine. Mlade je lakše trenirati nego odrasle, tako da je većina zarobljenih lovaca stara oko godinu dana. Osim toga, na Bliskom istoku mnogi sokolaši puštaju svoje lovce jer se za njih teško brinuti tijekom vrućih ljetnih mjeseci, a mnoge dresirane ptice pobjegnu. U osnovi, broj lovskih riba svake godine vjerojatno nema značajan utjecaj na vrstu, ali sklonost ženki lovca ima. Osim toga, lovci su pogođeni upotrebom pesticida (koji kontaminiraju njihov plijen) i uništavanjem njihovog staništa. Prilično nedavna procjena populacije stepa u divljini je iz 1982. godine, kada je populacija iznosila oko 100.000 parova. To ne uključuje mlade, ptice u zatočeništvu koje su kasnije možda puštene natrag u divljinu ili parove koje su ornitolozi možda propustili, pa je procjena vjerojatno niska. Međutim, stepski sokolovi su ugroženi.(Anderson i Squires, 1997; Batdelgar i Papagaj, 1998; Cade, 1982)

Suradnici

Victoria Hekman (autorica), Michigan State University, Pamela Rasmussen (urednica, instruktorica), Michigan State University, Nancy Shefferly (urednica), Animal Agents.