Falco biarmicuslanner sokol

Autor Zachary Zeneberg

Geografski raspon

Falco biarmicusnalazi se sve do sjeverne regije središnjeg/istočnog Mediterana, proteže se na jug kroz veći dio Afrike. Prvenstveno sjedilačka vrsta,F. biarmicusne migrira, iako se u Africi često uočava opsežna lutanja, osobito kod maloljetnika i odraslih osoba koje se ne razmnožavaju. Zapravo, prstenaste jedinke pronađene su čak 1528 km od područja njihovog razmnožavanja. Poznato je da se sokolovi Lanner kreću u skladu s vremenskim obrascima, kreću se u pustinjska područja nakon kiše i izvan šumskih područja tijekom magle/jake kiše.(BirdLife International, 1999.; del Hoyo, et al., 1994.)

  • Biogeografske regije
  • palearktički
    • zavičajni
  • etiopski
    • zavičajni

Stanište

Falco biarmicusnalazi se na staništima koja variraju od ravnih, suhih područja blizu razine mora do vlažnih, šumovitih planina visokih i do 5000 m. Lanner sokolovi zahtijevaju velika otvorena ili slabo šumovita lovišta, kao i stjenovite formacije kao što su hridi za gniježđenje. Međutim,F. biarmicustakođer je poznato da se gnijezdi na drveću i napuštenim građevinama, kao i blizu tla u pustinjskim područjima.(BirdLife International, 1999.; 'Lanner Falcon - Falco biarmicus', 2003.)

  • Regije staništa
  • umjereno
  • zemaljski
  • Zemaljski biomi
  • pustinja ili dina
  • savana ili travnjak
  • šuma
  • šikara šuma
  • planine
  • Visina raspona
    50 do 5000 m
    164,04 do 16404,20 stopa

Fizički opis

Falco biarmicusje sokol srednje veličine, dug od 35 do 50 cm s rasponom krila od 90 do 110 cm. Ženke su teže, teže od 700 do 900 g, dok mužjaci obično imaju od 500 do 600 g. Leđa odraslih sokola lannera su škriljevito siva, mlade je smeđa; i odrasli i mladunci imaju prljavobijelu ili crvenkasto-smeđu donju stranu prošaranu sivom bojom. Sjeverne podvrste imaju donju stranu pjegavu crnom bojom; južnim podvrstama nedostaju pjegave donje strane. Glava je crvenkastosmeđa ili bijela s crnom 'brkovom' prugom. Ženke obično imaju tamniju boju od mužjaka.(del Hoyo, et al., 1994.; Lasnier, 2003.)



  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • bilateralna simetrija
  • Spolni dimorfizam
  • ženka veća
  • spolovi različito obojeni ili šareni
  • Masa dometa
    500 do 900 g
    17,62 do 31,72 oz
  • Duljina raspona
    35 do 50 cm
    13,78 do 19,69 inča
  • Raspon krila
    90 do 110 cm
    35,43 do 43,31 in

Reprodukcija

Relativno malo informacija je dostupno o sustavu parenjaFalco biarmicus.Falco biarmicusje monogaman; i mužjaci i ženke sudjeluju u razrađenom letenju i glasnom plakanju kao dio prikaza udvaranja.(del Hoyo, et al., 1994.)

  • Sustav parenja
  • monogamno

Sezona razmnožavanja zaFalcon biarmicusznačajno varira u cijelom svom rasponu. U južnoj Europi i sjevernoj Africi, razdoblje nesenja je od veljače do svibnja. U Sahari, zapadnoj i sjeveroistočnoj Africi, razdoblje nesenja je od siječnja do ožujka. U istočnoj, središnjoj i južnoj Africi, razdoblje nesenja je od lipnja do studenog. Stanište za gniježđenje također varira; tipična mjesta uključuju napuštena gnijezda grabljivica ili čaplji, na drveću, na liticama, na tlu (pustinja) i zgradama. Leglo obično uključuje 3 do 4 jaja s razdobljem inkubacije od oko 32 dana, a perje se javlja za 35 do 47 dana.(del Hoyo, et al., 1994.)

  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparozni
  • sezonski uzgoj
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • gnojidba
  • koji nosi jaja
  • Sezona parenja
    Sezona razmnožavanja značajno varira u cijelom rasponu.
  • Raspon jaja po sezoni
    3 do 4
  • Prosječno vrijeme do izleganja
    32 dana
  • Raspon prve dobi
    35 do 47 dana
  • Prosječno vrijeme do osamostaljenja
    3 mjeseca

Malo je informacija o ulaganju roditelja uFalco biarmicus. Jaja se inkubiraju oko 32 dana, a pilići se perju za 35 do 47 dana. Mužjak rano lovi sam, ali ženka pomaže u lovu kasnije u sezoni gniježđenja i tijekom razdoblja mladunaca. I mužjak i ženka naizmjenično inkubiraju jaja.(del Hoyo, et al., 1994; 'Falcon - Lanner', 2003)

  • Ulaganje roditelja
  • bez roditeljskog sudjelovanja
  • altricijski
  • prije izleganja/porođaja
    • štiteći
      • muški
      • žena
  • prije odvikavanja/prljanja
    • opskrba
      • muški
      • žena
    • štiteći
      • muški
      • žena
  • prije osamostaljenja
    • opskrba
      • muški
      • žena
    • štiteći
      • muški
      • žena

Životni vijek/dugovječnost

Nemamo podataka o životnom vijekuFalco biarmicusu ovo vrijeme.

Ponašanje

Falco biarmicuspoznat je po svojoj brzini i okretnosti u letu, kao i po glasnom, ponovljenom 'kak-kak' zovu. Lanner sokolovi su usamljene ptice izvan sezone parenja, iako se često promatraju kako love u parovima kada jure veći plijen. Zadružni lov također se koristi za učenje svojih mladih kako da uhvate plijen u letu. Oni su dnevni i ne migriraju, ali je poznato da se kreću stotinama milja od teritorija njihovog razmnožavanja.(del Hoyo, et al., 1994; Leonardi, 2001; 'Falcon - Lanner', 2003)

Falco biarmicuspoznato je da se natječe sFalco peregrinus, sivi sokolovi, i za plijen i za gnijezda. Također se natječe s gavranima (Corvus corax).(Leonardi, 2001.)

  • Ključna ponašanja
  • muhe
  • dnevni
  • pokretljiva
  • usamljeni
  • teritorijalni

Home Range

Trenutno nemamo informacije o domaćem rasprostranjenju ove vrste.

Komunikacija i percepcija

Kao i sve grabljivice,Falco biarmicusoslanja se uglavnom na svoj izoštren vid kako bi lovio plijen i u zraku i na tlu. Ima razne pozive za različite situacije i akustično komunicira s drugim pojedincima, posebno u teritorijalnim sporovima i ritualima udvaranja. Poznat je po glasnom, ponovljenom pozivu 'kak-kak'.('Falcon - Lanner', 2003.)

  • Komunikacijski kanali
  • akustični
  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • kemijski

Prehrambene navike

Lanner sokoli su mesožderi. Hrane se raznim kopnenim i letećim plijenom. Njihov glavni izvor hrane su manje ptice, posebno prepelice i kolumbidi.Falco biarmicustakođer se hrani gušterima, glodavcima i šišmišima, kao i paucima i škorpionima u pustinjskim područjima. Ako je konkurencija za te resurse hrane velika, ili se skakavci i drugi leteći kukci roje,F. biarmicustakođer će se najedati kukcima.(del Hoyo, et al., 1994; 'Falcon - Lanner', 2003)

  • Primarna dijeta
  • mesožder
    • jede kopnene kralježnjake
  • Hrana za životinje
  • ptice
  • sisavci
  • gmazovi
  • kukci
  • kopneni člankonošci koji nisu kukci

Predatorstvo

Nema poznatih grabežljivaca odraslihFalco biarmicus, a vrsta uspijeva u bilo kojem području gdje je ljudi ostave samu. Međutim,F. biarmicusjaja su osjetljiva na čistače koji se njima hrane, kao i na ljude koji pljačkaju gnijezda za industriju kućnih ljubimaca/sokola.('Falcon - Lanner', 2003.)

Uloge ekosustava

Dostupne su ograničene informacije o ulozi ove vrste u njezinom ekosustavu.Falco biarmicus> dijeli nišu s mnogim drugim grabljivicama, a konkurencija između sokola lannera i sokola sivog je velika. Obje se hrane prvenstveno malim pticama, međutim,F. biarmicusmože u skladu s tim prilagoditi svoju prehranu ako je konkurencija za ovaj resurs previsoka. Lanner sokolovi su vjerojatno domaćini grinja koje obično zaraze druge ptice; osim ovog odnosa, glavna uloga sokola lannera u ekosustavu je predatora na vrhu prehrambene mreže.(del Hoyo, et al., 1994.)

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

Falco biarmicuspopularan je u sokolskom sportu, a mlade ptice i jaja ljudi često uzimaju iz njihovog prirodnog staništa. Tijekom proteklog desetljeća broj gnijezdećih parovaF. biarmicusznačajno su opali zbog žetve jaja od strane ljudi.(BirdLife International, 1999.; 'Falcon - Lanner', 2003.)

  • Pozitivni učinci
  • trgovina kućnim ljubimcima

Ekonomska važnost za ljude: negativna

Falco biarmicusobično ni na koji način ne utječe na ljude. Međutim, kada obitava poljoprivredna područja,F. biarmicusčesto lovi domaću perad i perad, obično kokoši i patke. To, nažalost, potiče poljoprivrednike na progonF. biarmicuskako bi zaštitili svoju stoku.('Falcon - Lanner', 2003.)

jezik njemačke doge

Konzervacijski status

Procjenjuje se da je manje od 1400 gnijezdećih parovaFalco biarmicuspostoje u svijetu. Iako nije na Crvenom popisu IUCN-a, CITES ga svrstava u Dodatak II i smatra se ugroženim na europskoj razini. Stanovništvo odF. biarmicusznačajno se smanjio u posljednjih pedesetak godina zbog uništavanja i gubitka staništa, kao i progona ljudi (lov, krađa jaja i narušavanje mjesta gniježđenja).(BirdLife International, 1999.)

Suradnici

Alaine Camfield (urednica), Agents za životinje.

Zachary Zeneberg (autor), University of Michigan-Ann Arbor, Phil Myers (urednik), Museum of Zoology, University of Michigan-Ann Arbor.