Eupleres goudotiifalanouc

Autora Lea Boyd

Geografski raspon

Falanouc je rasprostranjen u obalnim šumama sjeverozapadnog i istočnog Madagaskara (Garbutt, 1999.).

  • Biogeografske regije
  • etiopski
    • zavičajni

Stanište

Falanouc živi u vlažnim, nizinskim šumama kojima dominiraju Cyperaceae,Rafija, iPandanusvrsta (Garbutt, 1999.) iako su detalji o rasponu staništa bilo koje podvrste slabo poznati (Nowak 1999.).

  • Zemaljski biomi
  • šuma
  • prašuma

Fizički opis

Falanouc ima duljinu glave i tijela od 450-650 mm i duljinu repa od 220-250 mm (Albignac 1974. kako je navedeno u Nowak 1999.). Ima zube homodonta koji su kratki i s velikim jednim kvržicom, koji više nalikuju kukojednim zubima nego zubima koji se strižu i gnječe kod većine mesoždera. Glava mu je uska i mala sa šiljatom njuškom. Tijelo je relativno zdepasto i veliko (veće od domaće mačke). Ima prepoznatljiv široki cilindrični rep gdje se pohranjuje masnoća za korištenje tijekom razdoblja male količine hrane. Donje krzno je gusto i prekriveno dugim dlakama. Istočni Falanouc,Eupleres goudotii goudotii, ima leđo žuto boje sa svjetlijim trbuhom. U zapadnom Falanoucu,Npr. major, mužjaci su smećkasti, dok su ženke sivkaste (Garbutt 1999; Nowak 1999).



  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • homoiotermni
  • bilateralna simetrija
  • Spolni dimorfizam
  • spolova podjednako
  • Masa dometa
    2 do 4 kg
    4,41 do 8,81 lb

Reprodukcija

Parenje se odvija u srpnju i kolovozu, a potomci se rađaju između studenog i siječnja. Majka rađa jedno ili dva ranoranila mlada. Potomci pri rođenju teže oko 150 g i oči su im već otvorene. U roku od dva dana od rođenja, mladi mogu pratiti svoju majku tijekom traženja hrane. Odbijaju se kad napune devet tjedana (Garbutt 1999.).

  • Ključne reproduktivne značajke
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni

Ponašanje

Falanouc je aktivan tijekom noći, a dan provodi spavajući u balvanima ili stjenovitim pukotinama. Smatra se usamljenom životinjom, iako su uočene skupine. Falanouci brane velike teritorije čije su granice označene mirisnim žlijezdama smještenim oko anusa i vrata. Zabilježeno je nekoliko vokalizacija (Garbutt 1999).

  • Ključna ponašanja
  • pokretljiva

Komunikacija i percepcija

  • Kanali percepcije
  • dodir
  • kemijski

Prehrambene navike

Falanoucova prehrana sastoji se gotovo isključivo od glista i drugih malih beskralježnjaka (Macdonald 1992). Njegova izdužena njuška i zubi nalik kukojedima doprinose njegovoj specijalizaciji za hvatanje i obradu plijena malih beskralježnjaka. Također koristi svoje duge kandže za iskopavanje plijena dok se hrani u leglu lišća (Garbutt 1999.).

Konzervacijski status

Ugroženi status falanouca posljedica je nedavnog povećanja ljudskih utjecaja na Madagaskar. Njihov broj i rasprostranjenost su opali zbog krčenja šuma, isušivanja močvara, lova za hranu i grabežljivaca domaćih pasa. Također se sumnja da je konkurencija unesene Viverrricula indica pridonijela padu falanouca. Iako je njegov raspon i dalje velik, rijedak je u cijelom (Shreiber et al. 1989. kao što je navedeno u Nowak 1999.).

Suradnici

Lea Boyd (autorica), University of California, Berkeley, James Patton (urednik), University of California, Berkeley.