Euoticus elegantulus zapadni igličasti galago

Autora Lili Santilli

Geografski raspon

Eouticus elegantuluszauzima gornje razine krošnje afričke prašume u zemljama Južnog Kameruna, južno od rijeke Sanage, Rio Munija (kopno Ekvatorijalne Gvineje), Gabona, Konga i Južne Nigerije.(Macdonald, 1987.)

  • Biogeografske regije
  • etiopski
    • zavičajni

Stanište

Igličasti grmovi žive u primarnim i sekundarnim šumama. Potpuno su arborealni i noćni, zauzimaju zatvorene krošnje afričke tropske prašume do oko 50 m visine.(Sussman, 1979.)

šnaucer se onesvijesti
  • Regije staništa
  • tropski
  • Zemaljski biomi
  • prašuma

Fizički opis

Euoticus elegantulusdobiva svoje uobičajeno ime po prepoznatljivim noktima. Ovi primati imaju igličaste nokte na svim prstima osim na drugom prstu, koji ima uobičajenu toaletnu kandžu. Nokti imaju središnju kobilicu koja dolazi do točke, a vrhovi prstiju su dobro podstavljeni kako bi lakše uhvatili laju dok ove životinje traže desni.



Bebe s igličastim kandžama su monomorfne, u rasponu od 495 do 555 mm u duljinu od glave do vrha repa. Bez repa, kreću se od 215 do 235 mm. Teški su između 270 i 360 g.

Krzno je vrlo mekano, gusto, cimetasto obojeno tamnijom središnjom dorzalnom prugom. Rep je dug i cilindričan. Ove životinje imaju kratke njuške, ogromne oči i velike pokretne uši kako bi pazile na grabežljivce. Također mogu rotirati glavu za 180 stupnjeva.

Galagos ima četiri sjekutića i dva očnjaka koji tvore 'češalj za zube'. Ova struktura im pomaže da njeguju svoje krzno. Za pomoć pri čišćenju češlja za zube imaju drugi, mesnati češalj, sprijeda naoružan tvrdim šiljastim rogovima i smješten ispod jezika.

Nisu zabilježene geografske ili sezonske varijacije.E. elangantulusrazlikuje se od ostalih grmljastih beba po tome što ima drugačiju boju krzna, različitu denticiju i deblji rep.(Hill, 1953; Nowak, 1999; Singapore Zoological Gardens Docents, 2001)

  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • bilateralna simetrija
  • Spolni dimorfizam
  • spolova podjednako
  • Masa dometa
    270 do 360 g
    9,52 do 12,69 oz
  • Duljina raspona
    495 do 555 mm
    19,49 do 21,85 in
  • Prosječna bazalna stopa metabolizma
    1,205 vata
    AnAge

Razvoj

U zatočeništvu pojedinci mogu živjeti do petnaest godina.

(Macdonald, 1987.)

Reprodukcija

Sustav parenja ovih malih, noćnih primata nije prijavljen. Rasponi mužjaka se preklapaju s onima ženki, što ukazuje na određenu razinu poliginije u sustavu parenja.

  • Sustav parenja
  • poliginozan

Euoticus elegantulusnema fiksnu sezonu razmnožavanja. Istraživanja su pokazala da mogu imati dvije sezone razmnožavanja godišnje: jednu sredinom ljeta i jednu sredinom zime, ovisno o obilju hrane. Ženke rađaju po jedno potomstvo. Razdoblje trudnoće je oko 4 mjeseca.

Mladi ove vrste mogu uhvatiti kukce u dobi od 4 do 8 tjedana. Odbijaju se od 6 do 11 tjedana. U dobi od 4 mjeseca mladi galago je neovisan o majci, ali nastavlja rasti i razvijati se godinu dana.

Kada se beba rodi, majka se skriva 3 dana daleko od mužjaka, što bi moglo ubiti novorođenče. Dojenčad se rađa potpuno krzna s otvorenim očima. Iako imaju lošu koordinaciju, imaju sposobnost prianjanja za majčino krzno odmah nakon rođenja.

Kada majka traži hranu, dijete ostavlja u obližnjem skrivenom gnijezdu ili nosi bebu sa sobom u ustima, povremeno ga ostavljajući pripijenu na obližnju granu dok skuplja hranu.

Za ovu vrstu nije poznata dob spolne zrelosti.(Flannery, 2001; Hill, 1953; Singapore Zoological Gardens Docents, 2001)

  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparozni
  • cjelogodišnji uzgoj
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • gnojidba
  • viviparan
  • Interval uzgoja
    Ženka se može razmnožavati dva puta godišnje, ovisno o dostupnosti hrane.
  • Sezona parenja
    Ne postoji fiksna sezona razmnožavanja, ali se vrhunci mogu pojaviti sredinom ljeta i sredinom zime.
  • Prosječan broj potomaka
    1
  • Prosječan broj potomaka
    1
    AnAge
  • Prosječno razdoblje trudnoće
    4 mjeseca
  • Prosječno razdoblje trudnoće
    122 dana
    AnAge
  • Raspon dobi odvikavanja
    6 do 11 tjedana
  • Prosječno vrijeme do osamostaljenja
    4 mjeseca

Majka doji svoje mlade oko 6 do 11 tjedana. Za to vrijeme brine se za mlade tako što ih nosi sa sobom na izlete u potrazi za hranom ili ih čuva u gnijezdu.

Nije prijavljena muška roditeljska skrb.(Singapore Zoological Gardens Docents, 2001.)

  • Ulaganje roditelja
  • prijekocijalni
  • prije izleganja/porođaja
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • žena
  • prije odvikavanja/prljanja
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • žena

Životni vijek/dugovječnost

Smatra se da ove životinje žive 3 do 4 godine u divljini i 10 do 15 godina u zatočeništvu.(Flannery, 2001.)

  • Životni vijek raspona
    Status: divlje
    3 do 4 godine
  • Životni vijek raspona
    Status: zatočeništvo
    10 do 15 godina

Ponašanje

Euoticus elegantulussmatra se noćnim i usamljenim pasačem, iako nije isključivo noćni ili čisto samac u traženju hrane. Ove životinje također imaju aktivnosti tijekom dana. Nakon noćnog traženja hrane, ženke u zoru formiraju matrijarhalne skupine i imaju bliski kontakt i međusobno lizanje. Ženke spavaju sa svojim mladima. Također mogu spavati u skupinama od 2 do 8 galaga, ali koje mogu biti i do 20 životinja. Smatra se da te asocijacije na spavanje jačaju društvene veze. Neki spareni parovi mogu spavati zajedno, a u drugim slučajevima mužjak može ostati u bliskom kontaktu sa ženkama na svom teritoriju izvan gnijezda.

Ženke se hrane u malim skupinama, a mužjaci sami. Eksperimenti su pokazali da ženke jure druge odrasle ženke koje su uvedene u njihov dom. Galago su teritorijalni i upozoravaju suparničke skupine pozivima upozorenja. Svoj teritorij obilježavaju mirisima iz raznih mirisnih žlijezda.

Dominantni mužjak u nekom području obično je najteži. Njegov se teritorij preklapa s onim većine ženki. On će tolerirati lake mužjake na svom teritoriju i srednje teške mužjake na periferiji svog teritorija. Lagani mužjaci su nomadski sve dok ne dobiju dovoljnu težinu da drže svoj teritorij.

Južni galago s igličastim kandžama su četveronožni trkači i skakači. Skaču sa stabla na stablo i mogu pokriti prostor od 12 m u jednom skoku prema gore. Kada klize, ove životinje koriste padobransku metodu gdje rašire ruke i noge kako bi postigle maksimalnu površinu kako bi usporile spuštanje.

Kod ove vrste mužjaci se raspršuju, a ženke su filopatske.(Flannery, 2001; Singapore Zoological Gardens Docents, 2001)

  • Ključna ponašanja
  • sličan drvetu
  • klizi
  • salatorski
  • noćni
  • pokretljiva
  • sjedeći
  • usamljeni
  • teritorijalni
  • Društveni
  • hijerarhije dominacije

Home Range

Veličina domaćeg raspona za ovu vrstu nije prijavljena.

Komunikacija i percepcija

Bushove bebe dobile su imena po kricima koje ispuštaju kako bi identificirali svoj teritorij, a koji zvuče kao beba koja plače. Stalno su spremni za trenutni let. Imaju niz alarmnih poziva kako bi upozorili bližnje na prijetnje opasnosti. Njihova serija poziva uključuje teritorijalne pozive, koji zvuče kao 'quee'; alarmni pozivi, koji zvuče kao 'tee-ya'; dječji pozivi, koji zvuče kao 'tsic'; majčinski pozivi, koji također zvuče kao dječji 'tsic' zov, ali su snažniji; pozivi odbijanja kontakta, koji zvuče kao 'ki-ki-ki', a staccato su; agresivni pozivi, koji se opisuju kao 'promuklo režanje'; i pozive u pomoć, koji zvuče kao 'mokro'.

Bush bebe također imaju veliko žljezdano područje koje se koristi za olfaktornu komunikaciju (mirisi se luče iz brahijalne žlijezde). Također će položiti mokraću za teritorijalne oznake i imati društvenu njegu kako bi ojačali vezu između majke i djeteta.(Hill, 1953; Nowak, 1999; Singapore Zoological Gardens Docents, 2001)

  • Komunikacijski kanali
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • kemijski
  • Drugi načini komunikacije
  • tragovi mirisa
  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • kemijski

Prehrambene navike

Euoticus elegantulusnoćno se hrani, a prvenstveno je gumojed. Nokti s kandžama ove vrste posebno su prilagođeni ovoj prehrani. Hrane se i kukcima i voćem. Sedamdeset pet posto prehrane ove vrste sastoji se od desni, 20% kukaca i 5% voća (zajedno s nekim pupoljcima). Vrste desni koje jedu su,Gigas ulaz,Albizia gummifera, iPentacletra eeveldeana.

Kada traže desni, galago s kandžama koristi se redovitom stazom drveća, zaustavljajući se na svakom svake noći. Ove životinje se mogu zaustaviti na 500 do 1000 mjesta za hranjenje gume u jednoj noći.

Vrsta insekata i drugih beskralježnjaka koje jedu grmlje spadaju u redoveColeoptera(bube),Lepidoptera(i gusjenice i moljci),Orthoptera(skakavci),Hymenpoptera(mravi),Isoptera(termiti),Myriapoda(stonoge i stonoge),Arachnida(pauci), iGastropoda(puževi). Tijekom sušne sezone, ova vrsta striktno preživljava bez desni.(Nowak, 1999.; Sussman, 1979.)

  • Primarna dijeta
  • svejedi
  • Hrana za životinje
  • kukci
  • kopneni člankonošci koji nisu kukci
  • mekušci
  • Biljna hrana
  • voće
  • cvijeće
  • sok ili druge biljne tekućine

Predatorstvo

Kao grabežljivci, drže pod kontrolom populaciju svog plijena. Jedu ih i veća stvorenja, uglavnom noćne ptice grabljivice kao što su sove.(Singapore Zoological Gardens Docents, 2001.)

Uloge ekosustava

Kao hranitelji nektara, ova sićušna stvorenja oprašuju neke biljke. Galago također može raspršiti sjemenke plodova koje jedu. Kao grabežljivci, drže pod kontrolom populaciju svog plijena.E. elegantulusdijeli svoje stanište s drugom vrstom bush baby,Galago demidovii. Obojica iskorištavaju krošnju, ali nema prave konkurencije jer zauzimaju različite razine krošnje i plijene različite veličine.(Flannery, 2001.; Sussman, 1979.)

  • Utjecaj na ekosustav
  • raspršuje sjemenke
  • oprašuje

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

Ove životinje se koriste u istraživanju ponašanja, a u njima uživaju posjetitelji zooloških vrtova.

  • Pozitivni učinci
  • istraživanja i obrazovanja

Ekonomska važnost za ljude: negativna

Godine 1940. otkriveno je da su galagos rezervoar za virus koji uzrokuje žutu groznicu. Iako galagos ne obolijevaju od ove bolesti, komarci mogu prenijeti bolest s galagosa na ljude.(Flannery, 2001.)

  • Negativni utjecaji
  • ozljeđuje ljude
    • nosi ljudsku bolest

Konzervacijski status

Najveća prijetnja vrstiE. elegantulusje uništavanje staništa. Dosta je drvene građe i krčenja zemljišta za plantaže i ilegalni lov. Kako bi spriječili izumiranje šumskih primata, morat će se stvoriti odgovarajuće šumske rezerve za koje su potrebna dovoljna sredstva.(Bermont i Lindberg, 1975.)

sigurnost automobila za pse

Suradnici

Nancy Shefferly (urednica), Animal Agents.

Lili Santilli (autorica), Humboldt State University, Brian Arbogast (urednik), Humboldt State University.