Eulemur fulvussmeđi lemur

Autora Nita Bharti

Geografski raspon

Eulemur fulvusnalazi se na Madagaskaru i otocima Komora. Ova vrsta uključuje pet podvrsta. Oni suEulemur fulvus fulvus(obični smeđi lemuri),Eulemur fulvus albifrons(bijeločeli lemuri),Eulemur fulvus collaris(lemuri s ovratnikom),Eulemur fulvus rufus(crvenočeli lemuri), iEulemur fulvus sanfordi(Sanfordovi lemuri). Svi oni imaju svoje specifične raspone unutar većeg raspona koji dijeli cijela vrsta.

Lemuri s crvenim čelima (E. f. rufus) se prirodno nalaze u zapadnom i istočnom Madagaskaru. Također postoji mala uvedena populacija u južnom Madagaskaru u privatnom rezervatu Berenty. Obični smeđi lemuri (E. f. žućkasto) nalaze se u sjeverozapadnim dijelovima Madagaskara. Bijeločeli lemuri (E. f. albifroni) nalaze se u većini preostalih sjeveroistočnih kišnih šuma na Madagaskaru. Lemuri s ovratnikom (E. f. kolaris) nalaze se na jugoistoku Madagaskara, a Sanfordovi lemuri (E. f. sanfordi) imaju vrlo ograničen raspon na sjevernom Madagaskaru.

U nekim trenucima, ove podvrste postoje simpatrično.



  • Biogeografske regije
  • etiopski
    • zavičajni
  • Ostali geografski pojmovi
  • otočki endem

Stanište

Stanište zaE. fulvusneznatno varira za svaku od uključenih podvrsta. Crvenočeli lemuri nalaze se u krošnjama listopadnih šuma na zapadnom i istočnom Madagaskaru. Obični smeđi lemuri i lemuri s ogrlicom žive u raštrkanim šumskim dijelovima na visokim visoravni zapadnog Madagaskara. Bijeločeli lemuri nalaze se u fragmentima kišnih šuma. Sanfordovi lemuri naseljavaju vrlo ograničeno područje sekundarne šume.

Kao što je ranije spomenuto, staništa za ove podvrste se preklapaju, budući da neke od skupina postoje simpatrično.

  • Zemaljski biomi
  • šuma
  • prašuma

Fizički opis

Smeđi lemuri, kao i svi pravi lemuri, imaju binokularni vid i duge krznene repove. Na zapešću imaju mirisnu žlijezdu koja se koristi u olfaktornoj komunikaciji. Ova vrsta je spolno dvokromatska - njezini mužjaci i ženke imaju različite uzorke krzna.

Svi pripadnici ove vrste spadaju u širok raspon veličina od 2 do 4 kg. Ovo je otprilike veličine kućne mačke. Svaka podvrsta ima svoje jedinstvene oznake na krznu.

Crvenočeli smeđi lemuri imaju prosječnu težinu od oko 2,7 kg, a njihova prosječna duljina tijela je 40 cm. Rep je dugačak oko 55 cm. Mužjaci su sivi do sivosmeđi i imaju crvenkastu krunu. Ženke su crvenkasto-smeđe. Svi smeđi lemuri s crvenim čelima imaju blijede mrlje preko očiju.

Obični smeđi lemuri, težine oko 2,6 kg. Dužina tijela im je 50 cm, kao i dužina repa. I mužjaci i ženke su smeđe do tamnosive sa svijetlim bradama i tamnim licima.

Bijeločeli lemuri imaju tjelesnu masu od 2,3 kg, dužinu tijela 40 cm i duljinu repa veću od 50 cm. Općenito, ova podvrsta je tamno smeđa sa svjetlijom donjom stranom. Mužjaci imaju bijelu ili krem ​​boju glave, ušiju i bradu.

Lemuri s ovratnikom su oko 2,6 kg, s duljinom tijela od 50 cm i duljinom repa od 50 cm. Mužjaci su smeđe-sive boje s tamnom prugom na leđima, tamnim repom i vrhom repa te svjetlijom donjom stranom. Ženke imaju crvenkastu do smeđu dlaku i sivo lice. Oba spola imaju izraženu bradu koja je crvenkasto-smeđa kod ženki i krem ​​do crvenkasto-smeđa kod muškaraca.

Sanfordovi lemuri teže oko 2,3 kg i imaju duljinu tijela od 40 cm s duljinom repa od 50+ cm. Mogu se razlikovati od ostalih podvrsta po krznu. Oba spola su tamnosmeđa sa svjetlijom donjom stranom. Nosovi, njuške i područje između očiju su crni, a na glavi dominira tamno 'T' koje povezuje oči i nos. Mužjaci imaju bijelo-crvenkaste čuperke u ušima i gustu bradu, što im daje iluziju 'raščupane grive' oko lica.

  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • bilateralna simetrija
  • Spolni dimorfizam
  • spolovi različito obojeni ili šareni
  • Masa dometa
    2 do 4 kg
    4,41 do 8,81 lb
  • Duljina raspona
    40 do 50 cm
    15,75 do 19,69 inča
  • Prosječna bazalna stopa metabolizma
    4.239 W.
    AnAge

Reprodukcija

Sustav parenja ovih lemura nije prijavljen. Međutim, druge vrste u roduEulemurili su monogamni ili poligini. Vjerojatno je daE. fulvusje sličan. Za razliku od ostalih članova roda, ženke obično nisu dominantne u odnosu na mužjake, pa nije poznat stupanj do kojeg ženke vrše aktivan izbor partnera.(Nowak, 1999.)

Smeđi lemuri postižu spolnu zrelost između 1. i 2. godine života. Njihove su navike parenja vrlo sezonske, a parenje se događa ponekad krajem svibnja (samo Sanfordovi lemuri), ali obično tijekom lipnja i srpnja (sve podvrste). Razdoblje trudnoće za ove životinje je otprilike 120 dana. Dojenčad se rađa u jesen, između rujna i studenog. Godišnje se svake majke rodi samo jedno dijete.

  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparozni
  • sezonski uzgoj
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • viviparan
  • Interval uzgoja
    Ovi se lemuri razmnožavaju jednom godišnje.
  • Sezona parenja
    Parenje se ponekad događa krajem svibnja (samo Sanfordovi lemuri), ali obično tijekom lipnja i srpnja (sve podvrste)
  • Prosječan broj potomaka
    jedan
  • Prosječan broj potomaka
    1.1
    AnAge
  • Prosječno razdoblje trudnoće
    120 dana
  • Prosječno razdoblje trudnoće
    118 dana
    AnAge
  • Raspon dobi odvikavanja
    4 do 6 mjeseci
  • Raspon dobi u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (ženke)
    1 do 2 godine
  • Raspon dobi u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (muškarac)
    1 do 2 godine

Prva tri tjedna svog života mladi lemuri vise na majčinom trbuhu. Oni mijenjaju svoje shvate samo da bi dojili. Nakon što prođu tri tjedna, pomaknu se i jašu na majčinim leđima. Tada počinju činiti prve korake. Nakon toga počinju probavati čvrstu hranu, grickajući sve što drugi članovi grupe jedu. Ovo je njihov prvi znak neovisnosti. Dojenje se nastavlja, ali se njegova važnost u prehrani dojenčeta smanjuje. Mladi lemur se odbija nakon otprilike 4 do 6 mjeseci - obično do siječnja.

Uloga mužjaka u roditeljskoj skrbi kod ove vrste nije opisana.

  • Ulaganje roditelja
  • prije oplodnje
    • opskrba
    • štiteći
      • žena
  • prije izleganja/porođaja
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • žena
  • prije odvikavanja/prljanja
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • žena
  • prije osamostaljenja
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • žena
  • produženi period maloljetničkog učenja

Životni vijek/dugovječnost

Jedna jedinka ove vrste živjela je više od 36 godina u zatočeništvu. Vjerojatno je da se, kao i kod drugih lemura iz roda, maksimalni životni vijek u divljini kreće između 20 i 25 godina.

  • Životni vijek raspona
    Status: zatočeništvo
    36 (visokih) godina
  • Tipičan životni vijek
    Status: divlje
    25 (visokih) godina
  • Prosječni životni vijek
    Status: zatočeništvo
    35,5 godina
    AnAge

Ponašanje

Ova vrsta tvori skupine s više mužjaka i više ženki. Ovisno o podvrsti i populaciji, veličina ovih skupina može varirati, uključujući i do 40 jedinki. Za razliku od većine drugih lemura, smeđi lemuri ne pokazuju znakove izražene ženske dominacije.

Kod crvenočelih smeđih lemura, zapadna i istočna populacija iste podvrste imaju različito društveno ponašanje i veličinu grupe. Zapadne populacije imaju skupine od 4 do 17 jedinki s prosječnom veličinom grupe od 9. Na istoku se veličina grupa kreće od 6 do 18, a prosjek je 8 jedinki. Obje populacije imaju dom i dnevni raspon.

Na zapadu, raspon doma je od 1,75 do 2,5 hektara (0,75 do 1 ha), a dnevni raspon je od 125 do 150 m. Gustoća naseljenosti veća je na zapadu nego na istoku i može iznositi i do 10 jedinki/ha. Na istoku domaći raspon može biti do 100 ha, a dnevni raspon od 451 do 1471 m. Gustoća naseljenosti je relativno mnogo niža i iznosi 0,25 jedinki/ha.

Obični smeđi lemuri, lemuri s bijelim čelima i lemuri s ovratnikom žive u društvenim skupinama od otprilike 3 do 12. Za obične smeđe lemure i lemure s ovratnikom opažene su veličine grupa od do 29 jedinki. Njihov dom je oko 17 do 50 hektara (7 do 20 ha).

Sanfordovi lemuri žive u skupinama od do 15 životinja, iako se čini da je prosjek od 3 do 9 jedinki. Domaći raspon za ovu podvrstu može biti do 35,5 hektara (14,4 ha), uz značajno preklapanje s drugim skupinama.

Vrsta je drvena i kreće se četveronožno po šumskim krošnjama. Ovi lemuri također su sposobni skakati, a kada to učine, njihovi dugi repovi pomažu im u održavanju ravnoteže.

  • Ključna ponašanja
  • sličan drvetu
  • dnevni
  • sumrak
  • pokretljiva
  • sjedeći
  • teritorijalni
  • Društveni
  • hijerarhije dominacije

Home Range

Veličina doma varira ovisno o podvrsti i lokaciji.

Komunikacija i percepcija

Dotjerivanje je način zaE. fulvususpostaviti i održati društvene veze. Njihova jedinstvena metoda njegovanja rezultat je njihovih 6 donjih ležećih zuba koji tvore zubni češalj. Ovaj instrument se koristi za njegu vlastitog krzna i krzna ostalih članova grupe.

Komunikacija se ostvaruje i olfaktornim i vokalnim sredstvima. Mirisna komunikacija je iznimno važna i omogućena je mirisnim žlijezdama koje se nalaze na grlu ručnog zgloba. Ova vrsta komunikacije koristi se za prijenos fizičkog stanja, lokacije i individualnog prepoznavanja.

Zvukovi koje smeđi lemuri koriste za glasovnu komunikaciju su opisani i djelomično dešifrirani. Zvuk u nosu koji se koristi za održavanje grupne kohezije opisan je kao 'ohn'. Kao teritorijalni poziv koristi se 'cree' ili visoki zvuk, a 'Crou' je poziv za uzbunu ovog lemura.

Osim ovih oblika komunikacije, položaji tijela i izrazi lica vjerojatno će biti važni vizualni signali.

  • Komunikacijski kanali
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • kemijski
  • Drugi načini komunikacije
  • tragovi mirisa
  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • kemijski

Prehrambene navike

Ova vrsta je uglavnom folivora. Također jede cvijeće, voće i koru. Dijeta odE. fulvusneznatno varira između podvrsta i populacija.

Crvenočeli lemuri su uglavnom folivori (jedu lišće). Također konzumiraju mahune, stabljike, cvijeće, voće, koru i sok stabla kilyja (Tamarindus indica). Međutim, imaju vrlo prilagodljivu prehranu. Ovi lemuri imaju sposobnost prebaciti svoju uobičajeno biljojednu prehranu na beskralješnjake i gljive kada je biljne tvari oskudno. Poznato je da istočnjačke populacije uključuju insekte, ptičja jaja i prljavštinu u svoju prehranu. Poznato je da imaju veću prehrambenu raznolikost od onih na zapadu i jedinstvenu prevlast voća.

Obični smeđi lemuri, lemuri s bijelim čelima i lemuri s ovratnikom jedu uglavnom voće, mlado lišće i cvijeće. Sanfordovi lemuri hrane se prvenstveno voćem, povremenim dijelovima biljaka i beskralješnjacima.

  • Primarna dijeta
  • biljojedi
    • folivore
    • plodožderka
  • Hrana za životinje
  • jaja
  • kukci
  • Biljna hrana
  • lišće
  • drvo, kora ili stabljika
  • voće
  • cvijeće
  • sok ili druge biljne tekućine
  • Ostala hrana
  • gljiva

Predatorstvo

Predatori ovih lemura nisu prijavljeni, iako mogućnosti uključuju jame, grabljivice i ljude.

trešnjino oko psa

Uloge ekosustava

Kao voćojedi, ovi lemuri će vjerojatno pomoći u širenju sjemena. Kao grabežljivci na kukcima i ptičjim gnijezdima, mogu utjecati na relevantne populacije životinja. U mjeri u kojoj ovi lemuri služe kao plijen za druge vrste, mogu imati određeni utjecaj na populacije grabežljivaca.

  • Utjecaj na ekosustav
  • raspršuje sjemenke

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

Zaštićena područja Madagaskara, u kojima obitavaju mnogi lemuri (kao i mnoge druge vrste flore i faune), postala su prava atrakcija za turiste. Zajednice na Madagaskaru imaju velike koristi od toga. Oni primaju pedeset posto ulaznica u nacionalni park. Lokalno stanovništvo također ima koristi služeći kao vodiči i prodajom rukotvorina turistima.

Pripadnike ove vrste ponekad love zbog mesa.

  • Pozitivni učinci
  • hrana
  • eko turizam

Ekonomska važnost za ljude: negativna

Eulemur fulvusnema poznatih negativnih učinaka na ljude.

Konzervacijski status

Status očuvanosti smeđih lemura djelomično je posljedica njihovog ograničenog zemljopisnog područja. Njihova primarna prijetnja je uništavanje staništa. Uništavanje staništa uvelike je rezultat eksplozivne stope rasta ljudske populacije Madagaskara. Ova vrsta je stavljena u nešto nižu rizičnu kategoriju (Vulnerable) zbog svoje vjerojatno velike divlje populacije i pojavljivanja u nizu zaštićenih područja.

Za crvenočele lemure zapadna su staništa u velikoj mjeri ugrožena zbog spaljivanja i krčenja zemljišta za ispašu. Na istoku, glavne opasnosti su poljoprivreda i sječa šuma za ogrjevno drvo i građevinarstvo. Ova podvrsta se javlja u nekim zaštićenim područjima Madagaskara i može se naći u zatočeništvu u 22 zoološka vrta diljem svijeta gdje se drži oko 100 jedinki.

Uništenje šuma primarna je prijetnja opstanku običnih smeđih lemura. Također se love u velikom dijelu njihovog raspona. Ova podvrsta se nalazi u zaštićenim područjima na Madagaskaru i može biti jedna od najniže rizičnih podvrsta smeđeg lemura. Obični smeđi lemuri uzgajali su se u zatočeništvu i trenutno postoji oko 140 životinja u 40 ustanova diljem svijeta.

Bijelim lemurima prijeti uništenje istočne kišne šume Madagaskara za poljoprivredu. Ova životinja se također lovi zbog hrane u većem dijelu svog raspona. Trenutno postoji u zaštićenim područjima na Madagaskaru. Bijeločeli lemuri se razmnožavaju u zatočeništvu, a postoji preko 200 životinja u zatočeništvu u više od 40 zooloških vrtova diljem svijeta.

Uništavanje šuma također je primarna prijetnja opstanku ogrličastih lemura. I oni se love u potrazi za hranom u velikom dijelu svog raspona. Osim toga, povremeno su zarobljeni zbog trgovine kućnim ljubimcima. Ovratni lemuri se prirodno pojavljuju samo u jednom od zaštićenih područja Madagaskara, ali su uvedeni u dva druga. Otprilike 40 ogrličastih lemura trenutno je u zatočeništvu u 6 ustanova širom svijeta.

Sanfordovim lemurima također prijeti uništavanje šuma. Međutim, čini se da ova podvrsta može preživjeti u blago degradiranim staništima. Iako se Sanfordovi lemuri nalaze u zaštićenim područjima na Madagaskaru, razina zaštite varira među rezervatima. To je zato što su krivolov i požari česti događaji u mnogim prirodnim rezervatima Madagaskara. Postoje samo dvije skupine za uzgoj sanfordskih lemura u zatočeništvu.

Suradnici

Nancy Shefferly (urednica), Animal Agents.

Nita Bharti (autorica), Sveučilište Michigan-Ann Arbor, Phil Myers (urednik), Muzej zoologije, Sveučilište Michigan-Ann Arbor.