Eudyptula minormali pingvin

Autora Ashley Chung

Geografski raspon

Eudyptula minornalazi se na cijeloj južnoj obali Australije i na sjeveru do Južnog osamljenog otoka uz obalu Novog Južnog Walesa. Također su porijeklom s obala Novog Zelanda.(Hoskins, et al., 2008.)

Eudyptula minorima šest priznatih podvrsta.E. m. novaehollandiazemljopisno se nalazi u Australiji. Ostalih pet podvrsta,E. m. iredaei,E. m. varijabla,E. m. albosignata,E. m. maloljetni,E. m. chathamensis, raspoređeni su po cijeloj državi Novi Zeland.(Davis i Renner, 2003.)

  • Biogeografske regije
  • australski
    • zavičajni
  • tihi ocean
    • zavičajni

Stanište

Kad si na kopnu,Eudyptula minornaseljava priobalna staništa s dobrim uvjetima za gniježđenje. Mali pingvini se gnijezde u jazbinama iskopanim u golom pijesku ili ispod vegetacije. Ako je tlo previše mekano za držanje jazbine, ovi se pingvini također gnijezde u špiljama i pukotinama stijena. Staništa uključuju kamenitu obalu, savanu, šumu ili šume. Mali pingvini su morske ptice i većinu svog života provode plivajući pod vodom.(Ropert-Coudert, et al., 2009.)



  • Regije staništa
  • umjereno
  • slane ili morske
  • Zemaljski biomi
  • čestar
  • šikara šuma
  • Vodeni biomi
  • primorski
  • Ostale značajke staništa
  • špilje

Fizički opis

Kao najmanji pingvin na svijetu, ova ptica koja ne leti prosječno je visoka 30 cm i ima težinu od 1,1 do 1,2 kg. Ima crni kljun prosječne duljine 35 mm i oči u rasponu od srebrnih do plavih, sivih i lješnjaka. Brada i grlo su mu bijeli zajedno s donjom stranom peraja i torzom. Vrh glave, vrat i leđna strana peraja i trupa su indigo-plave. Boja perja pingvina s godinama može postati dosadnija, a boja njihove donje strane može varirati od bijele do sive do smeđe. Spolni dimorfizam kod ove vrste nije izražen. Mužjaci su veći i imaju duže i dublje kljunove od ženki. Mužjaci imaju prosječnu duljinu kljuna od 35,7 mm i prosječnu dubinu kljuna od 15,4 mm. Ženke imaju prosječnu duljinu kljuna od 34,5 mm i prosječnu dubinu od 14,1 mm. Duljina peraja je slična kod oba spola s prosjekom od 117,5 mm.

Mladunci imaju leđno perje koje je svjetlije svijetloplavo od indigo-plave jedinke. Mladunci također imaju tanje i kraće kljunove.(Davis i Renner, 2003.; Overeem, et al., 2008.; Williams, 1995.)

  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • homoiotermni
  • bilateralna simetrija
  • Spolni dimorfizam
  • spolova podjednako
  • mužjak veći
  • Masa dometa
    1,1 do 1,2 kg
    2,42 do 2,64 lb
  • Prosječna duljina
    30 cm
    11,81 in

Reprodukcija

Udvaranje počinje tako da muški mali pingvini izvode udvaranje i daju pozive za parenje. Mužjak će svoje tijelo držati u uspravnom položaju s perajima iznad leđa, ispruženim vratom i uspravnom glavom okrenutom prema nebu. Mužjak tada ispušta rikanje. Ti se prikazi mogu izvoditi sami ili u skupini nesparenih mužjaka. Povremeno će mužjak nastupiti ispred gnijezda koje je sagradio. Nakon što ženka odabere mužjaka, zajedno izvode prikaz. Jedna jedinka stoji uspravno i raširi peraje pognute glave, što signalizira drugoj ptici da je slijedi i hodaju u malim krugovima oko gnijezda, brečući dok idu. Nakon ovog prikaza mužjaka i ženke dolazi do kopulacije.

Greyhound Rescue SAD

Mali pingvini formiraju monogamne parove i zadržavanje parova u parovima iz godine u godinu je veliko kod ove vrste. Parovi će se vjerojatno razdvojiti tek nakon neuspješnog pokušaja gniježđenja ili smrti.(Davis i Renner, 2003.; Williams, 1995.)

  • Sustav parenja
  • monogamno

Mali pingvini se razmnožavaju od lipnja do listopada u labavim kolonijama. Mogu se gnijezditi u prizemnim jazbinama, stjenovitim liticama ili špiljama, gdje polažu kladu od 1 do 2 jaja. Jaja su glatka i bijela na izgled. Imaju prosječnu težinu od 53 g i prosječni promjer od 42,0 mm. Inkubacija traje 31 do 40 dana, a tek izleženi pilići imaju prosječnu težinu od 36 do 47 g. Pilići su polu-altrični pa se rađaju s perjem, zahtijevaju sipanje, ne mogu napustiti gnijezdo i ne mogu se sami hraniti. Nakon što se mladi izlegu, sljedećih 18 do 38 dana naziva se 'razdoblje čuvanja' za pingvine tijekom kojeg vremena oba roditelja mladunčaju, razmjenjujući svaka 3 do 4 dana. Nakon početnog razdoblja čuvanja, roditelji opuštaju svoje dužnosti i čuvaju piliće samo noću. Prljanje se događa kada je pile staro 50 do 65 dana i tada je naraslo između 800 g i 1150 g. Mladunci dostižu potpunu neovisnost u dobi od 57 do 78 dana. Većina mladih pingvina dostiže reproduktivnu zrelost u dobi od 3 godine.(Davis i Renner, 2003.; Williams, 1995.)

Ciklus uzgojaEudyptula minorvarira ovisno o mjestu gniježđenja i mnogim drugim čimbenicima okoliša. Prehrana, dob, datum uzgoja mogu utjecati na vrijeme ciklusa razmnožavanja i uspjeh gniježđenja. Pokazalo se da nedostatak prehrane odgađa proces uzgoja. Vjerojatnost uspjeha u razmnožavanju također raste s dobi. Ovaj trend se pripisuje činjenici da stariji pingvini imaju više iskustva, što povećava šanse za preživljavanje mladih. Mali pingvini mogu položiti više kandži ako je prva kvačila bila neuspješna ili ako su odrasli podigli svoje prve mlade rano u sezoni razmnožavanja.(Heber, et al., 2008.; Knight i Rogers, 2004.; Nisbet i Dann, 2009.)

  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparozni
  • sezonski uzgoj
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • koji nosi jaja
  • Interval uzgoja
    Mali pingvini se razmnožavaju jednom godišnje, međutim, imaju sposobnost položiti dodatnu kvačicu.
  • Sezona parenja
    Sezona razmnožavanja obično traje od lipnja do prosinca, ali može varirati geografski.
  • Raspon jaja po sezoni
    1 do 2
  • Prosjek jaja po sezoni
    dva
  • Vrijeme raspona do izleganja
    31 do 40 dana
  • Raspon prve dobi
    50 do 65 dana
  • Vrijeme raspona do neovisnosti
    57 do 78 dana
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (žene)
    3 godine
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (muškarac)
    3 godine

Oba spola preuzimaju odgovornost u procesu uzgoja. I mužjak i ženka pingvina mogu zajedno graditi svoje gnijezdo, ali mužjak može imati veću ulogu u fizičkoj izgradnji jazbine. Ženka često preuzima veću ulogu u fazi inkubacije, ali mužjak i dalje pomaže razmjenjujući dužnosti sa ženkom svaka 3 do 4 dana. Nakon što se pilići rode, oba roditelja nastavljaju gnjaviti mlade tijekom 'čuvarskog razdoblja'. Opet, roditelji mijenjaju čuvarske dužnosti svaka 3 do 4 dana, tako da jedan gnjavi piliće dok drugi hrani hranu. Nakon nekoliko tjedana roditelji smanjuju vrijeme čuvanja na samo noću. Pilići se izlijeću nakon 50 do 65 dana i tada napuštaju gnijezdo i ne vraćaju se nekoliko dana. Maloljetnici se osamostaljuju od roditelja u dobi od 57 do 78 dana.(Williams, 1995.)

  • Ulaganje roditelja
  • altricijski
  • muška roditeljska skrb
  • ženska roditeljska skrb
  • prije oplodnje
    • opskrba
    • štiteći
      • žena
  • prije izleganja/porođaja
    • opskrba
      • muški
      • žena
    • štiteći
      • muški
      • žena
  • prije odvikavanja/prljanja
    • opskrba
      • muški
      • žena
    • štiteći
      • muški
      • žena
  • prije osamostaljenja
    • opskrba
      • muški
      • žena
    • štiteći
      • muški
      • žena

Životni vijek/dugovječnost

Mali pingvini žive u prosjeku 6 godina. Međutim, trakasti mali pingvin ponovno je uhvaćen u dobi od 25 godina i 8 mjeseci. Podaci o životnom vijeku ptice u zatočeništvu nisu se mogli pronaći.('Mali pingvin, Eudyptula minor', 2009.; Nisbet i Dann, 2009.)

  • Životni vijek raspona
    Status: divlje
    25,6 (visokih) godina
  • Prosječni životni vijek
    Status: divlje
    6 godina

Ponašanje

Eudyptula minorima preko desetak različitih oblika agresivnog ponašanja. Ovi se zasloni u konačnici mogu podijeliti u 4 različite kategorije uključujući stacionarne zaslone upozorenja, brzo napredovanje prema uljezu, kratki fizički kontakt i fizičke napade. Sva četiri ponašanja uključuju različitu vrstu fizičkog prikaza i vokalizacije.

Stacionarni prikaz upozorenja pojavljuje se kada je prijetnja udaljena 1 do 3 m od pingvina. Pingvin raširi peraje, držeći tijelo uspravno i dajući uljezu izravan pogled popraćen glasnim vokalizacijom. Kada pingvin brzo napreduje prema uljezu, brzo hoda ili juriša prema uljezu uz zov nalik na buku. Kratki fizički kontakt može varirati od dodirivanja računa do šamaranja uljeza perajem. Ako je pingvin u svojoj jazbini, juri se van kako bi svojim kljunom kljunom kljucao uljeza. Ako se uljez ne povuče, pingvini pribjegavaju fizičkim napadima koji uključuju grizenje i premlaćivanje perajima.(Williams, 1995.)

Mali pingvini smatraju se najnoćnijim pingvinima, ali općenito cijeli dan provode tražeći hranu u moru i vraćaju se na kopno kako bi se uvalili u sumrak. U sezoni gniježđenja pingvini plivaju u prosjeku samo 8 do 9 km od obale oko 12 do 18 sati odjednom. Ova kratka putovanja su vjerojatno zato što pilići imaju ograničenu sposobnost termoregulacije i moraju se stalno hraniti. Tijekom sezone negniježđenja, pingvini mogu putovati na velike udaljenosti do 710 km, ali u većini slučajeva i dalje ostaju unutar 20 km od obale. Mali pingvini moraju potrošiti veću količinu energije za zaron u vodu nego veći pingvini, a iako mogu zaroniti do 67 m dubine, uglavnom ostaju unutar 5 m od površine. Kada se pingvini vrate na obalu iz mora, paradiraju natrag u svoja gnijezda u skupinama. U godinama dobrog razmnožavanja, ovi pingvini formiraju te skupine na nenasumičan način, tražeći iste jedinke s kojima su paradirali ujutro kako bi se s njima vratili u sumrak.(Daniel, et al., 2007.; Williams, 1995.)

  • Ključna ponašanja
  • fosorijski
  • plivajući
  • noćni
  • pokretljiva
  • sjedeći
  • teritorijalni
  • kolonijalni

Home Range

Gnijezda udubljenja obično su udaljena više od 2 m u malim kolonijama pingvina. Međutim, kada se pingvini gnijezde u špiljama, gnijezda su često međusobno bliža od 2 m.(Williams, 1995.)

Komunikacija i percepcija

Eudyptula minorje noćna vrsta i vrlo je glasan tijekom noći dok se prenoći. Zvuk njihovih poziva može varirati od tihe tutnjave do buke nalik na trubu. Njihova pjesma može se koristiti za nekoliko funkcija, uključujući privlačenje partnera. Svaki mali pingvin ima prepoznatljivu individualnu pjesmu koju roditelji i braća i sestre koriste kako bi razlikovali jedni druge od stranaca. Pozivi se također mogu koristiti s agresivnom namjerom protiv uljeza oko pingvinovog gnijezda.

Mali pingvini izvode jedinstvene prikaze udvaranja. Mužjaci zauzimaju poseban stav, s glavama okrenutim prema gore i krilima unatrag, dok viknu ženkama. Ako ženka prihvati, pridružit će se mužjaku u 'plesu' udvaranja gdje zajedno marširaju u krugovima i zovnu.

zelda buldog

Kao i sve ptice, mali pingvini percipiraju svoje okruženje putem vizualnih, slušnih, taktilnih i kemijskih podražaja.('Mali pingvin, Eudyptula minor', 2009.; Jouventin i Aubin, 2000.; Miyazaki i Waas, 2002.; Nakagawa, et al., 2001.)

  • Komunikacijski kanali
  • vizualni
  • akustični
  • Drugi načini komunikacije
  • dueti
  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • kemijski

Prehrambene navike

Eudyptula minorje uglavnom ribojedan i koristi tehniku ​​ronjenja u potjeri kako bi uhvatio plijen u malim dubinama. Veći dio njegove prehrane sastoji se odClupeiformesribe, kao što su inćuni i sardine. Raznolikost konzumirane ribe ovisi o lokalitetu pingvina. Ova vrsta također lovi male lignje, hobotnice i rakove. Primijećeno je da se posljednjih godina broj dostupnog plijena smanjuje. To rezultira duljim putovanjima pingvina u traženje hrane, većom potrošnjom energije i u konačnici može smanjiti veličinu populacije.(Hoskins, et al., 2008.; Overeem, et al., 2008.; Williams, 1995.)

  • Primarna dijeta
  • mesožder
    • ribojedi
  • Hrana za životinje
  • riba
  • mekušci
  • vodeni rakovi

Predatorstvo

Ključni grabežljivci malih pingvina su uvedene vrste. To uključujepsi,lasice,štakori,lisiceimačke.Pacifički galeboviiKraljevi skinkovisu prirodni grabežljivci koji jedu jaja i mlade malih pingvina. U nastojanju da smanje grabež, mali pingvini kreću se u skupinama prema oceanu i iz njega. Ova tehnika protiv grabežljivaca događa se nekoliko sati prije zore i nekoliko sati nakon sumraka kada je mrak. Kako su pingvini manje pokretni na kopnu, masovno kretanje kopnom pod okriljem tame vjerojatno je još jedna metoda koja se koristi za izbjegavanje grabežljivaca. Unatoč ovim tehnikama, odrasli mali pingvini često postaju plijen morskih pasa, tuljana ikitovi orka.(Daniel, et al., 2007.; Overeem, et al., 2008.; Williams, 1995.)

  • Poznati grabežljivci
    • psi (Canis lupus)
    • crvene lisice (lisice)
    • lasice (Mustela)
    • mačke (Felius catus)
    • štakori (Rattus)
    • pacifički galebovi (pacifički galeb)
    • King's skinks (Egernia kingii)
    • kitovi orke (Orcinus orca)

Uloge ekosustava

Eudyptula minorigra višestruke uloge u svom ekosustavu kao grabežljivac i domaćin parazitima. Plini na male ribe, lignje, hobotnice ili povremeno rakove i vjerojatno utječe na te populacije. Jaja i pilići malih pingvina izvor su hrane lokalnim populacijama pasa, štakora, mačaka i drugih uvedenih grabežljivaca. Odrasli mali pingvini postaju plijen morskih pasa, tuljana i kitova orka te su vrijedan izvor hrane za ove grabežljivce.(Hoskins, et al., 2008.; Williams, 1995.)

Posljednjih godina nova vrsta pernate grinje,Ingrassia eudyptula, otkriveno je za koje se vjeruje da parazitiraEudyptula minor. Ove grinje jedu ulje za čišćenje na perju pingvina.(Mironov i Proctor, 2008.)

pas nogometni dres
Komenzalne/parazitske vrste
  • pernate grinje (Ingrassia eudyptula)

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

Parada pingvinaEudyptula minorje popularna turistička atrakcija. Zabilježeno je da 500.000 turista godišnje dođe gledati koloniju pingvina kako paradiraju do i iz vode na otoku Phillip.('Mali pingvin, Eudyptula minor', 2009.; Overeem, et al., 2008.)

Ova specifična vrsta također je od velikog interesa za znanstvenike zbog svoje male veličine i povećane količine energije potrebne za preživljavanje, posebno na niskim temperaturama. Ova tema je važna u proučavanju termoregulacije u endotermama, a fizičke karakteristike pingvina omogućuju znanstvenicima da koriste ovog pingvina u usporedbi s drugim endotermama.(Fallow, et al., 2009.; Thomas i Fordyce, 2007.)

  • Pozitivni učinci
  • eko turizam
  • istraživanja i obrazovanja

Ekonomska važnost za ljude: negativna

Nema poznatih učinaka malih pingvina na ljude.

Konzervacijski status

TrenutnoEudyptula minorne smatra se da mu prijeti izumiranje. Vjeruje se da globalna populacija ovih ptica u prosjeku iznosi oko 1.000.000 jedinki. Njihova populacija opada, međutim, zbog unesenih grabežljivaca, smanjenja populacije plijena i izlijevanja nafte. Intenzitet industrijskog ribolova rezultira niskom gustoćom plijena za pingvine i druge ribojede. Čimbenici kao što su ljudska naselja, obalna erozija i zagađenje također su utjecali na staništa za razmnožavanje ovih ptica.(Davis i Renner, 2003; Overeem, et al., 2008)

PodvrstaE. m. albosignatasada se smatra ugroženim. Nalazi se samo na poluotoku Banks na Južnom otoku, Novi Zeland.(Davis i Renner, 2003.)

Suradnici

Ashley Chung (autorica), Sveučilište Michigan-Ann Arbor, Phil Myers (urednik), Sveučilište Michigan-Ann Arbor, Rachelle Sterling (urednica), Posebni projekti.