Pingvin Eudyptes robustussnares

Autor Nick Bellows

Geografski raspon

Eudyptes robustusograničen je na otok Snares, južno od Novog Zelanda, i susjedni ocean. Otok Snares je morsko utočište koje ograničava pristup ljudima (Muller-Schwarze 1984).(Muller-Schwarze, 1984.)

  • Biogeografske regije
  • australski
    • zavičajni
  • tihi ocean
    • zavičajni
  • Ostali geografski pojmovi
  • otočki endem

Stanište

Eudyptes robustusživi u umjerenoj subantarktičkoj podzoni. Ovo stanište pruža dovoljno vegetacije za izgradnju gnijezda i smještaj. Otok Snares je jako pošumljen, ali obale su stjenovite s mahovinama koje ispunjavaju praznine. Glavna vrsta stijene je muskovit granit. Tlo je prekriveno tresetom do dubine od dva metra. Ovo je područje gdjeE. robustusgradi svoja gnijezda (Russ 2000).

  • Vodeni biomi
  • primorski

Fizički opis

Kao i kod ostalih pet vrstaEudyptes,E. robustusima karakteristične žute perjanice ili grebene na glavi (Muller-Schwarze 1984).Eudyptes robustusvisoka je između 50 i 60 cm. Fizički su slični pingvinu Fjordlanda (Eudyptes pachyrhynchus). Imaju debeo teški kljun, s bijelom ili ružičastom kožom oko baze kljuna. Imaju svo crno perje na obrazima za razliku od bijelih čuperaka na obrazima fjordlandskog pingvina.Eudyptes robustusima široke grebene koje rastu od kljuna do stražnjeg dijela glave (Pingvini oko svijeta 2000.). Mužjaci i ženke fizički su vrlo slični, međutim mužjak je obično malo viši i teži malo više.



  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • homoiotermni
  • bilateralna simetrija
  • Spolni dimorfizam
  • mužjak veći
  • ukrašavanje
  • Masa dometa
    3000 do 4000 g
    105,73 do 140,97 oz
  • Duljina raspona
    50 do 60 cm
    19,69 do 23,62 in

Reprodukcija

Postoji oko 135 uzgojnih kolonija zaE. robustusna otoku Snares, s otprilike dva gnijezda po kvadratnom metru. Ove kolonije daju u prosjeku 44 mladunaca godišnje. Razmnožavanje počinje oko šeste godine. Reproduktivni ciklus počinje u prva tri tjedna rujna.

imaju li psi naglaske

Gnijezda se stvaraju kopanjem plitkih rupa u zemlji. Ove rupe su obložene grančicama i malim granama.Eudyptes robustusgradi gnijezda ispod drveća i grmlja kako bi se zaštitili od sunca. Ako je vegetacija uništena olujama, uzgajališta se pomiču (Pingvini oko svijeta 2000.).

Prvo jaje snese obično je malo, a zatim 4-5 dana kasnije snese veće jaje. Oba roditelja naizmjence inkubiraju jaja prvih 10 dana. U ovom trenutku mužjak odlazi u ocean da nahrani ženku koja inkubira jaja dvanaest dana zaredom. Kada se mužjak vrati, ženka odlazi u ocean da se hrani, a mužjak inkubira jaja sljedećih jedanaest dana. Prva tri tjedna nakon što se pilići izlegu, mužjak djeluje kao čuvar, štiteći ih od grabežljivaca. Obično samo jedno od svaka dva pileta preživi stadij čuvara. Ova visoka stopa smrtnosti posljedica je vremenskih prilika, prvenstveno kišnih nevremena. Predacija i paraziti nisu značajni izvori smrtnosti. Otprilike 75 dana nakon izlijeganja pile odlazi u more s roditeljima, a zatim nastavlja samostalno (Muller-Schwarze 1984.).

  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparozni
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • koji nosi jaja

Ponašanje

Pingvini pokazuju tri tipa ponašanja: općenito, agresivno i seksualno. Općenito ponašanje uključuje zgrtanje, u kojem se ptice okupljaju kako bi se smanjile gubitke topline, i pražnjenje, u kojem ptica skuplja ulje iz žlijezde za čišćenje na stražnjici i nanosi ga na perje. To se radi kako bi se održalo perje i spriječila infiltracija vode.

Agresivna ponašanja uključuju upere i zjape, u kojima pingvin pokazuje na uljeza i otvara njegov račun, režući, kako bi upozorio uljeze da ulaze na teritorij tog pingvina. Još jedno agresivno ponašanje je juriš, u kojem ptica juriša na uljeza s raširenim krilima i otvorenim kljunom. To se može učiniti tiho ili uz režanje.

Seksualno ponašanje uključuje ekstatični prikaz, u kojem ptica ustaje ispruženih krila. Ptica tada više puta pumpa prsa. To čine samci kako bi privukli ženke. Klanjanje se vrši u parovima kada se mužjak vrati u gnijezdo. Ženka će se pokloniti mužjaku, a zatim će se mužjak pokloniti ženki. Međusobno prikazivanje i trubanje su radnje koje se vrše kada se mužjak vraća iz duže odsutnosti. Ova dva ponašanja su vrlo slična. U međusobnom prikazu, mužjak koji se vraća suočit će se sa ženkom, nakloniti se, a zatim ispružiti kljun okomito u zrak i pozvati. Ženka će tada ponoviti čin. Trubanje je isti čin kao i međusobno izlaganje, osim što se izvodi tako da par stoji jedan pored drugog (Welch 1997).

  • Ključna ponašanja
  • strašno
  • plivajući
  • dnevni
  • pokretljiva
  • migracijski
  • kolonijalni

Komunikacija i percepcija

  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • kemijski

Prehrambene navike

Prehrana pingvina s otoka Snares nije dobro poznata, međutim, istraživači vjeruju da se sastoji od krila, lignji i ribe (Barham i Barham 1996). Riba čini oko 18% njegove prehrane.

  • Primarna dijeta
  • mesožder
    • ribojedi
    • jede člankonošce koji nisu insekti
    • mekušac
  • Hrana za životinje
  • riba
  • mekušci
  • vodeni rakovi

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

JerE. robustusnema gotovo nikakav kontakt s ljudima, nema ni pozitivnog ni negativnog utjecaja na čovjeka.

Konzervacijski status

Trenutno nema problema s očuvanjemE. robustus. Svih 17 vrsta pingvina zakonski je zaštićeno od lova i sakupljanja jaja. Na otoku Snares nema unesenih kopnenih grabežljivaca, međutim, istraživači vjeruju da je uvođenje norveškog štakora (Rattus norvegicus) može predstavljati ozbiljan problem. Trenutno jedini grabežljivci odraslihE. robustusje Hookerov morski lav. Jaja i pilići podložni su grabežljivosti smeđih pomorčića i divovskih burevica. Budući da je stanovništvo ograničeno na otok Snares, nema opasnosti od ljudskog kontakta (Sea World 2001).

Drugi komentari

Trenutno postoji 17 priznatih vrsta pingvina. Znanstvenici također prepoznaju 32 vrste izumrlih pingvina.

Trenutno se procjenjuje da postoji između 25 i 35 tisuća parovaE. robustusživi na otoku Snares. Prosječni pingvin živi između 15 i 20 godina (Welch 1997.).

Suradnici

Nick Bellows (autor), Sveučilište Michigan-Ann Arbor, Phil Myers (urednik), Muzej zoologije, Sveučilište Michigan-Ann Arbor.