Eudyptes pachyrhynchus fiordlandski pingvin

Autora Tricia Braswell

Geografski raspon

Fiordland PenguinsEudyptes pachyrhynchusnalaze se od jugozapadne obale južnog otoka Novog Zelanda, do obližnjih otoka Stewart i Solander.

(Stonehouse 1975; Simpson 1976)

  • Biogeografske regije
  • australski
    • zavičajni

Stanište

Fiordlandski pingvini imaju pelagično vodeno stanište (otvoreni ocean). Provest će do 75% svog života u oceanu tijekom zime, zbog čega se školjke često vežu za rep pingvina. Ostalih 25% života Fiordlandsa provodi se na osamljenim kopnenim područjima tijekom sezone razmnožavanja.



žuta pseća kakica

(Lynch 1997; Sparks i Soper 1987)

  • Zemaljski biomi
  • šuma

Fizički opis

Fiordlandski pingvin, također poznat kao debelokljuni pingvin, ima prosječnu duljinu od 55 cm (21 in). Glava i tijelo ovog pingvina su crni, s izuzetkom bijele prednje strane i bijelih oznaka na obrazima. Fiordland pingvini imaju greben briljantnog žutog perja koje je vidljivo u podnožju kljuna i proteže se preko oka. Fiordlandski pingvini su monomorfni, odnosno mužjak i ženka izgledaju slično. Pilići Fiordland Penguin imaju sivo-smeđa leđa s bijelim prednjim dijelom.

(Barham 2000; Stonehouse 1975; Lynch 1997)

  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • bilateralna simetrija
  • Masa dometa
    2000 do 5000 g
    70,48 do 176,21 oz

Reprodukcija

Fiordlandski pingvin obično locira svoje mjesto gniježđenja u unutrašnjosti od obale (udaljenosti variraju), s nekim gnijezdištima na područjima do 100 m nadmorske visine. Gnijezdeći se u labavim kolonijama, Fiordlands lociraju svoja gnijezda odvojena i izvan pogleda jedno od drugog. Za razliku od većine crested pingvina, fiordlandski pingvin se ne gnijezdi na otvorenom. Gnijezda Fiordlanda mogu se nalaziti u špiljama, ispod trupaca, u podnožju drveća i ispod grmlja (osobito daleko od pješčanih muha).

Fiordland mužjaci se vraćaju na mjesta gniježđenja u srpnju, dva tjedna prije ženki. Ubrzo nakon što stignu ženke se pare. Ubrzo nakon toga ženka Fiordlanda će položiti dva blijedozelena jaja, koja inkubiraju 4-6 tjedana. Neobično je da se oba jaja izlegu, ali kada se izlegu, roditelji ne mogu prikupiti dovoljno hrane za oba pileta. Rezultat je smrt manjeg brata i sestre. Prva 2-3 tjedna života pilića, mužjak će ostati i čuvati gnijezdo dok ženka preuzima i vraća hranu za svoje mlade. Za nekoliko tjedana oba roditelja će tražiti hranu dok piliće ostavljaju same ili u raspuštenim jaslicama (skupine za uzgoj). Sa oko 75 dana starosti, fiordlandski pilići će se mitariti i otići u more.

(Simpson 1976; Barham 2000)

  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparozni
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • koji nosi jaja

Ponašanje

Fiordlandski pingvin zimi boravi u oceanu. Živeći tamo sam mnogo mjeseci, Fiordland pokazuje svoj usamljeni stil života. U srpnju, Fiordland putuje na kopno i tamo boravi tijekom sezone parenja. Danju se ovaj sramežljivi i plahi pingvin skriva na mjestu gniježđenja, držeći se povučeno od stranaca. Noću je Fiordland Penguin aktivan (noćni).

(Barham 2000; Sparks and Soper 1987)

  • Ključna ponašanja
  • pokretljiva

Komunikacija i percepcija

  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • kemijski

Prehrambene navike

Fiordlandski pingvini hrane se u obalnim vodama, osobito tijekom sezone razmnožavanja. Fiordlands imaju prehranu koja se sastoji od rakova, malih riba i lignji. (Barham 2000; Sparks and Soper 1987)

Konzervacijski status

Sredinom 1980-ih procijenjeno je da postoji 5.000 do 10.000 gnijezdećih parova fiordlandskih pingvina. Trenutno postoji oko 1000 do 2500 gnijezdećih parova. Populacije su uznemirene uvedenim grabežljivcima kao što su tvorovi, pomorci i weke. Prirodni grabežljivci uključuju tuljane, stoke i veće ribe grabežljivce. (Barham 2000; Stonehouse 1975)

banda pasa

Drugi komentari

Pingvin Fiordland se ponekad miješa s pingvinom Snares. Iako su gotovo identični, pingvini imaju dvije različite razlike. Fiordlandski pingvin ima bijele oznake na obrazima, a pingvin Snares ne. Dva pingvina također imaju različite cikluse razmnožavanja. Iako oboje zauzimaju područje Novog Zelanda, reproduktivno su izolirani i ne križaju se. (Peterson 1979; Stonehouse 1975)

Suradnici

Tricia Braswell (autorica), Fresno City College.