Eudocimus ruberscarlet ibis

Autora Katherine Phelps

Geografski raspon

Eudokim rubernalazi se u sjevernoj Južnoj Americi, proteže se od Venezuele do istočnog Brazila. Nomadski je, sa sezonskim pomacima i migracijama između različitih obalnih mjesta i unutarnjih močvara.(Scarlet Ibis, 2001.; Hancock, et al., 1992.)

  • Biogeografske regije
  • neotropski

Stanište

Eudokim ruberpreferira močvarna okruženja kao što su muljovine i plitke uvale. Ima tendenciju razmnožavanja i gniježđenja na gustim otocima prekrivenim šikarama i mangrovima u blizini ušća rijeka.('Scarlet Ibis', 2001.)

  • Regije staništa
  • tropski
  • zemaljski
  • Vodeni biomi
  • rijeke i potoci
  • primorski
  • bočata voda
  • Močvare
  • močvara
  • Močvara

Fizički opis

Eudokim ruberpripada istoj obitelji kao i žličarke. Ibisi imaju blago isprepletene noge i tanak, prema dolje zakrivljen kljun. Lete s kljunom prema naprijed i uspravljenim vratom. Svi su ibisi dugonoge i dugovrate ptice močvarice, aliE. rubermože se okarakterizirati svojim zadivljujućim crvenim perjem i sjajnim plavo-crnim vrhovima krila. Ova svijetlo crvena boja blijedi u ružičastu kod ptica u zoološkom vrtu u zatočeništvu, osim ako im se da specifična prehrana, koja se sastoji od visoke razine proteina i mesa škampa. Iako su odrasle jedinke jarke boje, mladi su dosadni, sivkasto-smeđe boje i bijelih donjih trbuha. Ženke i mužjaci su identične boje, ali su veličina tijela mužjaka i dužina kljuna puno veći. Grimizni ibisi teže od 0,772 do 0,935 g, dugi su od 55,8 do 76,2 cm i imaju raspon krila od 52,1 do 56,1 cm. Njihova metabolička brzina može doseći 1432 cm^3 kisika/sat.(Hancock, et al., 1992.; 'Ibis', 2001.; 'Scarlet Ibis', 2001.)



  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • bilateralna simetrija
  • Spolni dimorfizam
  • spolova podjednako
  • mužjak veći
  • Prosječna masa
    615 g
    21,67 oz
    AnAge
  • Prosječna duljina
    55,8-76,2 cm
    u
  • Prosječni raspon krila
    52,1-56,1 cm
    u
  • Raspon bazalnog metabolizma
    1432 (visoki) cm3.O2/g/h

Reprodukcija

Eudokim ruberima kolonijalni i društveni sustav uzgoja. Gnijezda se općenito grade blizu jedno drugom s više od jednog po stablu. To je najvjerojatnije učinjeno kako bi se smanjio rizik od predatorstva. Mužjaci koriste prikaze privlačenja, letova, trljanja glave i ljuljanja kako bi privukli partnere. Ženka mora biti oprezna kada se približava mužjaku, jer bi je on zapravo mogao napasti ako ne ostane u njegovom izložbenom prostoru. Grimizni ibisi su poligini, mužjaci se često pare s više ženki.(Hancock, et al., 1992.; Olmos i Silva, 2001.; 'Scarlet Ibis', 2001.)

  • Sustav parenja
  • poliginozan

Eudokim ruberpočinje posjećivati ​​svoja kolonijalna mjesta gniježđenja do sredine rujna, polaganje jaja odvija se od početka studenog do prosinca. Prvo jaje snese se 5 do 6 dana nakon kopulacije i obično ima 3 do 5 jaja u svakom gnijezdu. Jaja nisu sjajna, ali su glatka. Inkubacija traje od 19 do 23 dana. Pilići se perju nakon 35 dana i osamostaljuju se za 75 dana.(Hancock, et al., 1992; Olmos i Silva, 2001)

  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparozni
  • sezonski uzgoj
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • koji nosi jaja
  • Interval uzgoja
    Razmnožavanje se događa jednom godišnje
  • Sezona parenja
    Obično se razmnožavanje događa od rujna do prosinca
  • Raspon jaja po sezoni
    3 do 5
  • Prosjek jaja po sezoni
    dva
    AnAge
  • Vrijeme raspona do izleganja
    19 do 23 dana
  • Prosječna dob perja
    35 dana
  • Prosječno vrijeme do osamostaljenja
    75 dana

mladE. rubersu altricial, kada se prvi put izlegu, oni su bespomoćni i ne mogu ni podignuti glavu. Obje odrasle ptice dijele odgovornost brige i brige za mlade. Oboje inkubiraju, daju hranu i također se štite od grabežljivaca. Kako bi nahranili svoje piliće, odrasli se hvataju za kljun mlade ptice, zbog čega ona podiže glavu tako da roditelj može povratiti u usta. Noge pilića se razvijaju prilično brzo; to omogućuje pilićima da se peru već nakon 2 tjedna. Do 40 dana mladi su sposobni dobro letjeti, a sa 75 dana sposobni su se sami opskrbljivati ​​i mogu napustiti koloniju.(Hancock, et al., 1992; Olmos i Silva, 2001)

  • Ulaganje roditelja
  • bez roditeljskog sudjelovanja
  • altricijski
  • prije izleganja/porođaja
    • štiteći
      • muški
      • žena
  • prije odvikavanja/prljanja
    • opskrba
      • muški
      • žena
    • štiteći
      • muški
      • žena
  • prije osamostaljenja
    • opskrba
      • muški
      • žena

Životni vijek/dugovječnost

mladE. ruberimaju oko 50% stope smrtnosti. Općenito, kolonije pate od visoke stope smrtnosti zbog grabežljivaca i nedostatka hrane. Iako su podaci o stvarnom životnom vijekuE. ruberje ograničen, podaci o njegovom sjevernoameričkom rođaku,Eudokim, može se koristiti kao adekvatna procjena.Eudokimobično živi oko 16 godina u divljini i 20 godina u zatočeništvu; najstarija poznata zarobljena osoba živjela je 31 godinu.(Hancock, et al., 1992; Hill, 2001; Ricklefs, 2000)

  • Prosječni životni vijek
    Status: zatočeništvo
    33,2 godine
    AnAge

Ponašanje

Eudokim ruberje vrlo zajednička vrsta. Društvena je i tijekom gniježđenja i prilikom traženja hrane.Eudokim ruberće letjeti u velikim jatima između različitih mjesta hranjenja i smještaja. U letu, ptice će se vinuti i također kliziti na velikim visinama i brzinama. Ako ih se uznemiri, ponekad će sve ptice gnijezdilišta odjednom poletjeti. Teritorijalni sporovi između mužjaka rješavaju se po veličini.(Hancock, et al., 1992.)

burrito za pse
  • Ključna ponašanja
  • muhe
  • klizi
  • dnevni
  • pokretljiva
  • nomadski
  • teritorijalni
  • Društveni
  • kolonijalni

Home Range

Raspon zaE. ruberje raznolik i opsežan, zbog nomadskih kretanja između mjesta gniježđenja i traženja hrane. Pomaci se događaju između unutarnjih močvarnih područja sjeverne Južne Amerike do obalnih mjesta. Točnije, ptice se hrane između viših i nižih llana Južne Amerike. Gniježđenje se zatim odvija u sjeverozapadnoj Kolumbiji i uz obalu Atlantika te u Brazilu gdje se gnijezdi uz sjeveroistočnu obalu.(Hancock, et al., 1992.)

Komunikacija i percepcija

Eudokim ruberproizvodi zvuk trube kako bi priopćio smetnje u gnijezdu i također koristi buku u udvaranju. Mladi imaju reski krik kojim roditeljima daju do znanja da im je potrebna hrana. Dodir je važan tijekom udvaranja. Mužjaci i ženke međusobno se pozdravljaju, a zatim omotavaju vratove. Mužjak proizvodi zvuk trube tijekom udvaranja, dok ženka proizvodi više zvuka cviljenja.(Hancock, et al., 1992.)

  • Komunikacijski kanali
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • kemijski

Prehrambene navike

Eudokim ruberhrani se za hranu ili sondiranjem u vodi svojim dugim kljunom ili kljucanjem plijena na površini tla. Njihova glavna prehrana sastoji se od rakova i vodenih beskralježnjaka. Rakovi i mali rakovi čine većinu prehrane, zajedno s vodenim kukcima. Plijen su i žabe, mekušci, male zmije i male ribeE. ruber.(Hancock, et al., 1992; Scarlet Ibis, 2001)

superioran pas
  • Primarna dijeta
  • mesožder
    • kukojed
    • jede člankonošce koji nisu insekti
  • Hrana za životinje
  • vodozemci
  • gmazovi
  • riba
  • kukci
  • mekušci
  • vodeni rakovi

Predatorstvo

Eudokim rubersuočava se s najvećim rizikom od grabežljivaca velikih mačaka (obiteljFelidae) i ptice grabljivice (redFalconiformes). Njihova najbolja obrana je činjenicaE. ruberostaju zajedno u velikim grupama. Na taj način mužjaci mogu iskoristiti svoju veću veličinu da obrane svoje mlade i svoje partnerke. Veliko grupiranje je također korisno jer ptice proizvode pozive upozorenja kako bi ostale upozorile na opasnost.(Hancock, et al., 1992; Scarlet Ibis, 2001)

  • Poznati grabežljivci
    • velike mačke (Felidae)
    • ptice grabljivice (Falconiformes)

Uloge ekosustava

Eudokim ruberživi među mnogim drugim pticama močvaricama. Iako može živjeti skladno s drugim vrstama, također vrlo agresivno brani svoj pojedinačni prostor. Druge ptice često kradu jajaE. ruber, stoga mora štititi svoj teritorij. Zbog velikih kolonijalnih veličina (koji mogu imati od 20 do 600 gnijezda, a ponekad i do 2000 gnijezda),E. ruberznačajno pridonosi protoku energije organizama u okolišu u kojem živi. U jednoj močvarnoj zemlji zabilježeno je da je odgovoran za 10% protoka energije kroz zajednicu.

Ova vrsta se hrani s mnogim drugim vrstama ptica močvarica, kao što su rode i žličarke, a posebno je viđena kako živi s brazilskim patkama močvaricama. Jedan od razloga zašto bi vrsta mogla biti uzajamna u dijeljenju područja hranjenja je taj što ako dopušta velikom broju ptica da se zajedno hrane na svom mjestu, tada ima bolje šanse da se sakrije od grabežljivaca među svim ostalim pticama. Također, mnoge ptice močvarice zajedno uzburkavaju plitku vodu i ometaju plijen kako bi ga lakše pronašli i uhvatili.(Hancock, et al., 1992.)

Mutualističke vrste
  • Mnoge druge vrste ptica močvarica, kao što su rode, žličarke i brazilske patke močvarice.

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

VažnostE. ruberdatira iz 16. stoljeća kada su indijanska plemena koristila svijetlo perje za ukras i također jela meso ptice.Eudokim rubermeso i jaja ljudi još uvijek koriste kao hranu, a perje se i dalje koristi kao ukrasni predmeti ljudi unutar i izvan indijske zajednice.(Frederick, et al., 1990.)

  • Pozitivni učinci
  • hrana
  • dijelovi tijela izvor su vrijednog materijala

Ekonomska važnost za ljude: negativna

Tehnika traženja hrane kojaE. ruberuses ga šalje u mnogo različitih okruženja kako bi pronašao svoje obroke. Nažalost, njihovo traženje hrane može odvesti ptice na plaže, vrtove, dvorišta, igrališta, golf igrališta, pa čak i poljoprivredna polja gdje može poremetiti stambeni život i aktivnosti ljudi. Iako nisu zabilježeni veći gospodarski padovi ili poremećaji kao posljedicaE. ruber, mnogi smatraju da veliki broj ptica na ovim javnim površinama ponekad predstavlja smetnju.(Hancock, et al., 1992.)

  • Negativni utjecaji
  • štetočina u kućanstvu

Konzervacijski status

Postoje mnoge prijetnje okolišu i ljudimaE. ruber. Prekomjerni lov, berba jaja i prodaja mladunaca kao kućnih ljubimaca na otvorenim tržnicama samo su tri stvari koje utječu na veličinu populacijeE. ruber. Drugi ključni aspekti koji ugrožavaju vrstu vrte se oko gubitka staništa. Uništavanje tla za gniježđenje i gubitak hranilišta i hranilišta su ozbiljni problemi, zajedno s velikim onečišćenjem u ovim sada ograničenim područjima. Poremećaj područja za razmnožavanje i ishranu zbog rekreacijskih aktivnosti, poput vožnje čamcem, također je komplikacija za kolonijeE. ruber. Postoje zakoni i propisi koji su doneseni radi zaštiteE. ruberstaništa i također čuvaju životinju od lova. Međutim, u mnogim područjima provedba zakona je slaba. Kako bi se održalo stanovništvoE. ruber, onečišćenje se mora kontrolirati u svojim područjima za uzgoj i hranjenje, a ljudi koji žive u ruralnim područjima trebaju biti edukovani o ptici. Zaštićene su američkim Zakonom o pticama selicama i navedene su kao Dodatak II CITES-a.(Frederick, et al., 1990.)

Suradnici

Alaine Camfield (urednica), Agents za životinje.

Katherine Phelps (autorica), Sveučilište Michigan-Ann Arbor, Phil Myers (urednik), Muzej zoologije, Sveučilište Michigan-Ann Arbor.