Euderma maculatum pjegavi šišmiš

Od Sofia Hussain

Geografski raspon

Pjegavi šišmiš ima nejednaku distribuciju, koja se javlja od sjevernog Meksika do Britanske Kolumbije. Rijetko su u izobilju. Zabilježena opažanja protežu se od pacifičke obale do Stjenovitih planina u unutrašnjosti.

poveznice.it
  • Biogeografske regije
  • bliski
    • zavičajni

Stanište

Pjegavi šišmiši pronađeni su u potrazi za hranom u mnogim različitim staništima, posebno u sušnim šumama ili borovim šumama Ponderosa i močvarnim područjima. Zbog niske učestalosti njihovih eholokacijskih poziva, predviđa se da će se preferirati velika otvorena staništa. Međutim, vjeruje se da je distribucija prikladnih dnevnih mjesta za smještaj razlog za nejednaku distribuciju ove vrste. Pjegavi šišmiši smještaju se u malim pukotinama koje se nalaze u liticama i kamenitim izdancima. Pronađeni su čak 3000 m nadmorske visine, pa čak i ispod razine mora u pustinjama Kalifornije.

(Pierson i Rainey 1998; Poche 1981; Watkins 1977)



  • Zemaljski biomi
  • pustinja ili dina
  • savana ili travnjak
  • čestar
  • šuma
  • planine

Fizički opis

Ukupna duljina, 126 mm; rep, 51 mm; stražnje stopalo, 12 mm; uho, 47 mm; podlaktica 48,51 mm. Pjegavi šišmiš je tako nazvan po tri bijele mrlje koje se nalaze preko svakog ramena i na stražnjici. Okolno dorzalno krzno je crno, dok je trbušno krzno svijetlo s tamnim donjem krznom. Lice je crno, a uši i krila su blijedi.

  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • bilateralna simetrija
  • Masa dometa
    16 do 20 g
    0,56 do 0,70 oz

Reprodukcija

Ženka okoti jednog mladunaca teškog 20% ​​svoje tjelesne težine obično oko lipnja. Mladi nemaju pjege kao odrasli, niti potpuno razvijene uši pri rođenju. Mladunci su uhvaćeni u maglovite mreže u srpnju. Ženke u laktaciji ulovljene su tek u kolovozu.

(Watkins 1977.)

  • Ključne reproduktivne značajke
  • sezonski uzgoj
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • viviparan
  • Raspon broja potomaka
    1 do 1

Ponašanje

O ovoj vrsti zna se vrlo malo. Nekada se smatralo da je rijedak. U 100 godina od vremena otkrića do 1990., na primjer, u Kaliforniji je prikupljeno samo 14 jedinki. Od tada se broj lokacija na kojima su pjegavi šišmiši pronađeni u toj državi utrostručio, a sada je poznato da se njihov raspon proteže od juga Montane do središnjeg Meksika, uključujući zapadne SAD do sušnih dijelova Nevade, Wyominga, Colorada i Utaha koji ranije bili nepriznati. Iako je distribucija u ovom rasponu vrlo nejednaka, vrsta može biti lokalno uobičajena. Obično se na određenom mjestu obično ulovi samo jedan po noći, a jedinke su dobro raspršene, međusobno udaljene 750-1000 m. Za komunikaciju sa susjedima koriste vokalizacije. Postoji barem jedan zabilježeni izvještaj o očiglednom teritorijalnom sporu koji uključuje vokalizaciju i izravan kontakt. Samo je u jednoj studiji ova vrsta viđena kako se hrani u skupinama.

U većini studija ovi šišmiši hrane se ne više od 10 km od svog dnevnog skloništa i čini se da se hrane stalno. Jedinke lete eliptičnim uzorcima sa svojih mjesta za smještaj dok traže hranu. Međutim, postoji jedan zabilježeni slučaj da ženka u laktaciji leti 35,8 km ravno od svog dnevnog skloništa oko 23:00 h do mjesta za traženje hrane, gdje se prenoćila dio noći (01:00 do 03:30 h), a zatim odletjela natrag na liticu dan kokošarnik. Ostali šišmiši na istom mjestu slijedili su taj noćni obrazac. Ovo ponašanje moglo bi biti kompromis koji ovi šišmiši čine između prikladnih dnevnih mjesta za smještaj i mjesta za hranjenje. Čini se da je ova vrsta vjerna čamcu; vraćaju se u isto dnevno sklonište svake noći ljeti. U jesen njihovo ponašanje postaje manje predvidljivo.

Čini se da količina mjesečine noću ne utječe na ponašanje u potrazi za hranom, za razliku od ponašanja drugih vrsta šišmiša.

Uz noćne migracije na mjesta traženja hrane, ovi šišmiši mogu imati sezonsku migraciju na nadmorskoj visini od staništa na visokim visinama bora Ponderosa u lipnju i srpnju na niže nadmorske visine u kolovozu.

(Leonard i Fenton 1983, 1984; Navo i sur. 1992; Perry i sur. 1997; Pierson i Rainey 1998; Poche 1981; Storz 1995; Woodsworth i sur. 1981)

  • Ključna ponašanja
  • pokretljiva

Komunikacija i percepcija

  • Kanali percepcije
  • dodir
  • kemijski

Prehrambene navike

Kao i većina Microchiroptera, pjegavi šišmiš je eholokator, ali koristi vrlo niske frekvencije za lociranje plijena (9-12 kHz). Ove frekvencije ograničavaju pjegavog šišmiša na hvatanje velikih letećih kukaca, očito specijaliziranih za velike moljce koji ne mogu otkriti eholokacijske pozive tako niskih frekvencija. Čini se da se kukci hvataju u zraku brzinom od otprilike jedan svakih 45 sekundi, a većina zabilježenih ponašanja u potrazi za hranom dogodila se od 23 sata do 3 sata ujutro.

(Wai-ping i Fenton 1989; Watkins 1977).

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

Nepoznato, ali kao stručnjaci za moljce mogli bi biti važni u suzbijanju specifičnih populacija moljaca

Ekonomska važnost za ljude: negativna

nepoznato

Konzervacijski status

O rasprostranjenosti populacije ovog šišmiša zna se vrlo malo. Nedostatak prirodoslovnih podataka svrstava ga u klasu 2, što zahtijeva više informacija. Budući da se pjegavi šišmiš hrani u raznim staništima, čini se da je očuvanje dnevnih skloništa, stjenovitih litica koje imaju ugodne pukotine za smještaj, najbolji način zaštite ove vrste. Međutim, veliki otvoreni tragovi za ishranu, gdje je njihova eholokacija najučinkovitija, važni su za očuvanje ove vrste, kao i dostupnost velikih moljaca kao plijena.

Šišmišima umjerenog područja Sjeverne Amerike sada prijeti gljivična bolest koja se zove 'sindrom bijelog nosa'. Ova bolest je uništila populaciju šišmiša u istočnoj Sjevernoj Americi na mjestima hibernacije od 2007. godine. Gljiva,Geomyces destructans, najbolje raste u hladnim, vlažnim uvjetima koji su tipični za mnoge hibernakule šišmiša. Gljiva raste na tijelima šišmiša koji hiberniraju, a u nekim slučajevima i napada, i čini se da dovodi do poremećaja hibernacije, uzrokujući iscrpljujući gubitak važnih metaboličkih resursa i masovnu smrt. Stope smrtnosti na nekim mjestima hibernacije bile su i do 90%. Iako trenutno nema izvješća oEuderma maculatumsmrtnosti kao posljedica sindroma bijelog nosa, bolest nastavlja širiti svoj raspon u Sjevernoj Americi.(Cryan, 2010.; Služba nacionalnih parkova, Zdravstveni centar za divlje životinje, 2010.)

Suradnici

Sofia Hussain (autor), University of California, Berkeley, James Patton (urednik), University of California, Berkeley.