Euchoreutes nazolong-uhi jerboa

Autora Nicole Swanson

Geografski raspon

Dugouhi jerboas nalaze se u regiji Palearktika. Javljaju se od najjužnije Mongolije do pustinje Takla-Makan, Mengxin, planine Aerijin i visoravni Qing-Zang u sjeverozapadnoj Kini.(Rogovin i Shenbrot, 1995.; Wilson i Reeder, 2005.; Xiang, et al., 2004.)

  • Biogeografske regije
  • palearktički
    • zavičajni

Stanište

U pješčanim dolinama koje su prekrivene niskim grmljem skupljani su primjerci dugouhih jerboa. Njihov raspon uključuje planinske regije Mengxin i Aerjin, koje su sušne i klasificirane kao pustinjske ili polupustinjske. Njihov se raspon također proteže na područje visoravni Qing-Zang, hladno pustinjsko područje na visokim nadmorskim visinama. Biljna raznolikost je niska u ovim područjima,Haloksilon amodendronje nisko rastući grm koji je dokumentiran na nekim mjestima hvatanja.(Nowak, 1999; Rogovin i Shenbrot, 1995)

  • Regije staništa
  • umjereno
  • zemaljski
  • Zemaljski biomi
  • pustinja ili dina

Fizički opis

Dužina repa dugouhog jerboa je 150 do 162 mm, duljina tijela od 70 do 90 mm. Rep je prekriven kratkim dlačicama koje su po boji slične ostatku tijela osim završnog čuperka, koji je bijele i crne boje. Gornji dijelovi su crvenkasto žute do svijetlo rumene boje. Trbuh je bijel. Stražnje stopalo je dugačko 40 do 46 mm, s pet znamenki. Dvije bočne znamenke kraće su od tri središnje. Središnje metatarzalne kosti su spojene na maloj udaljenosti. Stopala su prekrivena čupercima čekinjastih dlaka. Dugouhi jerboi imaju uši koje su 1/3 duže od glave. Sjekutići su tanki i bijeli. Sa svake strane gornje čeljusti nalazi se mali pretkutnjak. Ženke imaju osam majki.(Nowak, 1999.)



maslow psi
  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • heterotermni
  • bilateralna simetrija
  • Spolni dimorfizam
  • spolova podjednako
  • Duljina raspona
    70 do 90 mm
    2,76 do 3,54 inča

Reprodukcija

Sustavi parenja dugouhih jerboa nisu poznati. Međutim, sustavi parenja blisko srodnih vrsta u obiteljiDipodidaesugeriraju da bi mogli biti poligini.(Heske, et al., 1995.)

Za neke blisko povezaneskočimišParenje vrsta obično se događa kratko vrijeme nakon buđenja iz zimskog hibernacije. Ženka će se razmnožavati dva puta tijekom ljetne sezone i uzgajati između 2 i 6 mladih. Vrijeme trudnoće je između 25 i 35 dana.(Macdonald, 1999.)

  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparozni
  • sezonski uzgoj
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • viviparan
  • Interval uzgoja
    Razmnožavanje se može dogoditi dva puta svake sezone.
  • Sezona parenja
    Razmnožavanje počinje ubrzo nakon buđenja iz hibernacije.
  • Raspon broja potomaka
    2 do 6
  • Razdoblje gestacije raspona
    25 do 35 dana

Malo se zna o ulaganju roditelja u dugouhe jerboe. Poput većine sisavaca, ženke doje i brinu se za svoje mlade barem dok ih ne odbiju.

  • Ulaganje roditelja
  • prije oplodnje
    • opskrba
    • štiteći
      • žena
  • prije izleganja/porođaja
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • žena
  • prije odvikavanja/prljanja
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • žena

Životni vijek/dugovječnost

Dugovječnost dugouhih jerboa nije poznata. Međutim, prosječna dugovječnost odjerboasje 2 do 3 godine.(Macdonald, 1999.)

Ponašanje

Pretpostavlja se da su dugouhi jerboas uglavnom noćni, kao i drugijerboas. Povezanojerboasčesto stvaraju četiri različite vrste jazbina. Privremena ljetna dnevna jazbina služi za zaklon tijekom lova tijekom dana. Imat će drugu, privremenu jazbinu koja se koristi za noćni lov. Također će imati dvije stalne jame jednu za ljeto i jednu za zimu. Stalna ljetna jazbina aktivno se koristi tijekom cijelog ljeta iu njoj se uzgajaju mladi.Jerboasprezimite tijekom zime i za to koristite stalnu zimsku jazbinu. Privremene jazbine kraće su od stalnih.(Macdonald, 1999.; Shenbrot, et al., 1999.)

slike štenaca jazavčara
  • Ključna ponašanja
  • strašno
  • fosorijski
  • salatorski
  • noćni
  • pokretljiva
  • sjedeći
  • hibernacije

Home Range

Domaći rasponi dugouhih jerboa nisu poznati.

Komunikacija i percepcija

Točni oblici komunikacije kod dugouhih jerboa nisu poznati. Međutim, mnoge vrste unutar obiteljiDipodidaesudjelovati u kupanju od prašine. Kupanje u prašini često je način korištenja kemijske komunikacije. Njihov oštar sluh sugerira da mogu koristiti zvukove ili vibracije za komunikaciju.(Ebensperger, 2000.)

Dugouhi jerboi jedu leteće kukce, koristeći zvuk kako bi locirali kukce i uhvatili ih izvodeći brze skokove u zrak.(Nowak, 1999.)

  • Komunikacijski kanali
  • akustični
  • kemijski
  • Drugi načini komunikacije
  • tragovi mirisa
  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • kemijski

Prehrambene navike

Dugouhi jerboas su insektojedi. Često jedu leteće insekte koristeći zvuk da ih lociraju, a zatim ih hvataju izvodeći brze skokove u zrak.(Kelt, et al., 1999.; Kelt, et al., 1996.; Shenbrot, et al., 1999.)

  • Primarna dijeta
  • mesožder
    • kukojed
  • Hrana za životinje
  • kukci

Predatorstvo

male sove (Atena sova) su grabežljivci nekih vrsta u obiteljiDipodidaeu središnjoj Aziji. Većina vrsta u ovoj obitelji koristi svoj izvrstan sluh kako bi izbjegla grabežljivost noćnih grabežljivaca. Jerboas su također kriptično obojene.(Lay, 1974.)

  • Prilagodbe protiv grabežljivaca
  • zagonetna
  • Poznati grabežljivci
    • male sove (Atena sova)

Uloge ekosustava

Dugouhi jerboi su insektojedi i utječu na populacije insekata unutar svog raspona.(Shenbrot, et al., 1999.)

Komenzalne/parazitske vrste
  • Helicobacter

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

Dugouhi jerboas važni su članovi njihovih izvornih ekosustava.

Ekonomska važnost za ljude: negativna

Helicobactervrste pronađene su u izmetu dugouhih jerboa, što sugerira da bi mogle nositi i prenijeti ovu bolest.(Kazuo, et al., 2004.)

  • Negativni utjecaji
  • ozljeđuje ljude
    • nosi ljudsku bolest

Konzervacijski status

Glavna prijetnja dugouhim jerboasima, prema IUCN-u, je stalno uznemiravanje ljudi. IUCN navodi da je populacija doživjela opaženo ili vjerojatno smanjenje od najmanje osamdeset posto tijekom posljednjih deset godina zbog pada površine zauzetosti, opsega pojavljivanja i/ili kvalitete njihovog staništa.(Baillie, 2006.)

prijatelji pep border collie rescue

Suradnici

Tanya Dewey (urednica), Agents za životinje.

Nicole Swanson (autorica), University of Wisconsin-Stevens Point, Chris Yahnke (urednik, instruktor), University of Wisconsin-Stevens Point.