Eubalaena japonica, desni kit sjevernog Pacifika

Autora Ariane Grasgreen

Geografski raspon

desni kitovi sjevernog Pacifika,Eubalaena japonica, nalaze se u umjerenim i subarktičkim vodama u Tihom oceanu između 20 i 60 stupnjeva geografske širine. Oni se kreću od Japana i Rusije na zapadu do Aljaske i zapadne obale Sjeverne Amerike na istoku. Ljeti migriraju na više geografske širine, a zimi na niže geografske širine i obalna područja. Ljeti se kitovi sjevernog Pacifika nalaze u Ohotskom moru, Beringovom moru, oko lanca Aleutskih otoka i u Aljaskom zaljevu. Zimi se nalaze (ili su nekada pronađeni) u Japanskom moru, Tajvanskom tjesnacu i Ogasawara Bunto u zapadnom Pacifiku i južno do obalne Baja California u istočnom Pacifiku. Također su povremeno viđeni na Havajskim otocima. Populacije u istočnom i zapadnom Pacifiku smatraju se diskretnim populacijama. Desni kitovi sjevernog Pacifika prije su bili u izobilju u cijelom ovom rasponu, ali su sada rijetki i prvenstveno se promatraju u Ohotskom moru, jugoistočnom Beringovom moru i povremeno duž obalnog Japana. Desni kitovi sjevernog Pacifika prvenstveno se javljaju u obalnim ili morskim vodama, iako su također viđeni u dubokim vodama.('Sjevernopacifički desni kit (Eubalaena japonica)', 2010.; Gaines, et al., 2005.; Reilly, et al., 2010.)

  • Biogeografske regije
  • tihi ocean
    • zavičajni

Stanište

Malo se zna o specifičnim staništima koje koriste severni pacifički desni kitovi. Prvenstveno se javljaju u obalnim ili morskim vodama, iako su također opažene kako se kreću kroz duboke vode. Oni migriraju na više geografske širine tijekom proljeća i ljeta, a velik dio njihove distribucije snažno je povezan s raspodjelom njihova plijena. Sjeverni Pacifik desno zauzimaju četiri staništa na temelju korištenja: područja za hranjenje, teljenje, rasadnike i uzgoj. Područja hranjenja posjećuju se sezonski i imaju guste populacije kopepoda i krila. Prostori za teljenje koriste se za teljenje i njegu novorođenčadi. Tijekom zime, mnogi pravi kitovi hrane i doje svoje mlade u rasadnicima, koji se uglavnom nalaze u plitkim, obalnim vodama na niskim geografskim širinama. Ostalo zimsko stanište nije poznato. Konačno, začeće se događa u područjima uzgoja. Međutim, ne postoje dokazi o razmnožavanju skupina kitova sjevernog Pacifika zimi, kao što je to slučaj s njihovim bliskim srodnicimajužni desni kitovi. Tijekom ljeta većina populacije kitova sjevernog Pacifika može se naći u Beringovom moru, zaljevu Aljaske, Ohotskom moru i sjevernom sjevernom Pacifiku tijekom ljeta. Desni kitovi sjevernog Pacifika prolaze kroz jugoistočno Beringovo more samo nekoliko dana i to uglavnom od srpnja do listopada (ali već u svibnju i sve do prosinca).(NOAA Fisheries and OPR, 2010.)

film o dnevnim ljubimcima
  • Regije staništa
  • umjereno
  • polarni
  • slane ili morske
  • Vodeni biomi
  • pelagični
  • primorski

Fizički opis

Desni kitovi sjevernog Pacifika su masivna stvorenja s glavama koje mogu biti gotovo jedne trećine njihove ukupne duljine tijela. Mužjaci su općenito dugački između 14 i 17 m, a ženke su duže od mužjaka. Odrasle jedinke teže između 70 i 100 tona. Novorođeni kitovi obično su dugi 4 do 6 m. Koža desnih kitova sjevernog Pacifika uglavnom je crna, iako pojedinci mogu imati bijele mrlje na donjoj strani. Obilježene su velikim žuljevima, velikim mrljama izdignutog tkiva, na govornici, u blizini puhala i očiju, te na bradi i donjoj usni. Najveća žuljevina, na vrhu govornice, naziva se 'šeširom'. U tim žuljevima se nalaze školjke (Cirripedia) i kitove uši (Cyamidae), zbog kojih žuljevi izgledaju bijele, žute ili ružičaste. Žuljevi se pojavljuju nakon rođenja, ali obrazac žuljevosti se ne uspostavlja 7 do 10 mjeseci. Žuljevi mogu rasti prema gore i čak se odlomiti, ali njihov položaj na glavi kita općenito se ne mijenja.('Sjevernopacifički desni kit (Eubalaena japonica)', 2010.; Crane i Scott, 2002.; Cummings, 1985.; NOAA Fisheries i OPR, 2010.; New England Aquarium, 2010.; OBIS-SEAMAP, 2009.; Reilly201. ; Slijper, 1979.)



Desni kitovi sjevernog Pacifika su zdepasti kitovi usati sa širokim zaobljenim perajima, bez leđne peraje ili grebena i bez žljebova grla. Rep desnog kita je sav crn, širok i duboko zarezan u sredini s glatkim zadnjim rubom. Peraja su im široka i lepezasta. Desni kitovi su spori plivači, postižu samo brzine do 5 čvorova (nešto više od 9 km/h) i u prosjeku 2 čvora (3,7 km/h). Njihova glava i čeljusti su masivne, čine gotovo 1/3 duljine ovih kitova. Baleen ploče su smeđe-sive boje, imaju od 200 do 270 na svakoj strani usta, a mogu doseći 3 m duljine. Njihove puhalice su odvojene na leđnoj površini i izdisaji rezultiraju velikim udarcima u obliku slova V do 5 m visine. Njihovih 7 vratnih kralježaka spojeno je u jednu cjelinu. Ovi kitovi su dobili ime po tome što su 'pravi' kitovi za hvatanje. Nakon što su ubijeni, njihove velike količine loja uzrokuju da plutaju na površini i rezultiraju ogromnim prinosima nafte. Njihova loja može biti debljina do 71 cm i činiti do 45% tjelesne mase.('Sjevernopacifički desni kit (Eubalaena japonica)', 2010.; Crane i Scott, 2002.; Cummings, 1985.; NOAA Fisheries i OPR, 2010.; New England Aquarium, 2010.; OBIS-SEAMAP, 2009.; Reilly201. ; Slijper, 1979.)

Desni kitovi sjevernog Pacifika mogu se zamijeniti s grlenovim kitovima, ali se razlikuju po prisutnosti žuljeva na tijelu i bijelih mrlja na donjoj strani. Oni su također usko povezani sajužni desni kitovi, iako desni kitovi sjevernog Pacifika imaju veća i šira peraja od svojih južnih kolega. Desni kitovi sjevernog Pacifika donedavno su smatrani istom vrstom kaosjevernoatlantski desni kitovi. Vrste su odvojene zbog genetskih dokaza('Sjevernopacifički desni kit (Eubalaena japonica)', 2010.; Crane i Scott, 2002.; Cummings, 1985.; NOAA Fisheries i OPR, 2010.; New England Aquarium, 2010.; OBIS-SEAMAP, 2009.; Reilly201. ; Slijper, 1979.)

  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • bilateralna simetrija
  • Spolni dimorfizam
  • ženka veća
  • Masa dometa
    63.500 do 72.574 kg
    do lb
  • Prosječna masa
    90.718 kg
    lb
  • Duljina raspona
    13,7 do 17 m
    44,95 do 55,77 stopa
  • Prosječna duljina
    15 m
    49,21 stopa

Reprodukcija

Iako sustavi parenja nisu opisani za obične kitove sjevernog Pacifika, vjerojatno je da je parenje slično i kod drugih vrsta desnih kitova kao npr.južni desni kitoviisjevernoatlantski desni kitovi. Južni desni kitovi i sjevernoatlantski desni kitovi tvore neagresivne skupine za parenje u kojima jedinke sudjeluju u nježnom fizičkom kontaktu i njuškanju. Ženke se vjerojatno pare s više mužjaka, a mužjaci se ne natječu agresivno za ženke. Ponašanja povezana s parenjem upravi kitoviuključuju udaranje perajama i repom po površini, 'stajanje glavom' i probijanje. U stojećem položaju, desni kitovi plutaju na površini vode u okomitom položaju s metiljem ispruženim u zrak. Također se mogu ljuljati naprijed-natrag dok su u ovom položaju i držati ga nekoliko minuta. Smatra se da je ovo prikaz parenja. Razbijanje i udaranje repom/perajama također su češći tijekom skupljanja parova i mogu biti vrsta udvaranja.(Crane i Scott, 2002.; Cummings, 1985.; NOAA Fisheries and OPR, 2010.; Reilly, et al., 2010.; Slijper, 1979.; Smith, 2000.)

Muški spolni organipravi kitovismješteni su na trbuhu. Desni kitovi nemaju skrotum ili bakulum, ali imaju iznimno velike testise. Izvještava se da jedan desni kit sjevernog Pacifika ima testis duljine 201 cm, promjera 78 cm i mase 525 kg. Mužjaci imaju tamno pigmentiran, dug, vitak, povlačeći penis koji može doseći 215 do 270 cm duljine. Jajnici ženki desnih kitova također su smješteni na trbuhu. Najveći izmjereni jajnik težio je 6,3 kg. Desni kitovi imaju dvorogu maternicu i smatra se da se fetus može razviti u oba roga maternice, kao i kod većinekitovi usamljeni.(NOAA Fisheries and OPR, 2010.)

  • Sustav parenja
  • poliginandarno (promiskuitetno)

Kao i drugipravi kitovi, desni kitovi sjevernog Pacifika imaju iznimno niske stope reprodukcije. One rađaju zimi jedno mlado svake 3 do 4 godine nakon razdoblja trudnoće od nešto više od godinu dana. Razmnožavanje se općenito događa zimi, a rođenja se događaju sljedećeg proljeća. Duljina laktacije nije poznata, ali se procjenjuje da traje 6 ili 7 mjeseci. Iako je trajanje nepoznato za prave kitove, odvikavanje je obično postupno i produljenoceteceans. Pronađen je 1-godišnji kit sjevernog Pacifika s velikom količinom mlijeka u želucu, a još jedna jedinka duljine 11,3 m izgledala je potpuno odbijena. Mužjaci dostižu spolnu zrelost kada dostignu 15,2 m dužine, a ženke 15,8 m, što je oko 10 godina starosti.(Crane i Scott, 2002; Cummings, 1985; Reeves i Brownell, 1982; Slijper, 1979; Smith, 2000)

  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparozni
  • sezonski uzgoj
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • viviparan
  • Interval uzgoja
    Ženke desnog kita sjevernog Pacifika rađaju jednog mladog svake 3 do 4 godine.
  • Sezona parenja
    Desni kitovi sjevernog Pacifika razmnožavaju se tijekom zime.
  • Prosječan broj potomaka
    jedan
  • Razdoblje gestacije raspona
    12 (niskih) mjeseci
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (žene)
    10 godina
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (muškarac)
    10 godina

Desni kitovi sjevernog Pacifika kada se rode imaju duljinu do 6 m, a prvih nekoliko godina brzo rastu, dosežući duljinu do 12 m do 18. mjeseca starosti. Mlijeko majki severnopacifičkih desnih kitova bogato je proteinima i lipidima. Majke njeguju, štite i brinu se za svoje mlade, ulažući značajnu energiju u svako potomstvo. Malo se zna o trajanju laktacije i njezi, ali je vjerojatno da će biti dugo, s obzirom na razmak od 3 do 4 godine između pokušaja razmnožavanja ženki. Može postojati dugo razdoblje druženja s majkom i produljeno razdoblje učenja. Ženke pravih kitova imaju jake sklonosti da zaštite svoje mlade. Ženke se postavljaju između svojih klanova i izvora opasnosti uključujući druge kitove, čamce, zrakoplove ili ronioce.(Crane i Scott, 2002; Cummings, 1985; Reeves i Brownell, 1982; Slijper, 1979)

  • Ulaganje roditelja
  • prijekocijalni
  • prije oplodnje
    • opskrba
    • štiteći
      • žena
  • prije izleganja/porođaja
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • žena
  • prije odvikavanja/prljanja
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • žena
  • prije osamostaljenja
    • štiteći
      • žena

Životni vijek/dugovječnost

Malo se zna o životnom vijeku desnih kitova sjevernog Pacifika, ali je vjerojatno prilično dug. Jedinka blisko srodne vrste,Eubalaena glacialis(sjevernoatlantski desni kit) doživio je najmanje 67 godina života. Ostali bliski rođaci,Balaena mysticetus(glendski kitovi), potvrđeno je da žive do 200 godina.(Crane i Scott, 2002.; NOAA NMFS SWFSC PRD, 2010.)

Ponašanje

Desni kitovi sjevernog Pacifika migriraju između ljeta i zimovališta. Malo se zna o njihovom ponašanju, velikim dijelom zbog njihove izuzetne rijetkosti. Opaženi su pojedinačno i u malim skupinama. Skupine drugih vrstaEubalaenaopćenito su male, manje od 12 jedinki, i mogu biti fluidne i mješovitog spola. Vjeruje se dapravi kitoviostati na istom području danima ili čak tjednima. Desni kitovi općenito se smatraju neagresivnim, čak i nježnim prema drugim desnim kitovima, uključujući potencijalne parove, konkurentske mužjake i mlade.(Crane i Scott, 2002; NOAA NMFS SWFSC PRD, 2010; Reeves i Brownell, 1982; Reilly i sur., 2010; Slijper, 1979; Smith, 2000)

  • Ključna ponašanja
  • plivajući
  • pokretljiva
  • migracijski
  • usamljeni
  • Društveni

Home Range

Veličine domaćeg raspona nisu prijavljene za prave kitove.

Komunikacija i percepcija

Desni kitovi sjevernog Pacifika naširoko koriste vokalizacije, kao i drugikitovi. Njihove vokalizacije uključuju složene i jednostavne zvukove niske frekvencije. Zvukovi niske frekvencije opisani su kao 'nalik podrigivanju'. Ostali zvukovi uključuju stenjanje, gunđanje, uzdahe i mehove. U studiji o vokalizaciji desnog kitova sjevernog Pacifika u Beringovom moru, preko 80% vokalizacija bili su 'up-call', pozivi koji su bili frekvencijski modulirani i završavali na višoj frekvenciji. Ti su pozivi bili od 90 do 150 Hz i trajali su oko 0,7 sekundi. Preostali pozivi bili su ili 'pozivi prema dolje', s promjenom frekvencije prema dolje prije nego što su postali poziv naviše (5%) ili stenjanje s konstantnom frekvencijom. Pozivi desnog kitova sjevernog Pacifika općenito su manji od 250 Hz i javljaju se u nepravilnim intervalima od više od 10 sekundi.(Munger, et al., 2008.; NOAA NMFS SWFSC PRD, 2010.; Slijper, 1979.)

  • Komunikacijski kanali
  • akustični
  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • kemijski

Prehrambene navike

Desni kitovi sjevernog Pacifika hrane se uglavnom na površini koncentracijama zooplanktonskih rakova, kao npr.kril,kalanoidni kopepodi, i ličinkaškoljke. Točnije, poznato je da jeduNeocalanus plumchrus,Calanus finmarchius, iCalanus cristatus, zajedno ssjevernopacifički kriliOaratgenusti japonica. Hrana se skuplja klizeći po površini vode s govornicom izloženom u zraku, otvorenih usta. Upijaju velike količine morske vode kroz trokutaste otvore na prednjem dijelu usta. Nakon prolaska kroz baleen, voda se iz njihovih usta izlučuje jezikom, ostavljajući za sobom plijen zooplanktona. Desni kitovi sjevernog Pacifika imaju baleene ploče s iznimno finim resama za prikupljanje svog vrlo malog plijena.(Crane i Scott, 2002; Cummings, 1985; Reeves i Brownell, 1982; Reilly, et al., 2010; Slijper, 1979; Smith, 2000)

vučje utočište nh
  • Primarna dijeta
  • mesožder
    • jede člankonošce koji nisu insekti
  • Hrana za životinje
  • vodeni rakovi
  • ostali morski beskralješnjaci
  • zooplankton
  • Ponašanje u potrazi za hranom
  • filtarsko hranjenje

Predatorstvo

Zbog svoje vrlo velike veličine, odrasli desni kitovi nemaju prirodnih grabežljivaca. Novorođena telad može postati žrtvomkitovi ubiceili velikimorski psi. U posljednjih nekoliko stotina godina, ljudi su bili primarni grabežljivci desnih kitova sjevernog Pacifika.(Gaines, et al., 2005.; NOAA Fisheries and OPR, 2010.; Reilly, et al., 2010.)

  • Poznati grabežljivci
    • ljudiHomo spaiens
    • Kitovi ubiceOrcinus orca
    • veliki morski psiChondrichthyes

Uloge ekosustava

Pravi kitovivažni su grabežljivci faune krila i mikrorakova. Relativna rijetkost desnih kitova sjevernog Pacifika može značiti da je njihov utjecaj na ove faune trenutno mali. Pravi kitovi imaju zajedniceškoljkeikitova ušina njihovim tijelima. Kitove uši su u izobilju na žuljevima duž usana i sklone su nakupljanju oko rana, kao i amfipodi.Barnaclessu također pronađeni na žuljevima sjevernoatlantskih i južnih desnih kitova, ali nikakvi dokazi nisu pokazali prisutnost ovih školjkaša sjevernopacifičkih desnih kitova. Smatra se da pravi kitovi koriste probijanje kako bi pokušali izbaciti parazite. Pravi kitovi također imaju nisku stopu zaraze endoparazitima, uključujućiPriapocephauls grandis,Bolbosoma brevicolle, iTurbulentni bulbosoma.(Cummings, 1985; Reeves i Brownell, 1982)

Komenzalne/parazitske vrste
  • školjkeCirripedia
  • kitova ušiCyamidae
  • Priapocephauls grandis
  • Bolbosoma brevicolle
  • Turbulentni bulbosoma

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

Pravi kitovi, uključujući i kitove sjevernog Pacifika, lovljeni su zbog njihove nafte i baleen. Kitovo ulje se koristi u proizvodnji sapuna, svijeća i nadomjestaka za mast. Prije nafte, kitovo ulje je bilo dragocjeno svjetlo. Baleen kitova korištena je za učvršćivanje odjeće i može se koristiti za izradu bičeva i štapova. U Japanu i Norveškoj,kitovi usamljenitakođer se koriste kao izvor hrane. Lov na kitove, međutim, zabranjen je međunarodnim konvencijama od 1935. godine.(Gaines, et al., 2005.; NOAA Fisheries and OPR, 2010.; Reeves i Brownell, 1982.; Reilly, et al., 2010.)

  • Pozitivni učinci
  • hrana
  • dijelovi tijela izvor su vrijednog materijala

Ekonomska važnost za ljude: negativna

Nema poznatih štetnih učinaka kitova sjevernog Pacifika na ljude.

Konzervacijski status

Desni kitovi sjevernog Pacifika trenutno su jedna od najrjeđih vrsta kitova, a prema nekim procjenama svjetska populacija ima oko 1400 jedinki, a druge procjene su znatno manje (~500 u zapadnom Pacifiku i manje od 100 u istočnom Pacifiku). Prije su bili uobičajeni u sjevernom Pacifiku, ali su ih kitolovci nemilosrdno progonili tijekom 19. stoljeća. Japanski kitolov ove vrste započeo je kasnih 1500-ih, a kitolov Amerikanaca i Europljana započeo je 1800-ih. Čak 37.000 kitova sjevernog Pacifika ubijeno je u razdoblju od 70 godina od 1839. do 1909., ostavljajući populaciju na djeliću svojih prijašnjih razina.Pravi kitovipostao zaštićen međunarodnim sporazumom 1935. i zakonom 1946. od strane Međunarodne komisije za kitolov. Ilegalni lov se nastavio tijekom 1960-ih, tijekom kojeg su sovjetski kitolovci uzeli gotovo cijelu preostalu populaciju kitova istočnog Pacifika (372 jedinke), ostavljajući populaciju na procijenjenih 50 jedinki. Populacija istočnog Pacifika smatra se kritično ugroženom, a populacije u zapadnom Pacifiku smatraju se ugroženima od strane IUCN-a. Ovi kitovi su zaštićeni od lova od 1970. godine, ali povremeno se i dalje događaju zaplitanja i uginuća. U 20. stoljeću opaženo je samo 1965 desnih kitova sjevernog Pacifika.(NOAA Fisheries and OPR, 2010.; OBIS-SEAMAP, 2009.; Reilly, et al., 2010.)

Imenovan 1987. godine, tim za oporavak sjevernog desnog kita izradio je plan oporavka za sjeverne pacifičke i sjevernoatlantske prave kitove. Nacionalna služba za morsko ribarstvo odobrila je plan oporavka 1991. godine, koji nastoji vidjeti da se obje vrste u potpunosti oporave, ali se prvo usredotočuje na oporavak kako bi se njihov status iz 'ugroženih' doveo u samo 'ugrožene'. Neke radnje preporučene u planu oporavka uključuju uklanjanje ozljeda uzrokovanih sudarom broda, ribolovom i ribolovnom opremom; praćenje veličine populacije i trendova; maksimiziranje napora da se oslobode zapleteni ili nasukani kitovi; dobivanje znanstvenih informacija od mrtvih primjeraka; i zaštitu staništa koja su bitna za preživljavanje pravih kitova.(NOAA Fisheries and OPR, 2010.)

Drugi komentari

Desni kitovi su se prije smatrali jednom vrstom,Eubalaena glacialis. Snažni mitohondrijski i nuklearni genetski dokazi, međutim, sugeriraju tri vrste: sjevernoatlantski desni kit (Eubalaena glacialis), južni kitovi (Eubalaena australis), i desni kitovi sjevernog Pacifika (Eubalaena japonica). Ti isti podaci također daju jake dokaze za blisku sestrinsku vezu između njihE. australisiE. japonica.(Gaines, et al., 2005.)

Suradnici

Ariana Grasgreen (autorica), University of Oregon, Stephen Frost (urednik), University of Oregon, Gail McCormick (urednica), Animal Agents Staff.