Eubalaena glacialis Sjevernoatlantski desni kit

Autori Jonathan Crane i Rebecca Scott

Geografski raspon

Sjeverni desni kitovi nekada su se nalazili u cijeloj sjevernoj hemisferi. Ovi kitovi obitavaju u umjerenim i subpolarnim vodama sjevernog Atlantika i sjevernog Tihog oceana. U sjevernom Pacifiku nalaze se od oko 25 do 60 stupnjeva sjeverno, a u sjevernom Atlantiku od oko 30 do 75 stupnjeva sjeverno. Populacije sjeverozapadnog Atlantika javljaju se od Islanda do Meksičkog zaljeva, s najvećim koncentracijama između Nove Škotske, Kanade i Floride. Zimska mjesta teljenja javljaju se uz obale Floride i Georgije.

Desni kitovi se kreću iz subpolarnih područja s početkom zime u niže geografske širine, ostajući u blizini kopnenih masa. Neka dobra područja za vidjeti su od Cape Coda na sjeveru do zaljeva Fundy, Nova Scotia i otoka Grand Manan, New Brunswick.

kakav je pas mudge

Populacije sjevernog Pacifika izolirane su od populacija sjevernog Atlantika i genetski su različite. Te se populacije ponekad nazivajuEubalaena japonica, desni kitovi sjevernog Pacifika, a javljaju se od jugoistočnog Beringovog mora do Ohotskog mora kod zapadne Rusije. Populacije sjevernog Pacifika mogu biti bliže južnim desnim kitovima,Eubalaena australis, nego sjevernoatlantskim populacijama sjevernih desnih kitova (sjevernoatlantski desni kitovi).(Rosenbaum, et al., 2000.)



  • Biogeografske regije
  • Arktički ocean
    • zavičajni
  • Atlantik
    • zavičajni
  • tihi ocean
    • zavičajni

Stanište

Ovisno o godišnjem dobu i na kojoj se hemisferi nalaze, kitovi će većinu svog vremena provoditi u blizini zaljeva i poluotoka te u plitkim, obalnim vodama. To može pružiti sklonište, obilje hrane i sigurnost za ženke koje odgajaju mlade ili izbjegavaju napore mužjaka pri parenju. Četiri kritična staništa za sjeverne desne kitove su Browns-Baccaro Bank, Bay of Fundy, Great South Channel i Cape Cod Bay. Svaki od njih se odlikuje velikom gustoćom populacija kopepoda. Prva tri imaju duboke kotline (150 m) okružene relativno plitkom vodom. Kopepodi su ovdje koncentrirani zbog konvergencija i uzdizanja potaknutih plimnim strujama. To se također događa u zaljevu Cape Cod iako duboki bazen nije prisutan.

(Cummings 1985., Katona 1999.)

  • Regije staništa
  • umjereno
  • polarni
  • slane ili morske
  • Vodeni biomi
  • primorski

Fizički opis

Eubalaena glacialistipično je jednolično tamne boje, osim ožiljaka, mrlja na trbuhu, parazita i izraslina na glavi ili žuljeva, od kojih je većina svijetla. Žuljevi su istaknuti na govornici, u blizini puhala, blizu očiju, te na bradi i donjoj usni. Ove velike koraste izrasline često sadrže rakove zvane kitove uši i stoga mogu izgledati bijele, narančaste, žute ili ružičaste. Dlake se mogu naći na vrhovima brade i gornje čeljusti, a također su povezane s žuljevima. Desni kitovi nemaju leđnu peraju, niti imaju žljebljeno grlo. Peraje su vrlo široke i kratke.

U usporedbi s drugim misticetama, pravi kitovi su vrlo velikog obima u odnosu na njihovu duljinu dajući im okrugli izgled. Čeljusti su jako zakrivljene kako bi pristajale iznimno dugoj baleen. Baleen može doseći maksimalnu duljinu od 5 m s prosječno 300 ploča s obje strane. Glava je ogromna, blizu jedne trećine dužine tijela. Postoji spolni dimorfizam; ženke su veće od mužjaka. Mladi su pri rođenju dugi 4,5 do 6 metara. Odrasle jedinke mogu biti dugačke do 17 metara i teške do 100 tona.

Rupe su dobro razdijeljene na vanjskoj površini, što rezultira okomitim udarcem u obliku slova V koji može biti visok i do 5m. Najveća količina sala pronađena u kitovima je ona pravih kitova. Prosječna debljina je 20 inča, a može biti i do 28 inča. Čini 36-45% ukupne tjelesne težine. Svih sedam vratnih kralježaka spojeno je u jednu koštanu jedinicu. Izuzetno su spori plivači, plivaju u prosjeku 2 čvora i rijetko prelaze 5 čvorova.

(Cummings 1985, Grinder 1979).

  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • homoiotermni
  • bilateralna simetrija
  • Spolni dimorfizam
  • ženka veća
  • Masa dometa
    55000 do 95000 kg
    121145,37 do 209251,10 lb
  • Duljina raspona
    17 (visoka) m
    55,77 (visoka) stopa

Reprodukcija

Eubalaena glacialiskopulira od prosinca do ožujka, kada se rađa većina mladih. Nakon mnogo njuškanja i milovanja, pravi kitovi koji se pare kotrljaju se nasumično otkrivajući peraje, metilje, leđa, trbuhe i dijelove glave. Primijećeno je da bi mužjak ponekad započeo predkopulativno ponašanje stavljajući bradu na otkriveni stražnji dio ženke. Vjeruje se da je većina pravih kitova poligamna i da se ne stvaraju trajne parne veze. Ženke se vjerojatno pare s više mužjaka. Nije uočena agresija između natjecateljskih mužjaka, što je rijetko ponašanje kod sisavaca. Udvaranja mogu trajati sat ili dva, nakon čega sudionici idu svojim putem. I mužjaci i ženke vide se na leđima na površini vode, ali ženke mogu pokazati ovaj položaj kako bi odmaknule svoje genitalije od mužjaka koji ga progoni. Mužjaci obično imaju najveće testise od živih sisavaca (težine do oko 525 kg), što sugerira da natjecanje spermija može igrati značajnu ulogu u određivanju uspjeha parenja.

  • Sustav parenja
  • poliginandarno (promiskuitetno)

Sjeverni desni kitovi se pare zimi i rađaju u proljeće jedno mlado. Ženke rađaju do jednog tele svake tri do četiri godine. Mladi se obično rađaju zimi.

Mužjaci su spolno zreli na dužini od 15 m, a ženke na 15,5 m, te veličine mogu doseći između 5 i 10 godina starosti.

  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparozni
  • sezonski uzgoj
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • gnojidba
    • unutarnje
  • viviparan
  • Interval uzgoja
    Ženke rađaju po jedno tele svake 3 do 4 godine.
  • Sezona parenja
    Parenje i rađanje događa se zimi.
  • Prosječan broj potomaka
    jedan
  • Prosječan broj potomaka
    jedan
    AnAge
  • Prosječno razdoblje trudnoće
    12 mjeseci
  • Prosječno razdoblje trudnoće
    350 dana
    AnAge
  • Raspon dobi u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (ženke)
    5 do 10 godina
  • Raspon dobi u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (muškarac)
    5 do 10 godina

Desni kitovi su dugi 4,5 do 6 metara kada se rode. Nakon toga brzo rastu, dostižući veličinu od 12 metara do 18 mjeseci starosti. Duljina laktacije i ovisnost nisu dobro poznati.

  • Ulaganje roditelja
  • prijekocijalni
  • prije oplodnje
    • opskrba
    • štiteći
      • žena
  • prije izleganja/porođaja
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • žena
  • prije odvikavanja/prljanja
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • žena

Životni vijek/dugovječnost

Podaci o srednjoj životnoj dobi još nisu dostupni. Slučajnost je dobila naznaku da potencijalna dugovječnost može biti vrlo duga. Slikana je ženka i njezino tele 1935. godine na Floridi. Životinja je viđena 1959. kod Cape Coda i neredovito do ljeta 1995. Pod pretpostavkom da joj je to bilo prvo tele na originalnoj slici i da je bila u dobi spolne zrelosti ili osam godina, kad bi zadnji put imala 67 godina vidio.

Zabilježeni su njihovi bliski srodnici, grenlandski kitovi s životnim vijekom koji se približava 200 godina, pa je vjerojatno da pravi kitovi imaju vrlo dug životni vijek.

(Vojnik 1999.)

  • Životni vijek raspona
    Status: divlje
    67 (visokih) godina
  • Prosječni životni vijek
    Status: zatočeništvo
    67 godina
    AnAge

Ponašanje

Sjeverni desni kitovi su životinje selice, provode zimu u toplijim vodama poput onih koje se nalaze kod rta Hatteras, a migriraju na polove u hladnije vode u kasno ljeto i ranu jesen. Rijetko je vidjeti kita uz obalu Cape Coda od lipnja do listopada jer su svi krenuli na sjever.

Pravi kitovi nisu poznati po tome što su društveni, ali se mogu naći u malim skupinama. Tipična veličina grupe kreće se od jednog kita do skupine od 12, ali obično dva. Sastav grupe varira od ženki-tele, svi mužjaci ili mješoviti. Teško je odrediti veličinu grupe zbog disperzije. Veća skupina može se formirati na velikim udaljenostima koja ostaje u kontaktu uz akustiku. Sastav grupa rijetko je poznat zbog poteškoća u određivanju spola pojedinaca (Evans 1987).

Prilično su društveni jer će plivati ​​s drugim vrstama kitova. Prijavljeno je da je jedna majka koja je bila zasićena razigranim ludorijama svog teleta zaplivala ispod teleta, a zatim izronila, držeći tele u perajama.

  • Ključna ponašanja
  • plivajući
  • pokretljiva
  • migracijski
  • Društveni

Komunikacija i percepcija

Desni kitovi stvaraju jednostavne i složene niskofrekventne zvukove i 'izgovor nalik podrigivanju' koji je njihov najčešći zvuk. Ovi niskofrekventni zvuci svojstveni su kitovima dlakama, dok su visokofrekventni zvukovi tipičniji za kitove zubate. Ostali zvukovi opisuju se kao grcanje, mukanje, stenjanje, uzdisanje i urlanje. Maksimalna energija (Hz) zabilježena kod južnih desnih kitova kretala se u rasponu od 50-500, a trajanje od 0,5 do 6,0 sekundi. (Slijper 1979.)

službeni pas za downov sindrom
  • Komunikacijski kanali
  • dodir
  • akustični
  • Kanali percepcije
  • dodir
  • akustični
  • ultrazvuk
  • kemijski

Prehrambene navike

Sjeverni desni kitovi imaju tendenciju klizanja blizu površine vode hraneći se malim kopepodima, krilom i euphausiidima. Kitovi plivaju duž površine, ili neposredno ispod, otvorenih usta, skidajući zooplankton iz vode. Voda prolazi kroz niz velikih tanjura koji filtriraju hranu. Kit će neko vrijeme kliziti po površini, a zatim zatvoriti usta i gurnuti jezik o baleen kako bi prikupio svoj obrok. Kitovi se obično ne hrane sve dok ne pronađu velike koncentracije hrane. Kada pronađu te koncentracije, plivaju kroz masu, praveći točne prilagodbe svom kursu kako bi maksimalno povećali svoj unos (Slijper 1979, Evans 1987).

  • Primarna dijeta
  • planktivore
  • Hrana za životinje
  • vodeni rakovi
  • zooplankton
  • Ponašanje u potrazi za hranom
  • filtarsko hranjenje

Predatorstvo

Iako obično ne žive zajedno u skupinama, mogu se privremeno skupiti i formirati obrambeni krug kada im prijeti potencijalni grabežljivac. U tim okolnostima, kitovi tvore krug s repovima koji su mlatarali prema van. Također se mogu preseliti u plitke vode kako bi pokušali nadvladati grabežljivca, ali morski psi i kitovi ubojice (orke) mogu nastaviti vrebati u tim dubinama. Desnog kita čovjek je lako lovio jer se približava obali, sporo se kreće i pluta kada je ubijen (Evans 1987).

Ovi kitovi su zaštićeni od većine grabežljivaca svojom ogromnom veličinom, telad mogu biti meta kitova ubojica (orke) i morskih pasa.

  • Poznati grabežljivci
    • ljudi (Homo sapiens)
    • kitovi ubice (Orcinus orca)
    • morski psi (Chondrichthyes)

Uloge ekosustava

Baleen kitovi, kao i sjeverni desni kitovi, važni su kao grabežljivci na krilu i drugim planktonskim beskralješnjacima u morskom okruženju.

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

Prije najmanje 1000 godina lovci su započeli iskorištavanje ove vrste. Uglavnom su se ti kitovi uzimali za loj, koristili za ulje za osvjetljenje i za meso. Ovo više nije primarna prijetnja pravim kitovima. Glavni gospodarski dobitak dolazi od eko-turizma koji je i dalje brzo rastuća industrija (Katona 1999.).

  • Pozitivni učinci
  • dijelovi tijela izvor su vrijednog materijala
  • eko turizam

Ekonomska važnost za ljude: negativna

Nema negativnih učinaka sjevernih desnih kitova na ljude.

Konzervacijski status

Sjeverni desni kitovi teže se kretanju oceanom prilično sporim tempom za životinju njihove veličine, hrane se blizu površine i plutaju kada su ubijeni; stoga su se smatrali 'pravim' ulovom za kitolovce. Lov na kitove počeo je već u 10. stoljeću. Ovi kitovi su se intenzivno lovili tijekom 19. stoljeća, s čak 100 000 kitova zaklanih tijekom tog vremena. Kitovi su bili blizu izumiranja početkom 20. stoljeća i bili su jedan od prvih kitova koji su dobili međunarodnu zaštitu 1935. Na prvoj međunarodnoj konvenciji za reguliranje lova na kitove 1935. godine, uspostavljena je potpuna zabrana lova na kitove. Zaštita ove vrste proširena je 1972. godine donošenjem Zakona o zaštiti morskih sisavaca. Glavno pitanje koje se vrti oko očuvanja pravog kita je modifikacija staništa. Pogotovo što za razmnožavanje koriste plitke obalne lagune i uvale. Njihov je broj stabilan, a možda se čak i neznatno povećava u sjeverozapadnom Atlantiku i izvan Južne Afrike. Najnovija procjena populacije od 295 kitova može predstavljati približni kapacitet nosivosti. Nosivost bi se ipak mogla povećati ako bi se smanjili sudari s brodovima i zaplitanje u ribolovnu opremu. Možda će proći desetljeća prije nego što se oporavi zdravlje populacije pravih kitova. Uspostavljen je plan oporavka s teškom obvezom upravljanja vrstom koju je teško pratiti. Srećom, modifikacije aktivnosti vrše ljudi poput američke obalne straže, američke mornarice, kontrolora prometa brodova na glavnim brodskim stazama i drugi. Financiranje je uvijek velika prepreka, ali podršku vide pojedine institucije, države i relevantni sektori savezne vlade (Cummings 1985, Katona 1999).

Desni kitovi sjevernog Atlantika su najugroženiji veliki kitovi, s manje od 300 jedinki prema procjeni. Populacije ove vrste ne pokazuju značajnije znakove povećanja broja, unatoč zabrani lova. Pri sadašnjem broju populacija izumiranje vrsta očekuje se za 190 godina.

Trenutne prijetnje kitovima uključuju sudare s čamcima, budući da se oni često odmaraju i hrane na površini, zagađenje, zaplitanje u riblje mreže te zvučno zagađenje i poremećaj uzrokovan vojnim praksama.

Povijest istraživanja i očuvanja sjevernih desnih kitova pruža niz lekcija koje bi mogle biti primjenjive na druge ugrožene vrste. Prvo, mora se osigurati dovoljno sredstava za provedbu učinkovitog programa upravljanja. Drugo, upornost i strpljenje potrebni su za razvoj i provedbu programa istraživanja koji se sporo kreće. Treće, studije možda neće zadovoljiti tradicionalne znanstvene standarde dokaza jer su uzorci tako mali. Četvrto, učinkovito očuvanje zahtijevat će suradnju saveznih i državnih agencija, kao i nevladinih skupina. Peto, usputno uzimanje vrste mnogo je teže regulirati nego usmjereno uzimanje kao što je lov. Konačno, nikada ne bismo smjeli postati samozadovoljni stanjem našeg znanja (Katona 1999).

Drugi komentari

Članak R. Reevesa citirao je neke hodočasnike koji su stigli u Sjevernu Ameriku 1620. U to su vrijeme napisali: 'Cape Cod je bio kao mjesto dobrog ribolova; jer smo svakodnevno viđali velike kitove, najbolje vrste za ulje i kost, kako se približavaju našem brodu i, za lijepog vremena, plivaju i igraju se s nama.' Ovdje najvjerojatnije misle na sjeverne desne kitove. Kako je to moralo biti biti u mogućnosti ploviti među ovim velikim sisavcima dok su šetali kroz vodu? Nažalost, većina nas to vjerojatno nikada više neće moći doživjeti. Kitovi nisu poput kalifornijskih kondora, gdje se mogu primijeniti napori za uzgoj u zatočeništvu. Budući da su površinski hranitelji, posebno su osjetljivi na onečišćenje. Rafinerija nafte u zaljevu Fundy, na primjer, stavlja prave kitove i nebrojene druge vrste divljih životinja u opasnost da dožive toksične učinke izlijevanja nafte.

Sjeverni desni kitovi obično su poslušna stvorenja (unatoč njihovoj veličini od oko 17 m i 78,5 do 106 metričkih tona). Ne napadaju čovjeka osim ako se ne osjećaju ugroženo. Također se čini da su zaigrana stvorenja, koja izlaze iz vode (zamislite snagu koja je potrebna da se 100 tona preleti u zrak) i udaraju po površini svojim velikim perajama. Neki promatrači čak sugeriraju da svoje repove izbace iz vode kako bi njihovi veliki repovi uhvatili povjetarac, dopuštajući im da plove. Ne možemo si priuštiti da izgubimo ovo veliko stvorenje.

Nedavni rad na genetskim varijacijama pravih kitova sugerira da je pacifička populacija ono što se smatraloEubalaena glacialispredstavljaju posebnu vrstu koja je bliža s južnim desnim kitovima,Eubalaena australis. Stoga, sjeverni desni kitovi,Eubalaena glacialis, ne treba smatrati da se javlja u Tihom oceanu.(Rosenbaum, et al., 2000.)

Suradnici

Brian Arbogast (urednik), Humboldt State University.

Jonathan Crane (autor), Sveučilište Michigan-Ann Arbor.

Rebecca Scott (autorica), Humboldt State University.