Eubalaena australiss južni desni kit

Autora Julia Smith

Geografski raspon

Pronađeni samo na južnoj hemisferi, južni desni kitovi imaju cirkumpolarnu distribuciju između 30 i 50 stupnjeva južno, nastanjujući podantartičke vode (Ridgeway 1985.).

  • Biogeografske regije
  • Atlantik
    • zavičajni
  • tihi ocean
    • zavičajni

Stanište

Iako izbjegavaju tople ekvatorijalne regije, južni desni kitovi ostaju u blizini kontinenata i otočnih masa.

  • Vodeni biomi
  • primorski

Fizički opis

Južni desni kitovi odlikuju se ujednačeno tamnom bojom i bijelim žuljevima koji se nalaze na i oko glave. Žuljevi, koji su izrasline žilave kože, često se koriste za identifikaciju pojedinačnih kitova, jer su jedinstveni za svaku životinju, slično otiscima prstiju kod ljudi. Najveći od ovih izraslina (kaloziteta) nalazi se na krajnjem prednjem dijelu glave i naziva se 'šeširom'. Ostale izrasline su na gornjem rubu donje čeljusti, iza puhala i iznad oka.



psi po hladnom vremenu

Eubalaena australisu zrelosti je u prosjeku dugačak između 16 i 18 metara, a mužjaci su nešto niži od ženki. Okrugla je izgleda, vrlo velikog obujma u odnosu na duljinu, s enormnom glavom (otprilike 1/3 duljine tijela). Južni desni kitovi nemaju leđne peraje, niti imaju žljebljeno grlo koje je tipično za balaenopteride. Peraje su također široke i relativno kratke.

Još jedno razlikovno fizičko obilježje južnih desnih kitova je puhalo. Vanjska strana rupe za puhanje je dobro razdijeljena, što rezultira ispuhom kondenzacije i vodene pare u obliku slova V. Nadalje, što je nekarakteristično za balaenopteride, južni desni kitovi imaju dobro razvijen dermis bez masti, dok većina balaenopterida nema dermis (Cummings 1985).

  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • homoiotermni
  • bilateralna simetrija
  • Masa dometa
    36000 do 73000 kg
    79295,15 do 160792,95 lb
  • Prosječna masa
    49000 kg
    107929,52 lb
  • Duljina raspona
    16 do 18 m
    52,49 do 59,06 stopa

Reprodukcija

Južni desni kitovi su poligamni, imaju do sedam mužjaka po jednoj ženki. Udvaranje i kopulacija opisani su kao nježni i graciozni (Cummings 1985). Trajanje udvaranja varira, ali obično traje sat ili dva, nakon čega se mužjaci i ženke odvajaju jedni od drugih. Čini se da nema neprijateljstva između mužjaka koji se pare s istom ženkom, što je prilično neobično za sisavce. Vjeruje se da ovo pasivno ponašanje podrazumijeva intrauterinu konkurenciju spermija.

  • Sustav parenja
  • poliginozan

Južni desni kitovi, nazvani tako jer su se povijesno smatrali 'pravim' kitovima za ulov, postižu reproduktivnu zrelost s otprilike deset godina. Razdoblje trudnoće obično traje godinu dana, a laktacija četiri do šest mjeseci. Telad, koja se rađa teška 1000-1500 kg i duga pet do šest metara, raste brzinom od 3 cm dnevno.

pseća kućica za njemačku dogu

Južni kitovi se pare i tele između 20 i 30° J i uglavnom u zaštićenim uvalama tijekom mjeseci od lipnja do studenog.

  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparozni
  • sezonski uzgoj
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • viviparan
  • Sezona parenja
    Južni kitovi se pare i tele tijekom mjeseci od lipnja do studenog.
  • Prosječan broj potomaka
    jedan
  • Prosječan broj potomaka
    jedan
    AnAge
  • Prosječno razdoblje trudnoće
    12 mjeseci
  • Prosječno razdoblje trudnoće
    365 dana
    AnAge
  • Raspon dobi odvikavanja
    4 do 6 mjeseci
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (žene)
    10 godina
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (žene)
    Spol: ženski
    3285 dana
    AnAge
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (muškarac)
    10 godina

Životni vijek/dugovječnost

  • Prosječni životni vijek
    Status: zatočeništvo
    70 godina
    AnAge

Ponašanje

Južni desni kitovi migriraju na južne geografske širine svog raspona tijekom ljetnih mjeseci gdje su populacije planktona obilnije, a migriraju na sjever tijekom zime i proljeća.

Oni to rade brzinom od 2,7 do 4,2 kilometra/sat u razdoblju od 24 sata za par krava i telad. U Dodatku,Eubalaena australisprimijećeni su pri brzinama plivanja uz obalu do 15+ km/h (samo za kratke udaljenosti), ali su općenito spori plivači.

Eubalaena australisproizvodi kratke, niskofrekventne jauke i pulseve. Također se čuju, često ispod i iznad površine vode, udarci južnih desnih kitova. Međutim, najčešći zvuk koji se proizvodi je izgovor poput podrigivanja koji u prosjeku traje 1,4 sekunde na frekvenciji manjoj od 500 Hz. Ovi kitovi također proizvode jednostavne jauke u uskom rasponu frekvencija i složene jauke koji mijenjaju frekvencije i prizvuke (Cummings 1985.). Drugi zvukovi koje stvaraju južni desni kitovi su oni uzrokovani pljeskanjem njihovih peraja i repa, dok se prevrću na površini vode - obično se javljaju tijekom parenja.

U uobičajenom ponašanju među ovim kitovima, koje se naziva 'glavostojeći', oni zauzimaju okomiti položaj i izvlače metilje u zrak, često se ljuljajući naprijed-natrag, čak dvije minute u isto vrijeme. Istraživanja su u početku pokazala da se ovaj položaj koristio za hranjenje bentoškim organizmima, ali se u novije vrijeme vjeruje da je to ili položaj mirovanja ili stimulans udvaranja. Južni desni kitovi također se često viđaju kako se zabijaju - okreću se u zraku i padaju u vodu bočnim ili stražnjim dijelom tijela. Ovo ponašanje može izbaciti parazite s kitove površine, ali je također i mehanizam prikaza tijekom parenja (Cummings 1985).

  • Ključna ponašanja
  • plivajući
  • pokretljiva
  • migracijski
  • Društveni

Komunikacija i percepcija

  • Kanali percepcije
  • dodir
  • kemijski

Prehrambene navike

Koristeći svoje dugačke i brojne baleen ploče, južni desni kitovi hrane se malim planktonom, uključujući pelagične ličinke rakova i kopepoda. Najčešće se promatraju pomoću jedne od dvije tehnike hranjenja. Prvo, površinsko hranjenje, događa se kada kitovi selektivno plivaju kroz gusto naseljene planktonske mrlje sa širom otvorenim ustima i otkrivenim baletom. Druga metoda se događa dok je potopljena, vjerojatno u vrlo gustim populacijama planktona.

  • Primarna dijeta
  • planktivore
  • Hrana za životinje
  • zooplankton
  • Ponašanje u potrazi za hranom
  • filtarsko hranjenje

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

Posljednjih deset ili petnaest godina ljudi su kapitalizirali južne desne kitove, kao i druge kitove i vodene sisavce. Trenutačno, sve veća popularnost promatranja kitova i obalnog turizma dovela je do toga da kitovi imaju pozitivan ekonomski utjecaj na ljude. Razvoj promatranja kitova promicao je ekonomske koristi za obalne zajednice uz povećanje zaštite i svijesti o vrstama – naglašavajući važnost kvalitete okoliša i očuvanja. Ova korist za kitove i njihovo stanište u oštroj je suprotnosti s prethodnim gospodarskim iskorištavanjem južnih desnih kitova. Prije nego što su postali zaštićeni, intenzivno su lovljeni zbog ulja i mesa.

Ekonomska važnost za ljude: negativna

Iako se vrlo rijetko nalaze nasukani uz plaže, južni kitovi povremeno nanose štetu sebi, a neizravno i ljudima. Sudarili su se s velikim plovilima i zapleli se u ribolovnu opremu. To uzrokuje gubitak ili smanjenje mogućih brodskih ruta (kako bi se izbjegle sudare) i povećanje troškova za ribarsku industriju.

Konzervacijski status

Populacije južnih desnih kitova pokazuju polagani porast od međunarodne zaštite 1935. godine, kada je prekomjerno iskorištavanje gotovo iskorijenilo tu vrstu. Procjenjuje se da ih na južnoj hemisferi trenutno preživi oko 3000 do 4000. Osim međunarodne zaštite, pojedine zemlje također štite ove kitove i poboljšavaju njihovu sposobnost preživljavanja i razmnožavanja. U Brazilu je projekt Right Whale na snazi ​​od 1981. Cilj programa je zaštititi kitove u njihovim gnijezdištima uz obalu južnog Brazila. Sudionici programa prate i istražuju aktualnu situaciju, te informiraju javnost o važnosti zaštite okoliša. Od svog osnutka, program je, među ostalim korisnim akcijama, natjerao vladu države Santa Catarina da južne kitove proglasi državnim prirodnim spomenikom, čime je osigurala njegovu punu zaštitu. Druge zemlje također su obećale da će minimizirati ljudski utjecaj na populaciju kitova. Ova ideja je praćena smanjenjem izravnih poremećaja i obalnih industrijskih aktivnosti, kao i povećanjem svijesti o opasnostima oceanskog odlaganja koje može dovesti do bioakumulacije i mogućeg izumiranja.

imaju li psi mokre snove

Drugi komentari

Južni desni kitovi očito imaju najveći stupanj lobulacije bubrega zabilježen kod sisavaca. Kamiya (1958.) utvrdio je da bubreg težak 32,4 kg ženke duge 11,7 metara ima 5377 renicula, od kojih su mnogi bili srasli. U usporedbi s drugim kitovima, južni desni kitovi imaju najmanje pet puta veću količinu bubrežnih renicula (Cummings 1985).

Suradnici

Julia Smith (autorica), University of Michigan-Ann Arbor, Phil Myers (urednik), Museum of Zoology, University of Michigan-Ann Arbor.